ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Η Γιουνάιτεντ βρήκε τον στράικερ που θέλει στη Ρεάλ Μαδρίτης!
Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Ρούντιγκερ θα κινηθεί νομικά επειδή τον συνέδεσαν με τους… ISIS!
Λίβερπουλ: Νέος τραυματισμός και «πονοκέφαλος» για τον Κλοπ!
Τσέλσι: Ο Στέρλινγκ δεν έχει κερδίσει το κοινό αλλά έχει μαζί του τους συμπαίκτες του!
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χτίζει από τώρα το μέλλον της με τον Τεν Χαγκ!
Νεϊμάρ: Τραυματίας στο ποδόσφαιρο αλλά… βασικός στα πάρτι! (pics)
«Θηρίο στο κλουβί» ο Μιλιτάο, θέλει να παίξει την Κυριακή κι έχει λόγο!
Η Σίτι μπορεί να ξοδεύει ΜΙΣΟ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ λίρες ετησίως χωρίς να της λέει κανείς τίποτα!
Αφήνει τα πολλά πολλά ο προπονητής της Νότιγχαμ: «Ας δούμε την πραγματικότητα» (vid)
Μας έπεσαν τα σαγόνια με τη νέα Φεράρι του Κριστιάνο Ρονάλντο! (pic, vid)
Απαισιόδοξος ο Ούλι Χένες: «Αδύνατο να φέρουμε στην Μπάγερν τον Τσάμπι Αλόνσο»
Πλησιάζει το τέλος του Μπόελι από την προεδρία της Τσέλσι!
Λίβερπουλ: Βρήκε τον αντι-Σαλάχ και… ξενέρωσε τους οπαδούς της!
Γιουνάιτεντ, πλησιάζει ο παικταράς – Ένας «μάγος» στο Ολντ Τράφορντ με… 60 εκατ. ευρώ!
Μπρούνο Φερνάντες, 2024
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Topics

Εξτρέμ, μέσος, αμυντικός ή απλά ο Τζόρντι Άλμπα

Ο Τζόρντι Άλμπα διανύει την καλύτερή του σεζόν στην Μπαρτσελόνα, με τον Ερνέστο Βαλβέρδε να του έχει δώσει άλλο αέρα και να τον κάνει να... πετάει.

Εξτρέμ, μέσος, αμυντικός ή απλά ο Τζόρντι Άλμπα

Είναι σκέτη απόλαυση ο φετινός Τζόρντι Άλμπα. Όποιος έχει παρακολουθήσει εκτενώς αγώνες της Μπαρτσελόνα θα έχει συνειδητοποιήσει πόσο κομβικός είναι ο αριστερός μπακ των Καταλανών. Κάτω από τις οδηγίες του Ερνέστο Βαλβέρδε είναι πιο απελευθερωμένος και με μεγαλύτερη άνεση στις κινήσεις του, στις επιλογές του και “κίνδυνος-θάνατος” για την αντίπαλη άμυνα.

Μετά από μία πολύ μέτρια περσινή σεζόν για τον ίδιο, τώρα βρίσκεται σε δαιμονιώδη φόρμα. Ο 28χρονος άσος δεν δίστασε πάντως να παραδεχθεί πριν λίγο καιρό, ότι παίζει καλύτερα και από το 2012, μία περίοδος που θεωρήθηκε η καλύτερή του.

Το σημαντικότερο που προσφέρει ο Άλμπα, δεν είναι η βελτίωσή του στα αμυντικά του καθήκοντα, αλλά δίνει στον Βαλβέρδε την επιλογή ενός εξτρέμ. Όχι απλά ένα φουλ μπακ, αλλά κανονικό εξτρέμ με πολλά στοιχεία μέσου, που δημιουργεί, σουτάρει, απειλεί διαρκώς και είναι μπελάς για την αντίπαλη άμυνα. Η απουσία του Ντεμπελέ, έχει αναγκάσει τον “Τσινγκούρι” να του δώσει ένα πιο επιθετικό ρόλο και τα πάει περίφημα.

Συνδυάζεται υπέροχα με τον Μέσι, με τους δυο τους να μπορούν να διαλύσουν οποιαδήποτε άμυνα με τους υπέροχους αυτοματισμούς τους. Ο Άλμπα μοιάζει ακούραστος και είναι μακράν ο πιο φορμαρισμένος μπακ αυτή τη στιγμή στη La Liga.

Ας περάσουμε όμως τον Τζόρντι Άλμπα από… ακτίνες

Μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα έχει 13 συμμετοχές, 5 ασίστ και 1 γκολ. Μετράει 1167 αγωνιστικά λεπτά, έχει δεχθεί τρεις κίτρινες κάρτες και έχει γίνει μόλις μία φορά αλλαγή. Το εντυπωσιακό σε αυτά τα στοιχεία είναι το γεγονός ότι ο Ισπανός μπακ έχει ήδη πετύχει σχεδόν όσα γκολ και ασίστ είχε σημειώσει όλη την περσινή σεζόν, τη στιγμή που ακόμη βρισκόμαστε στα μισά του πρωταθλήματος.

Μεγάλο ενδιαφέρον όμως έχουν και οι πάσες του, που σκοπό έχουν μόνο την επιθετική ανάπτυξη και δημιουργία της ομάδας. Μετράει 474 πάσες στην αντίπαλη πλευρά του γηπέδου, κάτι που σημαίνει ότι παίζει ελάχιστα με την άμυνά του αλλά και με τους μέσους που βρίσκονται πίσω από το κέντρο. Άλλωστε, κανένας άλλος αμυντικός δεν έχει καταφέρει κάτι τέτοιο. Σκοπός του είναι να προωθήσει την ομάδα προς την αντίπαλη εστία και να δημιουργήσει και να ξεκλειδώσει με τις μπαλιές του την αντίπαλη άμυνα. Οι προωθήσεις του άλλωστε έχουν αυτόν το σκοπό, να δημιουργούν αριθμητικές ισορροπίες. Στον αριθμό των πασών που είναι στην αντίπαλη πλευρά του γηπέδου, είναι εντυπωσιακό το γεγονός, ότι ο Μέσι δεν έχει πολλές παραπάνω, μετρώντας 590.

Οι καθαρά επιθετικές του πάσες εάν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι, είναι 58, ένα νούμερο που σημειώνεται από μεσοεπιθετικούς και δεκάρια. Ωστόσο, εάν πιστεύετε ότι δοκιμάζει πολλές μπαλιές, ριψοκίνδυνες και πολλές από αυτές είναι άστοχες, κάνετε λάθος. Το ποσοστό στις μεταβιβάσεις του αγγίζει το 86%. Την ίδια ώρα που 229 παίκτες που έχουν δώσει 100 πάσες στην αντίπαλη πλευρά του γηπέδου το ποσοστό ευστοχίας τους έφτανε το 75% στη La Liga.

Το γεγονός είναι ότι ο Βαλβέρδε προσπαθεί να τον κάνει κάτι σαν τον Ντάνι Άλβες, της αριστερής πτέρυγας όμως. Το ίδιο επιθετικό, το ίδιο απειλητικό. Μέχρι στιγμής δείχνει να τα καταφέρνει. Τον θέλει κυρίως για τις επιθετικές του αρετές και λιγότερο για τις αμυντικές του. Πάντως έως τώρα έχει αποδειχθεί κομβικός και καθοριστικός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η κούρσα του και το γκολ του ενάντια στην Βαλένθια στο Μεστάγια, που έσωσε στα χασομέρια το βαθμό για την Μπαρτσελόνα.

https://www.youtube.com/watch?v=GoTf-8L8xYE

Ο νέος Άλμπα, μοιάζει πιο ελκυστικός από ποτέ και αποτελεί μεγάλο δημιούργημα του Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο τεχνικός των “Μπλαουγκράνα” δεν παίρνει πολύ από τη δόξα για την εξαιρετική σεζόν που κάνει η ομάδα του. Έχει κάνει αλλαγές που ελάχιστοι έχουν παρατηρήσει, μία εξ αυτών είναι ο Άλμπα. Τον έχει μετατρέψει σε κάτι παραπάνω, κάτι ανώτερο από ένα εξαιρετικό φουλ μπακ και αυτό παίζει μεγάλο ρόλο στην αήττητη πορεία της Μπαρτσελόνα στο πρωτάθλημα.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ