ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Η Γιουνάιτεντ βρήκε τον στράικερ που θέλει στη Ρεάλ Μαδρίτης!
Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Ρούντιγκερ θα κινηθεί νομικά επειδή τον συνέδεσαν με τους… ISIS!
Λίβερπουλ: Νέος τραυματισμός και «πονοκέφαλος» για τον Κλοπ!
Τσέλσι: Ο Στέρλινγκ δεν έχει κερδίσει το κοινό αλλά έχει μαζί του τους συμπαίκτες του!
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χτίζει από τώρα το μέλλον της με τον Τεν Χαγκ!
Νεϊμάρ: Τραυματίας στο ποδόσφαιρο αλλά… βασικός στα πάρτι! (pics)
«Θηρίο στο κλουβί» ο Μιλιτάο, θέλει να παίξει την Κυριακή κι έχει λόγο!
Η Σίτι μπορεί να ξοδεύει ΜΙΣΟ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ λίρες ετησίως χωρίς να της λέει κανείς τίποτα!
Αφήνει τα πολλά πολλά ο προπονητής της Νότιγχαμ: «Ας δούμε την πραγματικότητα» (vid)
Μας έπεσαν τα σαγόνια με τη νέα Φεράρι του Κριστιάνο Ρονάλντο! (pic, vid)
Απαισιόδοξος ο Ούλι Χένες: «Αδύνατο να φέρουμε στην Μπάγερν τον Τσάμπι Αλόνσο»
Πλησιάζει το τέλος του Μπόελι από την προεδρία της Τσέλσι!
Λίβερπουλ: Βρήκε τον αντι-Σαλάχ και… ξενέρωσε τους οπαδούς της!
Γιουνάιτεντ, πλησιάζει ο παικταράς – Ένας «μάγος» στο Ολντ Τράφορντ με… 60 εκατ. ευρώ!
Μπρούνο Φερνάντες, 2024
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Μπαρτσελόνα

ΘΕΜΑ: Η κληρονομιά που κουβαλάει ο Μέσι στο Μουντιάλ

Η κληρονομιά που κουβαλάει ο Μέσι στις πλάτες του είναι βαριά και το ερώτημα είναι εάν θα καταφέρει φέτος τον μεγάλο του στόχο. Το Sportsking.gr ξετυλίγει το μεγάλο κουβάρι της ιστορίας του Αργεντινού στο Μουντιάλ.

ΘΕΜΑ: Η κληρονομιά που κουβαλάει ο Μέσι στο Μουντιάλ

Το 2006 ήταν απλά “παιδί”, το 2010 ακόμη “δεν είχε αρκετή εμπειρία” και το 2014 στη Βραζιλία, είχε την καλύτερή του ευκαιρία να απογειωθεί στη δόξα και την καταξίωση, αλλά τα όνειρά του εξαϋλώθηκαν μετά από μία μαχαιριά στην καρδιά στον τελικό από έναν μεγάλο αντίπαλο.

Τι θα γίνει με τον Μέσι στο Μουντιάλ; Θα καταφέρει να μείνει στην ιστορία ο ένας από τους ποδοσφαιρικούς Θεούς της Αργεντινής;

Το 1978, ηγέτης ήταν ο Μάριο Κέμπες, κυρίως όμως χαραγμένος στις μνήμες όλων είναι ο μεγάλος Ντιέγκο Μαραντόνα το 1986. Ο Μέσι πρέπει να γίνει μία ομάδα μόνος του και να απογειώσει την “Αλμπισελέστε” στην κορυφή του κόσμου.

Ας ξετυλίξουμε όμως το κουβάρι της ιστορίας του Αργεντινού παιχταρά στα Παγκόσμια Κύπελλα. Το Sportsking.gr τα πιάνει από την αρχή και μέσω ξεχωριστών συνεντεύξεων, που έδωσαν (σε Μέσα του εξωτερικού) άνθρωποι που βρέθηκαν και δούλεψαν με τον Μέσι, παρουσιάζει πως έχει η ιστορία του.

2006

Το βάπτισμα του πυρός για τον Μέσι στο Μουντιάλ έγινε πριν 12 χρόνια και συγκεκριμένα στη Γερμανία. Ο Τζεράρδο Σαλόριο (προπονητής φυσικής κατάστασης), έπαιξε ζωτικής σημασίας ρόλο για την εξέλιξη του, πρώτα ως μέλος του προπονητικού επιτελείου της Αργεντινής της U-20 στο Μουντιάλ του 2005 και έπειτα με την ομάδα των ανδρών ένα χρόνο μετά.

“Έκανε τη διαφορά, ήταν ευλογημένος σε ότι είχε να κάνει με το ποδόσφαιρο”, λέει ο Σαλόριο. Η απόδειξη των λεγομένων του, ήρθε γρήγορα-γρήγορα το 2006, όταν ο 18χρονος τότε Μέσι, έκανε το ντεμπούτο του ενάντια στη Σερβία, όπου και σκόραρε. Μάλιστα, κατέγραψε ένα θρυλικό ρεκόρ, αφού έγινε ο νεότερος παίκτης που αγωνίζεται και βάζει γκολ με την Αργεντινή σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Αποτέλεσμα εικόνας για MESSI WORLD CUP 2006

Το συγκεκριμένο τουρνουά όμως ήταν πιο πολύ ένα σκληρό μάθημα, παρά ένα παραμύθι. “Θα μπορούσε να συγκριθεί το τότε με το τώρα; Όχι, με τίποτα. Εκείνη η ομάδα είχε τα πάντα, σε εκείνη την ηλικία το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να προσφέρει όσο μπορούσε, κάτι που δεν καταλάβαινε, αφού ήθελε πάντα να παίζει και για μένα αυτό δεν ήταν καλό”.

“Θα μπορούσε να δώσει στην ομάδα 15 ή 20 λεπτά στα οποία θα μπορούσε να ανακατέψει τους αντιπάλους του, γιατί πραγματικά έκανε τεράστια διαφορά όταν αγωνιζόταν. Το θέμα ήταν, ότι σε εκείνη την ηλικία, πρέπει να μπορείς να το υποστηρίξεις για 90 λεπτά αυτό. Δεν νομίζω ότι μπορούσε να το κάνει αυτό. Στην U-20 ναι, ήταν υπερβολικά καλός για εκείνο το επίπεδο, αλλά για τους άνδρες του έλλειπε κάτι και έτσι έπρεπε να παίζει το χρόνο που τον χρειαζόταν η ομάδα. Δεν νομίζω ότι το καταλάβαινε αυτό”, συνέχισε ο Σαλόριο.

Μετά τη Σερβία, ο Μέσι είχε την πρώτη του συμμετοχή στην αρχική ενδεκάδα ενάντια στην Ολλανδία. Ο Σαλόριο, που κέρδισε 5 Παγκόσμια Κύπελλα με την U-20 Αργεντινή, θυμάται:

“Του έλεγα: ‘Δημιούργησες 5 ευκαιρίες αλλά δεν σκόραρες. Ένα γκολ αξίζει μόνο και μία ευκαιρία, όχι πέντε, δεν έχει σημασία εάν ντριπλάρεις γρήγορα και περνάς 4-5 παίκτες εάν στο τέλος πετάς την μπάλα έξω’. Έπρεπε να του μάθουμε κάθε μέρα, να μάθουμε σε ένα μικρό παιδί τι σημαίνει να παίζεις πραγματικό ποδόσφαιρο.

Ήταν όμως, μόνο ένα μικρό αγόρι τότε. Μίλαγε πολύ σπάνια στα αποδυτήρια. Υπήρχαν πολλοί μεγαλύτεροι παίκτες από εκείνον όπως ο Κρέσπο, ο Καμπιάσο, ο Ρικέλμε που μπορούσαν να προσφέρουν πολλά περισσότερα απ’ ότι εκείνος.

Στα αποδυτήρια έλεγε λίγα. Είχε άλλους, μεγαλύτερους να τον συμβουλεύουν και να τον προστατεύουν”.

Παρά τις εντυπωσιακές του εμφανίσεις, ο προπονητής της Αργεντινής Χοσέ Πέκερμαν δεν τον χρησιμοποίησε στον αποκλεισμό από τη Γερμανία στην προημιτελική φάση.

“Έμεναν 25 λεπτά για το τέλος του ματς και ο Πέκερμαν έλεγε ότι δύσκολα θα ισοφαρίσει η Γερμανία παρά μόνο με κάποια σέντρα και κεφαλιά, για αυτό νομίζω δεν χρησιμοποίησε τον Μέσι. Έτσι, έβαλε τον Καμπιάσο μέσα για να σταματήσει το Νο.4 τους από το να επιτεθεί και τότε έγιναν κάποια πράγματα και άλλαξαν οι ισορροπίες όπως ο τραυματισμός του Αμπονταζιέρι. Με 12 λεπτά να μένουν, πήρε μία απόφαση από αυτές που παίρνεις σε δευτερόλεπτα και έβαλε τον Κρουζ για να έχει έναν επιθετικό που μπορεί και να αμυνθεί. Με 10 λεπτά να μένουν, ισοφάρισαν και τελικά πήγαμε στα πέναλτι. Με τους τωρινούς κανόνες θα είχαμε τον Μέσι, καθώς θα υπήρχε 4η αλλαγή και το ματς θα ήταν διαφορετικό”.

Ο Σαλόριο πιστεύει ότι εκείνο το καλοκαίρι έγινε η μεγάλη αλλαγή και μεταμόρφωση του Μέσι: “Αυτό που πρέπει να καταλάβετε είναι ότι τον φτιάξαμε και τον μορφώσαμε για να φτάσει εκεί που είναι τώρα. Αυτό είναι το πιο χρήσιμο πράγμα. Ο Μέσι ήρθε σε μένα με το φως, νομίζοντας ότι τον είχαν διδάξει, αλλά εμείς του δείξαμε τι σημαίνει να παίζεις για την Αργεντινή.

Εδώ το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μας και παίζεις όπως ζεις. Εάν είσαι γενναιόδωρος στη ζωή σου, τότε είσαι γενναιόδωρος μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Για εμάς το να κερδίσουμε είναι πολύ σημαντικός λόγος στη ζωή μας. Ο Μέσι έπρεπε να το καταλάβει αυτό, του μάθαμε να έχει την πείνα. Είτε θα πεθάνεις στο γήπεδο… είτε θα πεθάνεις στο γήπεδο. Θα το καταλάβεις μόνο εάν το ζήσεις”.

Μας ρώτησαν στην Μπαρτσελόνα, τι κάναμε σε αυτόν, γιατί ήταν αλλαγμένος και όντως υπήρχε αλλαγή. Του δώσαμε να καταλάβει ότι στην Αργεντινή το ποδόσφαιρο είναι αλλιώς, εδώ εάν δεν κερδίσεις σε σκοτώνουν. Είναι σαν το αυτοκίνητο όμως. Κανείς στη Formula 1 δεν είναι πρωταθλητής από την πρώτη μέρα, κάνεις συνεχείς προόδους. Αυτό έπρεπε ο Μέσι να καταλάβει το 2006″, καταλήγει ο Σαλόριο.

2010

Αποτέλεσμα εικόνας για MESSI WORLD CUP 2010

Μέχρι το Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής το 2010, ο Μέσι είχε ήδη κερδίσει την πρώτη από τις 5 Χρυσές Μπάλες του και οι εμφανίσεις του στην Μπαρτσελόνα δημιουργούσαν μεγάλες προσδοκίες. Η πίεση και οι απαιτήσεις αυξήθηκαν και από την παρουσία του Ντιέγκο Μαραντόνα, με τον οποίο είχαν ήδη ξεκινήσει οι συγκρίσεις.

Ο Φερνάντο Σιγκνορίνι ήταν ο προπονητής φυσικής κατάστασης του Ντιέγκο από το 1983 μέχρι και το 1994 και ήταν μέλος του προπονητικού επιτελείου της Αργεντινής το 2010. Ήταν εκεί και δούλεψε σκληρά με τον Μέσι.

“Η σχέση του με τον Μαραντόνα ήταν υπέροχη”, λέει ο Σιγκνορίνι και συνεχίζει “Ήταν ο μαθητής με τον δάσκαλο. Υπήρξε αμοιβαίος θαυμασμός, ήταν λες και οι δυο τους κοίταγαν σε έναν καθρέφτη. Ο Ντιέγκο έβλεπε κάποιον μπροστά του και ήταν σίγουρος ότι θα βαδίζει στα χνάρια του και ο Λέο κάποιον που έκανε ότι έκανε και τον θαύμαζαν για αυτό”.

“Όταν είναι στα αποδυτήρια έχει μία απίστευτη δύναμη συγκέντρωσης, εκδηλώνεται μόνο όταν σκοράρει κάποιο γκολ, πέρα από αυτό, ακόμη και όταν είναι χαρούμενος δεν είναι εκφραστικός. Είναι παράξενος αλλά φυσιολογικό για τον χαρακτήρα του. Δεν είχε το εκρηκτικό ταπεραμέντο του Μαραντόνα, αλλά είναι εντυπωσιακό το πως καταφέρνει να κολυμπάει σε βαθιά νερά. Παρά τα όσα πέτυχε τόσα χρόνια δεν άλλαξε η στάση του στα αποδυτήρια. Κοιτώ τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία του ποδοσφαίρου και είναι σίγουρα ένας από αυτούς. Είναι ο πιο περίεργος, ο πιο παράξενος, γιατί μοιάζει να ζει έξω από τα πάντα.

Είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι δεν δείχνουν πάντα τα πιο σκληρά συναισθήματά τους, αλλά εκτός από αυτό, έμοιαζε με ένα ήσυχο ποτάμι, όμως μέσα του ήταν ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί”.

Τελικά όμως το ηφαίστειο δεν εξερράγη, ο Μέσι δεν σκόραρε κανένα γκολ, ωστόσο τροφοδοτούσε τους συμπαίκτες του, οι οποίοι αποδείχθηκαν… λίγοι τότε.

“Στην Νότια Αφρική, είναι αλήθεια ότι δεν σκόραρε, αλλά προσέφερε πολλά, νομίζω ότι μοίρασε 6-8 γκολ που για διάφορους λόγους δεν επετεύχθησαν. Η ομάδα είχε το μειονέκτημα ότι ήταν νέα, στο μεγαλύτερο κομμάτι της και στο Μουντιάλ χρειάζεσαι εμπειρία, όπως η Γερμανία. Έτσι ήταν.

Νομίζω ότι εκέινο το Μουντιάλ για τον Μέσι ήταν ακόμη ένα βήμα για να αποδείξει ότι είναι ο καλύτερος όλων των εποχών, αλλά ήταν ακόμη πολύ νέος, μόλις 23. Δεν είχε πολύ εμπειρία όπως ο Ντιέγκο το 1982. Πάντα περιμέναμε λίγο από τη μαγεία του, αλλά ξέραμε ότι το ψωμί δεν ήταν ακόμη ψημένο”.

2014

Αποτέλεσμα εικόνας για MESSI WORLD CUP 2014

Ο Μέσι ήταν ήδη ένας από τους καλύτερους παίκτες της ιστορίας σύμφωνα με πάρα πολλούς, η πρόοδος του από το 2010 μέχρι το 2014 με την Μπαρτσελόνα ήταν απίστευτη.

“Ξέραμε ότι για τον Λέο και την υπόλοιπη ομάδα το επόμενο Μουντιάλ (του 2014) θα είναι το καλύτερο, γιατί θα ήταν τέσσερα χρόνια μεγαλύτεροι και θα έχουν περισσότερη εμπειρία. Έαν ήταν το Μουντιάλ του Μέσι, θα έπρεπε να είναι ένας σιωπηλός ηγέτης”,  καταλήγει ο Σιγκνορίνι.

Για τον ηγέτη της “Αλμπισελέστε”, μίλησε και ο Αλεχάντρο Σαμπέλα, μέλος του προπονητικού επιτελείου το 2014.

“Δεν του αρέσει να βγαίνει έξω στον κόσμο, είναι πολύ ντροπαλός. Ποζάρει για πολλές φωτογραφίες και μοιράζει αυτόγραφα και νομίζω ότι δεν νιώθει άνετα με αυτό. Αλλά μέσα στο γήπεδο είναι φυσικά υπέροχος, συνέχεια εξελίσσεται, μπορεί να κερδίσει ένα παιχνίδι με ένα φάουλ ή με ένα μικρό λάθος από την αντίπαλη άμυνα. Κάτι που άλλωστε είδαμε το 2014.

Πραγματικά αυτό είδαμε. Ενάντια στη Βοσνία, ενάντια στο Ιράν, αλλά και κόντρα στη Νιγηρία. Η Αργεντινή δεν έπειθε, αλλά ο Μέσι σίγουρα έπειθε. Ο αρχηγός προσπαθούσε να τραβήξει τους πάντες στο επίπεδό του”, κατέληξε ο Σαμπέλα.

Πολλοί σχολίαζαν ότι ο Μέσι πήγε μία μέτρια Αργεντινή στον τελικό και είχαν δίκιο. Τα ονόματα ήταν μεγάλα, αλλά μέσα στο γήπεδο αποδείχθηκαν… λίγοι, ενώ εκείνος ήταν άτρωτος. Έμοιαζε πιο αποφασισμένος από ποτέ και ικανός να τα καταφέρει.

2018

Φτάσαμε λοιπόν στο σήμερα και στη μεγαλύτερη πρόκληση του μέχρι στιγμής. Το ερώτημα που γεννάται είναι ποια ιστορία θα γραφτεί στη Ρωσία;

Οι απαντήσεις όμως, όπως πάντα, θα δοθούν στο χορτάρι…

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ