ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Λίβερπουλ: Βρήκε τον αντι-Σαλάχ και… ξενέρωσε τους οπαδούς της!
Γιουνάιτεντ, πλησιάζει ο παικταράς – Ένας «μάγος» στο Ολντ Τράφορντ με… 60 εκατ. ευρώ!
Μπρούνο Φερνάντες, 2024
Τονάλι, διαλύεται η καριέρα σου – Νέα κατηγορία για παράνομο στοιχηματισμό (pic)
Η Μπαρτσελόνα είναι κοντά στο να πάρει… τσάμπα τον «εγκέφαλο» της Άρσεναλ!
Οριστική απόφαση – «Ακύρωσε» την Μπάγερν και θέλει μόνο Ρεάλ!
Άρσεναλ: Ο Αρτέτα έχει βρει ποιοι επιθετικοί τον ενδιαφέρουν από τώρα!
Μπαρτσελόνα, τον έδιωξες σαν άχρηστο – Τώρα γίνεται μάχη για την απόκτηση του!
Μπαρτσελόνα: Γιαμάλ… η εκτόξευση – Τα δύο στοιχεία που δείχνουν την εξέλιξη του!
Ποτσετίνο: «Είναι τέρμα λυπημένος! Δώσαμε τόσα χρήματα και έπαιξε μόλις 30’»
Οι δέκα πιο ακριβοί ποδοσφαιριστές στον κόσμο – Λείπουν οι… GOAT (pic)
Φελίπε Μέλο προς Άλβες- Ρομπίνιο: «Αν είχατε βιάσει τη δική μου κόρη θα σας είχα σκοτώσει»
Ο Ντάνι Άλβες μόλις βγήκε από τη φυλακή έκανε το πάρτι της ζωής του!
Ο Ρόδρι κουβαλάει ένα από τα πιο… ακραία σερί που έχουμε δει!
Mundo Deportivo: «Η Μπαρτσελόνα έβγαλε… άχρηστους 4 κορυφαίους προπονητές»
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Topics

Από τα εξάταπα στους… πάγκους

Με αφορμή την πρόσληψη του Τιερί Ανρί από την Μονακό, το sportsking.gr σας θυμίζει πρόσφατες αντίστοιχες περιπτώσεις παικτών που από τους αγωνιστικούς χώρους βρέθηκαν στους πάγκους.

Από τα εξάταπα στους… πάγκους

Είναι πλέον σύνηθες το φαινόμενο οι παλιές δόξες των προηγούμενων ετών να ασχολούνται με την προπονητική αμέσως μόλις σταματήσουν το ποδόσφαιρο. Η Μονακό αποφάσισε να ρίξει τη «ζαριά» που ακούει στο όνομα Τιερί Ανρί, ο οποίος θα δουλέψει για πρώτη φορά ως πρώτος προπονητής (σ.σ ήταν βοηθός του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ στην εθνική Βελγίου) και το sportsking κάνει μια μικρή αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά και στη φετινή σεζόν και θυμάται αντίστοιχες περιπτώσεις με αυτή του «Τιτί».

Οι… παλιοί

Πρώτος στη λίστα αυτή και πιο παλιός είναι ο Ντιέγκο Σιμεόνε. Ο «Τσόλο» έπειτα από μια σπουδαία καριέρα, κατά την οποία αγωνίστηκε σε ομάδες όπως η Σεβίλλη, η Ίντερ, η Λάτσιο, αλλά και στην μεγάλη του αγάπη, Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο Αργεντινός σταμάτησε την καριέρα του το 2006 και ανέλαβε άμεσα την Ρασίνγκ Κλούμπ, της οποίας τα χρώματα φορούσε μέχρι τότε. Ο πάλαι ποτέ δυναμικός μέσος που έπαιζε με το «μαχαίρι στα δόντια» έκανε το «αγροτικό» του στην Αργεντινή προτού επιστρέψει το 2011 στην αγαπημένη του Ατλέτικο από όπου άρχισε η «εκτόξευση». Ο Σιμεόνε οδήγησε τους «Ροχιμπλάνκος» στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2014 (18 χρόνια μετά την προηγούμενη κατάκτηση τους κατά την οποία ήταν παίκτης της ομάδας), δύο Europa League (2011-12, 2017-18), δύο UEFA Super Cup (2012,2018), ενός κυπέλλου Ισπανίας (2012-13), ενώ την έφτασε δύο φορές μέχρι και τον τελικό του Champions League όπου και ηττήθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Επόμενος και δεύτερος παλαιότερος στην προπονητική είναι ο Τζενάρο Γκατούζο. Ο Ιταλός αμυντικός χαφ, γνωστός για τις αμυντικές του ικανότητες, με την σπουδαία καριέρα με τα χρώματα της Μίλαν, στην τελευταία χρονιά της ποδοσφαιρικής του «ζωής» (2012-13), ανέλαβε ως παίκτης-προπονητής την ελβετική Σιόν από την οποία απολύθηκε τον Μάιο του 2013. Ακολούθησαν οι Παλέρμο, ΟΦΗ και Πίζα προτού η Μίλαν τον καλέσει τον Νοέμβριο του 2017 να αναλάβει την ομάδα μετά την απόλυση του Βιντσέντζο Μοντέλα. Ο Ιταλός στην πρώτη του σεζόν οδήγησε στην 6η θέση τους «ροσονέρι» κερδίζοντας την έξοδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ έφτασε και στους 16 του Europa League όπου και αποκλείστηκε από την Άρσεναλ. Μεγαλύτερο «παράσημο» του ήταν ότι κατάφερε να φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας, όπου ηττήθηκε από τη Γιουβέντους (4-0). Πάντως λόγω του φετινού κακού ξεκινήματος της Μίλαν έχουν αρχίσει κάποιες «μουρμούρες» για απομάκρυνση του Γκατούζο.

Τελευταίος και μη εξαιρετέος είναι ο Ζινεντίν Ζιντάν. Ο «Ζιζού» μπορεί να σταμάτησε τη μυθική του καριέρα το 2006 μετά από τον χαμένο τελικό Μουντιάλ κόντρα στην Ιταλία, του πήρε όμως 8 χρόνια προτού να αναλάβει τις τύχες μιας ομάδας ως πρώτος προπονητής. Η Ρεάλ Μαδρίτης, ομάδα με την οποία κατέκτησε τα πάντα ως ποδοσφαιριστής τον κάλεσε να αναλάβει τις τύχες της δεύτερης ομάδας της, η οποία αγωνιζόταν στην τρίτη κατηγορία της Ισπανίας. Ο Γάλλος τεχνικός επέδειξε έργο στην Καστίγα και η «βασίλισσα» του έδωσε «προαγωγή» στην πρώτη ομάδα τον Ιανουάριο του 2016, μετά την απόλυση του Ράφα Μπενίτεθ, και δεν θα μπορούσε να πετύχει μεγαλύτερη διάνα. Οι Μαδριλένοι με τον Γάλλο στο τιμόνι τους κατέκτησε τρία συνεχόμενα (!) Champions League (2015-16, 2016-17, 2017-18), δύο συνεχόμενα UEFA Super Cup (2016-17), ένα πρωτάθλημα Ισπανίας (2016-17) και δύο απανωτά παγκόσμια κύπελλα συλλόγων (2016, 2017). Μετά την κατάκτηση του τελευταίου Champions League, ο Ζιντάν ανακοίνωσε πως αποχωρεί από τη Ρεάλ Μαδρίτης, τονίζοντας πως η ομάδα χρειάζεται μια αλλαγή, με τον Γάλλο τεχνικό να βρίσκεται εκτός πάγκων μέχρι στιγμής

Οι… rookies

Εδώ η αρχή θα γίνει μ’ έναν προπονητή που δεν είναι ακριβώς πρωτάρης. Και εξηγούμαστε. Ο Πατρίκ Βιεϊρά μετά από μια μεγάλη καριέρα σε Άρσεναλ (κυρίως), Γιουβέντους και Ίντερ καταπιάστηκε με την προπονητική και το Νοέμβριο του 2015 ανέλαβε την New York City στο MLS. Ο Γάλλος τεχνικός βελτίωσε αισθητά την εικόνα των Νεοΰορκέζων, οι οποίοι την προηγούμενη σεζόν πριν την πρόσληψη του τερμάτισαν εκτός πλέι οφ, ενώ με αυτόν στο τιμόνι έφτασαν δύο φορές στα ημιτελικά της περιφέρειας τους. Ως rookie, πάντως, τον αναφέρουμε, καθώς το φετινό καλοκαίρι η Νις εμπιστεύτηκε τον Βιεϊρά, δίνοντας του το χρίσμα του πρώτου προπονητή, μετά την επιτυχημένη περίοδο του Λούσιεν Φαβρ στην ομάδα. Ο Γάλλος τεχνικός μέχρι στιγμής δεν τα πάει και τόσο καλά, μετρώντας 3 νίκες, 2 ισοπαλίες και 4 ήττες, με τους αετούς να βρίσκονται στην 12η θέση του πρωταθλήματος.

Το όνομα του Στίβεν Τζέραρντ είναι συνυφασμένο με τα κόκκινα χρώματα της Λίβερπουλ. Ο Άγγλος παλαίμαχος πλέον ποδοσφαιριστής φόρεσε την φανέλα της ομάδας του Μέρσεϊσάιντ για 17 χρόνια και κατέκτησε αρκετούς τίτλους με αποκορύφωμα το Champions League με την μυθική ανατροπή κόντρα στη Μίλαν στον τελικό. Το καλοκαίρι του 2016 ο Τζέραρντ έδωσε τέλος στην ποδοσφαιρική καριέρα του, φορώντας τη φανέλα των Λος Άντζελες Γκάλαξι και τον Ιανουάριο του 2017 η αγαπημένη του Λίβερπουλ τον κάλεσε να αναλάβει την Κ-18 του συλλόγου, ενώ ανέλαβε και την Κ-19 στο Uefa Youth League τη σεζόν 2017-18, φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά. Μετά το τέλος της σεζόν η Ρέιντζερς πλησίασε τον Άγγλο προπονητή και του ζήτησε να αναλάβει. Το μέχρι στιγμής ξεκίνημα του Τζέραρντ στον πάγκο των «προτεσταντών» είναι εξαιρετικό, καθώς βρίσκονται στους ομίλους του Europa League όπου έχουν μια νίκη και μια ισοπαλία, ενώ στο πρωτάθλημα να μεν βρίσκονται στο -5 από την πρωτοπόρο Χαρτς, αλλά δείχνει ικανή να κυνηγήσει τον τίτλο. Ο 38χρονος Τζέραρντ συνολικά μετράει 11 νίκες, 7 ισοπαλίες και 2 ήττες στο προπονητικό του ξεκίνημα.

Μια παρόμοια περίπτωση με τον Τζέραρντ είναι και ο Φρανκ Λάμπαρντ. Έγινε θρύλος με τα χρώματα της Τσέλσι, με την οποία κατέκτησε τρία πρωταθλήματα, τέσσερα κύπελλα Αγγλίας, δύο λιγκ καπ, δύο σούπερ καπ, το Champions League καθώς και το Europa League, πριν αποχωρήσει για την Μάντσεστερ Σίτι και μετά για τη New York City, κλείνοντας την καριέρα του το 2016. Η Ντέρμπι Κάουντι του χτύπησε την πόρτα το φετινό καλοκαίρι για την θέση του πρώτου προπονητή σε ένα αμιγώς νεανικό ρόστερ με μπόλικο ταλέντο. Και ο Λάμπαρντ κάνει αρκετά καλή δουλειά μέχρι στιγμής. Οι «τράγοι» βρίσκονται στην 8η θέση της Championship μόλις ένα βαθμό πίσω από την πρώτη εξάδα που οδηγεί είτε στην απευθείας άνοδο στην Premier League είτε στα πλέι οφ ανόδου. Αποκορύφωμα τις μικρής καριέρας του παλαίμαχου μέσου είναι η τρομερή εμφάνιση της ομάδας του στο «Old Trafford» και η πρόκριση στα πέναλτι κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το Λιγκ Αγγλίας, με τον 40χρονο τεχνικό να τίθεται αντιμέτωπος στη φάση των 16 με την Τσέλσι, ομάδα με την οποία δέθηκε όσο καμία άλλη. Μέχρι ο Λάμπαρντ μετράει 7 νίκες, 4 ισοπαλίες και 4 ήττες στην προπονητική του καριέρα.

Τελευταίος των rookies και ο μόνος που δεν κάθεται στον πάγκο συλλόγου είναι ο Ράιαν Γκιγκς. Ο Ουαλός είναι ένας από τους τελευταίους one club players της εποχής μας, παίκτης δηλαδή που πέρασε όλη του την καριέρα φορώντας τη φανέλα μόνο μιας ομάδας. Για τον Γκιγκς αυτή ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με την οποία κατέκτησε 13 (!) πρωταθλήματα Αγγλίας, τέσσερα κύπελλα, τρία λιγκ καπ, εννιά σούπερ καπ, δύο Champions League, ένα UEFA Super Cup και δύο παγκόσμια κύπελλα συλλόγων σε 24 χρόνια καριέρας. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ποδοσφαιρικής του σεζόν (2013-14), οι «Κόκκινοι Διάβολοι» απέλυσαν τον τότε προπονητή τους, Ντέιβιντ Μόγιες, με τον Γκιγκς να αναλαμβάνει σαν υπηρεσιακός, μετρώντας δύο νίκες, μια ισοπαλία και μια ήττα. Αμέσως μετά την πρόσληψη του Λουίς Φαν Χάαλ υποβιβάστηκε στη θέση του βοηθού προπονητή, ενώ με τον ερχομό του Ζοσέ Μουρίνιο το καλοκαίρι του 2016 αποχώρησε από τη Γιουνάιτεντ. Ενάμιση χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2018 η εθνική Ουαλίας του έκανε πρόταση να αναλάβει μετά την αποχώρηση του Κρις Κόουλμαν. Ο παλαίμαχος μέσος ανέλαβε άμεσα την εθνική ομάδα της χώρας του και σε έξι αγώνες μετράει δύο νίκες, μια ισοπαλία και τρεις ήττες σε επίσημα και φιλικά παιχνίδια.

Οι… επόμενοι (;)

Οι προαναφερθέντες πρώην ποδοσφαιριστές και νυν προπονητές ανέμεναν την πρώτη ευκαιρία τους και εντέλει την πήραν, αναλαμβάνοντας ομάδες είτε αμέσως είτε λίγο μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής τους καριέρας, κάτι το οποίο μπορεί να ισχύει και γι’ άλλους. Ήδη ο Τζον Τέρι, πρώην συμπαίκτης του Λάμπαρντ και σημαία της Τσέλσι, σταμάτησε το ποδόσφαιρο και ανέλαβε πόστο βοηθού του Ντιν Σμιθ στην Άστον Βίλα. Ταυτόχρονα, ο Αντρέα Πίρλο, το όνομα του οποίου είχε βγει στο προσκήνιο για να αναλάβει βοηθός του Ρομπέρτο Μαντσίνι στην εθνική Ιταλίας, είναι ένας από τους πρώην μεγάλους ποδοσφαιριστές που ψάχνουν την ευκαιρία για να κάνουν το επόμενο βήμα. Κάτι τέτοιο προσπαθεί να πετύχει και ο παλαίμαχος παίκτης των Λίβερπουλ, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπάγερν Μονάχου, Τσάμπι Αλόνσο, ο οποίος έχει ήδη ολοκληρώσει τα μαθήματα προπονητικής και έχει επιστρέψει στη «βασίλισσα» για να αναλάβει κάποιο ρόλο στα τμήματα υποδομής. O συμπατριώτης του και επίσης μέλος της «χρυσής» γενιάς του ισπανικού ποδοσφαίρου, Τσάβι, αν και έχει ακόμα δύο χρόνια συμβόλαιο με την Αλ Σαντ του Κατάρ, έχει ήδη προετοιμάσει το έδαφος για το επόμενο βήμα, τελειώνοντας τα μαθήματα προπονητικής. Μάλιστα το όνομα του είχε ακουστεί για τον πάγκο της αγαπημένης του Μπαρτσελόνα, με τον ίδιο να το διαψεύδει τονίζοντας ότι δεν θα αναλάβει τους «μπλαουγκράνα» στο άμεσο μέλλον.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ