ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πήρε ανάποδες ο Μαρινάκης και μηνύει τον Γκάρι Νέβιλ
Βγαίνει από τη «ναφθαλίνη» ο Ντε Χέα και επιστρέφει στη La Liga
Μετά τον Κλοπ… το χάος – Θλίψη με τον προπονητή που κυνηγά η Λίβερπουλ
Η Ίντερ πάει για… δυναστεία – Οι δύο παιχταράδες που έχει κλείσει για του χρόνου
Επιβραβεύει με τον καλύτερο τρόπο τον Λούκας Βάσκεθ η «Βασίλισσα»
Σήκωσε το Scudetto ο Μάρκους Τουράμ – Η αφιέρωση στον Τιερί Ανρί (vid)
Ο Ρούμπεν Αμορίμ ταξίδεψε στο Νησί αλλά όχι για τη Λίβερπουλ
Λούκας Βάσκεθ: Ο «ελβετικός σουγιάς» της Ρεάλ Μαδρίτης!
Ίντερ: Έξαλλα πανηγύρια από τους Πρωταθλητές μέσα στο Σαν Σίρο! (vids)
Η Ίντερ πανηγύρισε το Πρωτάθλημα μέσα στην έδρα της Μίλαν! (vids)
Μίλαν – Ίντερ: Ο Τουράμ «τελειώνει» τη Μίλαν και το Πρωτάθλημα! (vid)
Τέλος η σεζόν για τον αστέρα της Μπάγερν – Χάνει και το EURO 2024!
Γκολ τίτλου για την Ίντερ, με τον Ατσέρμπι να «καρφώνει» τη Μίλαν! (vid)
Αστεράτη Μπολόνια, ξέρανε τη Ρόμα μες στο «Ολίμπικο»!
Αποκαλύφθηκε ο διάλογος των διαιτητών για τη μεγάλη φάση της Μπαρτσελόνα!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
FACE CONTROL

Ρόμπιν Φαν Πέρσι

Οξύθυμος σαν παιδί, ήρεμη δύναμη στην Άρσεναλ, την οποία «πρόδωσε» για τη Γιουνάιτεντ για να επιστρέψει τελικά στην αγαπημένη του Φέγενορντ όπου και θα κλείσει την καριέρα του στο τέλος της σεζόν. Το Face Control του Sportsking.gr σας παρουσιάζει την ιστορία του Ρόμπιν Φαν Πέρσι.

Ρόμπιν Φαν Πέρσι

Αυτός ο Ρόμπιν δεν είχε δίπλα του έναν… Μπάτμαν. Ήταν ο ίδιος ήρωας του δικού του κόμικ. Ξεκινώντας από μια συνοικία του Ρότερνταμ, έφτασε στο φανταχτερό Λονδίνο, από εκεί στο κρύο Μάντσεστερ, έπειτα στην Κωνσταντινούπολη, για να γυρίσει πίσω εκεί όπου ξεκίνησαν όλα, στο λιμάνι της καρδιάς του.

Ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι σταματάει το ποδόσφαιρο στο τέλος της σεζόν και το Face Control τους sportsking.gr διηγείται την ιστορία του…

Ο οξύθυμος χαρακτήρας του «δώρο» για τη Φέγενορντ

Ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου 1983 στο Ρότερνταμ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας και μεγαλύτερο λιμάνι στην Ευρώπη. Ο Φαν Πέρσι μεγάλωσε σε μια οικογένεια καλλιτεχνών, καθώς ο πατέρας του Μπομπ είναι γλύπτης και η μητέρα του Ζοσέ Ρας ζωγράφος, ωστόσο ο μικρός Ρόμπιν επέλεξε να γίνει καλλιτέχνης μέσα στο γήπεδο.

Σε ηλικία μόλις 5 ετών μπήκε στην ακαδημία της Εξέλσιορ και από εκείνη τη στιγμή ζούσε μόνο για το ποδόσφαιρο. Ο οξύθυμος χαρακτήρας του δεν τον βοηθούσε ιδιαίτερα στο σχολείο , καθώς οι αποβολές του από την τάξη ήταν σύνηθες φαινόμενο, ωστόσο αυτό δεν τον ένοιαζε. Καθημερινά άκουγε ότι μπορεί να γίνει ο νέος Κρόιφ και αυτό ήταν το μόνο που τον ένοιαζε. Ο Φαν Πέρσι ξεχώριζε από τα άλλα παιδιά της ηλικίας του, αλλά ο προβληματικός χαρακτήρας του τον οδήγησε στην πόρτα της εξόδου από την Εξέλσιορ. Η μεγαλύτερη ομάδα του Ρότερνταμ, η Φέγενορντ πήρε το ρίσκο και απέκτησε τον νεαρό ποδοσφαιριστή, το ταλέντο του οποίου ήταν αδιαμφισβήτητο.

Η τύχη «χαμογέλασε» στον 17χρονο τότε Ρόμπιν, καθώς οι τραυματισμοί των περισσότερων επιθετικών της ομάδας τον έφεραν στο προσκήνιο, με τον νεαρό επιθετικό να μετράει 17 συμμετοχές στην πρώτη του επαγγελματική σεζόν. Με το ξεκίνημα της επόμενης χρονιάς η Φέγενορντ του ανανέωσε το συμβόλαιο για τρία χρόνια και η εμπιστοσύνη της ομάδας ήταν ό,τι ακριβώς χρειαζόταν ο Φαν Πέρσι, ο οποίος «άνθισε» και πέτυχε 16 γκολ εκείνη τη σεζόν.

Τα προβλήματα, ωστόσο δεν άργησαν να έρθουν. Στην πρώτη ουσιαστικά σεζόν που θα ηγούνταν της επιθετικής γραμμής της Φέγενορντ, ο Φαν Πέρσι τσακώθηκε με τον προπονητή της ομάδας, Μπερτ Φαν Μάρβαϊκ, που τον παραγκώνισε και τον έφερνε σχεδόν σε κάθε παιχνίδι από τον πάγκο. Αυτό είχε ως συνέπεια να πετύχει μόλις 6 γκολ, ενώ στο τέλος της χρονιάς αποφασίστηκε η πώληση του.

Η μεταγραφή στην Άρσεναλ και η «κατάρα» των τραυματισμών

Η Άρσεναλ παρακολουθούσε την περίπτωση του Φαν Πέρσι και έβγαλε από τα ταμεία της κάτι παραπάνω από τρία εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει, θεωρώντας τον έναν μακροχρόνιο αντικαταστάτη του συμπατριώτη του, Ντένις Μπέργκαμπ. Ο Αρσέν Βενγκέρ είχε σκοπό να δουλέψει μαζί του και να τον μεταφέρει στη θέση του σέντερ φορ από εκείνη του εξτρέμ που έπαιζε, όπως ακριβώς και ο Τιερί Ανρί.

Η γεμάτη επιθετική γραμμή των «κανονιέρηδων» δεν άφηνε και πολλά περιθώρια συμμετοχών στον νεαρό Ολλανδό που ναι μεν έκανε το ντεμπούτο του στο Community Shield κόντρα στη Μάντεστερ Γιουνάιτεντ τον Αύγουστο του 2004, ωστόσο έκανε δύο μήνες μέχρι να αγωνιστεί ξανά. Ήταν στο παιχνίδι κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι, όταν ο Φαν Πέρσι βρήκε θέση στη βασική ενδεκάδα και μάλιστα άνοιξε το δρόμο για τη νίκη της Άρσεναλ με 2-1. Η συνέχεια πάντως, δεν ήταν ανάλογη με τον νεαρό ποδοσφαιριστή να βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας μέχρι ένας τραυματισμός του Ανρί να του ανοίξει το δρόμο για την βασική ενδεκάδα. Ο Φαν Πέρσι εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία, αλλά ένας τραυματισμός ολοκλήρωσε πρόωρα τη σεζόν του, την οποία τελείωσε με 10 γκολ σε 41 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.

Ο Ολλανδός φορ πετούσε «φωτιές» στο ξεκίνημα της επόμενης σεζόν, κερδίζοντας το βραβείο για τον παίκτη του μήνα στην Πρέμιερ Λιγκ τον Νοέμβριο, αφού είχε σκοράρει 8 φορές σε 8 συμμετοχές. Η Άρσεναλ επιβράβευσε τον Φαν Πέρσι, ανανεώνοντας το συμβόλαιο του για πέντε χρόνια, ωστόσο δύο μέρες μετά τις υπογραφές έσπασε το δάχτυλο του ποδιού του σ’ ένα παιχνίδι κόντρα στην Κάρντιφ. Ο τραυματισμός αυτός άφησε τον Ολλανδό αρκετά πίσω από θέμα φυσικής κατάστασης, με συνέπεια να μείνει στα 11 γκολ σε 38 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ έμεινε στον πάγκο και στον μοναδικό τελικό Champions League της Άρσεναλ, μέχρι σήμερα, κόντρα στην Μπαρτσελόνα.

Τα χειρότερα, όμως, δεν είχαν έρθει για τον Φαν Πέρσι. Αν και ξεκίνησε με τρομερό ρυθμό τη σεζόν, ένας τραυματισμός στο μετατάρσιο τον Ιανουάριο τελειώσε πρόωρα τη σεζόν του, παρόλα αυτά τελείωσε τη χρονιά ως πρώτος σκόρερ με 13 γκολ σε 31 συμμετοχές.

Η αποχώρηση του Τιερί Ανρί το καλοκαίρι του 2007, έφερε τον Φαν Πέρσι στο προσκήνιο ως πρώτη επιλογή στην κορυφή της επίθεσης της Άρσεναλ και ο Ολλανδός επιθετικός ξεκίνησε τη σεζόν με 7 γκολ σε 10 συμμετοχές. Ωστόσο ακόμη ένας τραυματισμός με την εθνική Ολλανδίας τον άφησε εκτός μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν και αγωνίστηκε σε παιχνίδι κόντρα στη Στεάουα Βουκουρεστίου για τους ομίλους του Champions League. Ο Ολλανδός επιθετικός δεν μπορούσε να μείνει, όμως, μακριά από τους τραυματισμούς και χτυπήθηκε από ακόμη έναν κόντρα στην Τότεναμ, κάτι το οποίο τον «ανάγκασε» να κάνει σποραδικές συμμετοχές μέχρι το τέλος της σεζόν, την οποία τελείωσε με 9 γκολ σε 23 συμμετοχές.

Ανοδική πορεία και… εκτόξευση

Ο Φαν Πέρσι δουλεύει αρκετά το καλοκαίρι του 2008 θέλοντας να επιστρέψει στην καλύτερη δυνατή αγωνιστική κατάσταση. Το ξεκίνημα της σεζόν δεν ήταν ιδεατό για τον Ολλανδό, ο οποίος παρόλα αυτά έφτασε τα 50 γκολ με την Άρσεναλ τον Οκτώβριο σ’ένα συγκλονιστικό ντέρμπι κόντρα στην Τότεναμ (4-4), ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα αποβλήθηκε για χτύπημα εκτός φάσης στον τερματοφύλακα της Στόουκ, Τόμας Σόρενσεν. Τον Ιανουάριο του 2009, ο Φαν Πέρσι κλήθηκε για πρώτη φορά να φορέσει το περιβραχιόνιο των «κανονιέρηδων» στον αγώνα κυπέλλου κόντρα στην Πλίμουθ, σκοράροντας το πρώτο και το τρίτο γκολ της Άρσεναλ στη νίκη με 3-1. Ο Ολλανδός συνέχισε τις εντυπωσιακές του εμφανίσεις και τον ίδιο μήνα πήρε το βραβείο του κορυφαίου παίκτη της Πρέμιερ Λιγκ, αφού κάθε γκολ της ομάδας του Αρσέν Βενγκέρ προερχόταν από τα πόδια του. Η χρονιά θα κλείσει ιδανικά για τον Φαν Πέρσι που θα βρει δίχτυα δις κόντρα στη Στόουκ Σίτι την τελευταία αγωνιστική και θα κλείσει τη σεζόν ως πρώτος σκόρερ της Άρσεναλ με 20 γκολ σε 44 συμμετοχές.

Το καλοκαίρι του 2009 οι «κανονιέρηδες» ανακοίνωσαν την ανανέωση της συνεργασίας τους με τον Ολλανδό επιθετικό, με τον ίδιο η και αιχμή του δόρατος στην επίθεση της Άρσεναλ μετά την αποχώρηση του Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ. Ο Φαν Πέρσι ήταν εκπληκτικός στο ξεκίνημα της σεζόν και κέρδισε το βραβείο του κορυφαίου παίκτη της Πρέμιερ Λιγκ για το μήνα Οκτώβριο, έχοντας βρει δίχτυα σε κάθε παιχνίδι της ομάδας του Αρσέν Βενγκέρ! Ωστόσο ο Φαν Πέρσι τον Νοέμβριο τραυματίζεται σε αγώνα της εθνικής Ολλανδίας και αν και οι αρχικές ενδείξεις κάνουν λόγο για απουσία έξι εβδομάδων, οι τελικές εξετάσεις έδειξαν πως θα έπρεπε να μείνει εκτός για πέντε μήνες. Το πλήγμα ήταν μεγάλο για τον Φαν Πέρσι, που επέστρεψε τελικά τον Απρίλιο και πρόλαβε να αγωνιστεί σε 20 παιχνίδι όλη τη σεζόν, βρίσκοντας δίχτυα 10 φορές.

Πριν από το ξεκίνημα της σεζόν 2010-11 ο Φαν Πέρσι πήρε την απόφαση να αλλάξει τον αριθμό της φανέλας του και πήρε το Νο.10, το οποίο το φορούσε στο παρελθόν ο Ντένις Μπέργκαμπ. Ο Ολλανδός έφτασε τα 200 παιχνίδια με τους «κανονιέρηδες» στην αναμέτρηση κόντρα στην Μπλάκμπερν, ωστόσο ένας τραυματισμός στον αστράγαλο στο ίδιο παιχνίδι θα τον άφηνε εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων για μια ακόμη φορά. Η επιστροφή του έγινε τον Νοέμβριο στην ήττα με 1-0 από τη Νιούκαστλ, με τον Ολλανδό να βρίσκει δίχτυα για πρώτη φορά στη σεζόν την πρωτοχρονιά του 2011 κόντρα στην Μπέρμιγχαμ. Μόλις δύο εβδομάδες αργότερα πέτυχε δύο γκολ κόντρα στη Γουέστ Χαμ και έγινε μόλις ο τέταρτος Ολλανδός ποδοσφαιριστής που φτάνει τα 50 γκολ στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, ενώ 22 Ιανουαρίου πέτυχε και το πρώτο χατ τρικ της καριέρας του στην αναμέτρηση κόντρα στη Γουίγκαν. Ο Φαν Πέρσι συνέχισε να πετάει «φωτιές» καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν και τον Φεβρουάριο αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο Γουέμπλεϊ, στον τελικό του Λιγκ Καπ κόντρα στην Μπέρμιγχαμ, όπου και πέτυχε το μοναδικό γκολ των «κανονιέρηδων» στην ήττα με 2-1. Η συνέχεια της σεζόν ήταν εξαιρετική για τον Ολλανδό φορ, που βρήκε δίχτυα σε εννέα συνεχόμενα παιχνίδια, αριθμός ρεκόρ μέχρι τότε στην Πρέμιερ Λιγκ. Παράλληλα τελείωσε τη χρονιά με 18 τέρματα, όλα από τον Ιανουάριο και μετά, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ των Κριστιάνο Ρονάλντο και Τιερί Ανρί για τα περισσότερα τέρματα από την πρωτοχρονιά μέχρι και το τέλος μιας σεζόν. Συνολικά ο Φαν Πέρσι μέτρησε 22 γκολ σε 33 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.

Το καλοκαίρι του 2011 μετά την αποχώρηση του Σεσκ Φάμπρεγκας για την Μπαρτσελόνα, ο Φαν Πέρσι «προβιβάστηκε» σε αρχηγό της Άρσεναλ και τον Σεπτέμβριο έφτασε τα 100 γκολ με τη φανέλα της, όντας ο 17ος παίκτης που το καταφέρνει. Παράλληλα, τον Οκτώβριο πέτυχε το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ, σκοράροντας στα 28” κόντρα στη Σάντερλαντ, ενώ πέτυχε ακόμη ένα γκολ στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης χαρίζοντας στην Άρσεναλ τη νίκη με 2-1. Ο Ολλανδός φορ έδειχνε σε «δαιμονιώδη» κατάσταση και συνέχισε να σκοράρει, κερδίζοντας το βραβείο του καλύτερου παίκτη της Πρέμιερ Λιγκ τον Οκτώβριο. Η φόρμα του Φαν Πέρσι συνεχίστηκε και τον επόμενο μήνα και με δύο δικά του γκολ η Άρσεναλ επικράτησε της Ντόρτμουντ και προκρίθηκε στη φάση των νοκ άουτ του Champions League. Με το γκολ του κόντρα στην ΚΠΡ στις 31 Δεκεμεβρίου ο επιθετικός των «κανονιέρηδων» έφτασε τα 35 μέσα στο 2011 και ισοφάρισε το ρεκόρ του Άλαν Σίρερ για τα περισσότερα γκολ σ’ ένα ημερολογιακό έτος.

Ο Φαν Πέρσι μπήκε δυναμικά και στο 2012 , ωστόσο η Άρσεναλ έκανε τρεις απανωτές ήττες, χάνοντας έδαφος στη μάχη του τίτλου. Στις 4 Φεβρουαρίου ο Ολλανδός επιθετικός σκόραρε τρεις φορές κόντρα στην Μπλάκμπερν και έφτασε τα 123 γκολ με τη φανέλα των «κανονιέρηδων», ξεπερνώντας τον Ντένις Μπέργκαμπ που είχε σταματήσει στα 120. Τον Απρίλιο με το πέναλτι που πέτυχε κόντρα στην Μπόλτον έγινε μόλις ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ που πέτυχε γκολ σε 17 διαφορετικές ομάδες (από τις 20 του πρωταθλήματος) σε μια σεζόν. Ο Ολλανδός επιθετικός τελείωσε τη χρονιά ως πρώτος σκόρερ στην Πρέμιερ Λιγκ με 30 τέρματα αγωνιζόμενος για πρώτη φορά και στα 38 παιχνίδια της σεζόν, ενώ συνολικά μέτρησε 37 γκολ σε 48 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, ανεβαίνοντας στην 8η θέση των σκόρερ στην ιστορία της Άρσεναλ.

Από «πάντα κανονιέρης» έγινε… «κόκκινος διάβολος»

Αν και πολλές φορές κατά το παρελθόν ο Φαν Πέρσι είχε δηλώσει ότι δεν μπορούσε να σκεφτεί τον εαυτό του με άλλη φανέλα εκτός από εκείνη της Άρσεναλ, την οποία υποστήριζε από μικρός, εντούτοις το καλοκαίρι του 2012 αποφάσισε να απορρίψει την πρόταση ανανέωσης και ζήτησε να αποχωρήσει.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ άδραξε την ευκαιρία και πληρώνοντας 22,5 εκατομμύρια λίρες τον έκανε δικό της, με τον Ολλανδό να επιλέγει τον αριθμό 20, αφού ο βοηθός προπονητής, Ρενέ Μιούλενστιν τον έπεισε ότι θα οδηγήσει την ομάδα στο 20ο της πρωτάθλημα. Οι οπαδοί της Άρσεναλ δεν είδαν με καλό μάτι την απόφαση του Φαν Πέρσι και πολλοί έσπευσαν να κάψουν τις φανέλες του ως ένδειξη δυσαρέσκειας. Ο Ολλανδός επιθετικός ξεκίνησε την απόσβεση των χρημάτων του σχεδόν άμεσα, αφού στο δεύτερο του παιχνίδι και με το πρώτο του σουτ σαν «Κόκκινος Διάβολος» βρήκε δίχτυα και οδήγησε την ομάδα του στη νίκη κόντρα στη Φούλαμ με 3-2. Με το χατ τρικ που πέτυχε κόντρα στη Σαουθάμπτον τον Σεπτέμβριο του 2012 έφτασε τα 100 γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ, μπαίνοντας μια για πάντα στον πάνθεον των παικτών της. Τον Νοέμβριο ήταν η στιγμή να αντιμετωπίσει την πρώην ομάδα του την Άρσεναλ και ο Φαν Πέρσι δεν της «χαρίστηκε», οδηγώντας τη Γιουνάιτεντ στη νίκη με 2-1. Με το τέρμα αυτό ο Ολλανδός επιθετικός είχε σκοράρει κόντρα σε κάθε μια από τις 20 ομάδες που αγωνιζόταν στην Πρέμιερ Λιγκ εκείνη τη σεζόν.

Ο Φαν Πέρσι συνέχισε να σκοράρει ακατάπαυστα και με δικό του γκολ στα τελευταία λεπτά οι «Κόκκινοι Διάβολοι» επικράτησαν με 3-2 εκτός έδρας της συμπολίτισσας Μάντσεστερ Σίτι, σπάζοντας το αήττητο της για εκείνη τη σεζόν, καθώς και το εντός έδρας αήττητο που είχε από την προηγούμενη χρονιά. Στις 22 Απριλίου ο Φαν Πέρσι σκόραρε τρεις φορές σε ένα ημίχρονο κόντρα στην Άστον Βίλα και «σφράγισε» και μαθηματική την κατάκτηση του 20ου πρωταθλήματος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τους φιλάθλους να τον ψηφίζουν ως τον κορυφαίο παίκτη της σεζόν.

Η επόμενη σεζόν αποδείχθηκε μεταβατική για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία θα πορευόταν για πρώτη φορά μετά από 26 χρόνια χωρίς τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στον πάγκο της. Η έλευση του Ντέιβιντ Μόγιες αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερη δυσπιστία από τους φιλάθλους της ομάδας, όμως ο Φαν Πέρσι συνέχισε τη σεζόν από εκεί που είχε σταματήσει την προηγούμενη. Με δύο δικά του γκολ η Γιουνάιτεντ θα επικρατήσει με 2-0 της Γούιγκαν στο Community Shield και θα δώσει στον Σκωτσέζο προπονητή τον πρώτο του τίτλο. Η συνέχεια, όμως, δεν ήταν ανάλογη.

Αν και ο Φαν Πέρσι σκόραρε με αρκετή συνέπεια οι «Κόκκινοι Διάβολοι» δεν μπορούσαν να πάρουν νίκες και η κριτική αυξανόταν. Ο Ολλανδός ήταν σταθερά καλός και με δικό του χατ τρικ η Γιουνάιτεντ επικράτησε με 3-0 του Ολυμπιακού στο «Ολντ Τράφορντ» και κατάφερε να ανατρέψει την ήττα με 2-0 στον πρώτο αγώνα και να προκριθεί στα προημιτελικά του Champions League, όπου και αποκλείστηκε από την Μπάγερν Μονάχου. Ο Φαν Πέρσι τραυματίστηκε στο παιχνίδι με τους «ερυθρόλευκους» και έμεινε εκτός για περισσότερο από ένα μήνα, με τη Γιουνάιτεντ να «καταρρέει». Ο Ολλανδός τελείωσε τη σεζόν με 18 γκολ σε 28 συμμετοχές, έχοντας πληγεί αρκετά από προβλήματα τραυματισμών στη διάρκεια της σεζόν.

Η έλευση του Λουίς Φαν Χαάλ το καλοκαίρι του 2014 αναμενόταν να επαναφέρει ξανά τον Φαν Πέρσι στο προσκήνιο. Ωστόσο, οι σχέσεις των δύο αν και ήταν αρκετά καλές στην αρχή άρχισαν να «χαλάνε» τον Οκτώβριο, όταν ο Φαν Πέρσι ισοφάρισε στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης με την Τσέλσι και πανηγύρισε βγάζοντας τη φανέλα του, με συνέπεια να δεχτεί κίτρινη κάρτα. Ο Φαν Χάαλ χαρακτήρισε «ανόητο» τον πανηγυρισμό του και οι σχέσεις των δύο ανδρών «πάγωσαν» αρκετά.

Ο Ολλανδός επιθετικός τραυματίστηκε για μια ακόμα φορά τον Φεβρουάριο του 2015 και έμεινε σχεδόν δύο μήνες εκτός αγωνιστικής δράσης. Η επιστροφή του τον Απρίλιο δεν βοήθησε ιδιαίτερα τη Γιουνάιτεντ, ενώ μετά το χαμένο πέναλτι του στην εντός έδρας ήττα με τη Γουέστ Μπρομ (1-0), ο Λουίς Φαν Χάαλ τον καθαίρεσε από τις εκτελέσεις πέναλτι. Αυτή ήταν και «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» που ζήτησε να αποχωρήσει από τους «Κόκκινους Διαβόλους».

Το «αγροτικό» στην Τουρκία και η επιστροφή στο «σπίτι» του

Ο Φαν Πέρσι αν και είχε αρκετές προτάσεις επέλεξε τη Φενερμπαχτσέ, με την τούρκικη ομάδα να δίνει κάτι παραπάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ στη Γιουνάιτεντ. Ο Ολλανδός φορ φόρεσε ξανά το αγαπημένο του νούμερο 10 και έκανε το ντεμπούτο του, μαζί με τον συμπαίκτη του στη Γιουνάιτεντ Νάνι, στην ισοπαλία (0-0) κόντρα στη Σαχτάρ Ντόνετσκ για τα προκριματικά του Champions League.

Το πρώτο γκολ του Φαν Πέρσι με τη φανέλα της Φενέρ ήρθε στις 20 Αυγούστου στη νίκη με 1-0 κόντρα στον Ατρόμητο για τα προκριματικά του Europa League. Ο Ολλανδός επιθετικός ήταν σταθερά καλός καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, τελειώνοντας την με 22 γκολ σε 48 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, ωστόσο έχασε αρκετά παιχνίδια λόγω μικροτραυματισμών και δεν μπόρεσε να οδηγήσει την ομάδα του στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, με τη Φενέρ να τερματίζει δεύτερη πέντε πόντους πίσω από την Μπεσίκτας.

Την αμέσως επόμενη σεζόν τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα για τον Φαν Πέρσι, ο οποίος έχασε το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας και των πρώτων αγώνων της τούρκικης ομάδας λόγω τραυματισμού και ουσιαστικά δεν μπόρεσε να βρει σταθερό ρυθμό, αλλά και θέση στα πλάνα του συμπατριώτη του Ντικ Αντβοκάατ με αποτέλεσμα να περιοριστεί στις 35 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και στα 14 γκολ, μην μπορώντας για δεύτερη σερί σεζόν να οδηγήσει τη Φενέρ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Τίποτα δεν πήγαινε καλά για τον Φαν Πέρσι στην Τουρκία, καθώς ένας νέος τραυματισμός στο γόνατο το καλοκαίρι του 2017 μετά από μόλις δύο συμμετοχές στα προκριματικά του Europa League, τον έστειλε στα πιτς για τρεις μήνες. Ο Ολλανδός επιθετικός επέστρεψε στα τέλη του Νοεμβρίου, ωστόσο δεν αγωνιζόταν καθόλου και ζήτησε να αποχωρήσει από τον σύλλογο, με το συμβόλαιο του να λύνεται στις 19 Ιανουαρίου 2018.

Μόλις τρεις ημέρες μετά ο Φαν Πέρσι επέστρεψε στην ομάδα από την οποία ξεκίνησε το ποδοσφαιρικό του ταξίδι, τη Φέγενορντ. Πλέον δεν ήταν ο νέος, ελπιδοφόρος, αλλά και οξύθυμος νεαρός ποδοσφαιριστής, αλλά ένας από τους καλύτερους επιθετικούς των τελευταίων ετών που ήθελε να κλείσει την καριέρα του στην ομάδα με την οποία ξεκίνησε. Ο Ολλανδός επιθετικός πρόλαβε να αγωνιστεί σε 14 παιχνίδια στο δεύτερο μισό της σεζόν, πετυχαίνοντας 7 γκολ, ένα εκ των οποίων στο νικηφόρο τελικό κυπέλλου με 3-0 κόντρα στην Αλκμάαρ.

Ο Φαν Πέρσι έδειξε να ξαναβρίσκει τη νιότη του στη Φέγενορντ και ήδη στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν μετράει 6 γκολ σε 10 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, με την ομάδα του Ρότερνταμ να βρίσκεται στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος. Ωστόσο στις 25 Οκτωβρίου ο Φαν Πέρσι έριξε τη «βόμβα» ανακοινώνοντας ότι αυτή η χρονιά θα είναι και η τελευταία του ως ποδοσφαιριστής.

«Όπως φαίνεται θα σταματήσω το ποδόσφαιρο στο τέλος της περιόδου. Θα είμαι πλέον 36 ετών και θα έχω κλείσει 18 χρόνια καριέρας», δήλωσε ο Ολλανδός επιθετικός προμηνύοντας το τέλος μιας τεράστιας ποδοσφαιρικής καριέρας, κατά την οποία έχει μετρήσει περισσότερα από 250 γκολ σε σχεδόν 600 παιχνίδια.

Ο «Οράνιε» Φαν Πέρσι 

Τεράστιο κεφάλαιο στην καριέρα του Φαν Πέρσι αποτέλεσε η εθνική Ολλανδίας, την οποία και υπηρέτησε πιστά για 13 χρόνια. Τα πάντα ξεκίνησαν στις 4 Ιουνίου 2005, με τον θρυλικό Μάρκο Φαν Μπάστεν να καλεί τον 21χρονο τότε επιθετικό και να τον χρησιμοποιεί στην εντός έδρας νίκη (2-0) κόντρα στη Ρουμανία. Μόλις τέσσερις μέρες αργότερα ο Φαν Πέρσι πέτυχε και το πρώτο του γκολ με τους «Οράνιε» στη νίκη με 4-0 κόντρα στη Φινλανδία.

Αν και δεν ήταν βασικός στην Άρσεναλ, ο Φαν Πέρσι κλήθηκε στην αποστολή της Ολλανδίας για το Μουντιάλ του 2006, όπου και αγωνίστηκε και στα τέσσερα παιχνίδια των «Οράνιε», σκοράροντας μάλιστα κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού στους ομίλους.

Στα προκριματικά του Euro 2008 ο Φαν Πέρσι ήταν ο πρώτος σκόρερ των «οράνιε» με τέσσερα γκολ και οδήγησε την εθνική ομάδα της χώρας του στην πρόκριση στην τελική φάση, που θα διεξαγόταν στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας. Εκεί σκόραρε δύο φορές στη φάση των ομίλων, με την Ολλανδία να κάνει το τρία στα τρία, αλλά να αποκλείεται ξανά στην πρώτη φάση των νοκ άουτ, με 3-1 από τη Ρωσία στην παράταση.

Τα προκριματικά για το Μουντιάλ του 2010 δεν ήταν τόσο παραγωγικά για τον Φαν Πέρσι που σκόραρε μόλις μια φορά, αν και η Ολλανδία τερμάτισε πρώτη στον όμιλο με το απόλυτο νικών (8 στα 8). Ούτε η τελική φάση της διοργάνωσης ήταν καλή για τον 27χρονο τότε επιθετικό που έμεινε μόλις στο ένα γκολ αν και αγωνίστηκε σε όλα τα παιχνίδια στην πορεία των «Οράνιε» μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης, όπου ηττήθηκαν από την Ισπανία με 1-0.

Κατά τη διάρκεια της προκριματικής φάσης για το Euro 2012 ο Φαν Πέρσι σκόραρε τέσσερις φορές στο 11-0 της Ολλανδίας κόντρα στο Λουξεμβούργο, μπαίνοντας στην πρώτη δεκάδα των σκόρερ στην ιστορία των «Οράνιε» ξεπερνώντας ανάμεσα σε άλλους και τον Μάρκο Φαν Μπάστεν. Συνολικά ο Φαν Πέρσι σκόραρε έξι φορές στα προκριματικά και οδήγησε την Ολλανδία στην τελική φάση, η οποία εξελίχθηκε σε παταγώδη αποτυχία, αφού οι «Οράνιε» ηττήθηκαν τρεις φορές και αποχαιρέτησαν τη διοργάνωση από τους ομίλους.

Οι Ολλανδοί πείσμωσαν από την αποτυχία και έδωσαν το χρίσμα του ομοσπονδιακού τεχνικού στον Λουίς Φαν Χάαλ, ο οποίος έχρισε τον Φαν Πέρσι αρχηγό τον Ιούνιο του 2013. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιά ο Φαν Πέρσι έγραψε το όνομα του με «χρυσά» γράμματα στην ιστορία των «οράνιε», καθώς με το χατ τρικ που πέτυχε στη νίκη με 8-1 κόντρα στην Ουγγαρία έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Ολλανδίας, φτάνοντας τα 41 γκολ σε 80 έως τότε συμμετοχές.

Στα τελικά του Μουντιάλ στη Βραζιλία, ο Φαν Πέρσι βοήθησε τους Ολλανδούς να πάρουν εκδίκηση για το χαμένο τελικό του 2010, σκοράροντας δύο φορές στη νίκη με 5-1 επί της Ισπανίας. Μάλιστα το πρώτο γκολ του το πέτυχε με μια ασύλληπτη κεφαλιά, η οποία προτάθηκε και για το βραβείο Πούσκας, που δίνεται στο κορυφαίο γκολ της χρονιάς. Ο Φαν Πέρσι βρήκε ακόμη μια φορά δίχτυα κόντρα στην Αυστραλία, με την Ολλανδία να προκρίνεται στην επόμενη φάση. Στο παιχνίδι των προημιτελικών σκόραρε το πρώτο γκολ στην διαδικασία των πέναλτι κόντρα στην Κόστα Ρίκα (4-3), με τους «Οράνιε» να αποκλείονται τελικά στα πέναλτι από την Αργεντινή. Στον μικρό τελικό κόντρα στη Βραζιλία ο Φαν Πέρσι άνοιξε το δρόμο προς τη νίκη των Ολλανδών (3-0) από το σημείο του πέναλτι κι έτσι έγινε ο πρώτος παίκτης από το 1966 που σκοράρει σ’ ένα Μουντιάλ με το αριστερό και το δεξί πόδι, με κεφαλιά, καθώς και με απευθείας εκτέλεση φάουλ και πέναλτι.

Στις 10 Οκτωβρίου του 2015, στην αναμέτρηση κόντρα στο Καζακστάν ο Φαν Πέρσι έγινε ο όγδοος Ολλανδός που φτάνει τις 100 συμμετοχές με την εθνική, ενώ τρεις μέρες αργότερα κόντρα στην Τσεχία πέτυχε αυτογκόλ και σκόραρε στην ήττα των «Οράνιε» με 3-2. Με το αποτέλεσμα αυτό η εθνική ομάδα της Ολλανδίας έμεινε εκτός Euro 2016, η οποία ήταν η πρώτη διοργάνωση που χάνει από το 2002.

Από εκείνη τη συμμετοχή και μετά ο Φαν Πέρσι έκανε να αγωνιστεί δύο χρόνια στην Ολλανδία. Εντέλει, αφού έμεινε εκτός από το μεγαλύτερο μέρος των προκριματικών για το Μουντιάλ του 2018, ο Φαν Πέρσι κλήθηκε από τον Ντικ Ανβτοκάατ στην ήττα με 4-0 από τη Γαλλία. Οι «Οράνιε» έμειναν εκτός της τελικής φάσης του Μουντιάλ στη Ρωσία και ο Φαν Πέρσι αν και δεν έχει αποχωρήσει από την εθνική ομάδα δεν έχει ξανακληθεί από τότε. Παρόλα αυτά παραμένει ακόμη ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Ολλανδίας, μετρώντας 50 γκολ σε 102 συμμετοχές με το εθνόσημο.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ