ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Η Γιουνάιτεντ βρήκε τον στράικερ που θέλει στη Ρεάλ Μαδρίτης!
Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Ρούντιγκερ θα κινηθεί νομικά επειδή τον συνέδεσαν με τους… ISIS!
Λίβερπουλ: Νέος τραυματισμός και «πονοκέφαλος» για τον Κλοπ!
Τσέλσι: Ο Στέρλινγκ δεν έχει κερδίσει το κοινό αλλά έχει μαζί του τους συμπαίκτες του!
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χτίζει από τώρα το μέλλον της με τον Τεν Χαγκ!
Νεϊμάρ: Τραυματίας στο ποδόσφαιρο αλλά… βασικός στα πάρτι! (pics)
«Θηρίο στο κλουβί» ο Μιλιτάο, θέλει να παίξει την Κυριακή κι έχει λόγο!
Η Σίτι μπορεί να ξοδεύει ΜΙΣΟ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ λίρες ετησίως χωρίς να της λέει κανείς τίποτα!
Αφήνει τα πολλά πολλά ο προπονητής της Νότιγχαμ: «Ας δούμε την πραγματικότητα» (vid)
Μας έπεσαν τα σαγόνια με τη νέα Φεράρι του Κριστιάνο Ρονάλντο! (pic, vid)
Απαισιόδοξος ο Ούλι Χένες: «Αδύνατο να φέρουμε στην Μπάγερν τον Τσάμπι Αλόνσο»
Πλησιάζει το τέλος του Μπόελι από την προεδρία της Τσέλσι!
Λίβερπουλ: Βρήκε τον αντι-Σαλάχ και… ξενέρωσε τους οπαδούς της!
Γιουνάιτεντ, πλησιάζει ο παικταράς – Ένας «μάγος» στο Ολντ Τράφορντ με… 60 εκατ. ευρώ!
Μπρούνο Φερνάντες, 2024
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
FACE CONTROL

Τζέιντον Σάντσο

Δεν πρόλαβε καλά καλά να κλείσει τα 18 και έχει όλο τον πλανήτη στα πόδια του. Αν και ξεκίνησε μόλις πέρσι την επαγγελματική του καριέρα, ο Τζέιντον Σάντσο σου δίνει την εντύπωση πως παίζει χρόνια σε υψηλό επίπεδο.

Τζέιντον Σάντσο

Η σεζόν 2017-2018 ήταν μεταβατική για την ομάδα της Μπορούσια Ντόρτμουντ. Το επιτυχημένο εγχείρημα που ξεκίνησε με τον Γιούργκεν Κλοπ και συνεχίστηκε με τον Τόμας Τούχελ, ολοκληρώθηκε με τη φυγή του Γερμανού τεχνικού και έτσι οι Βεστφαλοί αποφάσισαν να γυρίσουν σελίδα.

Πάντως, η ομάδα συνέχισε να δείχνει τη στήριξή της σε ταλαντούχους ποδοσφαιριστές και έτσι στα τέλη του 2017, ένας νεαρός ονόματι Τζέιντον Σάντσο έκανε το ντεμπούτο του με τους “Κιτρινόμαυρους”. Κάτι παραπάνω από έναν χρόνο μετά, ο 18χρονος μεσοεπιθετικός με τις εμφανίσεις του έχει κάνει την Ευρώπη να παραμιλάει, τη Μάντσεστερ Σίτι να χτυπάει το κεφάλι της στον τοίχο και τους ιθύνοντες των Γερμανών να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση. Αλλά ας πάρουμε τα πράγμα από την αρχή.

Τα πρώτα χρόνια

Η 25η Μαρτίου μία από σημαντικότερες μέρες στην ιστορία του ελληνισμού και εκείνη ημέρα το 2000 ήταν η σημαντικότερη και για μία οικογένεια από το Τρίνινταντ και Τομπάκο που είχε μεταναστεύσει στην Αγγλία. Κι αυτό γιατί στο Κάμπεργουελ γεννήθηκε ο μικρός Τζέιντον Μαλίκ Σάντσο. Τα πρώτο χρόνια της ζωής του τα πέρασε μαζί με μία μπάλα στην περιοχή του Κένινγκτον και στα επτά του αποφάσισε να ασχοληθεί πιο σοβαρά με το ποδόσφαιρο, πηγαίνοντας στις ακαδημίες της Γουότφορντ.

Εκεί έδειξε τα πρώτα ψήγματα του ταλέντου του και μετά από άλλα επτά χρόνια (2014) ανάγκασε τη Μάντσεστερ Σίτι να κινηθεί για την απόκτησή του. Οι “Πολίτες” έβγαλαν από τα ταμεία τους ένα ποσό κοντά στις 75000 ευρώ, το οποίο με το πέρασμα του χρόνου ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο με κάποια μπόνους που στοιχειοθετεί η ομοσπονδία. Τότε ξεκίνησε η περιπέτεια του μικρού Σάντσο.

Κεφάλαιο Μάντσεστερ Σίτι

Η ποιότητα του νεαρού φάνηκε από την αρχή. Οι εμφανίσεις του με την ακαδημία του έδωσαν άμεσα το εισιτήριο για την ομάδα Κ-18. Εκεί ο Σάντσο ξεχώρισε αμέσως. Η ταχύτητά του και η τεχνική του κατάρτιση τρέλαναν τους ιθύνοντες των Άγγλων και του έδωσε ακόμα μία προαγωγή, αυτή τη φορά στην Κ-23. Οι εμφανίσεις του ήταν εξαιρετικές και το όνομά του έφτασε μέχρι τον μεγαλομέτοχο της ομάδας, Καλντούν Αλ Μουμπάρακ, ο οποίος μαγεύτηκε από τις ικανότητες του και τον Μάιο του 2017, τόνισε πως έπρεπε να προωθηθεί άμεσα στην πρώτη ομάδα ενόψει της προετοιμασίας της επόμενης σεζόν.

Ο Πεπ Γκουαρδίολα που ήταν εξαιρετικά ικανοποιημένος από την πρόοδο του, είχε δηλώσει πως είναι ότι καλύτερο υπάρχει στις ακαδημίες των “Πολιτών” και τον πήρε μαζί του στην προετοιμασία της ομάδας. Μάλιστα, πίστευε στις δυνατότητές του και ήθελε να τον δέσει στο Μάντσεστερ, προτείνοντας στη διοίκηση των “Γαλάζιων” να του αυξήσουν το μισθό στα 35000 ευρώ την εβδομάδα. Παρόλα αυτά, ο 17χρονος τότε Σάντσο δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένος με αυτά που έβλεπε και ζήτησε να αποχωρήσει.

Τελικά, μετά από έναν μήνα αποχής από τις προπονήσεις το αίτημά του έγινε δεκτό. Η επιθυμία του ήταν να συνεχίσει στην Τότεναμ, αλλά την τελευταία μέρα των μεταγραφών, εμφανίστηκε η Ντόρτμουντ που τον έκανε δικό της ξοδεύοντας ένα ποσό κοντά στα 8 εκατ. ευρώ.

Κεφάλαιο Μπορούσια Ντόρτμουντ

Στη Γερμανία ο νεαρός εξτρέμ αντιμετωπίζει μία πραγματικότητα πολύ καλύτερη από εκείνη που περίμενε. Ξεκινάει κατευθείαν προπονήσεις με την πρώτη ομάδα των Βεστφαλών και ταυτόχρονα αγωνίζεται με την ομάδα νέων στο εγχώριο πρωτάθλημα, αλλά και στο Youth League της UEFA. Η εικόνα του είναι εξαιρετική και ο Πίτερ Μποζ τον επιβραβεύει, δίνοντάς του την ευκαιρία να κάνει ντεμπούτο στην Μπουντεσλίγκα, στο 2-2 με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης (21/10/17), όπου αγωνίστηκε 6 λεπτά ως αλλαγή. Δύο εβδομάδες αργότερα, παίζει και κόντρα στην Μπάγερν, αυτή τη φορά για 13 λεπτά.

Μετά αντιμετώπισε έναν τραυματισμό στο πόδι, που σε συνδυασμό με την αλλαγή προπονητή (Πίτερ Μποζ – Πίτερ Στάιγκερ) είχε ως αποτέλεσμα να μην ξαναπαίξει μέχρι το τέλος του 2017. Αυτό όμως δεν το κατέβαλε καθόλου, το αντίθετο μάλιστα. Ο Άγγλος πείσμωσε, δούλεψε και φαινόταν αποφασισμένος να αξιοποιήσει την αμέσως επόμενη ευκαιρία που θα του δινόταν. Έτσι κι έγινε.

Το σωτήριον έτος 2018

Με την επανέναρξη της Μπουντεσλίγκα μετά τη χριστουγιεννιάτικη διακοπή, ο Στάιγκερ ρίχνει στα βαθιά τον Σάντσο, καθώς τον βάζει βασικό κόντρα στη Βόλφσμπουργκ (14/01). Η εικόνα του είναι αρκετά καλή, αλλά δεν καταφέρνει να βοηθήσει την ομάδα του να σκοράρει (0-0). Την επόμενη αγωνιστική μοιράζει την πρώτη του ασίστ (στο 1-1 κόντρα στη Χέρτα) και μετά από δύο παιχνίδια τραυματίζεται στο γόνατο.

Μένει εκτός για 1,5 μήνα και απουσιάζει από 7 αναμετρήσεις. Όμως έκτοτε δεν χάνει ματς και στην επανεμφάνισή του ως βασικός απέναντι στη Λεβερκούζεν (21/4) κάνει “παπάδες”. Σκοράρει το παρθενικό του τέρμα, μοιράζει δύο ασίστ και είναι ο κορυφαίος των Βεστφαλών στη νίκη τους με 4-0. Μάλιστα γράφει ιστορία, καθώς με το γκολ που πέτυχε, έγινε ο νεότερος Άγγλος σκόρερ (18 ετών και 28 ημερών) στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα και ταυτόχρονα ο πρώτος Άγγλος που βρίσκει δίχτυα με τους “Κιτρινόμαυρους”.

Το καλοκαίρι στη Βεστφαλία γίνονται αλλαγές. Ο Πίτερ Στάιγκερ φεύγει και αναλαμβάνει προπονητής ο Λούσιαν Φαβρ. Ο 18χρονος συμμετέχει κανονικά στην προετοιμασία, όμως ο Ελβετός τεχνικός υπολογίζει τον νεαρό ως τον παίκτη που θα έρχεται από τον πάγκο για να αλλάζει τη ροή του παιχνιδιού.  Αυτός ο ρόλος φαίνεται να ταιριάζει γάντι στον Σάντσο, που στις πρώτες του 7 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και κύπελλο έρχεται αποκλειστικά από τον πάγκο και έχει 1 γκολ και 6 ασίστ σε μόλις 164 λεπτά. Δηλαδή μοιράζει μία τελική πάσα ανά 27 λεπτά συμμετοχής.

Βλέποντας την εικόνα αυτή, ο Φαβρ αποφασίζει να ξεκινάει βασικό τον Σάντσο. Αυτός συνεχίσει να ανταποκρίνεται εξαιρετικά τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη και λαμβάνει και την πρώτη του κλήση στην εθνική Αγγλίας. Μέσα στον Οκτώβριο, ο νεαρός έχει 6 συμμετοχές, 4 γκολ και 2 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, με αποτέλεσμα να ανακηρυχθεί παίκτης του μήνα στην Μπουντεσλίγκα.

Κεφάλαιο Εθνική Ομάδα

Λίγο μετά την απόκτησή του από τη Μάντσεστερ Σίτι, ο Σάντσο κλήθηκε για πρώτη φορά στην εθνική Αγγλίας και στο κλιμάκιο της Κ-16. Το ταλέντο του ξεχώρισε άμεσα και ανέβηκε βαθμίδα, στην Κ-17. Εκεί, η απόδοσή του ήταν τρομερή. Τον Μάιο του 2017 ήταν ο ηγέτης της Αγγλίας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ-17, καθώς με 5 γκολ και 5 ασίστ σε 6 ματς, οδήγησε την ομάδα του μέχρι τον τελικό, όπου μετά από ένα τρομερό ματς, η Αγγλία ισοφαρίστηκε στην τελευταία φάση (2-2) και ηττήθηκε με 4-1 στα πέναλτι.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της ίδιας χρονιάς ο Σάντσο είχε 3 γκολ και 2 ασίστ στα 3 ματς του ομίλου, κάτι που έκανε την Ντόρτμουντ να τον καλέσει πίσω στη Γερμανία, στερώντας του την ευκαιρία να πανηγυρίσει μαζί με τους συμπαίκτες του την κατάκτηση της κούπας. Στην ομάδα Νέων δεν συνέβη κάτι αξιοσημείωτο, καθώς η παρουσία του ήταν μικρή. Ο λόγος; Οι εμφανίσεις του με την Ντόρτμουντ αποτέλεσε το διαβατήριό του για την ομάδα των Ανδρών.

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ έμεινε έκπληκτος από την εικόνα του νεαρού, με αποτέλεσμα να τον καλέσει τον περασμένο Οκτώβριο για τις αναμετρήσεις του Nations League κόντρα σε Κροατία και Ισπανία. Το ντεμπούτο του έγινε στη λευκή ισοπαλία κόντρα στη “Χρβάτσκα” (12/10) όπου αγωνίστηκε για 12 λεπτά ως αλλαγή, ενώ παρακολούθησε από τον πάγκο τη νίκη με 3-2 κόντρα στην Ισπανία (15/10).

Ένα μήνα μετά (15/11) η φιλική αναμέτρηση της Αγγλίας με τις ΗΠΑ ήταν γεμάτη πρωτιές. Ο Σάντσο αγωνίστηκε για πρώτη φορά ως βασικός με το εθνόσημο και έδωσε την πρώτη του ασίστ με αποτέλεσμα ο Αλεξάντερ Άρνολντ να σκοράρει για πρώτη φορά ως διεθνής. Ταυτόχρονα, ο 18χρονος εξτρέμ έγινε ο πρώτος παίκτης, την τελευταία 10ετία, που ξεκινάει στην 11αδα της Αγγλίας χωρίς να αγωνίζεται σε αγγλικό σύλλογο. Ο τελευταίος που το έκανε αυτό ήταν ο Ντέιβιντ Μπέκαμ τον Αύγουστο του 2009 ως παίκτης των Λος Άντζελες Γκάλαξι.

Στην τελευταία χρονικά συμμετοχή του με την εθνική (18/11) αγωνίστηκε 17 λεπτά κόντρα στην Κροατία και έβαλε κι αυτός το λιθαράκι του στην ανατροπή των “Λιονταριών” (από 0-1 σε 2-1) που είχε ως αποτέλεσμα την πρόκρισή τους στο Φάιναλ Φορ του Nations League.

Παρών και μέλλον

Ο Τζέιντον Σάντσο είναι μόλις 18 ετών και σχεδόν 8 μηνών. Με τα επιτεύγματά του τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχει μπει για τα καλά στα μπλοκάκια όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων. Η Μάντσεστερ Σίτι έχει μετανιώσει πικρά την απόφασή της να τον πουλήσει. Αλλά αυτό το κατάφερε ο νεαρός με την θρασύτατη συμπεριφορά του. Απαίτησε να αποχωρήσει από την πρωταθλήτρια Αγγλίας και πήγε στην Ντόρτμουντ. Εκεί ζήτησε και πήρε κατευθείαν το νούμερο του Ουσμάν Ντεμπελέ (7), χωρίς μέχρι στιγμής να έχει αγωνιστεί σε ανδρικό επίπεδο. Κι ενώ τα προγνωστικά δεν ήταν υπέρ του, κατάφερε με τον τσαγανό και το ταλέντο, όχι μόνο να κάνει τους Γερμανούς να ξεχάσουν αμέσως τον Γάλλο εξτρέμ, αλλά και να απειλεί τον έτερο νεαρό των Βεστφαλών, Κρίστιαν Πούλισιτς.

Η ταχύτητά του, η εξαιρετική τεχνική του κατάρτιση, η τρομερή χημεία που έχει αναπτύξει με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του και ο τσαμπουκάς του, έχει κάνει τους ανθρώπους της Ντόρτμουντ να πετάνε, καθώς ξέρουν πως σε περίπτωση που αποφασίσουν να τον πουλήσουν, θα βάλουν ένα τεράστιο ποσό στα ταμεία τους. Ας μην ξεχνάμε, πως έχει ήδη 3 διεθνής συμμετοχές και ενηλικιώθηκε πριν από λίγους μήνες.

Ο Σάντσο έχει όλα τα εχέγγυα για να αποκτήσει ένα λαμπρό μέλλον και να γίνει ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του πλανήτη. Ο δρόμος άνοιξε στο τέλος του περασμένου έτους και ο μικρός φαίνεται πως έχει ήδη πατημένο το πόδι στο γκάζι. Το αν θα καταφέρει θα ξεπεράσει τα όποια εμπόδια του εμφανιστούν είναι αποκλειστικά στο χέρι του. Βέβαια το δείγμα που υπάρχει μέχρι στιγμής φανερώνει πως δεν έχουμε δει τίποτα από αυτά που μπορεί να κάνει.

Και κάτι τελευταίο. Ο Σάντσο μαζί με τον Φοντέν της Μάντσεστερ Σίτι και τον Βινίσιους της Ρεάλ Μαδρίτης σηματοδοτούν την έναρξη μίας νέας εποχής στο ποδόσφαιρο. Σε κάποιους μπορεί να φανεί ασήμαντο, ίσως και μικρή λεπτομέρεια. Οι δύο Άγγλοι παίκτες, αλλά και ο Βραζιλιάνος εξτρέμ, είναι οι πρώτοι ποδοσφαιριστές που γεννήθηκαν τη νέα χιλιετία (2000 -) και έχουν καταφέρει να βρίσκονται ήδη σε αυτό το υψηλό επίπεδο, έχοντας και ρόλο στις ομάδες τους. Μάλιστα, Σάντσο και Φοντέν υπήρξαν συμπαίκτες τόσο στα τμήματα υποδομής της Σίτι όσο και της εθνικής Αγγλίας, δείγμα της τρομερής φουρνιάς που υπάρχει στο Νησί.

Οι αριθμοί του Σάντσο:

Σύλλογος

2014-2017: Μάντσεστερ Σίτι (ακ.)  35 συμμετοχές – 20 γκολ – 8 ασίστ

2017: Μπορούσια Ντόρτμουντ (ακ.)  9 συμμετοχές – 4 γκολ – 3 ασίστ

2017-σήμερα: Μπορούσια Ντόρτμουντ  29 συμμετοχές – 6 γκολ – 12 ασίστ

Εθνική Ομάδα

2015-2016: Αγγλία (Κ-16)  8 συμμετοχές – 6 γκολ

2016-2017: Αγγλία (Κ-17)  19 συμμετοχές – 16 γκολ – 9 ασίστ

2017-2018: Αγγλία (Κ-19)  7 συμμετοχές – 2 γκολ – 4 ασίστ

2018-σήμερα: Αγγλία (Άνδρες)  3 συμμετοχές – 1 ασίστ

Αυτός είναι ο Τζέιντον Σάντσο:

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ