ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Δεν πίστευε στα μάτια του ο Αρτέτα: Τα έπαθε ΟΛΑ στο δεύτερο γκολ του Μπεν Γουάιτ! (pic)
Ο Ποτσετίνο είπε αλήθειες για την Τσέλσι, μετά την «πεντάρα» από την Άρσεναλ!
Κανείς στην Τσέλσι δεν θα καταλάβει ΠΟΤΕ πως ο Τζάκσον αστόχησε από εκεί! (vid)
Ο Μίλικ μίλησε στο τέλος νικώντας τον Μανδά κι έστειλε τη Γιουβέντους στον τελικό! (vid)
H Άρσεναλ έστειλε μήνυμα σε όλους με την ιστορική «πεντάρα» στην Τσέλσι! (vid)
Le Parisien: Η Παρί ενεργοποιεί τη ρήτρα της χαφάρας της Σίτι!
Μπεν Γουάιτ και Χάβερτς έστειλαν για… τσάι την άμυνα της Τσέλσι! (vids)
Λάτσιο – Γιουβέντους: «Ντοπιέτα» ο Καστεγιάνος, ισόπαλο το συνολικό σκορ! (vids)
Έξαλλος ο Αλόνσο στην προπόνηση: «Όχι, γαμ@@νες γιώμες» (vid)
Δυο παίκτες της Premier League συνελήφθησαν για βιασμό και σεξουαλική επίθεση!
Ίντερ: Και ιστορία έγραψε και δεύτερο αστέρι έραψε!
«Κανονιά» του Τροσάρ και 1-0 η Άρσεναλ κόντρα στην Τσέλσι! (vid)
Ο Λουίς Ενρίκε τρελάθηκε και θέλει διακαώς το τρεμπλ με την Παρί!
Αρχηγική κίνηση από τον Μόντριτς: Έτσι, κλείνει στόματα στη Ρεάλ!
Αγγλική εφημερίδα βλέπει νέο «πόλεμο» Σίτι- Άρσεναλ για τον Γκιμαράες!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Λίβερπουλ

Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Όλα ξεκίνησαν πριν από 124 χρόνια…

Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τίθενται αντιμέτωπες την Κυριακή και μεις γυρνάμε το χρόνο πίσω στο μακρινό 1887 για να δούμε πως ξεκίνησαν όλα.

Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Όλα ξεκίνησαν πριν από 124 χρόνια…

Κρατάει χρόνια λοιπόν αυτή κολόνια και συγκεκριμένα 124, από το μακρινό 1894 και το πρώτο παιχνίδι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ως Νιούτον Χιθ έχουν αλλάξει πολλά. Πάμε να δούμε και να αναλύσουμε ανά περίοδο το πιο κλασικό, όμορφο, μισητό αλλά και πιο πολυσυζητημένο διαχρονικά ντέρμπι της Ευρώπης, αυτό μεταξύ Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Σε πρόσφατο γκάλοπ που έγινε στο Μάντσεστερ οι οπαδοί αποφάνθηκαν πως η πιο μισητή τους αντίπαλος δεν είναι η Λιντς, η Τσέλσι ή ακόμα και η Μάντσεστερ Σίτι, αλλά η Λίβερπουλ. Δεν βλέπω το λόγο το να μην πιστεύουν το ίδιο και οι οπαδοί της Λίβερπουλ.

Στο συγκεκριμένο λοιπόν γκάλοπ, οπαδοί της Γιουνάιτεντ δήλωσαν ακόμα πως το να χάσεις από την γειτόνισσα Σίτι θα μας πληγώσει μεν αρκετά, αλλά δεν θα είναι το ίδιο με το να χάσουμε από την Λίβερπουλ.

Βέβαια αυτή η αντιπαλότητα κρατάει πάρα πολλά χρόνια, αιώνες συγκεκριμένα και η απαρχή αυτή της μεγάλης αντιπαλότητας, όπως και οι περισσότερες δεν ήταν ποδοσφαιρική.

Έτσι ξεκίνησαν όλα

Θα πάμε πολλά χρόνια πίσω, στην Αγγλία του 1887, τότε που κατασκευάστηκε η διώρυγα του Μάντσεστερ. Η τεχνητή διάνοιξη δηλαδή που έγινε για να μπορέσει η πόλη του Μάντσεστερ να έχει επικοινωνία με ποταμό Μέρσι και κατά σειρά με το λιμάνι του Λίβερπουλ. Ένα κανάλι το οποίο θα έδινε τη δυνατότητα στους εμπόρους να μεταφέρουν πλέον τα αγαθά, που έφταναν στις ακτές του Ατλαντικού, μέσω των ποταμών Μέρσι και Ινγουελ, στην ενδοχώρα, παρακάμπτοντας το λιμάνι του Λίβερπουλ.

Η πόλη του Λίβερπουλ όμως εκείνη τη περίοδο ήταν ακμάζουσα εμπορικά και σύμφωνα με ιστορικούς μέσα στις δύο πόλεις με την μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη στην Αγγλία. Το έργο αυτό λοιπόν το πολέμησαν λυσσαλέα οι πολιτικοί του Λίβερπουλ (η πόλη δεν θα ήταν πια το 2ο κέντρο της Αυτοκρατορίας μετά το Λονδίνο) και ολοκληρώθηκε σε 6 χρόνια. Τα εγκαίνια του, τον Ιανουάριο του 1894, ήταν η αφορμή του πολέμου.

Οι λιμενεργάτες του Λίβερπουλ έβλεπαν τις δουλειές τους να μειώνονται και να μεταφέρονται στη πόλη του Μάντσεστερ, η αντιπαλότητα των δύο ομάδων μόλις ξεκινούσε, από τη μία οι λιμενεργάτες του Λίβερπουλ και από την άλλη οι εργάτες του Μάντσεστερ. Ήταν τόσο σημαντικό και ζωτικής σημασίας το κανάλι αυτό που αργότερα όταν ιδρύθηκε η Γιουνάιτεντ (από τα σπλάχνα της Νιουτον Χιθ) έβαλε στο σήμα της το καράβι και το ίδιο το ποτάμι, όπως και η Μάντσεστερ Σίτι.

Όλα αυτά το 1894 και 3 μήνες πριν λάβει χώρα το πρώτο παιχνίδι Λίβερπουλ και Νιούτον Χιθ για τα πλέι οφ του πρωταθλήματος. Από τη μία οι λιμενεργάτες του Μέρσισαϊντ και από την άλλη οι εργάτες του Μάντσεστερ. Το πρώτο χτύπημα είχε γίνει καθώς η Λίβερπουλ ανάγκασε την Χιθ  να υποβιβαστεί.

Η εδραίωση της Λίβερπουλ και η γέννηση της Γιουνάιτεντ

Ποδοσφαιρικά θα χρειαστεί να πάμε στο 1939 για να δούμε το πρώτο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων με τα σημερινά τους ονόματα. Πριν από αυτό όμως θα ανοίξουμε μία παρένθεση με την ίδρυση της Λίβερπουλ το 1892, μετά την διάσπαση της Έβερτον, η Λίβερπουλ αποκτά υπόσταση και το 1893 ανεβαίνει αήττητη στην πρώτη κατηγορία.

Η πρωταθλήτρια ομάδα της Λίβερπουλ, 1902

Το 1901-02 κατακτά το πρώτο της πρωτάθλημα για να ακολουθήσει αυτό του 1906, την ίδια χρονιά που η Νιουτον Χιθ ονομάστηκε σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία πίσω από την Μπρίστολ Ρόβερς. Το 1907 θα κατακτήσει το πρώτο της τίτλο (ως πρωταθλήτρια Αγγλίας) και θα ακολουθήσουν το Τσάριτι Σιλντ (1908) και το FA cup το 1909, καθώς και το πρωτάθλημα του 1911.

Ακολουθεί ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος και η Λίβερπουλ γίνεται η πρώτη μεταπολεμική πρωταθλήτρια το 1947. Ακολουθεί η εποχή του Ματ Μπάσμπι, ο οποίος ήταν πρώην αρχηγός της Λίβερπουλ, θα αναλάβει τα ηνία της Γιουνάιτεντ και θα της χαρίσει 3 πρωταθλήματα τη δεκαετία του ’50 .

Περίοδος Σάνκλι – Μπάσμπι

Ταυτόχρονα εκείνη τη περίοδο η Λίβερπουλ θέλοντας να φτάσει τους «διαβόλους» προσπαθεί να πείσει τον Μπιλ Σάνκλι  να αναλάβει την ομάδα. Ένα βράδυ o τότε πρόεδρος των «κόκκινων» Τομ Γουίλιαμς τον βρίσκει και του λέει:

«Θέλεις να αναλάβεις την τύχη του μεγαλύτερου συλλόγου στην Αγγλία;»,  «Γιατί; Μήπως έφυγε ο Μπάσμπι από την Γιουνάιτεντ

Κάπως έτσι ξεκινά η περίοδος Σάνκλι με πείσμα, θέληση και πρόγραμμα. Ανεβάζει την ομάδα στη πρώτη κατηγορία το 1962 και εκεί είναι που αρχίζει η μεγάλη κόντρα των δύο ομάδων, από το 1964 μέχρι το 1967 θα μοιραστούν τέσσερις τίτλους πρωταθλήματος . Το ρολόι των πρωταθλημάτων για την Γιουνάιτεντ θα σταματήσει το 1967 που θα πάρει τον τελευταίο της τίτλο για 26 ολόκληρα χρόνια, δίνοντας παράλληλα τη σκυτάλη στους «κόκκινους» για μία γεμάτη επιτυχίες 20ετία. Κατακτώνται  11 τίτλοι, 19 εγχώρια κύπελλα, 7 ευρωπαϊκά κύπελλα από το 1972 μέχρι το 1992.

Πρωταθλήτρια Ευρώπης 1968, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Τις δεκαετίες 1970 και 1980 η αντιπαλότητα θα πάρει φωτιά. Ένας από τους πιο μεγάλους κοινωνιολόγους του αιώνα μας, ο Τζον Γουίλιαμς είχε πει πως εκείνη την περίοδο η Γιουνάιτεντ απολάμβανε την προστασία του τύπου και πως οι η ομάδα προβαλλόταν πολύ από τα ΜΜΕ. Ήταν τόσο μεγάλη η κόντρα και η προβολή τους που οι οπαδοί της Λίβερπουλ τους ονόμασαν “The Glams’’ (οι γκλαμουράτοι).

Ο «μεσσίας» Φέργκι

Τα πέτρινα χρόνια της Γιουνάιτεντ τελειώνουν. Ο τελευταίος τίτλος της Λίβερπουλ ήρθε το 1990. Από τότε ξεκινά η εποχή Φέργκιουσον που θα κατακτήσει 13 πρωταθλήματα (1992-2013) και δύο Ευρωπαϊκά (1999 και 2008).

Αυτό όμως που κατάφερε και πέτυχε ο «Fergie» ήταν όχι μόνο να επαναφέρει την Γιουνάιτεντ στην κορυφή της Αγγλίας να την κάνει ξανά υπολογίσιμη και να την καθιερώσει στην Ευρώπη, αλλά να ξεπεράσει αυτό για το οποίο οι οπαδοί της Liverpool καυχιόντουσαν περισσότερο από όλα. Να την ξεπεράσει στους τίτλους.

 «Η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα όταν ανέλαβα ως προπονητής ήταν να βγάλω από τη μέση την Λίβερπουλ! Και αυτό μπορείτε να το γράψετε».

Όποιο και είναι το αποτέλεσμα του παιχνιδιού, οι φίλαθλοι ξέρουν πως η ατμόσφαιρα ενός τέτοιου ντέρμπι δύσκολα ξεχνιέται. Οι συγκυρίες είναι κατάλληλες για να παιχτεί ένα ωραίο παιχνίδι με τους μεν να θέλουν να μεγαλώσουν το σερί και τους δε να αποδείξουν ότι μπορούν να γυρίσουν το κλίμα.

Μία διώρυγα όμως, το Άνφιλντ, το Όλντ Τράφορτ, τα αξέχαστα παιχνίδια και οι θρύλοι των ομάδων θα είναι πάντα εκεί για να μας θυμίζουν ότι σε μία γωνιά του κόσμου, στην χώρα όπου γέννησε το ποδόσφαιρο, έχουμε ντέρμπι και ίσως αυτά που τους ενώνουν να είναι περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ