ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Γκουντογκάν: «Τα πήγαμε καλά στα νοκ άουτ – Έχω μόνο 1 Champions League»!
Η Γιουβέντους «σώθηκε» στο 87ο λεπτό κόντρα στην Κάλιαρι! (vid)
Ο Μαρκίνιος έγραψε ιστορία με τη φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν!
Άρσεναλ: Ο Αρτέτα βρήκε τον επιθετικό που θα «εκτοξεύσει» την ομάδα του!
Η Ίντερ «παραμονεύει» για τον θρύλο της Ρεάλ Μαδρίτης!
Μάντσεστερ Σίτι – Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Αγκουέρο κόντεψε να… βάλει τα κλάμματα! (vid)
Η Μπάγερν χρυσώνει την Μπαρτσελόνα αγοράζοντας πακέτο δυο βασικούς της!
Πλησιάζει το τέλος εποχής του αρχηγού της Ρεάλ Μαδρίτης!
Ένας (τυχερός) παίκτης έζησε από κοντά και τις δυο ιστορικές προκρίσεις του Ολυμπιακού σε λίγες ώρες! (vid)
Δεν έμεινε τυχαία όρθιος ο Λούνιν στο πέναλτι του Μπερνάρντο Σίλβα (pic)
Κοντά σε νέο «χρυσό» συμβόλαιο-βάλσαμο της Μπαρτσελόνα με τη NIKE!
Σίνα: «Σκέφτηκα να ρωτήσω τον Τζολάκη πώς το έκανε, το χαρτάκι με βοήθησε» (vids)
Η «Equipe» διαφωνεί με τη Mundo Deportivo: «Ο Ζιντάν θέλει Γιουνάιτεντ»!
Κάθε Παρασκευή προσφορά* χωρίς κατάθεση στην ελληνική ρουλέτα της Betsson
«Στόλισαν» τον Μπονούτσι στο Instagram του οι οπαδοί της Φενέρμπαχτσέ! (pic)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
FACE CONTROL

Πετρ Τσεχ

Έγινε τερματοφύλακας, γιατί φοβόταν μη χτυπήσει. Κόντεψε να χάσει τη ζωή του υπερασπιζόμενος την εστία της Τσέλσι, αλλά επέστρεψε πιο δυνατός. Έγινε θρύλος στο αγγλικό ποδόσφαιρο και αγαπήθηκε από πολλούς. Ο Πετρ Τσεχ κρεμάει τα γάντια του στο τέλος της σεζόν και το Face Control του Sportsking.gr σας παρουσιάζει τη ζωή του...

Πετρ Τσεχ

Μικρός ήθελε να γίνει παίκτης του χόκεϊ, αλλά η οικογένεια του τον έστρεψε στο ποδόσφαιρο. Ξεκίνησε να παίζει ως φορ, αλλά τον κέρδισαν τα γκολποστ. Από μια πόλη ούτε χιλίων κατοίκων στην Τσεχία βρέθηκε στη Ρεν κι από εκεί στο πολυπληθές Λονδίνο. Κόντεψε να χάσει τη ζωή του μέσα στο γήπεδο, φορώντας τη φανέλα της Τσέλσι. Κατέκτησε τα πάντα με τους «μπλε», προτού γίνει «κανονιέρης». Ο Πετρ Τσεχ ανακοίνωσε την Τρίτη (15/1) την αποχώρηση του από το ποδόσφαιρο στο τέλος της σεζόν και το Face Control του Sportsking.gr σας παρουσιάζει την ιστορία του…

Η αγάπη για το χόκεϊ και η τραγωδία της παιδικής ηλικίας

Ο Πετρ Τσεχ πρωτοείδε το φως της ημέρας στις 20 Μαΐου του 1982 στο Πλζεν της τότε Τσεχοσλοβακίας, όντας ένα από τα τρία παιδιά που κυοφορούσε η μητέρα του. Σε ηλικία μόλις δύο ετών «έχασε» τον αδερφό του από μια μολυσματική ασθένεια, μένοντας έτσι με τις δύο αδερφές του, Σάρκα και Μαρκέτα. Ο μικρός Πετρ, όσο περίεργο κι αν ακούγεται τώρα, δεν ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο από την αρχή. Για να ακριβολογούμε δεν του άρεσε και τόσο. Εκείνο που τον «γοήτευε» στην παιδική του ηλικία ήταν το χόκεϊ. Ωστόσο, οι γονείς του δεν μπορούσαν να πληρώσουν τον ακριβό εξοπλισμό που χρειαζόταν και τον ώθησαν στο ποδόσφαιρο.

Από γκολτζής… τερματοφύλακας

Σε ηλικία 7 ετών γράφτηκε στην ακαδημία της Σκόντα Πλζεν (νυν Βικτόρια). Ακόμη ένα παράδοξο από τη ζωή του Τσεχ είναι ότι δεν ξεκίνησε την καριέρα του σαν τερματοφύλακας. Μέχρι την ηλικία των 10 ετών αγωνιζόταν σαν εξτρέμ, με ιδιαίτερη επιτυχία μάλιστα. Τότε, όμως, έσπασε το πόδι του έπειτα από ένα μαρκάρισμα αντιπάλου. Ο μικρός Πετρ αποφάσισε να αγωνιστεί στη θέση από την οποία εντέλει έγινε γνωστός μελλοντικά, καθώς ήταν πιο ασφαλής για τον ίδιο.

Στη θέση του τερματοφύλακα ο Τσεχ έκλεψε άμεσα τις εντυπώσεις με τα τρομερά ρεφλέξ του. Σε ηλικία 16 ετών αγωνίστηκε με την Βικτόρια Πλζεν σ’ έναν τουρνουά νέων στο Άμστερνταμ έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις και κίνησε το ενδιαφέρον της Χμελ Μπλσάνι. Η μικρή πόλη των ούτε 1000 κατοίκων αποτέλεσε το εφαλτήριο της καριέρας του Τσεχ. Στις 17 Οκτωβρίου 1999 πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην ήττα με 3-1 από τη Σπάρτα Πράγας.

Ο νεαρός πορτιέρε πήρε θέση βασικού την αμέσως επόμενη σεζόν και κίνησε το ενδιαφέρον των μεγάλων συλλόγων της Τσεχίας. Τελικά, η ομάδα κόντρα στην οποία πραγματοποίησε το ντεμπούτο του (Σπάρτα Πράγας) τον απέκτησε τον Ιανουάριο του 2001 και τον άφησε δανεικό στην Χμελ Μπλσάνι. Το καλοκαίρι της ίδιας σεζόν έγινε και τυπικά μέλος της Σπάρτα. Στον ένα χρόνο που έμεινε στην ομάδα της πρωτεύουσας έκανε απίθανες εμφανίσεις. Δέχθηκε μόλις 19 γκολ σε 30 αγωνιστικές, ενώ δεν είδε την εστία του να παραβιάζεται για 903 συνεχόμενα λεπτά, σπάζοντας το «στοιχειωμένο» ρεκόρ του Θέοντορ Ράιμαν. Παρά το γεγονός πως η Τσεχ έκανε τρομερά πράγματα στον αγωνιστικό χώρο, η Σπάρτα Πράγας δεν κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Η Ρεν και το βήμα για τα… αστέρια

Αυτό, όμως, δεν είχε κάποιον αντίκτυπο στο 20χρονο τότε τερματοφύλακα, που είχε ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών συλλόγων. Η Άρσεναλ ήταν αυτή που έκανε πρώτη κίνηση και συμφώνησε για την απόκτηση του. Ωστόσο, ο Τσέχος τερματοφύλακας δεν μπόρεσε να λάβει την απαραίτητη άδεια εργασίας και το deal «χάλασε».

Η Ρεν «άρπαξε» την ευκαιρία και έκανε δικό της τον Τσεχ, δίνοντας 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Η ομάδα του Βαχίντ Χαλχίλχοντζιτς, όμως, προβλημάτισε σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Μέχρι και τις αρχές Μαΐου βρισκόταν στην τελευταία θέση του πρωταθλήματος και πήγαινε καθ’ οδόν για υποβιβασμό. Ένα σερί στο τέλος της χρονιάς, όμως, με πρωταγωνιστή τον Τσεχ την διατήρησε στην κατηγορία. Παράλληλα, οι εξαιρετικές εμφανίσεις του Τσέχου τερματοφύλακα έφεραν την ομάδα του μέχρι και τον ημιτελικό του Κυπέλλου Γαλλίας, όπου αποκλείστηκε από την Οσέρ με 2-1.

Από τον Φεβρουάριο του 2004 ήταν γνωστή η συμφωνία της Τσέλσι με τη Ρεν έναντι 10 εκατομμυρίων ευρώ για τον Τσεχ. Έτσι, το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς ο Τσέχος τερματοφύλακας ανακοινώθηκε επίσημα από τους «μπλε», όντας η ακριβότερη μεταγραφή τερματοφύλακα στην ιστορία του συλλόγου. Ωστόσο, στο ξεκίνημα της σεζόν δεν θεωρούταν η βασική επιλογή κάτω από τα δοκάρια. Όταν, όμως, ο Κάρλο Κουντιτσίνι τραυματίστηκε στην προετοιμασία, ο Τσεχ πήρε θέση κάτω από τα γκολποστ και δεν βγήκε ξανά. Πραγματοποίησε μια απίθανη σεζόν και κράτησε ανέπαφη την εστία του για 21 παιχνίδια, αριθμός ρεκόρ στην Πρέμιερ Λιγκ! Παράλληλα, τον Μάρτιο του 2005 έσπασε ένα ακόμη ρεκόρ, κρατώντας το μηδέν για 1.025 λεπτά, αριθμό που ξεπέρασε αργότερα ο Έντβιν Φαν Ντερ Σάρ. Στο τέλος της σεζόν η Τσέλσι πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου. Ταυτόχρονα ο Τσεχ να πήρε το Χρυσό Γάντι, που δίνεται στον κορυφαίο τερματοφύλακα της σεζόν.

Οι εντυπωσιακές εμφανίσεις του Τσεχ συνεχίστηκαν και την αμέσως επόμενη σεζόν. Ο 24χρονος τότε τερματοφύλακας δέχθηκε μόλις 22 γκολ και οδήγησε την Τσέλσι στην κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου πρωταθλήματος. Παράλληλα, στο τέλος της χρονιάς ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος Τσέχος ποδοσφαιριστής, για πρώτη φορά στην καριέρα του.

Ο τραυματισμός που του άλλαξε τη ζωή

Το καλοκαίρι του 2006 ο Τσέχος τερματοφύλακας έκανε ένα μικρό χειρουργείο για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα στον ώμο. Τον Αύγουστο επέστρεψε στην αγωνιστική δράση και βοήθησε την Τσέλσι να πραγματοποιήσει ένα εξαιρετικό ξεκίνημα στη σεζόν. Δύο μήνες αργότερα, όμως, θα συνέβαινε η στιγμή που θα του άλλαζε τη ζωή…

Στην αναμέτρηση κόντρα στη Ρέντινγκ στις 14 Οκτωβρίου του 2006 συγκρούεται με τον Στίβεν Χαντ σε μια διεκδικούμενη μπαλιά. Άπαντες στο γήπεδο έμειναν «αγάλματα» με τη σοβαρότητα του χτυπήματος. Ο Τσέχος τερματοφύλακας έμεινε κάτω για αρκετή ώρα, προτού εντέλει αποχωρήσει ως αλλαγή, δίνοντας τη θέση του στον Κάρλο Κουντιτσίνι. Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο Ιταλός πορτιέρε αποχώρησε τραυματίας από εκείνη την αναμέτρηση, με τον Τζον Τέρι να υπερασπίζεται την εστία των «μπλε» για κάποια λεπτά. Ας επιστρέψουμε, όμως στον Τσέχ…

Ο 24χρονος τερματοφύλακας υπέστη κάταγμα κρανίου και χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση. Οι γιατροί που την πραγματοποίησαν, αργότερα δήλωσαν ότι το χτύπημα θα μπορούσε να στοιχίσει τη ζωή του στον Τσεχ, ο οποίος για αρκετό καιρό ταλαιπωρούταν από τρομερούς πονοκεφάλους. Το χτύπημα στον Τσέχο τερματοφύλακα έφερε αρκετές συζητήσεις ανάμεσα σε δημοσιογράφους, αλλά και αθλητές, αναφορικά με την προστασία τους εντός αγωνιστικού χώρου.

Στις 24 Οκτωβρίου ο Τσεχ μπόρεσε να επιστρέψει στο σπίτι του και την επόμενη εβδομάδα να προπονηθεί σε ήπιους ρυθμούς. Ωστόσο, η Τσέλσι ανακοίνωσε πως ο παίκτης θα έμενε εκτός για τρεις μήνες, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί σωστά η αποθεραπεία του. Ο ίδιος σε δηλώσεις του χρόνια αργότερα, τόνιζε πως δεν θυμόταν τι συνέβη την ώρα του τραυματισμού του.

Επέστρεψε καλύτερος από ποτέ

Η απώλεια του Τσεχ στοίχισε στην Τσέλσι, που έμεινε πίσω στο κυνήγι του τίτλου. Η επιστροφή του έγινε τελικά τον Ιανουάριο του 2007, στην ήττα με 2-0 κόντρα στη Λίβερπουλ. Ο Τσέχος τερματοφύλακας αγωνίστηκε μ’ ένα προστατευτικό στο κεφάλι του, που έγινε σήμα κατατεθέν στην καριέρα του. Στο τέλος της σεζόν η Τσέλσι μπορεί να μην πανηγύρισε το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα της, αλλά κατέκτησε τόσο το Κύπελλο Αγγλίας όσο και το Λιγκ Καπ, με τον Τσεχ να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Οι τραυματισμοί, πάντως, δεν έδειχναν να αφήνουν σε ησυχία τον 25χρονο πορτιέρε ούτε την επόμενη σεζόν. Πριν από τις αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό για τους «16» του Champions League χτύπησε στον αστράγαλο κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάσει αρκετά κομβικά παιχνίδια. Ωστόσο, επέστρεψε στην πιο κρίσιμη καμπή της σεζόν και είχε τεράστια συμμετοχή στην πρόκριση των «μπλε» στον τελικό του Champions League. Μετά το 0-0 της κανονικής διάρκειας και της παράτασης το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι. Εκεί ο Τσεχ απέκρουσε την εκτέλεση του Κριστιάνο Ρονάλντο, ωστόσο ο Τέρι αστόχησε στο πέναλτι που θα έδινε το τρόπαιο στην ομάδα του. Η αγωνία συνεχίστηκε μέχρι να αστοχήσει και ο Ανελκά, με την κούπα να καταλήγει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η επόμενη σεζόν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για την Τσέλσι. Ο Φελίπε Σκολάρι που ανέλαβε την ομάδα δεν μπόρεσε να εμπνεύσει τους παίκτες και οι «μπλε» προβλημάτιζαν αν και το ξεκίνημα ήταν εντυπωσιακό. Αρκετά μεγάλο μερίδιο είχε και ο Τσεχ. Ο 26χρονος τότε τερματοφύλακας δέχθηκε μόλις 7 γκολ στις 17 πρώτες αγωνιστικές, κρατώντας το 0 σε 10 παιχνίδια. Ωστόσο, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Οι «μπλε» απογοήτευαν με την απόδοση τους και ο Σκολάρι απολύθηκε και αντικαταστάθηκε από τον Χίτνγκ. Το τέλος της σεζόν βρήκε τους Λονδρέζους να πανηγυρίζουν την κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας και να «αγγίζουν» την πρόκριση στον τελικό του Champions League, την οποία τους στέρησε ο Ινιέστα στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων της ρεβάνς στο «Στάμφορντ Μπριτζ».

Εδραιώθηκε στην ελίτ

Το αμέσως επόμενο καλοκαίρι η Τσέλσι αποφάσισε να δώσει το «χρίσμα» στον Κάρλο Αντσελότι. Ο Ιταλός τεχνικός έδωσε άλλον αέρα στους «μπλε», κάνοντας τους πιο επιθετικούς. Αυτό, όμως, δεν είχε σχεδόν κανέναν αντίκτυπο στον Τσεχ. Δέχθηκε μόλις 32 γκολ και κράτησε το μηδέν στα μετόπισθεν σε 17 παιχνίδια. Η χρονιά ολοκληρώθηκε με τους Λονδρέζους να σηκώνουν την κούπα του πρωταθλητή, αλλά και το Κύπελλο Αγγλίας. Στο δεύτερο μάλιστα είχε σημαντική συνεισφορά ο Τσεχ, αποκρούοντας πέναλτι στον τελικό.

Η δεύτερη χρονιά με τον Αντσελότι στο «τιμόνι» δεν ήταν το ίδιο καλή για την Τσέλσι. Οι «μπλε» μπορεί να ξεκίνησαν εντυπωσιακά τη σεζόν. Ωστόσο έμειναν για έξι σερί αγωνιστικές χωρίς νίκη τον χειμώνα και έχασαν την πρωτιά στο πρωτάθλημα. Ο Τσεχ πραγματοποιούσε εντυπωσιακές εμφανίσεις, αλλά η ομάδα συνέχιζε να απογοητεύει. Στις 7 Μαρτίου πραγματοποίησε την 300ή του εμφάνιση με τους Λονδρέζους κόντρα στην Μπλάκμπουλ. Η Τσέλσι έμεινε χωρίς τίτλο στο τέλος της σεζόν για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια. Οι εξαιρετικές εμφανίσεις του Τσεχ όμως, του έδωσαν το βραβείο του κορυφαίου παίκτη της ομάδας για εκείνη τη σεζόν.

Ανέβηκε στο «Έβερεστ» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Η σεζόν 2011-12 δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει με τους χειρότερους οιωνούς τόσο για την Τσέλσι όσο και για τον Τσεχ. Ο 29χρονος πορτιέρε τραυματίστηκε τον Αύγουστο κι έμεινε εκτός για σχεδόν ένα μήνα. Από την άλλη, οι «μπλε» με τον Αντρέ Βίλας Μπόας στον πάγκο απογοήτευαν συνεχώς. Αυτό είχε ως συνέπεια την απόλυση του Πορτογάλου τεχνικού τον Μάρτιο, με το πρωτάθλημα να έχει σχεδόν χαθεί. Ο αντικαταστάτης του, Ρομπέρτο Ντι Ματέο, είχε μόνο έναν στόχο να κυνηγήσει. Το Champions League.

Εκεί η Τσέλσι επέδειξε μια εκπληκτική σταθερότητα και έφτασε μέχρι τον τελικό για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Απέναντι της το μεγάλο φαβορί, η υπερηχητική Μπάγερν Μονάχου. Ο Τσεχ κρατάει όρθιους τους «μπλε» σε ολόκληρη την αναμέτρηση, με φανταστικές αποκρούσεις. Νικιέται μόνο μια φορά από τον Μίλερ στο 83′, αλλά ο Ντρογκμπά ισοφαρίζει πέντε λεπτά αργότερα και το παιχνίδι οδηγείται στην παράταση, όπου αποκρούει το πέναλτι του πρώην συμπαίκτη του, Άριεν Ρόμπεν, και οδηγεί το παιχνίδι στην πιο ψυχοφθόρα διαδικασία του. Εκεί αποκρούει συνεχόμενα τις εκτελέσεις των Σβαϊνστάιγκερ και Όλιτς. Ο Ντρόγκμπα σκοράρει στη δική του και χρίζει την Τσέλσι πρωταθλήτρια Ευρώπης. Οι οπαδοί των «μπλε» τον ψηφίζουν ως MVP της αναμέτρησης για όλη του την εμφάνιση και στο τέλος της σεζόν υπογράφει νέο συμβόλαιο με την ομάδα μέχρι και το καλοκαίρι του 2016.

Έκανε το back to back σε Ευρωκούπες

Η επόμενη χρονιά ήταν ένα déjà vu της προηγούμενης. Η Τσέλσι ξεκίνησε εντυπωσιακά τη σεζόν με 7 νίκες στις οκτώ πρώτες αγωνιστικές στην Πρέμιερ Λιγκ, με τον Τσεχ να κρατάει το μηδέν σε τέσσερις από αυτές. Ωστόσο, οι «μπλε» έμειναν χωρίς νίκη για επτά σερί αγωνιστικές και αποκλείστηκαν από τη συνέχεια του Champions League. Αυτό είχε ως συνέπεια την απόλυση του Ρομπέρτο Ντι Ματέο, που είχε οδηγήσει την Τσέλσι στην κατάκτηση του τροπαίου την προηγούμενη σεζόν. Αντικαταστάτης του μέχρι το τέλος της σεζόν ανέλαβε ο Ράφα Μπενίτεθ. Ο Ισπανός τεχνικός «σουλούπωσε» την ομάδα και με μια εξαιρετική πορεία την έφερε στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος και στον τελικό του Europa League. Ο Τσεχ για μια ακόμη φορά στάθηκε στο ύψος του και οι Λονδρέζοι κατέκτησαν το τρόπαιο με 2-1 χάρη σε γκολ του Ιβάνοβιτς στο 93′.

Η αρχή του «μπλε»… τέλους

Το καλοκαίρι του 2013 σήμανε την επιστροφή του Ζοσέ Μουρίνιο στην Τσέλσι. Ο άνθρωπος που είχε εμπιστευτεί τον Τσεχ και του είχε δώσει γάντια βασικού σχεδόν μια δεκαετία πριν θα ήταν και αυτός ο οποίος θα έφερνε το τέλος του στην ομάδα. Στην πρώτη σεζόν όλα κύλησαν φυσιολογικά. Οι «μπλε» διεκδίκησαν τον τίτλο μέχρι το τέλος, ωστόσο έμειναν πίσω από τις Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ, ενώ έφτασαν μέχρι και τα ημιτελικά του Champions League, όπου αποκλείστηκαν από την Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο Τσέχος τερματοφύλακας τραυματίστηκε πριν από το πρώτο παιχνίδι με τους «ροχιμπλάνκος» και όπως έγινε γνωστό αργότερα δεν θα αγωνιζόταν ξανά εκείνη τη σεζόν. Το αμέσως επόμενο καλοκαίρι επέστρεψε στην Τσέλσι μετά τον δανεισμό του στην Ατλέτικο ο Τιμπό Κουρτουά.

Ο Μουρίνιο πίστεψε αμέσως στις ικανότητες του Βέλγου τερματοφύλακα, που ήταν ήδη «ψημένος» στο υψηλότερο επίπεδο. Έτσι, του έδωσε άμεσα φανέλα βασικού δεδομένων και των αρκετών τραυματισμών που είχε βγάλει ο Τσεχ. Ο 32χρονος τερματοφύλακας παρακολούθησε το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν από τον πάγκο, αγωνιζόμενος κυρίως στα κύπελλα, αλλά και όταν τραυματίστηκε ο Κουρτουά.

Άλλαξε ομάδα, όχι και… γειτονιά

Τον Ιανουάριο του 2015 είχαν ήδη αρχίσει τα δημοσιεύματα περί αποχώρησης του. Ωστόσο, η πώληση του Σβάρτζερ στη Λέστερ, ανέστειλαν τα όποια σχέδια μέχρι το καλοκαίρι. Ο Τσεχ παρέμεινε σιωπηλός μέχρι τότε. Στις 29 Ιουνίου ανακοινώθηκε επίσημα η πώληση του στην συμπολίτισσα Άρσεναλ έναντι 11 εκατομμυρίων ευρώ.

«Το περασμένο καλοκαίρι τα πράγματα άλλαξαν και κατάλαβα ότι δεν είμαι πλέον η πρώτη επιλογή στην ομάδα, αλλά ένιωσα ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για να φύγω. Μέσα στη σεζόν έγινε αντιληπτό ότι η κατάσταση μου δεν θα άλλαζε και απ’ όσο ξέρω δεν είμαι σε μια φάση της καριέρας μου που θέλω να βρίσκομαι στον πάγκο. Πήρα έτσι την απόφαση να αποχωρήσω και να αναζητήσω νέες προκλήσεις», ανέφερε σε μήνυμα του ο Τσεχ για την απόφαση του να αποχωρήσει από την Τσέλσι.

Στις 2 Αυγούστου έκανε το ντεμπούτο του με τους «κανονιέρηδες» στον τελικό του Community Shield. Αντίπαλος του; Μα φυσικά η πρώην «αγάπη» του, Τσέλσι, την οποία και πλήγωσε κατακτώντας το τρόπαιο (2-0). Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς έγραψε ιστορία για μια ακόμη φορά στην Πρέμιερ Λιγκ. Στο παιχνίδι κόντρα στην Μπόρνμουθ (2-0) κράτησε το μηδέν στην εστία του για 170ή φορά. Έσπασε έτσι το ρεκόρ του Ντέιβιντ Τζέιμς. Στο τέλος της σεζόν, πάντως, η Άρσεναλ δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιο τρόπαιο.

Πλησιάζοντας στη δύση της καριέρας του

Τα πράγματα χειροτέρεψαν ακόμη περισσότερο για τους «κανονιέρηδες» την επόμενη σεζόν. Η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ παρουσίαζε τεράστια αμυντικά κενά και δεχόταν το ένα τέρμα μετά το άλλο. Η κακή κατάσταση του Τσεχ δεν βοήθησε ούτε αυτή. Για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Τσέχος τερματοφύλακας έμοιαζε ασταθής κάτω από τα δοκάρια. Παρόλα αυτά «φύλαξε» μια εκπληκτική εμφάνιση για τον ημιτελικά του Κυπέλλου Αγγλίας. Εκεί η Άρσεναλ επικράτησε με 2-1 της Μάντσεστερ Σίτι, έχοντας ως «φύλακα άγγελο» τον Τσεχ. Ο 34χρονος τερματοφύλακας πραγματοποίησε εκπληκτικές επεμβάσεις και έστειλε την ομάδα του στον τελικό. Εκεί, ωστόσο, δεν μπόρεσε να αγωνιστεί λόγω ενός τραυματισμού. Παρόλα αυτά η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ θριάμβευσε (2-1) κόντρα στην Τσέλσι, κατακτώντας το 13ο Κύπελλο Αγγλίας της και 5ο για τον Τσεχ. Το τέλος της σεζόν άφησε μια πικρή γεύση στους «κανονιέρηδες», που για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 1995-96 έμεναν εκτός Champions League.

Το καλοκαίρι του 2017 ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την Άρσεναλ. Οι «κανονιέρηδες» κατέκτησαν το Community Shield, επικρατώντας και πάλι της Τσέλσι στα πέναλτι. Ωστόσο η εικόνα της ομάδας στο πρωτάθλημα συνέχισε να είναι κακή. Δεχόταν γκολ υπερβολικά εύκολα, με τον Τσεχ να δείχνει ανήμπορος να διατηρήσει ανέπαφη την εστία του σε αρκετές αναμετρήσεις. Ενδεικτικό της αμυντικής κατάστασης των «κανονιέρηδων» είναι το γεγονός ότι δέχθηκαν 51 γκολ σε 38 αγωνιστικές, ενώ ο Τσέχος τερματοφύλακας κράτησε το μηδέν σε μόλις 13 παιχνίδια. Σ’ ένα από αυτά, κόντρα στη Γουότφορντ στις 11 Μαρτίου, συμπλήρωσε τα 200 παιχνίδια με απαραβίαστη την εστία του σε επίπεδο Πρέμιερ Λιγκ, αποκρούοντας μάλιστα και πέναλτι του Ντίνι.

Η αποχώρηση του Αρσέν Βενγκέρ την αμέσως επόμενη σεζόν, άλλαξε τα πάντα στο σύλλογο. Ο Ουνάι Έμερι έδειξε να μην εμπιστεύεται τον Τσεχ και εισηγήθηκε την απόκτηση του Μπερντ Λένο. Ο Τσέχος τερματοφύλακας, πάντως, ξεκίνησε βασικός και αρχηγός στις επτά πρώτες αγωνιστικές της Πρέμιερ Λιγκ. Ωστόσο, ένας τραυματισμός στον οπίσθιο μηριαίο τον ανάγκασε να χάσει τα δύο επόμενα παιχνίδια. Από εκείνο το σημείο και μετά περιορίστηκε σε άλλες πέντε συμμετοχές στις υπόλοιπες διοργανώσεις.

Ο τελευταίος χορός

Έτσι, στις 15 Ιανουαρίου, ο Τσεχ, κατανοώντας ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στην βασική ενδεκάδα πήρε τη μεγάλη απόφαση. Μετά από 20 χρόνια μιας πλήρους πετυχημένης καριέρας, ο Τσέχος τερματοφύλακας θα κρεμάσει τα γάντια στο τέλος της σεζόν

«Αυτή η σεζόν είναι 20η μου ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και έχουν περάσει 20 χρόνια από την εποχή που υπέγραψα το πρώτο μου επαγγελματικό συμβόλαιο, αισθάνομαι πως τώρα είναι η σωστή στιγμή να ανακοινώσω ότι θ’ αποσυρθώ στο τέλος της σεζόν. Έχοντας παίξει 15 χρονιές στην Premier League και έχοντας κερδίσει κάθε τρόπαιο που έχω διεκδικήσει, αισθάνομαι ότι έχω πετύχει τα πάντα απ’ όσα είχα βάλει στόχο. Θα συνεχίσω να δουλεύω σκληρά στην Άρσεναλ και μακάρι να κατακτήσουμε ένα τρόπαιο φέτος. Ανυπομονώ να δω τι μου επιφυλάσσει η ζωή μακριά από τα γήπεδα», έγραψε στην ανακοίνωση του ο Τσεχ αποχαιρετώντας για πάντα τα γήπεδα, τα οποία υπηρέτησε πιστά από τα 16 του.

Όσον αφορά το τελευταίο του παιχνίδι; Υπάρχουν τρία πιθανά ενδεχόμενα. Αρχικά το σίγουρο παιχνίδι είναι εκείνο στις 12 Μαΐου στην έδρα της Μπέρνλι για την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Δεύτερο ενδεχόμενο είναι, αν η Άρσεναλ φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας στις 12 Μαΐου να περπατήσει στο «Γουέμπλεϊ» ως αρχηγός. Τρίτο και τελευταίο είναι ο τελικός του Europa League στις 29 Μαΐου στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μπακού.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ