ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Η Ρεάλ Μαδρίτης προχωράει σε τεράστια μεταγραφή για το μέλλον της!
Οι Σαουδάραβες πάνε να… κλέψουν τον στόχο της Μπαρτσελόνα!
Επίσημο: Παρελθόν από την Ατλέτικο Μαδρίτης μετά από 9 χρόνια ο θρύλος της!
Κοντά στη Νιούκαστλ το «διαμάντι» της Τσέλσι!
Το φαβορί για τον Κανσέλο βρίσκεται στην Ιταλία!
Ίντερ: Μισή… ντουζίνα παίκτες στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου τους!
Χιρόνα… δεν ήσουν «πυροτέχνημα» – Νέα μεταγραφή που δείχνει κορυφή
Μπαρτσελόνα: Ο παίκτης που «θυσιάζεται» για να έρθουν… Όλμο και Γουίλιαμς!
Μεταγραφή Champions League η Μπολόνια – Φέρνει τον στόπερ ηγέτη της Bundesliga!
Πεπέ σε οπαδούς Άρσεναλ: «Με κράζατε χωρίς λόγο! Δεν φταίω που έδωσαν 90 εκατ. ευρώ…»
Κασεμίρο: «Αυτόν τον επιθετικό δεν μπορεί να τον σταματήσει… ΚΑΝΕΙΣ»
«Γλεντάει» ο Ντε Χέα – Επιστρέφει σε… ομάδα που θα παλέψει για παραμονή!
Έξαλλος ο Μαγκουάιρ: «Πόσο γελοίο να κράζετε την Αγγλία στα EURO!»
Ομάδα έκπληξη φουλάρει για τον Γκριεζμάν – Τρελό συμβόλαιο… πίσω μόνο από τον Μέσι!
Οριστική απόφαση της Ρεάλ – «Θα τον πάρουμε ως ελεύθερο το 2025»
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τότεναμ

Έρι(κσ)εν τον Οζίλ από την κορυφή ο Μάτα ;

Επειδή τα διλλήματα είναι πλέον ξεπερασμένα τι θα λέγατε για ένα δυνατό τρίλλημα ; Ποιός είναι αυτός που ξεχωρίζει ανάμεσα στους Χουάν Μάτα, Μεσούτ Οζίλ και Κρίστιαν Έρικσεν ;

Έρι(κσ)εν τον Οζίλ από την κορυφή ο Μάτα ;

Πραγματοποιώντας ίσως την πιο εντυπωσιακή κίνηση στο χειμερινό μεταγραφικό παζάρι , αποκτώντας από την Τσέλσι τον Χουάν Μάτα με 37 εκατ. λίρες ,η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έδειξε να αναζητά μία καλύτερη συνολικά εικόνα , ευελπιστώντας στην αναρρίχηση του βαθμολογικού πίνακα της Πρέμιερ Λίγκ.

Ξέχωρα από τους ομαδικούς στόχους ο Ισπανός άσσος έχει και προσωπικά ζητήματα αφού μετά τον παραγκωνισμό του από τον Ζοσέ Μουρούνιο στους “μπλέ” του Λονδίνου θέλει να αποτελέσει τον “εγκέφαλο” του παιχνιδιού των “κόκκινων διαβόλων” και να επανέλθει στα κορυφαία επίπεδα της απόδοσής του. Μπορεί να ανταγωνιστεί όμως τα αστέρια των άλλων ομάδων στη θέση του, όπως τον Μεσούτ Οζίλ της Άρσεναλ ή τον Κρίστιαν Έρικσεν της Τότεναμ;

Η σύγκριση ξεκινάει με τα ποσά που δαπανήθηκαν για τον καθένα από τις ομάδες τους αλλά και την ηλικία τους. Όπως αναφέραμε το ποσό που σπατάλησε η Γιουνάιτεντ για τον 25χρονο Μάτα ήταν οι 37 εκατ.λίρες. Η Άρσεναλ έδωσε για τον δικό της 25χρονο Γερμανό αρτίστα 42,5 εκατ.λίρες στην Ρεάλ Μαδρίτης ενώ η Τότεναμ με την σειρά της έβγαλε απο τα ταμεία της 11,5 εκατ.λίρες για να αποκτήσει τον 21χρονο Έρικσεν από τον Άγιαξ.

Η βοήθεια στην ανάδειξη του καλύτερου θα είναι οι πίνακες με τα ποσοστά επιτυχίας των σούτ, πασών, κατοχής της μπάλας αλλά και ντρίμπλας. Επίσης θα υπάρχουν και άλλα χρήσιμα στατιστικά όπως θα προσέξετε. Εν συντομία για να κατανοήσετε  καλύτερα τα γραφήματα , να σκεφτείται πως όσο περισσότερο καλύπτει ένας παίχτης τα ποσοστά τόσο το καλύτερο.

Λαμβάνοντας υπόψιν την προήγουμενη χρονιά του  Ισπανού (2012-13)  ο οποίος ήταν ενργός και κύριο γρανάζι της Τσέλσι θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα στο παιχνίδι του. Ο Μάτα ειδικά μέσα από τις τελευταίες τρείς σεζόν στην Ευρώπη και στο κορυφαίο επίπεδο έχει αναδειχθεί ως ένας τόπ επιθετικός χαφ με συνήθεια το παιχνίδι απο τα αριστερά δημιουργώντας πολλά ρήγματα στις αντίπαλες άμυνες. Έχοντας έφεση στην τελική πάσα αξιοποιεί άριστα τους συμπαίχτες του και δεν είναι λίγες οι φορές όπου και ο ίδιος σκοράρει. Οι αριθμοί του μάλιστα στο σκοράρισμα μόνο μικροί δεν είναι για έναν παίχτη που αγωνίζεται στη θέση του.Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και στο γράφημα όμως ο Μάτα δεν έχει σημαντικό ρόλο στο αμυντικό παιχνίδι της ομάδας του γεγονός που τον χαρακτηρίζει μειονέκτημα στην γενικότερη λειτουργία της ομάδος του. Επιπλέον το φτωχό κάτω του 40% στην ακρίβεια των σούτ ποσοστό του δημιουργούν μια εικόνα ενός επιθετικού χαφ που έχει περιθώρια βελτίωσης στο τρόπο που αγωνίζεται.

Ο Μεσούτ Οζίλ μπορεί να χαρακτηριστεί κάλλιστα ως τέλειος. Ήταν ο κορυφαίος της θέσης του για την χρονιά που μας πέρασε με τα χρώματα της Ρεάλ και μένει να δούμε εάν καταφέρνει και συνεχίζει το φανταστικό του έργο και με τους “κανονιέρηδες” του Αρσέν Βενγκέρ. Οι αριθμοί του τον κατατάσουν ίσως ως τον καλύτερο “σερβιτόρο” της Ευρώπης προσφέροντας απλόχερα στους συμπαίχτες του ασίστ και ευκαιρίες να απειλήσουν την αντίπαλη εστία. Ένα στοιχείο που πρέπει να τονίσουμε είναι οτι παραμένει ψηλά παρά το γεγονός πως πλέον δεν έχει δίπλα του ποδοσφαιριστές όπως ο Ρονάλντο , ο Μπενζεμά ή ο Ντι Μαρία. Αξιοπρόσεχτο είναι επίσης το φαινόμενο του 70% και πάνω της επιτυχίας του στα σούτ προς την εστία. Αποτελεί μάλιστα τον νούμερο ένα κίνδυνο της Πρέμιερ Λίγκ στον να προκαλέσει μία απόκρουση ενός τερματοφύλακα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η Άρσεναλ έπιασε το δικό της λαχείο με την απόκτηση του Γερμανού στάρ.

Έφτασε και η στιγμή του μικρότερου της παρέας να κάνει την εμφάνιση του. Μόλις στα 21 του χρόνια και έχοντας ήδη στο ενεργητικό του τρία συναπτά πρωταθλήματα με τον Άγιαξ αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Το βήμα αυτο έγινε με την συγκατάθεση της Τότεναμ η οποία παρά τις φήμες που έκαναν λόγο για ένα παιδί με έλλειψη σωματικής και πνευματικής δύναμης έκρινε αναγκαίο να φέρει στο “Γουάιτ Χάρτ Λέιν” τον φέρελπι Ολλανδό. Μπορεί να μην είναι ακόμη στο επίπεδο των δύο άλλων ανταγωνιστών του αλλά υπάρχουν λόγοι που μπορούν να το δικαιολογήσουν αυτό. Ένας απο αυτούς είναι πως δεν αγωνίζεται συνήθως στη θέση και αναλώνεται στα αριστερά και δεξιά των “σπιρουνιών”. Τα ποσοστά του είναι χαμηλότερα από τους άλλους δύο αλλά δεν σημαίνει πως δεν είναι αξιοπρόσεχτα. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως το νεαρό της ηλικίας του , τον κάνει υπολογίσιμη δύναμη για το μέλλον όπως και το ότι το κόστος του ήταν σαφώς μικρότερο των άλλων.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ