Αν το έχανε σίγουρα θα είχε μάθει όλους τους αγίους της εκκλησίας, όμως τώρα είναι αυτός που έγραψε ιστορία, αφού με το πέναλτί του, έστειλε την Ελλάδα για πρώτη φορά στους ’16’ του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Εμείς θα σας παρουσιάσουμε την έως τώρα καριέρα του, με την ευχή να μας χαρίσει ακόμα μερικές στιγμές…Ακτής.
Έμαθε πεντοζάλη στους Ολλανδούς
Γεννημένος στην Κρήτη με τον πατέρα του Γιάννη να παίζει στον ΟΦΗ, δε θα μπορούσε να μη πάει στις ακαδημίες της ομάδας. Ο πατέρας του σταμάτησε το ποδόσφαιρο το 1996 κι έγινε υπεύθυνος ακαδημιών μέχρι το 2000. Ο Σαμαράς έμεινε μέχρι το 2001 στις ακαδημίες του ΟΦΗ, ανοίγοντας νωρίς τα φτερά του, πηγαίνοντας στην ολλανδική, Χέρενφεν.
Στα 18 του, παίζει για πρώτη φορά με την μεγάλη ομάδα, μπαίνοντας τέσσερις φορές σαν αλλαγή σκοράροντας τρία τέρματα που θα ωθήσουν την ομάδα του, να του κάνει ανανέωση για άλλα τρία χρόνια.
Τελειώνει την πρώτη του σεζόν με συνολικά πέντε τέρματα σε 15 συμμετοχές, ενώ τις επόμενες δυόμιση σεζόν πετυχαίνει άλλα 25 γκολ σε 94 συμμετοχές, όντας βασικός κι αναντικατάστατος, με τη Μάντσεστερ Σίτι να τον αποκτά τον Ιανουάριο του 2006, δίνοντας έξι εκατομμύρια λίρες (ποσό ρεκόρ για Έλληνα ποδοσφαιριστή τότε) στη Χέρενφεν.
“Δεν είσαι και ο Ροναλντίνιο”
Στις πρώτες του εμφανίσεις, εντυπωσιάζει τους πάντες, αφού σκοράρει τέσσερα γκολ σε έξι αγώνες, ενώ βάζει άλλο ένα μέχρι το τέλος της σεζόν, στην οποία είχε συνολικά 16 συμμετοχές.
Την επόμενη σεζόν, παρά το μεγάλο ανταγωνισμό στη θέση του επιθετικού, παίζει 41 παιχνίδια (αρκετά ως αλλαγή) πετυχαίνοντας έξι τέρματα. Παρόλα αυτά δέχεται έντονη κριτική για τα λιγοστά γκολ από τις εφημερίδες, ενώ πάντα γινόταν λόγος για τα λεφτά που ξοδεύτηκαν για τον παίκτη.
Ο κεντρικός αμυντικός και αρχηγός της Σίτι, Ρίτσαρντ Νταν, λέει πως για την κακή πορεία της ομάδας ευθύνονται οι ποδοσφαιριστές εκτός Αγγλία, μαζί και ο Σαμαράς, γιατί δεν δουλεύουν σκληρά στις προπονήσεις, με τον Έλληνα φορ, να απαντάει πως φταίει ο προπονητής που δεν δίνει συνεχόμενα παιχνίδια στους παίκτες, κάνοντας αλλεπάλληλο ροτέισιον.
Η “Daily Mirror” γράφει πως η πορεία της Σίτι ευθύνεται από το ότι δεν έχει κάποιο κορυφαίο επιθετικό, ενώ τονίζει πως τα έξι εκατομμύρια που δόθηκαν για το Σαμαρά είναι τα χειρότερα πεταμένα λεφτά, ενώ αναφέρει πως ο παίκτης μοιάζει σαν “ψάρι έξω από το νερό” και πως πρέπει να αλλάξει στυλ παιχνιδιού.
Ο Σαμαράς δηλώνει πως θέλει να παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ κάποια στιγμή και αυτό δε θα αργούσε.
Στη Σίτι, ο Σβεν Γκόραν Έρικσον αντικατέστησε τον Στιούαρτ Πιρς, με το Σουηδό να βάζει το Σαμαρά στη λίστα των ανεπιθύμητων. Παρόλα αυτά, ο Έλληνας φορ θέλει να μείνει για να αποδείξει πράγματα και αρνείται όλες τις προτάσεις που έρχονται από διάφορα πρωταθλήματα.
Ο Έρικσον, αλλάζει γνώμη για τον Έλληνα, καθώς πιστεύει πως βελτιώνεται. Παρόλα αυτά κάνει μόλις εφτά συμμετοχές με ένα τέρμα και ο Έρικσον αποφασίζει να τον πουλήσει στα μέσα της σεζόν. Ο Σουηδός είπε για το Σαμαρά: “Πρέπει να κοιτάξει να σταματήσει να ντριμπλάρει γιατί δεν είναι ο Ροναλντίνιο. Τον κράτησα γιατί φάνηκε να το καταλαβαίνει, όμως τώρα τελείωσε”.
“Καθολική”… εποχή
Η Σέλτικ τον αποκτά ως δανεικό και μαζί της πετυχαίνει έξι τέρματα σε 21 συμμετοχές, κάνοντάς την να δώσει τρία εκατομμύρια λίρες για να τον αποκτήσει ως μεταγραφή.
Ο Σαμαράς εντυπωσιάζει από την αρχή κι εν συνεχεία γίνεται απαραίτητος στην σκωτσέζικη ομάδα στην οποία έμεινε για έξι σεζόν. Κατακτά τέσσερα πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα κι ένα Λιγκ Καπ, ενώ γίνεται δεύτερος αρχηγός της στη τελευταία του φετινή σεζόν.
Το 2013 ανακηρύχθηκε παίκτης της χρονιάς για τη Σέλτικ, από τους οπαδούς της ομάδας, ενώ αγωνίζεται φυσικά και στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση πετυχαίνοντας 13 γκολ σε 47 συμμετοχές.
Συνολικά με τη Σέλτικ, αγωνίστηκε σε 248 παιχνίδια σημειώνοντας 74 τέρματα, όντας κυρίως αριστερό εξτρέμ.
Ποια Αυστραλία; Ελλάδα!
Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί είναι πως ο Σαμαράς έχει και υπηκοότητα Αυστραλού, καθώς ο πατέρας του γεννήθηκε και μεγάλωσε μέχρι τα 13 του εκεί. Παρόλα αυτά, διάλεξε χωρίς δεύτερη σκέψη την Ελλάδα κάνοντας το ντεμπούτο του, μια εβδομάδα μετά τα 21α γενέθλιά του, στις 28 Φεβρουαρίου του 2006 κόντρα στη Λευκορωσία, σκοράροντας μάλιστα το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης.
Πέρνει μέρος στο Euro 2008 και 2012, αλλά και στα Μουντιάλ του 2010 και 2014, παίζοντας σε όλα τα παιχνίδια ως βασικός, σημειώνοντας το πολύ καθοριστικής σημασίας πέναλτι κόντρα στην Ακτή, που μας έδωσε την πρόκριση.
Αυτό ήταν το ένατο τέρμα του με την εθνική, σε 77 συμμετοχές.
Ο επόμενος captain;
Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης και Κατσουράνης δύσκολα θα συνεχίσουν στην εθνική για το Euro του 2016, με το Σαμαρά να μένει ο πιο παλιός και με τις περισσότερες συμμετοχές. Στο Ευρωπαϊκό θα είναι στα 31 του κι όπως φαίνεται μάλλον θα είναι ο επόμενος αρχηγός μας.
Ο Σαμαράς έχει “ψυχρό αίμα” και το απέδειξε κόντρα στην Ακτή. Είναι αρκετά επιβλητικός στα αποδυτήρια σύμφωνα με τους συμπαίκτες του στη Σέλτικ και φαίνεται ως ο κατάλληλος συνεχιστής του βαρύτιμου περιβραχιόνιου που αφήνει ο Καραγκούνης, μετά το Ζαγοράκη.
Εκτός από τη διαδοχή του αρχηγού, θα έχει στις πλάτες του να οδηγήσει μαζί με τους υπολοίπους την Εθνική σε νέες επιτυχίες. Άλλωστε, ο Ζαγοράκης σήκωσε την κούπα το 2004, ο Καραγκούνης ήταν τότε, αλλά είναι και τώρα στην καλύτερη πορεία της εθνικής, κι αυτό βαραίνει κι άλλο την ευθύνη του αρχηγού.
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις