ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Αγχώθηκε κόντρα στην ουραγό η Γιουνάιτεντ, αλλά έσωσε την παρτίδα (vid)
Η Αταλάντα στον τελικό με «ντόρτια» και τώρα Γιουβέντους! (vid)
Η Λίβερπουλ ανέστησε την Έβερτον… αυτοκτονώντας! (vid)
Γκάλαχερ για Τσέλσι: «Φάγαμε πέντε από την Άρσεναλ αλλά προσπαθήσαμε»!
La Liga: Στέλνει το El Clasico εκτός Ισπανίας!
Τραγικές άμυνες από Λίβερπουλ και Γιουνάιτεντ, δώρα σε Έβερτον και Σέφιλντ! (vids)
Πάνος Κατσέρης: Το ακατέργαστο ελληνικό διαμάντι της Ligue 1 (vid)
Αυτά που κάνει φέτος η Άρσεναλ στο Λονδίνο δεν έχουν ξαναγίνει! (pic)
Η Μπάγερν θέλει τον ηγέτη της Μπαρτσελόνα!
Μένει τελικά στην Μπαρτσελόνα ο Τσάβι!
Η Παρί «πάτησε» με Μπαπέ και Ντεμπελέ την Λοριάν του Πάνου Κατσέρη! (vid)
Ο Φαμπρίτσιο Ρομάνο έδωσε… στεγνά την Μπάγερν και αποκάλυψε το φαβορί για τον πάγκο της!
Ούτε τα προσχήματα ο Τέμπας: «Είμαι Ρεάλ και χαίρομαι που θα έρθει ο Μπαπέ»!
Ρεάλ: Το σχόλιο του Λουνίν για τη φάση του Γιαμάλ στο El Clasico!
PODCAST: Έγραψαν ιστορία Ολυμπιακός και Ίντερ!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
FACE CONTROL

Λουίς Σουάρεζ

H μεταγραφή του καλοκαιριού είναι γεγονός! Ο Σουάρεζ είναι παίκτης της Μπαρτσελόνα κι εμείς σας παρουσιάζουμε την έως τώρα καριέρα του.

Λουίς Σουάρεζ

Ο άνθρωπος που έπαιξε μόλις σε δύο παιχνίδια στο Μουντιάλ, όμως συζητήθηκε περισσότερο από όλους λόγω του δαγκώματος στον Κιελίνι, ο παίκτης που θεωρούνταν ο καλύτερος στο αγγλικό πρωτάθλημα και γενικά ο καλύτερος επιθετικός του κόσμου για την περσινή σεζόν του, αποφάσισε να αλλάξει ομάδα, χώρα και συνήθειες. Άλλωστε στη Μπαρτσελόνα είναι αναγκασμένος να ξεχάσει τις ρατσιστικές επιθέσεις και τα δαγκώματα.

Πως ξεκίνησε

Έγινε μέλος της Νασιονάλ σε ηλικία 14 ετών κι από νωρίς έδειξε πως πρόκειται για προβληματικό χαρακτήρα, αφού στα 16 του σε ένα αγώνα των νέων της ομάδας του, έδωσε κουτουλιά στο διαιτητή της αναμέτρησης με αποτέλεσμα να αποβληθεί. Εν συνεχεία πιάστηκε να πίνει σε ένα πάρτι άφθονο ποτό κι ο προπονητής του του είπε πως αν δεν δει σοβαρά το άθλημα δεν πρόκειται να παίξει ποτέ ποδόσφαιρο.

Στα 18 του κάνει το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα και τη βοηθά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος βάζοντας 10 τέρματα σε 27 παιχνίδια.

Η ολλανδική Γκρόνινγκεν θα παρακολουθήσει ένα παιχνίδι της Νασιονάλ, καθώς ενδιαφερόταν για ένα παίκτη της ομάδας(όχι το Σουάρεζ), όμως ο Ουρουγουανός σε εκείνο το ματς κερδίζει πέναλτι και πετυχαίνει ένα φανταστικό γκολ, με τους σκάουτερ της ομάδας να τον πλησιάζουν αμέσως. Τελικά τον αποκτούν με 800.000 λίρες, ενώ η επιθυμία του παίκτη έπαιξε σημαντικό ρόλο καθώς η σύντροφός του(και γυναίκα του πλέον)είχε μετακομίσει πριν ένα χρόνο στη Βαρκελώνη.

Πρώτα βήματα στην Ευρώπη

Ο Σουάρεζ δεν ήξερε ούτε ολλανδικά ούτε αγγλικά κι αυτό τον πήγε λίγο πίσω όσων αφορά την προσαρμογή του. Ευτυχώς για αυτόν, στην ομάδα υπάρχει ο συμπατριώτης του Μπρούνο Σίλβα ο οποίος τον βοηθά σε όλα, με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του να τον σέβονται για τον αγώνα που έδινε να μάθει γρήγορα τη γλώσσα.

Όμως αφού έμαθε τη γλώσσα και πήρε παιχνίδια στα πόδια του αυτός έδειξε και πάλι τον πραγματικό του χαρακτήρα, ο οποίος δεν ήταν κι ο καλύτερος. Σε πέντε παιχνίδια βάζει τέσσερα γκολ, όμως βλέπει τρεις κίτρινες κάρτες και μία κόκκινη.

Σκόραρε 10 τέρματα σε 29 ματς, με τη Γκρόνινγκεν να κατακτά την όγδοη θέση, ενώ σκόραρε κι ένα τέρμα στο ντεμπούτο του σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις στην ήττα με 4-2 από την Παρτιζάν.

Ο Άγιαξ διέκρινε το ταλέντο του μόλις από την πρώτη χρονιά και τον απέκτησε με 7.5 εκατομμύρια, αφού πρώτα η Γκρόνινγκεν είχε αρνηθεί πρόταση 3.7 εκατομμυρίων κάνοντας έξαλλο τον Σουάρεζ.

Άγιαξ

Με τον “Αίαντα” υπογράφει συμβόλαιο πέντε χρόνων και από την πρώτη του σεζόν κάνει τη διαφορά. Σε συνεργασία με τον Χούντελααρ στην επίθεση, βάζει 17 τέρματα σε 33 παιχνίδια πρωταθλήματος ενώ σκοράρει και στο Τσάμπιονς Λιγκ, με τον Άγιαξ να τερματίζει δεύτερος.

Την επόμενη χρονιά πηγαίνει ακόμα καλύτερα για τον ίδιο όμως χειρότερα για την ομάδα η οποία τερματίζει τρίτη. Ο Σουάρεζ βάζει 22 γκολ σε 31 συμμετοχές βγαίνοντας δεύτερος σκόρερ πίσω από τον Ελ Χαμνταουί της ΑΖ και ψηφίζεται ως ο καλύτερος παίκτης της ομάδας του από τους οπαδούς της. Παρόλα αυτά ο προπονητής του Φαν Μπάστεν, είναι απογοητευμένος από τις πειθαρχικές του τιμωρίες καθώς έχασε δύο ματς λόγω καρτών κι άλλο ένα λόγω ενός επεισοδίου που είχε με το συμπαίκτη του Λούκε, για το ποιος θα βαρέσει ένα φάουλ.

Ο Φαν Μπάστεν φεύγει όμως από την ομάδα η οποία τον αντικατέστησε με τον Μάρτιν Γιολ. Ο αρχηγός Βερμάλεν πηγαίνει στην Άρσεναλ κι ο Γιολ χρίζει ως αρχηγό τον Σουάρεζ μόλις στη τρίτη του σεζόν, παρά τον ατίθασο χαρακτήρα του.

Αυτό φαίνεται να κάλμαρε τον Ουρουγουανό, ο οποίος έκανε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του βάσει στατιστικών. Τερμάτισε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα βάζοντας 35 γκολ σε 33 αναμετρήσεις ενώ συνολικά πέτυχε 45, κερδίζοντας το βραβείο του καλύτερου παίκτη του Άγιαξ αλλά και του πρωταθλήματος. Στο Κύπελλο βγαίνει πρώτος σκόρερ, αφού σε ένα παιχνίδι πέτυχε έξι τέρματα κόντρα σε ομάδα κατώτερης κατηγορίας, ενώ η ομάδα του κατέκτησε τη διοργάνωση, όμως στο πρωτάθλημα έμεινε δεύτερη.

Την επόμενη σεζόν(2010-11)πετυχαίνει την ισοφάριση κόντρα στον ΠΑΟΚ για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, φτάνοντας τα 100 γκολ με μία ομάδα, πράγμα που έχουν καταφέρει μόνο οι Κρόιφ, Μπέργκαμπ και Φαν Μπάστεν, στην Ολλανδία.

Το Νοέμβριο σε ένα ντέρμπι με την Αϊντχόφεν, δαγκώνει τον αντίπαλό του, Μπακάλ, και τιμωρείται με δύο αγωνιστικές από την ομάδα του μαζί με ένα αδιευκρίνιστο ποσό ποινής το οποίο διατέθηκε για καλό σκοπό σύμφωνα με τον Άγιαξ. Η ομοσπονδία βάζει επίσης άλλες εφτά αγωνιστικές τιμωρίας. Η “De Telegraaf” τον αποκαλεί “Ο κανίβαλος του Άγιαξ”, ενώ στις 28 Ιανουαρίου συμφωνεί σε όλα με τη Λίβερπουλ, με τον “Αίαντα” να παίρνει 22,8 εκατομμύρια λίρες για τη μεταγραφή. Ο Σουάρεζ αποχαιρετάει το κοινό μέσα σε επευφημίες, ενώ η ομάδα στη συνέχεια θα πάρει το πρωτάθλημα και θα στείλει μετάλλιο στον Ουρουγουανό για τα εφτά γκολ του σε 11 παιχνίδια.

Συνολικά πέτυχε 111 τέρματα σε 159 συμμετοχές με τη φανέλα του Άγιαξ.

Λίβερπουλ

Η αποχώρηση του Τόρες κάνει τη Λίβερπουλ να δαπανήσει αρκετά εκατομμύρια για να τον καλύψει, κάνοντας το Σουάρεζ την ακριβότερη μεταγραφή της, λίγες ώρες πριν την σπάσει για τον Κάρολ ο οποίος στοίχισε 35 εκατομμύρια λίρες, όμως δεν έπιασε ποτέ στην ομάδα.

Ο Σουάρεζ απαιτεί το νούμερο 7, χωρίς να αντιλαμβάνεται πόσο “βαρύ” είναι για τους “κόκκινους” αφού το είχαν φορέσει ο τότε προπονητής του Κένι Νταλγκλίς και ο θρύλος της ομάδας Κέβιν Κίγκαν. Βοηθάει τη Λίβερπουλ να ανέβει πολλές θέσεις λόγω του πρώτου κακού μισού της σεζόν, τερματίζοντας στην έκτη, βάζοντας τέσσερα γκολ σε 13 συμμετοχές.

Η πρώτη του ολόκληρη σεζόν(2011-12) ήταν απογοητευτική για τα στάνταρ του. Πετυχαίνει έντεκα γκολ, ωστόσο πετυχαίνει το πρώτο του χατ-τρικ και κατακτά τον πρώτο του τίτλο ο οποίος είναι το Λιγκ Καπ. Επίσης τερματίζει έκτος στην ψηφοφορία για τη Χρυσή Μπάλα.

Η σεζόν όμως δεν τελείωσε έτσι απλά. Η ρατσιστική του επίθεση κατά του Εβρά έκανε το πρωτάθλημα άνω-κάτω με τον Ουρουγουανό να γίνεται πρωταγωνιστής για λόγο που δε θα έπρεπε. Η Λίβερπουλ τον υποστηρίζει στεκούμενη δίπλα του, όμως η ομοσπονδία χρησιμοποιεί το βίντεο και βλέπει πως όντως ο Σουάρεζ αποκαλεί “nigga” τον Εβρά και τον τιμωρεί με οχτώ αγωνιστικές, όσες φορές δηλαδή αποκάλεσε έτσι τον Γάλλο και επιπλέον 40.000 λίρες πρόστιμο.

Στην επόμενη συνάντησή τους ο Σουάρεζ δε δίνει το χέρι στον Εβρά και καλείται μαζί με τον προπονητή του σε απολογία. Τιμωρείται με μία αγωνιστική για “χυδαίο πανηγυρισμό” μπροστά στους οπαδούς της Φούλαμ, λίγες αγωνιστικές αργότερα.

Παρά τα όσα συνέβησαν, η Λίβερπουλ δείχνει πίστη προς το πρόσωπό του και του προσφέρει νέο πολυετές συμβόλαιο το οποίο υπογράφει και αποδεικνύει πως άξιζε την εμπιστοσύνη.

Πετυχαίνει 23 γκολ σε 33 συμμετοχές, βγαίνοντας δεύτερος καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος, πίσω από τον Γκάρεθ Μπέιλ. Παρόλα αυτά όμως η Λίβερπουλ μένει εκτός Τσάμπιονς Λιγκ, λόγω της έκτης θέσης της και ο Σουάρεζ ζητά μεταγραφή, λέγοντας πως έτσι είχε συμφωνήσει με την ομάδα.

Η Άρσεναλ κάνει επίσημη πρόταση 40 εκατομμυρίων και μίας λίρας(!) για την απόκτησή του, όμως η Λίβερπουλ την απορρίπτει. Ο Σουάρεζ κάνει λόγο για λάθος υποσχέσεις της ομάδας, ενώ ο προπονητής του, Μπρένταν Ρότζερς ξεκαθαρίζει πως δεν υπήρχε καμία συμφωνία αλλά υπάρχει μεγάλη έλλειψη σεβασμού του παίκτη προς την ομάδα.

Εκτός από όλα αυτά, ο Σουάρεζ είναι τιμωρημένος για δέκα αγωνιστικές λόγω του δεύτερου δαγκώματός του σε αντίπαλο, αυτή τη φορά στον Ιβάνοβιτς, το οποίο δεν είδαν οι διαιτητές κι εν συνεχεία ο Ουρουγουανός σκόραρε για την ισοφάριση.

Η τιμωρία μετατίθεται κανονικά για τη νέα σεζόν και δεν αγωνίζεται στα πρώτα οχτώ παιχνίδια της Πρέμιερ Λιγκ. Παρόλα αυτά επιστρέφει ακόμα πιο δυνατός και οδηγεί τη Λίβερπουλ ύστερα από χρόνια στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Πετυχαίνει 31 γκολ σε 33 αγωνιστικές, βγαίνει πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, ανακυρήσεται καλύτερος παίκτης του, όμως η Λίβερπουλ βγαίνει δεύτερη πίσω από τη Μάντσεστερ Σίτι.

Αυτό θα ήταν και το τέλος του παίκτη από την ομάδα του λιμανιού, καθώς στις 11 Ιουλίου του 2014 υπογράφει με τη Μπαρτσελόνα, με τη Λίβερπουλ να βάζει στα ταμεία της 81 εκατομμύρια ευρώ, ποσό ρεκόρ  πώλησης για την ομάδα.

Εθνική

Με την Ουρουγουάη έχει πάρει μέρος σε όλες τις κορυφαίες διοργανώσεις από το 2010 και μετά. Στο Μουντιάλ του 2010 γίνεται πρωταγωνιστής και πάλι για ασυνήθιστο ρόλο. Στα προημιτελικά, αντιμετωπίζοντας τη Γκάνα, αποκρούει με τα χέρια τη μπάλα πριν περάσει τη γραμμή, δεχόμενος την κόκκινη κάρτα. Ο Ασαμόα Γκιάν έχασε το πέναλτι, το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι και η Ουρουγουάη προκρίθηκε στα ημιτελικά, με τον Σουάρεζ να λέει πως έκανε την επέμβαση της διοργάνωσης.

Επιστρέφει στο μικρό τελικό κόντρα στη Γερμανία όπου δίνει μία ασίστ στο γκολ του Καβάνι, όμως η Ουρουγουάη χάνει με 3-2. Το κοινό τον γιουχαΐζει σε κάθε του επαφή λόγω της ενέργειάς του στα προημιτελικά, όμως οι συμπατριώτες του τον θεωρούν ήρωα.

Στο Κόπα Αμέρικα του 2011 κατακτά τη διοργάνωση και ανακηρήσεται ως ο πολυτιμότερος παίκτης της σκοράροντας τέσσερα γκολ.

Παίρνει μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2012 ως ένας από τους τρεις μεγαλύτερους και γίνεται αρχηγός. Ωστόσο δεν πετυχαίνει κανένα γκολ και η Ουρουγουάη βγαίνει εκτός από την πρώτη φάση.

Την επόμενη χρονιά παίρνει μέρος στο Κονφεντερέισον της Βραζιλίας, στο οποίο η χώρα του βγαίνει εκτός τελικού από τη Βραζιλία, παρόλα αυτά σκόραρε τρεις φορές, όντας έτσι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών με τη φανέλα της “σελέστε”.

Και φτάσαμε σε αυτά που έγιναν πριν λίγο καιρό. Ο Σουάρεζ δεν παίζει στο πρώτο ματς κόντρα στην Κόστα Ρίκα για το Μουντιάλ, λόγω τραυματισμού, επιστρέφει στο ματς με την Αγγλία σκοράροντας και τα δύο νικηφόρα τέρματα και στο τρίτο ματς-πρόκρισης, ο Σουάρεζ δαγκώνει τον Κιελίνι στο 78′ με το σκορ στο 0-0, με την Ιταλία να παίζει ήδη με δέκα παίκτες.

Για καλή του τύχη δεν το είδε κανείς από τους διαιτητές, εν συνεχεία η εθνική του σκόραρε περνώντας στην επόμενη φάση, όμως η ΦΙΦΑ τον τιμωρεί με εφτά αγώνες αποκλεισμού από αγώνες της εθνικής του, αλλά και από τετράμηνη απουσία από την ενεργό δράση.

Στις 10 Ιουλίου ο ίδιος θα καταθέσει απολογία και έφεση, όμως η ΦΙΦΑ δεν παίρνει πίσω την τιμωρία, ούτε καν την μειώνει.

Μπαρτσελόνα

Στη Μπαρτσελόνα θα βρει σίγουρα μια ομάδα που θα παίζει επιθετικά. Με τους Νεϊμάρ-Μέσι δίπλα του μπορεί να χάσει τα φώτα της δημοσιότητας όμως αυτό μπορεί να του κάνει καλό. Στα 27 του είναι έτοιμος να διεκδικήσει για πρώτη φορά ένα ευρωπαϊκό τίτλο και σίγουρα θα κάνει τα πάντα για αυτό.

Ίσα που δαγκώνει όποιον βρει μπροστά του…

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ