sportsking
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Επιστολή στον Λουκ Σο
Forgotten Legends

Επιστολή στον Λουκ Σο

Ο νεαρός Άγγλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τρέλανε τον Φρανκ Λάμπαρντ λέγοντάς του πως δεν ξέρει ποιος είναι ο Τόνι Άνταμς. Για αυτό είμαστε εμείς εδώ.

11.09.2014 | 17:53

Για να σας βάλουμε στο θέμα, όσους δε διαβάσατε τις δηλώσεις του Λάμπαρντ, ο μέσος της Μάντσεστερ Σίτι, είχε ένα διάλογο με τον Λουκ Σο, στο πρόσφατο Μουντιάλ. Ο Λάμπαρντ του μίλησε για τον Τόνι Άνταμς, έναν από τους καλύτερους κεντρικούς αμυντικούς στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ και γενικότερα της Αγγλίας. Ο Σο τον ρώτησε ποιος είναι αυτός με αποτέλεσμα ο Λάμπαρντ να παθαίνει αλλεπάλληλες εκρήξεις στον εγκέφαλο.

Είναι σαν να ρωτάς κάποιον Έλληνα για το Ζαγοράκη κι αυτός να σου λέει πως δεν τον γνωρίζει. Ή κάτι αντίστοιχο και χειρότερα, τέλος πάντων. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε τη ζωή του Τόνι Άνταμς κι ας ελπίσουμε πως ο Λουκ Σο θα την έχει διαβάσει κάπου. Αν πάλι όχι, ας του τη στείλει κάποιος κι ας πάρει μια βοήθεια από το google translate.

Πως ξεκίνησε

Ο Άνταμς υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο με την Άρσεναλ στα 14 του κι έκανε το ντεμπούτο του τρία χρόνια αργότερα κόντρα στη Σάντερλαντ για την τότε πρώτη κατηγορία της Αγγλίας. Έγινε βασικός στα 19 του και κέρδισε λίγο αργότερα το πρώτο του τίτλο Λιγκ Καπ κόντρα στη Λίβερπουλ στο Γουέμπλεϊ.

Μαζί με τους Ντίξον, Γουίντερμπερν και Μπουλντ συνέθεσαν την περίφημη “διάσημη τετράδα” της Άρσεναλ, η οποία ήταν αχτύπητη χρησιμοποιώντας άριστα το τεχνητό οφ-σάιντ.

Την πρώτη Ιανουαρίου του 1988 στην ηλικία των 21, γίνεται αρχηγός και δεν αφήνει το περιβραχιόνιο για τα υπόλοιπα  14 χρόνια, δηλαδή μέχρι να αποσυρθεί.

Ο Άνταμς ήταν ο παίκτης πρότυπο για κάθε αμυντικό, κάνοντας τους αντιπάλους του να φοβούνται να τον περάσουν. Το 1987 κερδίζει και πάλι το Λιγκ Καπ και στη συνέχεια έρχονται τα δύο πρώτα πρωταθλήματά του.

Γεννημένος νικητής

Το 1988 κατακτά το πρώτο του πρωτάθλημα, με την Άρσεναλ να κερδίζει στη τελευταία αγωνιστική τη Λίβερπουλ και να την προσπερνά, ενώ δύο χρόνια αργότερα, η κατάκτηση έρχεται αρκετά πιο εύκολα, με μόλις μία ήττα.

Τη σεζόν 1992-93 γίνεται μαζί με την Άρσεναλ, ο πρώτος που κάνει νταμπλ στις κατακτήσεις Κυπέλλων, με Λιγκ Καπ και FA, ενώ την αμέσως επόμενη κατακτά το ΟΥΕΦΑ.

Αλκοολικός

Κάπου εκεί έρχονται τα πρώτα σημάδια πως δεν σήκωνε και πολύ το ποτό. Ευτράπελα σε νυχτερινά μαγαζιά έβγαιναν συνεχώς στη φόρα, με αποκορύφωμα τη βραδιά της έκτης του Μάη, όταν ο ίδιος χτύπησε το αμάξι του σε τοίχο, με την αστυνομία να του κάνει έλεγχο αλκοτέστ. βρίσκοντας στο αίμα του τέσσερις φορές μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ από το επιτρεπόμενο.

Τελικά στις 14 Σεπτεμβρίου του 1996 ανακοινώνει στο Τύπο πως έχει πρόβλημα αλκοολισμού και θα κάνει τα πάντα για να τον κερδίσει, διαβάζοντας αρκετά βιβλία και μαθαίνοντας πιάνο.

Γίνεται ένας από τους πιο αναγνωρισμένους ανθρώπους του νησιού που κερδίζουν αυτή τη μάχη και κάνει την αυτοβιογραφία του με τίτλο “Εθισμένος”, προσπαθώντας να βοηθήσει κι άλλους ανθρώπους με το ίδιο πρόβλημα.

Βενγκέρ, ο άνθρωπός του

Ο άνθρωπος που τον βοήθησε αρκετά ήταν ο Αρσέν Βενγκέρ, ο οποίος γίνεται προπονητής του το 1996.  Ο Αλσατός τεχνικός τον βοηθά στην προσπάθειά του και τον υποστηρίζει συνεχώς κρατώντας τον αρχηγό της ομάδας. Ο Άνταμς επιβραβεύεται παίζοντας τεράστιο ρόλο στα δύο πρωταθλήματα που κατέκτησε η ομάδα του, το 1998 και το 2002, όντας ο μόνος ποδοσφαιριστής στην Αγγλία, που κατακτά ως αρχηγός τρία πρωταθλήματα σε διαφορετικές δεκαετίες.

Το τέλος του “Mr.Arsenal”

Τον Αύγουστο του 2002, λίγο πριν την έναρξη της σεζόν, ανακοινώνει το τέλος της καριέρας του, με το νούμερο 6 το οποίο φορούσε να μην ξαναχρησιμοποιήτε μέχρι το 2006, όπου το φόρεσε ξανά ο Φιλίπ Σεντέρος, με παταγώδη αποτυχία.

Αγωνίστηκε σε συνολικά 668 παιχνίδια, όντας δεύτερος στη σχετική λίστα, ενώ είναι ο πιο πετυχημένος αρχηγός στην ιστορία της Άρσεναλ. Όταν μιλάνε για αυτόν οι συμπατριώτες του, τον αναφέρουν ως “Mr.Arsenal”, αφού ποτέ δεν κοίταξε να αποχωρήσει από την ομάδα, ενώ ήταν ο καλύτερος παίκτης της για πολλά χρόνια.

Το Μάρτιο του 2003, το BBC τον χαρακτηρίζει ως τον παίκτη που έχει περισσότερο ανάγκη για επιστροφή η Άρσεναλ κι ένα χρόνο αργότερα μπαίνει στο Hall of Fame του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Το 2008 κατακτά την τρίτη θέση στη λίστα των 50 μεγαλύτερων “κανονιέρηδων” στην ιστορία της ομάδας και το 2011 στα 125α γενέθλια της ομάδας, παρουσιάζεται ένα άγαλμά του έξω από το “Έμιρεϊτς”.

Εθνική Αγγλίας

Ο Άνταμς έκανε το ντεμπούτο του με την εθνική του το 1987 κόντρα στην Ισπανία και πήρε μέρος στο Ευρωπαϊκό του 1988, πετυχαίνοντας μάλιστα το ένα από τα δύο γκολ που πέτυχε συνολικά η χώρα του. Ήταν ο πρώτος παίκτης που εκπροσώπησε τη χώρα του, όντας γεννημένος μετά το 1966 και την κατάκτηση του μοναδικού Παγκοσμίου Κυπέλλου της χώρας του.

Έμεινε εκτός λίστας για το Μουντιάλ του 1990, με τους περισσότερους συμπατριώτες του να αντιδρούν για την απόφαση του Μπόμπι Ρόμπσον, ενώ επίσης έχασε το Ευρωπαϊκό του 1992 λόγω τραυματισμού.

Ωστόσο έγινε αρχηγός στη συνέχεια με την αποχώρηση του Γκάρι Λίνεκερ, με την Αγγλία να φτάνει στον ημιτελικό του Ευρωπαϊκού του 1996.

Λίγο αργότερα όμως, υπήρξε κάτι που σημάδεψε την ιστορία των “τριών λιονταριών”. Ο προπονητής τους, Γκλεν Χόντλ, πήρε το περιβραχιόνιο από τον Άνταμς και το έδωσε στον Άλαν Σίρερ, με αρκετούς Άγγλους να αντιδρούν και πάλι. Μιλώντας για αυτό το σκηνικό ο Άνταμς το 2008 σε συνέντευξή του, είπε πως το πήρε ήρεμα αν και τον πείραξε ιδιαίτερα.

Ο Άνταμς πήρε μέρος στο Μουντιάλ του 1998, ενώ με την απόσυρση του Σίρερ από την εθνική το 2000, πήρε πίσω το περιβραχιόνιο. Η Αγγλία έδωσε το τελευταίο της παιχνίδι στο Γουέμπλεϊ πριν αυτό γκρεμιστεί, χάνοντας από τη Γερμανία, με τον Άνταμς να συμπληρώνει 60 συμμετοχές στο γήπεδο-θρύλος, έχοντας πλέον τις περισσότερες από κάθε άλλο παίκτη.

Επίσης είναι ο τελευταίος Άγγλος που σκόραρε σε εκείνο το γήπεδο, στη νίκη της Αγγλίας κόντρα στην Ουκρανία με 2-0.

Λίγους μήνες αργότερα, με τον Σβεν Γκόραν Έρικσον να ναι πλέον ο νέος τεχνικός και τον κόσμο να πιέζει για κλήση προς τον νεαρό τότε Ρίο Φέρντιναντ, ο Άνταμς ανακοινώνει την απόσυρσή του. Εμφανίστηκε συνολικά 66 φορές με το εθνόσημο, ενώ πέτυχε και πέντε τέρματα.

Τίποτα το ιδιαίτερο ως προπονητής

Ο Άνταμς προσπάθησε να γίνει προπονητής αμέσως μετά την απόσυρσή του ως ποδοσφαιριστής. Τα κατάφερα λίγο αργότερα πηγαίνοντας στη Γουίκομ το Νοέμβριο του 2003, όμως ένα χρόνο αργότερα παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους, ενώ λίγο νωρίτερα δεν είχε καταφέρει να ανεβάσει την ομάδα κατηγορία.

Τον Ιούλιο του 2005 δέχτηκε την πρόταση της Φέγενοορτ για προπονητής της δεύτερης ομάδας, ενώ παράλληλα ήταν και σκάουτερ της Άρσεναλ, βλέποντας παιχνίδια σε Ολλανδία, Γαλλία και Ιταλία.

Τον Ιούνιο του 2006 αναλαμβάνει ως βοηθός προπονητής του Χάρι Ρέντναπ στην Πόρτσμουθ, με την ομάδα να τερματίζει ένατη, την υψηλότερη δηλαδή θέση στην ιστορία της από το 1950, ενώ κέρδισε και το FA Cup! Toν Οκτώβριο ο Ρέντναπ αποχωρεί με προορισμό τη Τότεναμ κι ο Άνταμς μένει ως υπηρεσιακός στην Πόρτσμουθ. Γίνεται μόνιμος προπονητής υπογράφοντας συμβόλαιο δύο ετών, όμως απολύεται το Φεβρουάριο, αφού σε 16 παιχνίδια είχε μαζέψει μόλις δέκα βαθμούς.

Το Μάιο του 2010 αναλαμβάνει τη Γκαμπαλά, ομάδα του Αζερμπαϊτζάν, όμως αποχωρεί χωρίς κάποια επιτυχία το Νοέμβριο του 2011.

Επιτεύγματα

Συνολικά κέρδισε τέσσερα πρωταθλήματα, τρία Fa Cup, δύο Λιγκ Καπ, τρία Κομιούνιτι κι ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ με την Άρσεναλ.

Αναδείχθηκε ταλέντο της χρονιάς το 1987, μπήκε στην ενδεκάδα της χρονιάς τρεις φορές(1994-96-97) και δύο φορές στην ενδεκάδα της δεκαετίας για την Πρέμιερ Λιγκ!

*Ο Τόνι Άνταμς το 2000 ίδρυσε την Sporting Chance Clinic, η οποία απευθυνόταν και βοηθούσε αθλητές που είχαν πρόβλημα με το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και ό,τι γενικά επηρεάζει τον άνθρωπο. Επίσης, συμμετέχει σε ίδρυμα το οποίο δίνει πληροφορίες, βοηθά και στέκεται δίπλα σε παιδιά τα οποία έχουν αλκοολικούς γονείς.

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

Exit mobile version