Πάντα στη σκιά κάποιου και τις περισσότερες φορές στου Τιερί Ανρί. Δεν τον πείραξε ποτέ. Είδε επιθετικούς να έρχονται με αξιώσεις, όμως δε διαμαρτυρήθηκε ποτέ. Έμεινε στον πάγκο για το καλό της ομάδας ή επειδή κάποιος άλλος γκρίνιαζε. Είναι γνωστός ως ο “μη-ιπτάμενος Ολλανδός” για το κόμπλεξ του να μην ανεβαίνει σε αεροπλάνο ακόμα κι αν αυτό σήμαινε πως έπρεπε να μην παίξει σε κάποιο μεγάλο εκτός έδρας ευρωπαϊκό παιχνίδι, λόγω της γνωστής του φοβίας.
Πάντα χαμηλών τόνων, δεν προκάλεσε, δεν γκρίνιαξε, δεν τράβηξε τα φώτα πάνω του. Είναι στη λίστα των 100 καλύτερων ποδοσφαιριστών επιλεγμένη από τον Πελέ. Είναι γνωστός για τις έξυπνες κινήσεις του. Μπορούσε να είναι αόρατος στους αμυντικούς αλλά πάντα εφιάλτης τους. Αυτός είναι ο Ντένις Μπέργκαμπ. Όμως έκανε ακόμα περισσότερα που θα δούμε παρακάτω.
Πως ξεκίνησε
Γεννήθηκε στο Άμστερνταμ και πήρε το όνομά του προς τιμήν του Ντένις Λο, λατρεία και κόλλημα του πατέρα του. Δε θα μπορούσε οπότε να μην ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, μπαίνοντας στις ακαδημίες του Άγιαξ στα 11 του. Αυτός που μετά τον πατέρα του, πίστεψε ακράδαντα στις δυνατότητες του Μπέργκαμπ, ήταν ο τότε προπονητής του “Αίαντα”, Γιόχαν Κρόιφ, ο οποίος του πρόσφερε επαγγελματικό συμβόλαιο στα 16 του και τον έβαλε να παίξει ένα χρόνο αργότερα. Ο Μπέργκαμπ έκανε 23 εμφανίσεις(τις περισσότερες ως αλλαγή)κάνοντας ντεμπούτο και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις κόντρα στη Μάλμε για το Κύπελλο Κυπελλούχων το οποίο κατέκτησε αργότερα ο Άγιαξ. Πέτυχε το πρώτο του τέρμα κόντρα στη Χάαρλεμ, ενώ πρόσθεσε άλλο ένα μέχρι το τέλος της σεζόν.
Στην αμέσως επόμενη σεζόν, ο Μπέργκαμπ γίνεται βασικό μέλος της ομάδας και στέφεται πρωταθλητής Ολλανδίας. Την επόμενη σεζόν, 1990-91, ο Ολλανδός πετυχαίνει 29 γκολ σε 36 αναμετρήσεις και μοιράζεται με τον Ρομάριο το βραβείο του πρώτου σκόρερ του πρωταθλήματος. Το 1992 κατακτά το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και το Κύπελλο Ολλανδίας το 1993. Ο Μπέργκαμπ είναι πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος από το 1991 μέχρι το 1993, ενώ αναδεικνύεται παίκτης της χρονιάς το 1992 και 1993. Συνολικά σκόραρε 122 γκολ σε 239 παιχνίδια με τον Άγιαξ.
Στο “καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου”
Πολλοί θα σκεφτείτε βάσει του τίτλου πως πήγε στην Αγγλία ή στην Ισπανία. Όμως τότε ο Μπέργκαμπ(και αρκετοί ακόμα)θεωρούσαν το ιταλικό ως το καλύτερο πρωτάθλημα. Και εκεί ήθελε να πάει. Αφού πρώτα ο Κρόιφ του ξεκαθάρισε πως η χειρότερη επιλογή είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, ο Μπέργκαμπ είχε εκμυστηρευτεί πως θέλει ή Γιουβέντους ή Ίντερ.
Στις 16 Φεβρουαρίου του 1993, η Ίντερ έρχεται σε συμφωνία με τον Άγιαξ και ο Μπέργκαμπ υπογράφει συμβόλαιο συνεργασίας τριών ετών, λέγοντας πως η Ίντερ καλύπτει όλες του τις απαιτήσεις. Ο Ολλανδός ωστόσο, δυσκολεύεται αρκετά κόντρα στις καλά οργανωμένες ιταλικές άμυνες και πετυχαίνει μόλις οχτώ τέρματα σε 31 αναμετρήσεις, με την Ίντερ να τερματίζει 13η, ένα βαθμό πάνω από τη ζώνη υποβιβασμού.
Παρ’ όλα αυτά στην Ευρώπη εμφανιζόταν μια διαφορετική Ίντερ, κατακτώντας το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, με τον Μπέργκαμπ πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης με οχτώ τέρματα σε 11 αναμετρήσεις.
Η επόμενη σεζόν όμως είναι ακόμα χειρότερη. Η Ίντερ κατακτά την έκτη θέση, αποτυγχάνει να περάσει από το δεύτερο γύρο του ΟΥΕΦΑ και ο Ολλανδός πετυχαίνει πέντε γκολ σε συνολικά 26 αγώνες. Ο Τύπος τον κατακρίνει συχνά για τις εμφανίσεις του, όμως κι αυτός είναι φανερά δυσαρεστημένος από την πίεση που δεχόταν από τα Μέσα. Με το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, ο Μάσιμο Μοράτι αγοράζει την Ίντερ με στόχο να την αλλάξει από πάνω-μέχρι κάτω. Αυτό φέρνει τον Ολλανδό επιθετικό στη θέση να βρει ομάδα.
“Κανονιέρης”
Έγινε η ακριβότερη μεταγραφή της Άρσεναλ το 1995-96, η οποία ξόδεψε 7.5 εκατομμύρια λίρες για να τον αποκτήσει, όντας η πρώτη μεταγραφή του νέου τεχνικού της, Μπρους Ρίοχ. Ο Μπέργκαμπ δε σκοράρει στα πρώτα έξι παιχνίδια του και ο αγγλικός Τύπος αυτή τη φορά, τον κατακρίνει. Η Άρσεναλ τερματίζει πέμπτη κερδίζοντας θέση για το ΟΥΕΦΑ της επόμενης σεζόν, χάρη σε τέρμα του Ολλανδού κόντρα στη Μπόλτον τη τελευταία αγωνιστική. Συνολικά πέτυχε 11 τέρματα σε 33 αναμετρήσεις.
Όλα άλλαξαν την επόμενη σεζόν με την έλευση του Αρσέν Βενγκέρ στον πάγκο των “κανονιέρηδων”. Ο Αλσατός τεχνικός διακρίνει αμέσως το ταλέντο του Μπέργκαμπ, ενώ ζητά πειθαρχία και υγιεινή ζωή, έχοντας στόχο ένα αρκετά επιθετικό ποδόσφαιρο, ζητήματα που άρεσαν αμέσως στον επιθετικό. Αν κι έκανε λιγότερες εμφανίσεις μέσα στη σεζόν, έγινε ένας από τους σημαντικότερους παίκτες της ομάδας, δίνοντας 13 ασίστ και πετυχαίνοντας άλλα 14 τέρματα. Δέχεται την πρώτη του κόκκινη κάρτα κόντρα στη Μίντλεσπρο, όμως ένα σερί οχτώ νικών ανεβάζουν την Άρσεναλ στη τρίτη θέση, όπου και τερματίζει, χάνοντας την έξοδο για το Τσάμπιονς Λιγκ, λόγω διαφοράς τερμάτων.
Την επόμενη σεζόν ο Ολλανδός επιθετικός παίρνει το…κανόνι του και γίνεται ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του με 22 τέρματα, βοηθώντας τη να κατακτήσει το πρωτάθλημα, αλλά και να κάνει νταμπλ στα Κύπελλα Αγγλίας. Επίσης αναδεικνύεται παίκτης της χρονιάς για την Πρέμιερ Λιγκ, όντας ο δεύτερος μη-Άγγλος που κατακτά το συγκεκριμένο τίτλο.
Η σεζόν 1998-99 δεν πάει τόσο καλά. Ο Μπέργκαμπ είναι δεύτερος σκόρερ της ομάδας του με 16 τέρματα, όμως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατακτά τον τίτλο στη τελευταία αγωνιστική, ενώ οι δυο ομάδες αναμετρούνται και στο τελικό του Κυπέλλου, με τον Μπέργκαμπ να χάνει πέναλτι και τον Γκιγκς να δίνει τη νίκη στην παράταση. Ο Ολλανδός δεν ξαναεκτέλεσε πέναλτι στην υπόλοιπη καριέρα του.
Τα επόμενα χρόνια είναι και πάλι δυσάρεστα για την Άρσεναλ. Η Γιουνάιτεντ κερδίζει το πρωτάθλημα με 18 βαθμούς διαφοράς, οι Βιλτόρ και Ανρί έρχονται στην ομάδα με αποτέλεσμα ο Μπέργκαμπ να μένει στον πάγκο, η Γαλατασαράι κερδίζει την Άρσεναλ στο τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και ο μοναδικός τίτλος που κερδίζει η ομάδα, είναι το 2001 το Κύπελλο Αγγλίας κόντρα στη Λίβερπουλ.
Ήρθε όμως και ο καιρός για επιτυχία. Η Άρσεναλ κατακτά και πάλι το πρωτάθλημα τη σεζόν 2001-02, με τον Μπέργκαμπ να πετυχαίνει 16 τέρματα. Ένα από αυτά μένει στην ιστορία ως ένα από τα πιο έξυπνα, μοναδικά και αξιοθαύμαστα γκολ όλων των εποχών, περνώντας μαγικά τον Νίκο Νταμπίζα και πλασάροντας τον Γκίβεν κόντρα στη Νιούκαστ. Η Άρσεναλ κατακτά επίσης το Κύπελλο.
Το ίδιο έκανε και την επόμενη χρονιά, όμως το πρωτάθλημα χάθηκε, αν και η Άρσεναλ ήταν οχτώ βαθμούς μπροστά το Μάρτιο. Ο Μπέργκαμπ έφτασε τα 100 γκολ με την ομάδα του και τη σεζόν 2003-04 είναι βασικός στα περισσότερα παιχνίδια των “Ανίκητων” της Άρσεναλ. Η ομάδα του Βενγκέρ κατέκτησε την Πρέμιερ Λιγκ χωρίς ήττα κατί που δεν έχει ξαναγίνει.
Ο Μπέργκαμπ είναι αρχηγός τη μέρα που η Άρσεναλ συμπληρώνει 42 παιχνίδια ανίκητη, όμως το πρωτάθλημα χάνεται από τη Τσέλσι. Στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν κόντρα στην Έβερτον, ο Ολλανδός πετυχαίνει ένα γκολ και δημιουργεί άλλα τρία στη νίκη με 7-0. Στο τέλος του παιχνιδιού κατευθύνεται προς τους οπαδούς, οι οποίοι φώναζαν “Άλλο ένα χρόνο”, συμβουλή προς τον Βενγκέρ για να ανανεώσει το συμβόλαιο του Μπέργκαμπ το οποίο τελείωνε.
Κι έτσι έγινε. Τη μέρα που η Άρσεναλ κέρδισε το Κύπελλο για τρίτη χρονιά στα τέσσερα τελευταία χρόνια, κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Μπέργκαμπ ανανεώνει την αγάπη του με τους “κανονιέρηδες”.
Το τέλος
Η Άρσεναλ τερματίζει τέταρτη, όμως φτάνει στο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου χάνει με 2-1 από τη Μπαρτσελόνα, με τον Ολλανδό στον πάγκο. Οι φίλοι της Άρσεναλ οργανώνουν το τελευταίο παιχνίδι της σεζόν, ονομάζοντάς το “Ημέρα του Μπέργκαμπ”, καθώς επίσης ήταν και το τελευταίο στο “Χάιμπουρι”. Όλοι τους φορούσαν πορτοκαλί φανέλες που έγραφαν το όνομα του Ολλανδού και είχαν το νούμερο 10. Ο Μπέργκαμπ μπήκε ως αλλαγή κι αποχώρησε φανερά συγκινημένος από το γήπεδο.
Η Άρσεναλ μετακόμισε στο “Έμιρεϊτς” και το πρώτο παιχνίδι έγινε και πάλι προς τιμήν του Ολλανδού κόντρα στον Άγιαξ. Έπαιξε συνολικά 423 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις και πέτυχε 120 τέρματα μετρώντας αρκετές δεκάδες ασίστ. Από πέρσι υπάρχει άγαλμά του έξω από το νέο γήπεδο.
Εθνική
Φόρεσε 79 φορές το εθνόσημο πετυχαίνοντας 37 τέρματα. Το πρώτο του τέρμα το πέτυχε κόντρα στην εθνική μας, ενώ το τελευταίο του ήταν κόντρα στη Βραζιλία. Πήρε μέρος στα Ευρωπαϊκά του 1992 και 1996, ενώ και στα Παγκόσμια του 1994 και του 1998 πετυχαίνοντας κι ένα από τα καλύτερα τέρματα των διοργανώσεων, όταν κόντρα στην Αργεντινή κοντρόλαρε απίστευτα τη μακρινή πάσα του Φρανκ ντε Μπουρ, απέφυγε τον Αγιάλα και σκόραρε. Βρήκε δίχτυα σε όλες τις διοργανώσεις που συμμετείχε.
Η εθνική Ολλανδίας όμως ήταν κι αυτή που του προκάλεσε ουσιαστικά το πρόβλημα με τα αεροπλάνα. Ο “μη-ιπτάμενος Ολλανδός”, στο ταξίδι για το Μουντιάλ του 1994, είδε τη μηχανή του αεροπλάνου να βγαίνει εκτός την ώρα της πτήσης, ενώ λίγο νωρίτερα δημοσιογράφ0ς είχε αστειευτεί πως έχει βόμβα μαζί του.
Ο Μπέργκαμπ ευχαρίστησε πολλές φορές την εθνική του και την Άρσεναλ για την κατανόηση και δεν ξανανέβηκε σε αεροπλάνο.
Βοηθός-προπονητή
Ο Μπέργκαμπ αφού πρώτα αρνήθηκε θέση σκάουτερ για την Άρσεναλ, αρνήθηκε επίσης θέσεις προπονητή. Δέχτηκε μετά από αρκετή πίεση να γίνει βοηθός του Νέεσκενς στις μικρές εθνικές της Ολλανδίας, ενώ από το 2011 είναι βοηθός του Φρανκ ντε Μπουρ στον Άγιαξ, όπου έχουν κατακτήσει μαζί τέσσερα συνεχόμενα πρωταθλήματα.
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας