ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πογέτ: «Δεν έχω καμία επαφή με την Εθνική Ελλάδος»!
Χατζηγιοβάνης: «Δύσκολο να ξεπεράσουμε τον αποκλεισμό της Εθνικής»!
Καν: «Μπράβο στην Μπάγερν και στον Τούχελ που με… τακτικάρες μας πήγε στα ημιτελικά»!
Κανσέλο: «Μετά τον αποκλεισμό από την Παρί ευχήθηκαν αθάνατο στην αγέννητη κόρη μου»!
Ρεάλ Μαδρίτης και Παρί Σεν Ζερμέν θέλουν… δίδυμο – φωτιά από την Ίντερ!
Κασεμίρο: «Όταν έφυγα από τη Ρεάλ ο Αντσελότι έκλαιγε και ο Πέρεθ δε μου μιλούσε»!
Γιουβέντους: Η νίκη στη δίκη του Ρονάλντο… σώζει τον Αλέγκρι!
Αρτέτα: «Καλό το ότι μείωσαν τους αγώνες του Κυπέλλου»!
Γκουντογκάν: «Τα πήγαμε καλά στα νοκ άουτ – Έχω μόνο 1 Champions League»!
Η Γιουβέντους «σώθηκε» στο 87ο λεπτό κόντρα στην Κάλιαρι! (vid)
Ο Μαρκίνιος έγραψε ιστορία με τη φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν!
Άρσεναλ: Ο Αρτέτα βρήκε τον επιθετικό που θα «εκτοξεύσει» την ομάδα του!
Η Ίντερ «παραμονεύει» για τον θρύλο της Ρεάλ Μαδρίτης!
Μάντσεστερ Σίτι – Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Αγκουέρο κόντεψε να… βάλει τα κλάμματα! (vid)
Η Μπάγερν χρυσώνει την Μπαρτσελόνα αγοράζοντας πακέτο δυο βασικούς της!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
FACE CONTROL

Μεσούτ Οζίλ

Ο Γερμανός μεσοεπιθετικός θα λείψει για τρεις μήνες, όμως και που έπαιζε δεν βοηθούσε όσο έπρεπε. Τι φταίει για αυτό και αν μπορεί να "αναγεννηθεί" θα δούμε παρακατω.

Μεσούτ Οζίλ

Φταίει ο Βενγκέρ που τον βάζει στα άκρα; Φταίει ο ίδιος που δεν έχει δυναμώσει με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ακολουθήσει τις απαιτήσεις της Πρέμιερ Λιγκ; Ο Οζίλ από μια μεταγραφή πολυτελείας έχει γίνει σε παίκτη-φάντασμα(ειδικά στα ντέρμπι)και κάνει όλο και περισσότερους να αναρωτιούνται τι γίνεται. Πάμε να τα δούμε λίγο πιο ψύχραιμα…

Πως ήρθε

Ο Οζίλ πήγε στην Άρσεναλ με την ελπίδα να πως θα γίνει ο ηγέτης της. Ο άνθρωπος που στη δύσκολη στιγμή και στις κλειστές άμυνες θα βρει μια τρύπα για να περάσει τις ασίστ του. Άλλωστε μετρούσε περισσότερες από κάθε παίκτη στην Ευρώπη στα χρόνια του στη Ρεάλ Μαδρίτης. Στις πρώτες αγωνιστικές μέτρησε δύο γκολ και πέντε ασίστ, στατιστικά που θυμίζουν τον φετινό Φάμπρεγκας. Μπήκε στη λίστα τω 23ων για τη Χρυσή Μπάλα, ενώ συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία ενδεκάδα της χρονιάς. Η συνέχεια ωστόσο ήταν πολύ χειρότερη.

Η Άρσεναλ περίμενε όλο και περισσότερα από αυτόν, όμως έβρισκε όλο και λιγότερα. Μικροτραυματισμοί τον άφησαν πίσω σε φυσική κατάσταση, ενώ όταν επανήρθε δεν ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος.

Βενγκέρ

Φταίει ο Βενγκέρ; Ο Οζίλ μπορεί να χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία πως τα καλύτερα παιχνίδια του τα έκανε ως επιθετικός μέσος, ή δεκάρι. Ο Βενγκέρ πλέον τον χρησιμοποιεί στα άκρα, με τον Γερμανό να χάνεται. Στέκει αυτή η δικαιολογία όμως; Όχι! Ο Οζίλ έκανε παπάδες με την Βέρντερ παίζοντας στα αριστερά, ενώ ως αριστερός εξτρέμ αποκτήθηκε και από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Μουρίνιο τον έβαλε πίσω από τον επιθετικό και πήρε τα καλύτερα από αυτόν(ναι, αγωνίστηκε ως δεκάρι και στη Βρέμη, όμως ο Πορτογάλος μπορεί να παινευτεί πως χάρη σε αυτόν έγινε ό,τι έγινε). Τον χρησιμοποιούσε στα δεξιά μόνο σε κάποια ντέρμπι με τη Μπαρτσελόνα όπου η “βασίλισσα” έπαιζε λίγο πιο κλειστά κι έψαχνε τις αντεπιθέσεις. Ακόμα και τότε όμως, ο Οζίλ ήταν άριστος. Ποιος ξεχνάει την απίστευτη ασίστ στο Ρονάλντο στο ντέρμπι με το γνωστό πλέον “calma”;

Επιπλέον στο πρόσφατο Μουντιάλ που το κατέκτησε μάλιστα ο Οζίλ με τη Γερμανία, έπαιζε πάλι στα άκρα και συγκεκριμένα στα αριστερά. Μάτια δεν έβγαλε, όμως έκανε όσα του είπε ο προπονητής του και για αυτό ήταν βασικός σε κάθε παιχνίδι, αφήνοντας στον πάγκο τον Σούρλε, ο οποίος σκοράρει πιο εύκολα.

Σε κάτι που ίσως μπορεί να πει κάποιος πως φταίει ο Αλσατός τεχνικός είναι στην πίεση που ίσως έχει “προσφέρει” στον Οζίλ. Από τον Ιανουάριο δήλωνε πως ο Γερμανός έχει προσαρμοστεί πλήρως, ενώ τον Ιούνιο δεν απέκτησε τον Φάμπρεγκας που κάλιστα θα μπορούσε, γιατί είχε στο μυαλό του πως έχει τον Οζίλ. Όλα αυτά ίσως έφεραν παραπάνω πίεση στον παίκτη, αφού έβλεπε πως οι απαιτήσεις γύρω του μεγαλώνουν συνεχώς.

Επίσης ο Βενγκέρ ίσως ευθύνεται για τον τραυματισμό του μεγάλου αστεριού της ομάδας. Ήταν γνωστό πως ο Οζίλ είχε ταλαιπωρημένο γόνατο. Αντ’ αυτού έπαιξε 90 λεπτά κόντρα στη Τσέλσι, πράγμα που τον έβγαλε εκτός μάχης.

Τι κάνει ο ίδιος;

Ο Οζίλ φαίνεται σαν να μην προσπαθεί καν να ανατρέψει την κατάσταση. Στο παιχνίδι με τη Τσέλσι ήταν εξαφανισμένος, ενώ όσες φορές πήρε τη μπάλα, καθυστέρησε τις επιθέσεις της ομάδας του που ειδικά σε τέτοιο παιχνίδι δεν την σύμφερε να βρει οργανωμένη άμυνα. Ο Βενγκέρ τον έφερε πιο κεντρικά στο 4-1-4-1 που χρησιμοποίησε, βγάζοντας τον Καθόρλα από το κέντρο και βάζοντας τον Τσάμπερλεϊν στη θέση που ξεκίνησε ο Οζίλ στα δεξιά. Τίποτα δεν άλλαξε. Ο Οζίλ ήταν το ίδιο εξαφανισμένος.

Είναι φανερό πως μπαίνει πολύ χαλαρός στις φάσεις, ενώ δεν έχει την απαραίτητη δύναμη για κάτι διαφορετικό. Ο ίδιος θα μπορούσε να το αλλάξει αυτό. Να βάλει λίγο δύναμη στο παιχνίδι του αλλά και νεύρο το οποίο του λείπει πολύ. Σίγουρα ξέρουμε πως είναι πιο πολύ της τεχνικής, όμως στην Άρσεναλ δεν χωράνε αυτά.

Πρωτάθλημα

Κι όταν λέμε στην Άρσεναλ δεν χωράνε αυτά, εννοούμε κυρίως πως στην Πρέμιερ Λιγκ δεν χωράνε αυτά. Σε ένα πρωτάθλημα με αρκετούς δυνατούς παίκτες, ειδικά αμυντικούς, όταν έχεις τη μπάλα στα πόδια σου πρέπει να παλέψεις για να την κρατήσεις. Ο Οζίλ δεν το χει αυτό. Συμπεριφέρεται καλύτερα στις στατικές άμυνες(τύπου Λα Λίγκα), βρίσκοντας έξυπνα και γρήγορα τα κενά τους. Στην Αγγλία στατικές άμυνες δύσκολα βρίσκεις. Κι ο Οζίλ δεν το αντέχει αυτό.

Πιο απλά…Βάλτε σε σύγκριση το παιχνίδι του Γουίλσιρ, του Τσάμπερλεϊν ή από άλλες ομάδες του Αζάρ και του Σίλβα. Όλοι τους έχουν τεχνική, όμως αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η ταχυδύναμη. Ο Γερμανός δεν μπουκάρει γιατί δεν αντέχει να το κάνει. Δεν σκοράρει γιατί δεν πατάει περιοχή. Καμία σχέση με όσα κάνουν οι αντίστοιχοι παίκτες και συμπαίκτες του.

Τώρα ή ποτέ

Η χθεσινή ανακοίνωση της Άρσεναλ ξεκαθάριζε πως ο πλάγιος χιαστός του είναι αρκετά ταλαιπωρημένος και θα τον αφήσει εκτός δράσης έως και τρεις μήνες (10-12 εβδομάδες). Μπορεί να αντιδράσει μετά από αυτό; Αν δεν το κάνει τότε ο Βενγκέρ θα βαράει το κεφάλι του στο τοίχο και ο Οζίλ ίσως ψάξει την επιστροφή του ή στα πάτρια εδάφη ή στην Ισπανία. Μετά από τέτοιους τραυματισμούς μετράει το πόσο γυμνασμένος είναι ο κάθε παίκτης. Ο Οζίλ έχει αγωνιστεί στα δύο καλύτερα πρωταθλήματα του κόσμου, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι καλά γυμνασμένος. Ωστόσο το ότι τα πέντε τελευταία χρόνια, έχει αγωνιστεί σε πάνω από 200 παιχνίδια, ίσως επηρεάσει τον τραυματισμό του. Κι όταν μιλάμε για ταλαιπωρημένο γόνατο, γίνεται αμέσως αντιληπτό από τι ταλαιπωρήθηκε.

Μήπως δεν πρόκειται για τόσο καλό παίκτη;

Ακούστηκε κι αυτό…Με τον Μουρίνιο έκανε τις καλύτερες σεζόν του. Είναι γνωστό πως ο Πορτογάλος παίρνει το 120% των δυνατοτήτων κάθε παίκτη του σε κάθε αγώνα. Οπότε, μήπως ο Οζίλ εκμεταλεύτηκε τους κενούς χώρους των ισπανικών ομάδων και η αξία του ανέβηκε χωρίς λόγο. Κατηγορηματικά όχι! Δεν υπάρχει ποδοσφαιριστής που να αγωνίζεται σε δύο τόσο μεγάλες ομάδες όπως η Άρσεναλ και η Ρεάλ και να πρόκειται για τόσο μεγάλη φούσκα. Εκτός αυτού είναι και πρωταθλητής κόσμου από το καλοκαίρι, παίζοντας βασικός.

Ο Οζίλ θα μας ξαναπασχολήσει. Είναι το μόνο σίγουρο. Είτε για κακό είτε για καλό λόγο. Αυτό και μόνο αποδεικνύει πως πρόκειται για ξεχωριστό ποδοσφαιριστή. Αλλιώς δεν θα μιλούσαμε καν για την απουσία του.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ