ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Αγχώθηκε κόντρα στην ουραγό η Γιουνάιτεντ, αλλά έσωσε την παρτίδα (vid)
Η Αταλάντα στον τελικό με «ντόρτια» και τώρα Γιουβέντους! (vid)
Η Λίβερπουλ ανέστησε την Έβερτον… αυτοκτονώντας! (vid)
Γκάλαχερ για Τσέλσι: «Φάγαμε πέντε από την Άρσεναλ αλλά προσπαθήσαμε»!
La Liga: Στέλνει το El Clasico εκτός Ισπανίας!
Τραγικές άμυνες από Λίβερπουλ και Γιουνάιτεντ, δώρα σε Έβερτον και Σέφιλντ! (vids)
Πάνος Κατσέρης: Το ακατέργαστο ελληνικό διαμάντι της Ligue 1 (vid)
Αυτά που κάνει φέτος η Άρσεναλ στο Λονδίνο δεν έχουν ξαναγίνει! (pic)
Η Μπάγερν θέλει τον ηγέτη της Μπαρτσελόνα!
Μένει τελικά στην Μπαρτσελόνα ο Τσάβι!
Η Παρί «πάτησε» με Μπαπέ και Ντεμπελέ την Λοριάν του Πάνου Κατσέρη! (vid)
Ο Φαμπρίτσιο Ρομάνο έδωσε… στεγνά την Μπάγερν και αποκάλυψε το φαβορί για τον πάγκο της!
Ούτε τα προσχήματα ο Τέμπας: «Είμαι Ρεάλ και χαίρομαι που θα έρθει ο Μπαπέ»!
Ρεάλ: Το σχόλιο του Λουνίν για τη φάση του Γιαμάλ στο El Clasico!
PODCAST: Έγραψαν ιστορία Ολυμπιακός και Ίντερ!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Forgotten Legends

Επιθετικός, όνομα και…Θάρα

Ο Μέσι θα περάσει φέτος τον κορυφαίο σκόρερ του ισπανικού πρωταθλήματος κι εμείς σας παρουσιάζουμε τον Τέλμο Θάρα που κατέχει τα ρεκόρ σκοραρίσματος σε Λα Λίγκα και Κόπα ντελ Ρέυ.

Επιθετικός, όνομα και…Θάρα

Αλήθεια, τι υπήρχε πριν τον Μέσι και τον Ρονάλντο; Οι δυο τους σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, όμως αυτό που κατέχει ακόμα το ρεκόρ με τα περισσότερα γκολ σε πρωτάθλημα και Κύπελλο Ισπανίας, είναι άλλος. Ο Τέλμο Θάρα, παρακολουθεί από το Φεβρουάριο του 2006 τον Μέσι από “ψηλά” και μάλλον κι ο ίδιος θα ξέρει πως ήρθε η ώρα να κάνει στην άκρη, βλέποντας τον Αργεντίνο να πετυχαίνει το ένα γκολ πίσω από το άλλο.

Τι έκανε όμως στην καριέρα του; Με ποια ομάδα πέτυχε τόσα γκολ και ποιο είναι το ρεκόρ που ήδη του χουν σπάσει οι δύο σούπερ-σταρ του σήμερα; medium

Πως ξεκίνησε

Αδερφός με άλλα εννιά παιδιά, από τα οποία τα δύο ασχολούνταν ήδη με το ποδόσφαιρο, ο Θάρα ακολούθησε το δρόμο τους, αντίθετα με τα όσα του έλεγε ο πατέρας του ο οποίος θεωρούσε πως ήδη αρκετά άτομα από την οικογένειά του ασχολούνταν με το συγκεκριμένο άθλημα. Γεννημένος στη πόλη των Βάσκων, ο μικρός Τέλμο έπαιζε ποδόσφαιρο με τους γείτονές του, ώσπου η Εράντιο(ομάδα β’ κατηγορίας τότε) του πρόσφερε επαγγελματικό συμβόλαιο. Ο Θάρα στο πρώτο φιλικό, ευθυνόταν για τα εφτά από εννιά γκολ που έβαλε η ομάδα του και τράβηξε αμέσως τα βλέμματα των ανθρώπων της Αθλέτικ Μπιλμπάο, η οποία χτυπημένη από τον Παγκόσμιο Πόλεμο, έψαχνε νέα ταλέντα για ένα νέο ξεκίνημα.

Αγωνίστηκε σε 20 παιχνίδια και πέτυχε 12 τέρματα με τη φανέλα της Εράντιο.

Μπιλμπάο, στρατός και χαμένη ευκαιρία

Η Μπιλμπάο τον αποκτά αμέσως κι εκείνος ενθουσιάζει τους πάντες, πετυχαίνοντας δύο γκολ στο ντεμπούτο του στην ισοπαλία με 2-2 για το πρωτάθλημα κόντρα στη Βαλένθια. Τη σεζόν 1941-42 ο Θάρα αφήνει τη Μπιλμπάο για να καταταγεί στο στρατό. Όταν επιστρέφει η Μπιλμπάο διεκδικεί το Κύπελλο κόντρα στη Μπαρτσελόνα με το παιχνίδι να μένει στο 0-0. Σε μία από τις τελευταίες φάσεις του παιχνιδιού, ο Θάρα βρίσκεται απέναντι από τον αντίπαλο τερματοφύλακα, όμως δεν καταφέρνει να σκοράρει. Η Μπαρτσελόνα πανηγύρισε τελικά τη νίκη και την κατάκτηση του τροπαίου. begin

Τα πήρε όλα

Την επόμενη σεζόν όμως ο Θάρα με την Μπιλμπάο κατακτά το νταμπλ, αφού κερδίζει με δικό του γκολ τον τελικό του Κόπα ντελ Ρέυ κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης αλλά και το πρωτάθλημα. Τις δύο επόμενες σεζόν, η Αθλέτικ κατακτά το Κύπελλο, με τον Θάρα να αποβάλεται σε ένα από αυτούς για πρώτη και μοναδική φορά στην καριέρα του.

Τη σεζόν 1944-45 κατακτά το πρώτο βραβείο του πρώτου σκόρερ με 20 γκολ σε 26 αγώνες, βραβείο που θα το κερδίσει άλλες πέντε φορές στη συνέχεια της καριέρας του, τις περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο. Η σεζόν αυτή έγινε ακόμα καλύτερη για αυτόν αφού κλήθηκε για πρώτη φορά με την εθνική Ισπανίας και σκόρερε δύο τέρματα στο δεύτερο παιχνίδι του μαζί της κόντρα στην Πορτογαλία. Το 1950 Μπιλμπάο πάει και πάλι στο τελικό Κυπέλλου και ο Θάρα πετυχαίνει ένα τέρμα στην κανονική διάρκεια και τρία στην παράταση, έχοντας το ρεκόρ με τα περισσότερα τέρματα σε τελικό Κυπέλλου.

Το 1951 τελειώνει τη σεζόν σπάζοντας το ρεκόρ των περισσότερων τερμάτων στο πρωτάθλημα με 38 γκολ σε 30 αγώνες. Αργότερα ο Ούγκο Σάντσεζ έπιασε το ρεκόρ αυτό, όμως με 38 γκολ σε 38 αγώνες. Εν συνεχεία ο Κριστιάνο Ρονάλντο πέτυχε 40 και την επόμενη χρονιά ο Μέσι έφτασε τα 50.

Από το 1952 και μετά υπέφερε από συνεχόμενους τραυματισμούς που τον άφησαν αρκετά πίσω σε φυσική κατάσταση. Όταν επέστρεψε ωστόσο, πέτυχε 25 γκολ σε 29 αγώνες. Οι δύο επόμενες σεζόν συνεχίστηκαν με τραυματισμούς και λίγα παιχνίδια(5+6). Κάπου εκεί η καριέρα του τελείωσε ουσιαστικα, με το ίδιο να συνεχίζει στις Ιντάτχου και Μπαρακάλντο, ομάδες της β’ κατηγορίας. Συνέχισε να παίζει για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ενώ στην αποχώρησή του από τη Αθλέτικ Μπιλμπάο, διοργανώθηκε ένα φιλικό με παίκτες όπως ο Ντι Στέφανο, ο Πούσκας και άλλοι πολλοί αστέρες της εποχής.

Έκλεισε την καριέρα του έχοντας 251 τέρματα στο ισπανικό πρωτάθλημα(ρεκόρ που θα σπάσει ο Μέσι αν πετύχει άλλα τρία) και 81 στο Κόπα ντελ Ρέυ(ρεκόρ). Είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για την Αθλέτικ Μπιλμπάο, με 332 τέρματα κι όπως είπαμε πιο πάνω, έχει τα περισσότερα βραβεία πρώτου σκόρερ(6) και τα περισσότερα γκολ σε τελικό Κόπα ντελ Ρέυ(4).

Με την εθνική Ισπανίας αγωνίστηκε μόλις 20 φορές, όμως πρόλαβε να πετύχει 20 τέρματα! end

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ