ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Γκουντογκάν: «Τα πήγαμε καλά στα νοκ άουτ – Έχω μόνο 1 Champions League»!
Η Γιουβέντους «σώθηκε» στο 87ο λεπτό κόντρα στην Κάλιαρι! (vid)
Ο Μαρκίνιος έγραψε ιστορία με τη φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν!
Άρσεναλ: Ο Αρτέτα βρήκε τον επιθετικό που θα «εκτοξεύσει» την ομάδα του!
Η Ίντερ «παραμονεύει» για τον θρύλο της Ρεάλ Μαδρίτης!
Μάντσεστερ Σίτι – Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Αγκουέρο κόντεψε να… βάλει τα κλάμματα! (vid)
Η Μπάγερν χρυσώνει την Μπαρτσελόνα αγοράζοντας πακέτο δυο βασικούς της!
Πλησιάζει το τέλος εποχής του αρχηγού της Ρεάλ Μαδρίτης!
Ένας (τυχερός) παίκτης έζησε από κοντά και τις δυο ιστορικές προκρίσεις του Ολυμπιακού σε λίγες ώρες! (vid)
Δεν έμεινε τυχαία όρθιος ο Λούνιν στο πέναλτι του Μπερνάρντο Σίλβα (pic)
Κοντά σε νέο «χρυσό» συμβόλαιο-βάλσαμο της Μπαρτσελόνα με τη NIKE!
Σίνα: «Σκέφτηκα να ρωτήσω τον Τζολάκη πώς το έκανε, το χαρτάκι με βοήθησε» (vids)
Η «Equipe» διαφωνεί με τη Mundo Deportivo: «Ο Ζιντάν θέλει Γιουνάιτεντ»!
Κάθε Παρασκευή προσφορά* χωρίς κατάθεση στην ελληνική ρουλέτα της Betsson
«Στόλισαν» τον Μπονούτσι στο Instagram του οι οπαδοί της Φενέρμπαχτσέ! (pic)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Forgotten Legends

Ο Άγγλος (ταλαντούχος) ασθενής

Όλα αυτά είναι ο Μάικλ Όουεν. Θα μπορούσαμε να κλείσουμε το κείμενο εδώ, προσθέτοντας μερικές φωτογραφίες, όμως θα σας παρουσιάσουμε τη ζωή του ποδοσφαιριστή που γέμισε ελπίδες την Αγγλία.

Ο Άγγλος (ταλαντούχος) ασθενής

Είναι ο άνθρωπος που στήριζε τις ελπίδες του ο κάθε Άγγλος φίλαθλος για επιτυχία με την εθνική. Σε όποια ομάδα κι αν πήγε άφηνε υποσχέσεις. Ο Μάικλ Τζέιμς Όουεν, όπως είναι το πλήρες όνομά του, δεν κατάφερε ποτέ να γίνει ο κορυφαίος, λόγω συνεχών τραυματισμών. Πρόσφατα μίλησε για την περίπτωση του Στέρλινγκ κι αντί να πάρει το μέρος του, τον κατακεραύνωσε. Έτσι και φυσικά λόγω του αγώνα Λίβερπουλ-Ρεάλ Μαδρίτης μας έκανε να θυμηθούμε και να θέλουμε να σας θυμίσουμε ή να σας παρουσιάσουμε τη ποδοσφαιρική ζωή του.

Πως ξεκίνησε

Ο πατέρας του, Τέρι, ήταν ποδοσφαιριστής και πέρασε από ομάδες όπως η Έβερτον και η Τσέστερ, η οποία ήταν και η πόλη που γεννήθηκε ο Μάικλ. Στα οχτώ του χρόνια, ο Όουεν, επιλέχθηκε από το σχολείο του για την ομάδα ποδοσφαίρου κάτω των 11. Μόλις ένα χρόνο αργότερα, ήταν αρχηγός και είχε σπάσει το ρεκόρ του Ίαν Ρας, βάζοντας 97 γκολ σε μία σεζόν, 25 περισσότερα από το θρύλο της Λίβερπουλ. Επίσης έσπασε το ρεκόρ του Γκάρι Σπίντ για τις περισσότερες συμμετοχές. Αμέσως τράβηξε τα βλέμματα μεγάλων συλλόγων, όπως της Τσέλσι, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Άρσεναλ. Ωστόσο, ένα γράμμα που στάλθηκε σπίτι του από τη Λίβερπουλ, έκανε τον πατέρα του να πειστεί πως αυτή είναι η κατάλληλη ομάδα για το γιο του, παρά το ότι αμφότεροι υποστήριζαν την Έβερτον.

Στα 17 του κι αφού έχει σπάσει αρκετά ρεκόρ στη μικρή ομάδα της Λίβερπουλ, ο Όουεν υπογράφει επαγγελματικό συμβόλαιο και οι προπονητές του τον χαρακτηρίζουν έτοιμο ακόμα και για μεγάλα παιχνίδια. Στις 6 Μαΐου του 1996, ο Όουεν κάνει το ντεμπούτο του κόντρα στη Γουίμπλετον, σκοράροντας μάλιστα το πρώτο του γκολ. Ο Τύπος ενθουσιάζεται από το ντεμπούτο του πιτσιρικά και κάνει λόγο για το νέο ηγέτη της ομάδας. Η Λίβερπουλ δεν κέρδισε σε εκείνο το παιχνίδι και ο τίτλος πήγε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. 10100900_p83_54585b

Την επόμενη χρονιά παίρνει θέση βασικού αντί του τραυματία Ρόμπι Φάουλερ και αγωνίζεται σε 44 παιχνίδια, πετυχαίνοντας 23 γκολ, τα 18 στο πρωτάθλημα, όπου βγαίνει πρώτος σκόρερ. Ανακυρήσεται καλύτερος νέος ποδοσφαιριστής της Πρέμιερ Λιγκ, ενώ κατατάσεται τρίτος στην ψηφοφορία για τον πολυτιμότερο παίκτη. Στη μέση της περιόδου υπέγραψε νέο πενταετές συμβόλαιο, με τον βδομαδιαίο μισθό του(10,000 λίρες) να τον κατατάσει ως τον καλύτερο αμοιβόμενο νεαρό ποδοσφαιριστή στην ιστορία του πρωταθλήματος.

Επίσης, βγαίνει δεύτερος καλύτερος παίκτης του κόσμου πίσω από τον Ζιντάν, αλλά και τέταρτος καλύτερος Ευρωπαίος από τη ΦΙΦΑ. Εν συνεχεία κρατά τα σκήπτρα του πρώτου σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ και πάλι με 18 τέρματα, όμως η Λίβερπουλ και πάλι δεν μπορεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, ενώ ο ίδιος μένει πίσω από τον Ανελκά στην ψηφοφορία για τον καλύτερο νεαρό ποδοσφαιριστή.

Οι πρώτοι σοβαροί τραυματισμοί ήρθαν μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, με τον Όουεν να ταλαιπωρείται από το πονεμένο του γόνατο και να χάνει αρκετά μεγάλο μέρος της σεζόν, παίζοντας μόλις σε έξι 90λεπτα και συνολικά 27 παιχνίδια στα οποία βάζει 11 γκολ.

Τρεμπλ, ο καλύτερος στον κόσμο και η αποχώρηση

Με την έναρξη της νέας χιλιετίας, ο Όουεν βοηθά την ομάδα του να κατακτήσει το τρεμπλ. Αυτό απαρτιζόταν από το Κύπελλο Αγγλίας στο οποίο σκόραρε το νικητήριο τέρμα κόντρα στην Άρσεναλ, το Λιγκ Καπ και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Σε προσωπικό επίπεδο βάζει 24 τέρματα σε 46 αναμετρήσεις και κατακτά τον τίτλο του καλύτερου Ευρωπαίου ποδοσφαιριστή, όντας ο πρώτος Άγγλος που κατακτά το βραβείο αυτό μετά τον Κέβιν Κίγκαν.

Η επόμενη σεζόν ξεκινάει με τον καλύτερο τρόπο(Τσάριτι Σιλντ και Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ), όμως τελειώνει με τη Λίβερπουλ πίσω από την Άρσεναλ στο πρωτάθλημα. Με τους δύο τίτλους που κατέκτησε πάντως, η Λίβερπουλ έγινε η πρώτη ομάδα που κατακτά πέντε τίτλους σε ένα ημερολογιακό χρόνο. O Όουεν υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τις απολαβές του να φτάνουν τα 70.000 βδομαδιαίως, όντας ο καλύτερα αμειβόμενος παίκτης στην Αγγλία.

Εκτός αυτού κερδίζει τη Χρυσή Μπάλα, αναγνωριζόμενος ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου. owen-ballon-dor

Κάπου εκεί ήρθε το πρώτο ενδιαφέρον της Ρεάλ Μαδρίτης, δια στόματος Φλορεντίνο Πέρεθ, ο οποίος ξεκαθάρισε πως οι καλύτεροι πρέπει να παίζουν στη “βασίλισσα” στο σχέδιό του να δημιουργήσει τους “Γκαλάκτικος”. Ο Ζεράρ Ουγιέ είχε άλλη άποψη όμως λέγοντας, “Με αυτά τα λεφτά που δίνει η Ρεάλ μπορεί να αγοράσει το αριστερό πόδι του Όουεν. Μπορεί να αντέχουν οικονομικά τον Ρονάλντο, όμως όχι και τον Όουεν. Ο Μάικλ είναι στη Λίβερπουλ και θα παραμείνει εδώ”.

Ο Όουεν συνεχίζει τη νέα σεζόν να σπάει ρεκόρ, φτάνοντας τα 100 γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ, με τη Λίβερπουλ να κάνει συνεχόμενες νίκες και να βρίσκεται στην κορυφή. Ωστόσο κάποια καταστροφικά αποτελέσματα από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο την βγάζουν εκτός διεκδίκησης τίτλου. Παρ’ όλα αυτά κατακτά για τρίτη σερί σεζόν το Λιγκ Καπ και πάλι με τέρμα του Όουεν. Το ότι η Λίβερπουλ δεν βγήκε στο Τσάμπιονς Λιγκ έκανε τις φήμες να φουντώνουν και πάλι για αποχώρηση του επιθετικού, με την Μπαρτσελόνα να προστίθεται στη λίστα ενδιαφερώμενων.

Ο Όουεν δεν μπαίνει στη διαδικασία να συζητήσει νέο συμβόλαιο, ενώ φαίνεται δυσαρεστημένος από τη μη-βοήθεια των συμπαικτών του σε προσπάθειες για γκολ. Τη νέα σεζόν, ενώ δείχνει ικανός να οδηγήσει τη Λίβερπουλ στην κορυφή, τραυματίζεται στο γόνατο κόντρα στην Άρσεναλ και μένει εκτός για τρεις μήνες. Επιστρέφει σκοράροντας κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι και παρά τους νέους τραυματισμούς του, βοηθάει την ομάδα του να τερματίσει τέταρτη.

Η αποχώρηση του Ουγιέ όμως κάνει τις φήμες ολοένα και περισσότερες… Michael-Owen-has-not-worn-006

“Βασιλιάς” για ένα χρόνο

Ο Όουεν υπέγραψε στη Ρεάλ Μαδρίτης, δίνοντας κι άλλο αγγλικό αέρα στην Ισπανία μετά την έλευση του Ντέιβιντ Μπέκαμ, ενώ προστέθηκε στους “Γκαλάκτικος”, Ζιντάν, Ραούλ, Ρομπέρτο Κάρλος, Φίγκο και Ρονάλντο.

Δέχεται από την αρχή έντονη κριτική για τις κακές του εμφανίσεις, όμως αρχίζει να πετυχαίνει τα πρώτα του τέρματα, συμπεριελαμβανομένου και του τέταρτου στη νίκη με 4-2 κόντρα στη Μπαρτσελόνα. Σε 41 παιχνίδια(αρκετά ως αλλαγή) πέτυχε 18 τέρματα, όμως η έλευση των Ρομπίνιο και Ζούλιο Μπαπτίστα, τον απομακρύνουν από τη “βασίλισσα”. owen1

Επιστροφή στη βάση

Ο Όουεν ζητάει μεταγραφή καθώς με το Μουντιάλ να θέλει ένα χρόνο για την έναρξή του εκείνος έπρεπε να βρει θέση βασικού. Και τι καλύτερο από την επιστροφή στην Αγγλία. Λίβερπουλ και Έβερτον δεν μπήκαν στη διαδικασία αγοράς του αφού τα 18 εκατομμύρια που ζητούσε η Ρεάλ, θεωρήθηκαν υπερβολικά. Ωστόσο η Νιούκαστλ βρήκε την ευκαιρία και τον αγόρασε.

Περίπου 20.000 κόσμος μαζεύτηκε στην παρουσίασή του, όμως λίγες μέρες αργότερα ο Όουεν τραυματίζεται ξανά και μένει εκτός για μεγάλο μέρος της προετοιμασίας και μερικά πρώτα παιχνίδια. Στο δεύτερο στο οποίο αγωνίζεται, σκοράρει και δίνει την πρώτη νίκη της σεζόν στην ομάδα του, ενώ το Δεκέμβριο πετυχαίνει τέλειο χατ-τρικ κόντρα στη Γουέστ Χαμ. Λίγες μέρες αργότερα, σπάει το μετατάρσιο του ποδιού του. Υπολογίζεται ότι θα γυρίσει αρχές Μαρτίου, όμως ένα δεύτερο περιστατικό τον αφήνει εκτός μέχρι τον Απρίλιο. Αγωνίζεται στο προτελευταίο παιχνίδι της σεζόν μπαίνοντας ως αλλαγή στο 62′, όμως μετά το παιχνίδι δηλώνει πως δεν είναι ευχαριστημένος με το πόδι του αφού πονούσε. Michael-Owen-001

Έτσι, ο Όουεν δεν αγωνίζεται στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν, ωστόσο καλείται στο Μουντιάλ προς έκπληξη όλων. Παρ’ όλα αυτά δεν βοηθάει ιδιαίτερα, ενώ ένας νέος τραυματισμός στο γόνατο τον αφήνει εκτός μέχρι τον Απρίλιο του 2007, δηλαδή ένα ολόκληρο χρόνο μακριά από υποχρεώσεις. Ο τραυματισμός έγινε στο πρώτο παιχνίδι της εθνικής του κόντρα στη Σουηδία και η αγγλική ομοσπονδία με τη ΦΙΦΑ είναι αναγκασμένες μετά από απόφαση δικαστηρίου να πληρώνουν το μισό μισθό του παίκτη(50.000 λίρες τη βδομάδα).

Επιστρέφει προς το τέλος του 2007 και κάνει 33 συμμετοχές πετυχαίνοντας 13 γκολ. Όμως οι τραυματισμοί συνεχίζονται και τη σεζόν 2008-09, όπου παίρνει μέρος σε 30 παιχνίδια(πολλά ως αλλαγή) και πετυχαίνει 10 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις με τη Νιούκαστλ να υποβιβάζεται ύστερα από 15 χρόνια στην Πρέμιερ Λιγκ.

Σωτήρας Σερ Άλεξ

Ο Όουεν όντας ελεύθερος, δεν είχε πολλές ελπίδες να πάει σε μεγάλη ομάδα. Κι όμως μια από τις τελευταίες μέρες των μεταγραφών, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον τον κάνει παίκτη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υπογράφοντας μαζί του συμβόλαιο δύο χρόνων, στο οποίο υπάρχει όρος πως θα πληρώνετε μόνο όσο είναι καλά.

Ο Όουεν παίρνει το θρυλικό νούμερο 7 μετά την αποχώρηση του Ρονάλντο και πετυχαίνει το πρώτο του γκολ στην έδρα της Γουίγκαν στη νίκη με 5-0. Το πρώτο γκολ του μπροστά στο κοινό της νέας του ομάδας, είναι και το μοναδικό που θυμούνται οι περισσότεροι. Κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι και με το σκορ στο 3-3, ο Όουεν μπήκε ως αλλαγή και διαμόρφωσε το τελικό 4-3 στο 90+6′.

Μάλιστα η αυτοπεποίθησή του ανεβαίνει κατακόρυφα, όταν στο Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη Βολφσμπουργκ πετυχαίνει χατ-τρικ(το πρώτο του μετά το 2005) στη νίκη με 3-1. Ο Όουεν σκοράρει και στο τελικό του Λιγκ Καπ στη νίκη με 2-1 κόντρα στην Άστον Βίλα, όμως αντικαθίστατε στο 42′ λόγω τραυματισμού. Έμοιαζε να μην είναι σημαντικός, όμως του στερεί το υπόλοιπο της σεζόν. mo_1549433a

Ίσως δεν έμοιαζε σημαντικός, όμως ήταν ο καθοριστικότερος για την πορεία της καριέρας του Άγγλου, αφού μέχρι τότε υπολογιζόταν και από τον τεχνικό της εθνικής Αγγλίας, Φάμπιο Καπέλο. Εκτός αυτού, δεν επέστρεψε ουσιαστικά ποτέ, αφού την επόμενη σεζόν, κάνει μόλις δύο παιχνίδια ως βασικός από τα 11 που αγωνίστηκε και σκοράρει μόνο μία φορά.

Στη τελευταία του σεζόν, παίζει δύο φορές στο Λιγκ Καπ πετυχαίνοντας τρία γκολ, ενώ στη μία φορά που αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα, ήταν για δέκα λεπτά. Αγωνίστηκε συνολικά σε 482 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις φτάνοντας τα 222 τέρματα.

Το τέλος

Το 2012 υπογράφει συμβόλαιο με την Στόουκ για ένα χρόνο. Τραυματίζεται και πάλι στο γόνατο από νωρίς, όμως στην επιστροφή του τον Ιανουάριο σκοράρει το πρώτο του γκολ από το 2011. Με αυτό φτάνει τα 150 γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ, ενώ αργότερα ανακοινώνει πως στο τέλος της σεζόν θα κρεμάσει τα παπούτσια του, σε ηλικία μόλις 32 ετών. Παίζει συνολικά σε οχτώ παιχνίδια σε όλα ως αλλαγή. Stoke City Michael Owen

Εθνική

Πήρε μέρος μαζί της στο Μουντιάλ του 1998, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα είχε γίνει ο νεότερος ποδοσφαιριστής που φορά το εθνόσημο, όντας 18 χρονών και 58 ημερών. Πετυχαίνει ένα απίστευτο γκολ κόντρα στην Αργεντινή, το οποίο ψηφίζεται ως το τρίτο καλύτερο στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου,όμως η πρόκριση χάνεται στα πέναλτι.

Στο Ευρωπαϊκό του 2000, αγωνίζεται σε τρία ματς πετυχαίνοντας ένα γκολ, όμως η Αγγλία μένει εκτός από τη φάση των ομίλων. Στο Παγκόσμιο του 2002, κερδίζει το πέναλτι για τη νίκη με 1-0 κόντρα στην Αργεντινή και δίνει την πρόκριση στους προημιτελικούς με γκολ του κόντρα στη Δανία.

Στο Ευρωπαϊκό της Πορτογαλίας το 2004, σκοράρει κόντρα στη διοργανώτρια και γίνεται ο μοναδικός Άγγλος που πετυχαίνει γκολ σε τέσσερις σερί μεγάλες διοργανώσεις.

Έπαιξε συνολικά σε 89 παιχνίδια και πέτυχε 40 γκολ. FOTO4

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ