ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Αλλάζει στάση η Μπαρτσελόνα με Αραούχο – Το ποσό που ξετυλίγει τη μεταγραφή
Πανευτυχής ο Μαρινάκης: «Δείξαμε τι σημαίνει η ψυχή του θρύλου»
Κωνσταντίνος Τζολάκης: Το θρυλικό βράδυ του τερματοφύλακα του Ολυμπιακού! (vids)
Ολυμπιακός: Οι πανηγυρισμοί στην Πόλη μετά την ιστορική πρόκριση! (vid)
Κλοπ, είσαι αξεπέραστος: Αποκλείστηκε και τους αγκάλιασε όλους έναν προς έναν! (vid)
ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, ΚΑΛΗΝΥΧΤΑΑΑ – Ήρωας Τζολάκης, στα ημιτελικά ο Ολυμπιακός! (vid)
Δεν ξέρει να χάνει η Λεβερκούζεν, αλλά να περνάει και να τους… πονάει! (vids)
Η Ρόμα των 10 παικτών πέρασε από τη Μίλαν και ονειρεύεται το Europa League! (vid)
Πικρό διπλό στο «Μπέργκαμο» η Λίβερπουλ (vid)
Όχι, έτσι ρε ΠΑΟΚ… (vids)
Η Ρόμα «τελείωσε» με δύο γκολ τη Μίλαν και έμεινε με 10 παίκτες! (vids)
ΠΑΟΚ – Μπριζ: Δυο γκολ ο Γιούτγκλα στην Τούμπα (vids)
Show και πάλι από τον Μαρτίνες στα πέναλτι! Έπιασε το πρώτο και μετά τα έβαλε με όλη την εξέδρα! (vid)
Ο Σαλάχ δίνει το σύνθημα της αντεπίθεσης, 0-1 με πέναλτι στο Μπέργκαμο (vid)
Ο τερματοφύλακας της Λιλ έκανε την επέμβαση της χρονιάς στην Ευρώπη! (vid)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Forgotten Legends

Ένας θρύλος με άδοξο τέλος

Ο Μάρκο φαν Μπάστεν θεωρείται από πολλούς ως ο πληρέστερος επιθετικός όλων των εποχών, όμως το τέλος του ήταν γρήγορο και άδοξο.

Ένας θρύλος με άδοξο τέλος

Είναι από τους ανθρώπους που έκαναν ακόμα πιο όμορφο το ποδόσφαιρο. Έβαζε γκολ με κάθε τρόπο. Έφτασε να κατακτά τρεις Χρυσές Μπάλες, όμως στην τρίτη απονομή, δυστυχώς ήταν στα τελευταία του (ποδοσφαιρικά) χωρίς να το ξέρει κανείς. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε την ιστορία του, γιατί είναι κρίμα τέτοιοι ποδοσφαιριστές να ξεχνιούνται γρήγορα.

Πως ξεκίνησε

Τα πρώτα του βήματα τα έκανε στη πόλη που γεννήθηκε, την Ουτρέχτη, όντας έξι ετών. Στα 17 του ο Άγιαξ τον έκανε δικό του, με τον Ολλανδό επιθετικό να σκοράρει στο ντεμπούτο του. Δεν πήρε πολλές ευκαιρίες στην πρώτη σεζόν, ωστόσο στη δεύτερη(1982-83) ήταν μαζί με τον έταιρο επιθετικό της ομάδας, Βιμ Κιφτ, ήταν οι πρώτοι σκόρερς, με τον Μπάστεν να χει εννιά τέρματα σε 20 αναμετρήσεις. Ο Κιφτ έφυγε για το ιταλικό πρωτάθλημα και η θέση του επιθετικού στον Άγιαξ ήταν όλη του φαν Μπάστεν. marco-van-basten-1985

Ξεπέρασε κάθε Ολλανδό άσο, φτάνοντας να κατακτά την πρώτη θέση του σκόρερ για τέσσερις σερί σεζόν, πετυχαίνοντας 117 τέρματα σε 112 παιχνίδια. Μάλιστα το 1986 κέρδισε το Χρυσό Παπούτσι, αφού πέτυχε 37 γκολ σε 26 αγωνιστικές. Κατέκτησε το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και σε όλες τις διοργανώσεις είχε 128 τέρματα σε 133 συμμετοχές. Τρία πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα Ολλανδίας πανηγύρισε με τον Άγιαξ, πριν φύγει για κάπου που θα έμενε στην ιστορία.

Μίλαν

Τη χρονιά 1988, ο Μπερλουσκόνι κάνει τη Μίλαν ολλανδική παροικία, όμως κανέναν δεν πείραξε. Φαν Μπάστεν, Γκούλιτ και Ράικαρντ έδεσαν αμέσως με τους προϋπάρχοντες και έφτιαξαν μία ομάδα που σκορπούσε τρόμο σε Ιταλία και Ευρώπη. Στην πρώτη σεζόν, ο Ολλανδός επιθετικός παίζει μόλις 11 παιχνίδια αφού λόγω τραυματισμού μένει μακριά από τα γήπεδα για καιρό, ωστόσο στο τέλος πανηγυρίζει με τους συμπαίκτες του το Σκουντέτο. marco3

Στην επάνοδό του, ο φαν Μπάστεν κατακτά τη Χρυσή Μπάλα έχοντας σκοράρει 19 φορές στο πρωτάθλημα κι άλλες δύο(αμφότερες στο τελικό)στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Η Μίλαν κατέκτησε τον ευρωπαϊκό τίτλο όμως έχασε το πρωτάθλημα.

Εν συνεχεία βοηθά την ομάδα του να υπερασπιστεί το Κύπελλο Πρωταθλητριών, ενώ κατακτά την πρώτη θέση στον πίνακα των σκόρερς στην Ιταλία αν και ο τίτλος χάνεται. Επίσης η δεύτερη σερί Χρυσή Μπάλα είναι γεγονός.

Τη σεζόν 1990-91 η Μίλαν χάνει και πάλι το πρωτάθλημα αυτή τη φορά από τη Σαμπντόρια και ο φαν Μπάστεν έρχεται σε ρίξη με τον προπονητή του, Αρίγκο Σάκι, ο οποίος απολύεται από τον Μπερλουσκόνι, με τον Φάμπιο Καπέλλο να τον αντικαθιστά. Αποτέλεσμα; Η Μίλαν κατακτά το πρωτάθλημα αήττητη και ο Ολλανδός είναι και πάλι πρώτος σκόρερ με 25 τέρματα.

Το 1992 γίνεται ο πρώτος που πετυχαίνει τέσσερα τέρματα σε αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ, ρεκόρ που αργότερα ισοφαρίζουν αρκετοί, ενώ το έσπασε 20 χρόνια μετά ο Μέσι με τα πέντε κόντρα στη Λεβερκούζεν. Το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς η ΦΙΦΑ τον βραβεύει ως τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο.

Η Μίλαν συνεχίζει το αήττητο σερί για 58 παιχνίδια και ο φαν Μπάστεν κατακτά για τρίτη φορά τη Χρυσή Μπάλα, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ των Πλατινί και Κρόιφ. Όπως είπαμε αυτό ήταν και το τελευταίο του βραβείο αφού λίγες μέρες νωρίτερα είχε τραυματιστεί στο γόνατο σοβαρά. Ο ίδιος πίεσε την επιστροφή του, παίζοντας στο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου η Μίλαν έχασε από τη Μαρσέιγ, με τον ίδιο να είναι σκιά του εαυτού του. o_ac_milan_marco_van_basten-4711451

Αυτό ήταν και το τελευταίο του παιχνίδι, αφού δεν κατάφερε ποτέ να επιστρέψει λόγω συνεχόμενων τραυματισμών στο γόνατο. Έμεινε για δύο χρόνια ακόμα στη Μίλαν, ωστόσο δεν μπόρεσε να μπει σε αγωνιστικό χώρο. Πίεσε να βοηθήσει τη χώρα του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994, ωστόσο οι “ροσσονέρι” δεν του το επέτρεψαν φοβούμενοι για υποτροπή. Ο ίδιος αποφάσισε το τέλος της καριέρας του λίγους μήνες αργότερα. Ουσιαστικά η καριέρα του τελείωσε το 1993, με τον ίδιο να είναι μόλις 29 ετών.

Με την ιταλική ομάδα κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα(στο ένα δεν είχε καμία συμμετοχή το 1994*), τέσσερα Κόπα Ιτάλια(*), δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών, δύο Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ και δύο Διηπειρωτικά.

Εθνική Ολλανδίας

Όσο για τη διεθνή του καριέρα με τη χώρα του; Ήταν μέλος της το 1988 στην κατάκτηση του μοναδικού τροπαίου των “Οράνιε”, του Ευρωπαϊκού, με τον ίδιο να χει σημαντικό ρόλο πετυχαίνοντας πέντε τέρματα(τα τρία κόντρα στην Αγγλία)ανάμεσά τους το νικητήριο κόντρα στη Δυτική Γερμανία για την πρόκριση στο τελικό. Αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης αλλά και πρώτος σκόρερ, ενώ το γκολ του κόντρα στη Σοβιετική Ένωση έχει ψηφιστεί ως ένα από τα 100 καλύτερα. foto11

Ο φαν Μπάστεν δεν σκόραρε ποτέ σε αγώνα τελικής φάσης Παγκοσμίου Κυπέλλου, αφού το 1990 η Ολλανδία αποκλείστηκε μόλις στο δεύτερο γύρο από τη Γερμανία.

Στο Ευρωπαϊκό του 1992, ο Σμάιχελ απέκρουσε το πέναλτί του στη διαδικασία για την πρόκριση στο τελικό, με την Ολλανδία να μένει εκτός. Ήταν μέλος στην καλύτερη ενδεκάδα της διοργάνωσης.

Τι έχουν πει για αυτόν

“Είμαι ανάμεσα στον Ρομάριο και τον φαν Μπάστεν”, Μαραντόνα(σε ερώτηση για το ποιος είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής που έχει δει).

“Ο Μάρκο φαν Μπάστεν είναι ο καλύτερος επιθετικός που έχω προπονήσει. Η γρήγορη αποχώρησή του, έκανε κακό στον ίδιο, στο ποδόσφαιρο και τη Μίλαν”, Καπέλλο

Ο Πελέ τον έχει επιλέξει στους 100 καλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.

“Το ποδόσφαιρο έχασε το δικό του Λεονάρντο ντα Βίντσι”, Γκαλιάνι Marco van Basten

Ψηφοφορίες

Το 1999 τερμάτισε στην 6η θέση στη διαδικτυακή ψηφοφορία που διενήργησε η FIFA για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του 20ου αιώνα, στην 10η θέση στην ψηφοφορία που διενήργησε η IFFHS για τον κορυφαίο παίκτη στην Ευρώπη και στην 12η για τον κορυφαίο παίκτη στον κόσμο.

Τερμάτισε επίσης 8ος σε ψηφοφορία που διοργάνωσε το περιοδικό France Football όπου πρώην κάτοχοι της Χρυσής Μπάλας κλήθηκαν να επιλέξουν τον καλύερο ποδοσφαιριστή του προηγούμενου αιώνα

Το 2004 ήταν στη λίστα του Πελέ με τους 100 καλύτερους παίκτες στον κόσμο που βρίσκονται εν ζωή.

Σε ψηφοφορία που έγινε στην πατρίδα του το 2004 για τους 100 σημαντικότερους Ολλανδούς ανθρώπους, ο Φαν Μπάστεν κατετάγη 25ος και 2ος όσον αφορά στους ποδοσφαιριστές, πίσω μόνο από τον Γιόχαν Κρόιφ.

Το 2007, το αγγλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sky Sports τοποθέτησε τον Φαν Μπάστεν στην κορυφή της λίστας με τους σπουδαίους αθλητές που είδαν την καριέρα τους να σταματάει πρόωρα.

Μπορεί να υπάρχουν ενστάσεις για το αν άξιζε τρεις Χρυσές Μπάλες, για το αν είναι ο πληρέστερος επιθετικός όλων των εποχών, όμως το σίγουρο είναι πως είναι ακριβώς αυτό που λέει η τελευταία ψηφοφορία. Ο σπουδαιότερος ποδοσφαιριστής που σταμάτησε την καριέρα του μόλις στα 29 του, έχοντας κατακτήσει τα πάντα κι έχοντας κάνει τον κόσμο να παραμιλά.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ