ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Λίβερπουλ: Νέος τραυματισμός και «πονοκέφαλος» για τον Κλοπ!
Τσέλσι: Ο Στέρλινγκ δεν έχει κερδίσει το κοινό αλλά έχει μαζί του τους συμπαίκτες του!
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χτίζει από τώρα το μέλλον της με τον Τεν Χαγκ!
Νεϊμάρ: Τραυματίας στο ποδόσφαιρο αλλά… βασικός στα πάρτι! (pics)
«Θηρίο στο κλουβί» ο Μιλιτάο, θέλει να παίξει την Κυριακή κι έχει λόγο!
Η Σίτι μπορεί να ξοδεύει ΜΙΣΟ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ λίρες ετησίως χωρίς να της λέει κανείς τίποτα!
Αφήνει τα πολλά πολλά ο προπονητής της Νότιγχαμ: «Ας δούμε την πραγματικότητα» (vid)
Μας έπεσαν τα σαγόνια με τη νέα Φεράρι του Κριστιάνο Ρονάλντο! (pic, vid)
Απαισιόδοξος ο Ούλι Χένες: «Αδύνατο να φέρουμε στην Μπάγερν τον Τσάμπι Αλόνσο»
Πλησιάζει το τέλος του Μπόελι από την προεδρία της Τσέλσι!
Λίβερπουλ: Βρήκε τον αντι-Σαλάχ και… ξενέρωσε τους οπαδούς της!
Γιουνάιτεντ, πλησιάζει ο παικταράς – Ένας «μάγος» στο Ολντ Τράφορντ με… 60 εκατ. ευρώ!
Μπρούνο Φερνάντες, 2024
Τονάλι, διαλύεται η καριέρα σου – Νέα κατηγορία για παράνομο στοιχηματισμό (pic)
Η Μπαρτσελόνα είναι κοντά στο να πάρει… τσάμπα τον «εγκέφαλο» της Άρσεναλ!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
FACE CONTROL

Ντιέγκο “Τσόλο” Σιμεόνε

Ο άνθρωπος που αναγέννησε την Ατλέτικο Μαδρίτης θα είναι εκεί μέχρι το 2020 κι εμείς σας παρουσιάζουμε τα κατορθώματά του ως προπονητής.

Ντιέγκο “Τσόλο” Σιμεόνε

Μετά από όσα έκανε στην Ατλέτικο τη τελευταία τετραετία, θα μπορούσε κάλλιστα να πει adios και να πάει σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα του κόσμου. Σίτι και Παρί τον ήθελαν σαν τρελές αλλά και ποια δε θα τον ήθελε αν δεν είχε προπονητή; Ο ίδιος επέλεξε να ανανεώσει για άλλα πέντε χρόνια στους “ροχιμπλάνκος” δείχνοντας το πόσο μαχητής είναι. Δεν προτίμησε την εύκολη λύση με τα περισσότερα χρήματα στο λογαριασμό του και στο μπάτζετ αλλά προτίμησε τη δουλειά. Αυτή που κάνει εδώ και τέσσερα χρόνια στη Μαδρίτη και τον έκανε διάσημο…

Οι πρώτες του κινήσεις

Αφού πρώτα κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Αργεντινής με Εστουντιάντες και την άλλη αγαπημένη του, Ρίβερ Πλέιτ, κι αφού στη συνέχεια δεν έπιασε σε Σαν Λορέντζο, Ρασίνγκ και Κατάνια, το μέλλον του έμελλε να είναι στην Ατλέτικο Μαδρίτης το Δεκέμβριο του 2011, αντικαθιστώντας τον Μανθάνο με τον οποίο οι “ροχιμπλάνκος” μια μέρα πριν είχαν ηττηθεί από την Αλμπαθέτε της τρίτης κατηγορίας για το Κόπα ντελ Ρέυ.

Κι όμως με την ίδια ακριβώς ομάδα ο “Τσόλο” κατάφερε να κατακτήσει το Γιουρόπα Λιγκ λίγους μήνες μετά. Το μόνο που είχε να κάνει ήταν να εξηγήσει σε όλους τους ρόλους τους και τη σημασία του να παίζουν στην Ατλέτικο. Πόσες διαφορές έχει εκείνη η ενδεκάδα από τη σημερινή; Έφυγε ο πρώτος της σκόρερ και mvp του τελικού κόντρα στη Μπιλμπάο, Φαλκάο και πέρσι έφυγαν οι Ντιέγκο, Αντριάν, Φιλίπε Λουίς και Κουρτουά.

Κατά τα άλλα: Χουανφράν, Γκοντίν, Μιράντα, Γκάμπι, Σουάρεζ, Αρντά. Αν προσθέσει κανείς και τον τότε μικρό Κόκε που μπήκε στο 90′ θα δείτε ότι ο Σιμεόνε δεν άλλαξε ποτέ μέσα στη τετραετία αυτή τον κορμό της ομάδας. Άξιο αναφοράς όμως στην υπόθεση αυτή είναι ότι αυτούς τους παίκτες ποτέ δεν τους διάλεξε. Τους βρήκε εκεί το Δεκέμβριο που πήγε κι απλά τους έκανε καλύτερους. “Απλά”…

Επιθετικοί και συνεχόμενοι τίτλοι

Η Ατλέτικο τα τελευταία χρόνια έχει πάντα έστω έναν επιθετικό παγκόσμιας κλάσης. Από τους Τόρες, Αγκουέρο, Φορλάν, Φαλκάο, Κόστα μέχρι τους σημερινούς Γκριζμάν, Μάντζουκιτς. Ο Σιμεόνε έκανε απλά κάτι που συνέχισε την παράδοση με διαφορετικό τρόπο. Όταν ο Φαλκάο αποχώρησε από την ομάδα πολλοί είπαν πως δεν πρόκειται να αντέξει η Ατλέτικο αν δεν αποκτήσει επιθετικό.

Τι έκανε ο Σιμεόνε; Αντί να ξοδέψει λεφτά για κάποιον επιθετικό, πήρε πίσω τον Κόστα ο οποίος ήταν δανεικός και παίρνοντας σχεδόν τζάμπα τον Βίγια από τη Μπαρτσελόνα. Αυτή του η πίστη προς τους παίκτες του αποδεικνύεται και η πιο καθοριστική στις επιτυχίες της ομάδας.

Με τον Φαλκάο στην ομάδα πρόλαβε να περάσει σε όλους τη νοοτροπία του νικητή. Κατέκτησε το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ κόντρα στη πρωταθλήτρια Ευρώπης Τσέλσι με 4-1, ενώ κατέκτησε και το Κόπα ντελ Ρέυ μέσα στο Μπερναμπέου κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης σπάζοντας την κατάρα. Η Ατλέτικο είχε να κερδίσει εκεί από το 1998, ενώ πριν τον Σιμεόνε ακόμα και στο “Καλντερόν” η Ρεάλ ξεκινούσε το ματς ως νικήτρια με δύο ή και τρία γρήγορα γκολ.

Ο Σιμεόνε το άλλαξε αυτό κάνοντας τα ντέρμπι της Μαδρίτης…ντέρμπι.

Η κορύφωση

Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα όπως κάθε χρόνο τη τελευταία δεκαετία ήταν τα ακλόνητα φαβορί για το πρωτάθλημα το 2013-14. Η Ατλέτικο με έναν καυτό Ντιέγκο Κόστα κατάφερε να μείνει ψηλά καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, όμως κανείς δεν την υπολόγιζε για διεκδικήτρια καθώς όλοι πίστευαν πως κάποια στιγμή θα σκάσει. Αντ’ αυτού έσκασε “βόμβα”.

Η “βασίλισσα” έμεινε τέσσερις βαθμούς πίσω και ασχολήθηκε περισσότερο με το Τσάμπιονς Λιγκ, κάνοντας γκέλες την ώρα που και οι άλλες δύο στραβοπατούσαν μη μπορώντας να της πλησιάσει. Η Μπαρτσελόνα έχοντας αποκλειστεί από την Ατλέτικο στο Τσάμπιονς Λιγκ κι έχοντας χάσει από τον…Μπέιλ το Κύπελλο, κοιτούσε μόνο το πρωτάθλημα.

Η ομάδα του Σιμεόνε από την άλλη, απέκλεισε τη Τσέλσι στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ κι ετοιμαζόταν για το πρώτο τελικό Τσάμπιονς Λιγκ στην ιστορία της, όμως έπρεπε να κοιτάξει και το πρωτάθλημα καθώς είχε χρυσή ευκαιρία.

Στο “Καμπ Νου” τη τελευταία αγωνιστική έπαιζε το μεγαλύτερο ίσως παιχνίδι στην σύγχρονη ιστορία της για το πρωτάθλημα. Αν έχανε, έχανε και το τίτλο. Με ισοπαλία και νίκη έπαιρνε το πρωτάθλημα στην έδρα της Μπαρτσελόνα. Ο Σάντσεζ άνοιξε το σκορ, όμως ο Γκοντίν στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου ισοφάρισε με τους παίκτες του Σιμεόνε να στέλνουν στο καναβάτσο τους “μπλαουγκράνα” με τη λήξη του παιχνιδιού. Η Ατλέτικο πήρε το πρωτάθλημα απολύτως δίκαια κι αυτό φάνηκε και στο χειροκρότημα των αντιπάλων φίλων.

Έμενε ένα τελευταίο παιχνίδι για να αναγνωριστεί ως μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Η μοίρα έφερε για πρώτη φορά στο Τσάμπιονς Λιγκ τελικό ανάμεσα σε δύο ομάδες από την ίδια πόλη. Η Ατλέτικο όντας πρωταθλήτρια είχε το λιγότερο άγχος, καθώς η Ρεάλ έψαχνε το πολυπόθητο δέκατο. Μέχρι το 90′ η Ατλέτικο κρατούσε το Κύπελλο με τα μεγάλα αυτιά στα χέρια της χάρη σε γκολ και πάλι του Γκοντίν.

Όμως κάπου εκεί ο Σέρχιο Ράμος ισοφάρισε οδηγώντας το ματς στην παράταση. Τα υπόλοιπα τα ξέρετε καλά αφού δεν είναι τόσο παλιά στις μνήμες όλων. Το θέμα είναι ότι ο Σιμεόνε είχε φτάσει την Ατλέτικο στην κορυφή της Ισπανίας και για λίγα λεπτά μακριά από αυτή της Ευρώπης…

Η αδικία

Η μεγάλη αδικία ήρθε πριν λίγους μήνες όταν ο Γιόακιμ Λεβ ανακηρύχθηκε προπονητής της χρονιάς από τη ΦΙΦΑ. Μέγα σφάλμα αν βάλει κανείς κάτω τα όσα ασύλληπτα πέτυχε ο Σιμεόνε με την Ατλέτικο. Ωστόσο για κάτι τέτοια ζει ο “Τσόλο”. Ξέρει μέσα του ότι μπορεί να πετύχει ακόμα πολλά με τους “ροχιμπλάνκος”. Ακόμα κι αν ποτέ δεν έχει το μπάτζετ και το ρόστερ άλλων ομάδων. Φέτος είδε τους Λουίς, Κόστα, Κουρτουά να φεύγουν, όμως ποτέ δε φοβήθηκε. Κατέκτησε το ισπανικό Σούπερ Καπ και είναι μέσα στη διεκδίκηση του Τσάμπιονς Λιγκ. Ακόμα κι αν όλοι μιλάνε για Μπάγερν, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ ακόμα και Παρί, η μεγαλύτερη αδικία προς το πρόσωπο του Σιμεόνε είναι ότι και πάλι κανείς δεν υπολογίζει την Ατλέτικο.

Αν είναι ικανή να αποκλείσει στους προημιτελικούς τη Ρεάλ Μαδρίτης παίρνοντας μια μίνι εκδίκηση για αυτό που έγινε πριν 10 μήνες, θα φανεί στο τέλος. Όμως κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει με σιγουριά την ομάδα που αφήνει και την ψυχή της στο γήπεδο.

Ο Σιμεόνε έχει σχέδιο, όχι μόνο για φέτος, αλλά για την επόμενη πενταετία. Και ποιος ξέρει μπορεί να καταφέρει να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης και να ονομαστεί ο καλύτερος προπονητής στον κόσμο, έστω για μια χρονιά. Άλλωστε στην Ισπανία το χει κάνει ήδη δύο φορές…

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ