ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πανευτυχής ο Μαρινάκης: «Δείξαμε τι σημαίνει η ψυχή του θρύλου»
Κωνσταντίνος Τζολάκης: Το θρυλικό βράδυ του τερματοφύλακα του Ολυμπιακού! (vids)
Ολυμπιακός: Οι πανηγυρισμοί στην Πόλη μετά την ιστορική πρόκριση! (vid)
Κλοπ, είσαι αξεπέραστος: Αποκλείστηκε και τους αγκάλιασε όλους έναν προς έναν! (vid)
ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, ΚΑΛΗΝΥΧΤΑΑΑ – Ήρωας Τζολάκης, στα ημιτελικά ο Ολυμπιακός! (vid)
Δεν ξέρει να χάνει η Λεβερκούζεν, αλλά να περνάει και να τους… πονάει! (vids)
Η Ρόμα των 10 παικτών πέρασε από τη Μίλαν και ονειρεύεται το Europa League! (vid)
Πικρό διπλό στο «Μπέργκαμο» η Λίβερπουλ (vid)
Όχι, έτσι ρε ΠΑΟΚ… (vids)
Η Ρόμα «τελείωσε» με δύο γκολ τη Μίλαν και έμεινε με 10 παίκτες! (vids)
ΠΑΟΚ – Μπριζ: Δυο γκολ ο Γιούτγκλα στην Τούμπα (vids)
Show και πάλι από τον Μαρτίνες στα πέναλτι! Έπιασε το πρώτο και μετά τα έβαλε με όλη την εξέδρα! (vid)
Ο Σαλάχ δίνει το σύνθημα της αντεπίθεσης, 0-1 με πέναλτι στο Μπέργκαμο (vid)
Ο τερματοφύλακας της Λιλ έκανε την επέμβαση της χρονιάς στην Ευρώπη! (vid)
Μάντσεστερ Σίτι: «Έσπασε» αρνητικό ρεκόρ για φέτος ο Ντε Μπρόινε στο Champions League!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
FACE CONTROL

Σέρχιο “Κουν” Αγκουέρο

Ο άνθρωπος που χάρισε ένα ολόκληρο πρωτάθλημα στη Σίτι και είχε καθοριστικό ρόλο και στο περσινό, είναι αυτή τη στιγμή το πιο καυτό πιστόλι στην Αγγλία. *Ανανέωση

Σέρχιο “Κουν” Αγκουέρο

Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε…Ο Αγκουέρο έχει εννιά τέρματα σε οχτώ αγωνιστικές, όσα δηλαδή κι ο Ντιέγκο Κόστα, όμως ο Αγκουέρο έχει μπει σε τρία παιχνίδια ως αλλαγή, ενώ σε άλλο ένα αντικαταστάθηκε. Οπότε έχει σε λιγότερα λεπτά τα ίδια γκολ με τον Ντιέγκο Κόστα. Εκτός αυτού, κατάφερε και έγινε ο νούμερο ένα παίκτης με γκολ ανά παιχνίδια στην Πρέμιερ Λιγκ, ξεπερνώντας Ανρί και Φαν Νιστελρόι. Με αυτά και με αυτά, είναι το πιο καυτό πιστόλι της Αγγλίας.

Πως έφτασε όμως μέχρι εδώ; Πάμε να δούμε αναλυτικά όλη την έως τώρα καριέρα ενός ποδοσφαιριστή που από μικρός υποσχόταν πως θα γίνει ηγέτης.

*Ένα χρόνο μετά παρουσιάζουμε τα όσα ακόμη πέτυχε ο Αργεντίνος, στο τέλος των παραγράφων.

Πως ξεκίνησε

Ο Αργεντίνος μπήκε στις ακαδημίες της Ιντεπεντιέντε στα εννιά του χρόνια κι έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της χώρας του, όταν ήταν 15 ετών και 35 ημερών. Εφτά μήνες αργότερα χωρίς να χει κάνει άλλη συμμετοχή, πήρε μέρος σε αγώνα του Κόπα Λιμπερταδόρες, σπάζοντας κι εκεί το ρεκόρ νεαρότερου ποδοσφαιριστή, το οποίο κράτησε για τρία χρόνια. Στις 19 Ιουνίου του 2003 αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε ολόκληρο 90λεπτο και ο Τύπος της χώρας έγραψε τα καλύτερα για αυτόν και το μέλλον του. Δύο μήνες αργότερα πέτυχε το πρώτο του τέρμα κόντρα στην Εστουντιάντες, ενώ σιγά-σιγά έγινε βασικός στην ομάδα του.

Τη σεζόν 2005-06 πετυχαίνει 18 γκολ σε 36 αγωνιστικές, χάνοντας μόλις δύο παιχνίδια του πρωταθλήματος, λόγω τιμωρίας αφού δέχτηκε την πρώτη κόκκινη κάρτα, επειδή έριξε χαστούκι σε αντίπαλο παίκτη. Οι φοβερές εμφανίσεις του και τα στατιστικά του προσελκύουν αρκετές μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες κι ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως στο τέλος της χρονιάς θα αποχωρήσει, με δημοσιεύματα να τον θέλουν να χει συμφωνήσει ήδη με την Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο Αγκουέρο στην προτελευταία αγωνιστική δέχτηκε την πέμπτη κίτρινη κάρτα του και η κάμερα τον έπιασε να κλαίει εντός αγωνιστικού χώρου, αφού αυτό σήμαινε πως ήταν το τελευταίο του παιχνίδι με την Ιντεπεντιέντε, στο οποίο μάλιστα είχε σκοράρει. Αργότερα μπροστά στις κάμερες, φανερά συγκινημένος, είπε πως αυτό ήταν το τελευταίο του γκολ με τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας.

Ένα μήνα αργότερα ανακοινώθηκε η συμφωνία της Ιντεπεντιέντε με την Ατλέτικο Μαδρίτης στα 20 εκατομμύρια ευρώ.

“Ροχιμπλάνκο”

Αυτό σήμαινε πως έσπασε το ρεκόρ μεταγραφής της νέας του ομάδας. Με τον Αγκίρε στον πάγκο, ο Αγκουέρο ήταν συνεχώς μεταξύ πάγκου και ενδεκάδας, πετυχαίνοντας εφτά γκολ στην πρώτη του χρονιά στην Ισπανία, με την Ατλέτικο να τερματίζει έβδομη, παίρνοντας το εισιτήριο για το Ιντερτότο.

Η αποχώρηση του Τόρες τον κάνει βασικό και ο Αγκουέρο γίνεται ο σημαντικότερος παίκτης της ομάδας του, μόλις στα 19 του. Ενθουσιάζει τους πάντες σε παιχνίδι πρωταθλήματος κόντρα στη Μπαρτσελόνα, αφού πέτυχε δύο τέρματα, έδωσε μία ασίστ και κέρδισε ένα πέναλτι στη νίκη με 4-2, βγαίνοντας καλύτερος παίκτης της αναμέτρησης.

Πετυχαίνει τέρματα κόντρα σε Ρεάλ Μαδρίτης, Σεβίλλη, Βαλένθια, Αθλέτικ Μπιλμπάο και τερματίζει τρίτος σκόρερ πίσω από Λουίς Φαμπιάνο και Γκουίθα με 19 γκολ, ενώ βγαίνει δεύτερος σε ασίστ. Στην Ευρώπη, κατακτά το Κύπελλο Ιντερτότο, ενώ στο πρωτάθλημα κατακτά την τέταρτη θέση, με τους “ροχιμπλάνκος” να περνάνε στο Τσάμπιονς Λιγκ ύστερα από μια δεκαετία.

Ο Κουν μαζί με τον Φορλάν συνθέτουν ένα εξαιρετικό επιθετικό δίδυμο και συνεχίζουν να κουβαλάνε στις πλάτες τους την Ατλέτικο, κάνοντας “σμπαράλια” για άλλη μια φορά την άμυνα της Μπαρτσελόνα τη νέα σεζόν, σημειώνοντας δύο τέρματα ο καθένας στη νίκη με 4-3. Η ομάδα τους τερματίζει και πάλι τρίτη, ενώ ο Φορλάν βγαίνει πρώτος σκόρερ με τον Αγκουέρο έβδομο, αλλά πρώτο σε ασίστ. Εκτός αυτού ο Αργεντίνος πέτυχε και το πρώτο του γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ, στην εκτός έδρας νίκη με 3-0 κόντρα στην Αϊντχόφεν, βοηθώντας την ομάδα του να φτάσει στη φάση των ’16’.

Η σεζόν 2009-10 ήταν η πιο επιτυχημένη της Ατλέτικο Μαδρίτης την τελευταία δεκαετία. Ο Αγκουέρο πέτυχε δύο τέρματα κόντρα στη Τσέλσι στην ισοπαλία με 2-2 για το Τσάμπιονς Λιγκ, όμως η ομάδα του βγαίνει εκτός διοργάνωσης συνεχίζοντας στο Γιουρόπα Λιγκ και φτάνοντας στο τελικό κόντρα στη Φούλαμ. Ο Αγκουέρο δίνει και τις δύο ασίστ στη νίκη με 2-1 και η Ατλέτικο σηκώνει το δεύτερο πιο βαρύ τρόπαιο της Ευρώπης. Στο τελικό του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ, η Ατλέτικο νικά με 2-0 την Ίντερ, με τον Κουν να δίνει την ασίστ στο Ρέγιες για το 1-0 και να διαμορφώνει μόνος του το τελικό σκορ. Στα εγχώρια, η ομάδα του έφτασε στο τελικό του Κόπα ντελ Ρέυ, όμως ηττήθηκε από τη Σεβίλλη.

Η καλύτερη χρονιά και το “Μακάρι να πεθάνεις”

Η τελευταία χρονιά του Αγκουέρο ήταν το 2011, στην οποία έφτασε για πρώτη φορά στην καριέρα του τα 20 τέρματα. Ο Αργεντίνος επιθετικός ωστόσο στο τέλος της σεζόν, ανακοινώνει πως θέλει να φύγει από την Ατλέτικο, ενώ σε δηλώσεις του μπροστά σε κάμερες της χώρας του δήλωσε πως δε θα γυρίσει ποτέ στη Μαδρίτη για λογαριασμό της Ατλέτικο, φουντώνοντας τις φήμες που τον ήθελαν να χει συμφωνήσει με τη μισητή συμπολίτισσα Ρεάλ.

Τελικά καταλήγει σε συμφωνία με μια άλλη….πολίτισσα, τη Μάντσεστερ Σίτι, η οποία έβγαλε από τα ταμεία της 38 εκατομμύρια λίρες για να τον κάνει δικό της. Η συμπεριφορά του, όμως δεν άρεσε καθόλου στους φίλους των “ροχιμπλάνκος”, οι οποίοι στο πρώτο παιχνίδι της νέας σεζόν, ανέβασαν πανό στις κερκίδες του “Βιθέντε Καλντερόν”, γράφοντας, “Σέρχιο, μακάρι να πεθάνεις!”…

Ο…”πολίτης” της τελευταίας στιγμής

Ο Αγκουέρο μπορούμε να πούμε πως είναι αυτός που άλλαξε την μοίρα της Μάντσεστερ Σίτι. Σίγουρα όλα τα ξεκίνησε ο Τέβεζ, αναμφισβήτητα η προσθήκη των Σίλβα και Τουρέ την εκτόξευσε, όμως αν δεν ήταν ο Αγκουέρο, η Σίτι μάλλο θα μετρούσε ένα λιγότερο πρωτάθλημα. Η πρώτη του σεζόν δεν ξεκίνησε αρκετά καλά, με τον Ρομπέρτο Μαντσίνι να τον αφήνει σε αρκετά παιχνίδια εκτός ενδεκάδας, καθώς όπως δήλωνε, ο Αργεντίνος δεν ήταν 100% εντάξει από πλευρά φυσικής κατάστασης.

Παίζει αρχικά ως αλλαγή, όμως μετά το Σεπτέμβρη γίνεται βασικός κι αναντικατάστατος. Πετυχαίνει συνολικά 30 γκολ σε 43 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ το τελευταίο είναι και το πιο σπουδαίο στην καριέρα του, όταν στη τελευταία αγωνιστική, η ΚΠΡ έβαζε δύσκολα στη Σίτι, με το σκορ να είναι 2-2 στο 90+3′. Κάπου εκεί όμως, ο Αγκουέρο πήρε τη μπάλα από τον Μπαλοτέλι, πέρασε δύο άτομα με προσποίηση και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, δίνοντας το τρόπαιο στην ομάδα του, στο ίσως συναρπαστικότερο τέλος πρωταθλήματος των τελευταίων δεκαετιών.

Ο Αγκουέρο ψηφίστηκε παίκτης της χρονιάς από τους φίλους της ομάδας του, ενώ το πρώτο του γκολ κόντρα στη Νόργουιτς, ψηφίστηκε ως το καλύτερο της χρονιάς.

Κι η επόμενη σεζόν όμως ξεκινά με τρόπαιο. Αυτή τη φορά η Σίτι κατακτά το Κομιούνιτι Σιλντ κόντρα στη Τσέλσι, όμως μέχρι το τέλος της χρονιάς δεν κατακτά τίποτα άλλο, χάνοντας μάλιστα το πρωτάθλημα με οχτώ βαθμούς διαφοράς από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Αγκουέρο έβαλε 17 τέρματα σε 40 συμμετοχές.

Πέρσι, ήταν και πάλι καθοριστικός στο πρωτάθλημα που κατέκτησε η ομάδα του. Αν και από τον Οκτώβρη και μετά επανερχόταν για δεκαπενθήμερα, αφού πάθαινε συνέχεια υποτροπή στο ταλαιπωρημένο του γόνατο, πέτυχε 17 πολύτιμα γκολ για τη Σίτι σε μόλις 23 παιχνίδια, ενώ σημείωσε άλλα έξι σε έξι παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ.

Φέτος η χρονιά ξεκίνησε ιδανικά, αφού υπέγραψε νέο συμβόλαιο πέντε ετών με τους “πολίτες” και με τα τέσσερα τέρματά του κόντρα στη Τότεναμ έπιασε τον Ντιέγκο Κόστα στη πρώτη θέση των σκόρερς με εννιά τέρματα. Επίσης, έγινε ο δεύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Μάντσεστερ Σίτι, που πετυχαίνει τέσσερα γκολ σε ένα παιχνίδι, μετά τον Τζέκο.

Εθνική

Με την Αργεντινή μπορεί να καυχιέται πως ανήκει σε μία αρκετά ταλαντούχα γενιά με την οποία έφτασε στο φετινό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι τραυματισμοί του Αγκουέρο δεν τον άφησαν να βοηθήσει ουσιαστικά την χώρα του, ενώ πολλοί λένε πως αν αυτός βοηθούσε λίγο τους Ντι Μαρία-Μέσι, τότε η Αργεντινή θα ταν Παγκόσμια πρωταθλήτρια, όμως όλα αυτά είναι εικασίες.

Πάντως από μικρός έχει κατακτήσει αρκετά μετάλλια με την εθνική του, όντας βασικό μέλος της σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα κάτω των 20, όπου στέφθηκε σε αμφότερα Πρωταθλητής Κόσμου, ενώ ήταν και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, όπου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Στο Παγκόσμιο του 2007 μάλιστα, στον Καναδά, ο Αγκουέρο ήταν αρχηγός, πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με εφτά γκολ και πολυτιμότερός της παίκτης.

Συνολικά με τους άνδρες, έχει σε 47 παιχνίδια 21 γκολ.

Επιτεύγματα

Καλύτερος νέος παίκτης του κόσμου το 2007 από τη ΦΙΦΑ και από γνωστή ιταλική εφημερίδα, καλύτερος ξένος της Λα Λίγκα το 2008 από ομοσπονδία και γνωστή εφημερίδα, καλύτερος παίκτης του μήνα Οκτώβριου του 2013 για την Πρέμιερ Λιγκ και όσα αναφέραμε παραπάνω.

*Όσο καταπληκτικά είχε ξεκινήσει πέρσι τέτοια εποχή, άλλο τόσο την έκλεισε, κερδίζοντας το Χρυσό Παπούτσι στην Αγγλία με 26 τέρματα, αφήνοντας πίσω του Κόστα και Κέιν. Ο Αγκουέρο δήλωσε πίστη στη Σίτι υπογράφοντας νέο συμβόλαιο μέχρι το 2019, όμως οι σειρήνες από την Ισπανία δε σταματούν να τον καλούν. Τελείωσε τη περσινή σεζόν με 32 τέρματα σε 42 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, όμως δεν μπόρεσε να πανηγυρίσει κάποιο τίτλο.

Φέτος έχει ξεκινήσει και πάλι εντυπωσιακά, αφού είχε μια μικρή “κοιλιά” στην απόδοσή του, φτάνοντας να πετυχαίνει πέντε γκολ στο παιχνίδι με τη Νιούκαστλ. Στόχος είναι όπως πάντα το πρωτάθλημα και η Σίτι φέτος βλέποντας τον Αργεντίνο να είναι 100% καλά και(μέχρι στιγμής) μακριά από τραυματισμούς, ευελπιστεί να είναι η χρονιά της, έχοντας βάλει δίπλα του τους Στέρλινγκ-Ντε Μπρούινε εκτός του Σίλβα που υπήρχε για να του δίνει ασίστ.

Μέχρι στιγμής έχει έξι γκολ σε οχτώ αγώνες της Πρέμιερ Λιγκ, ενώ έχει πετύχει ένα στο Τσάμπιονς Λιγκ κι ένα στο Λιγκ Καπ. Ο Αγκουέρο βλέπει τον αγαπημένο του μήνα(Οκτώβριο) να μπαίνει με τον καλύτερο τρόπο για τον ίδιο, ενώ έχουμε ακόμα 25 μέρες για να τον διανύσουμε.

Με την εθνική του έφτασε ένα βήμα από τον πρώτο τίτλο του. Το καλοκαίρι, συμμετείχε στο Κόπα Αμέρικα και ήταν από τους βασικούς πρωταγωνιστές της χώρας του στην πορεία για το τελικό, πετυχαίνοντας τρία τέρματα. Λίγο νωρίτερα, σε φιλικό παιχνίδι με τη Βολιβία, πέτυχε το πρώτο του χατ-τρικ με το εθνόσημο στη φανέλα.

Ωστόσο ο τελικός δεν πήγε όπως θα ‘θελε, αφού ο ίδιος αποχώρησε στο 74’ δίνοντας τη θέση του στον Ιγκουαΐν, ο οποίος ήταν ο μοιραίος, χάνοντας τη τελευταία εκτέλεση πέναλτι, με τον Σάντσες αργότερα να ευστοχεί και να χαρίζει το τρόπαιο στη Χιλή.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ