Γεννήθηκε στο Κόβιν, προάστιο του Βελιγραδίου και η πρώτη του επαφή με τη μπάλα έγινε στις ακαδημίες της τοπικής Ραντνίτσκι. Εκεί τον ανακάλυψε ο Ολιβιερ Ντράκσιτς,σκάουτερ της Προλετέρ, και έτσι δεν άργησε να έρθει και το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο.
Σκοράροντας 37 γκολ σε 51 ματς σε όλες τις διοργανώσεις τη διετία 1992-94 το όνομά του μπήκε στις λίστες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών συλλόγων. Εν τέλει φόρεσε τη φανέλα του Ερυθρού Αστέρα, ο οποίος δαπάνησε 4,7 εκατομμύρια ευρώ για να εντάξει στις τάξεις του τον δεινό σκόρερ. Ο Κοβάσεβιτς δεν απογοήτευσε τη νέα του ομάδα και σημείωσε 37 γκολ σε 47 αγώνες. Η μεταγραφή του σε κάποιο σύλλογο της Ευρώπης ήταν πλέον σίγουρη.
Κι έτσι έγινε,τον Δεκέμβρη του 1995 η Σέφιλντ Γουέντσντεϊ πείθει τον Ερυθρό Αστέρα και τον κάνει δικό της με 3 εκατ. ευρώ. Παρά την δυναμικότητα που τον χαρακτηρίζει στο παιχνίδι του δεν καταφέρνει όντας ιδιαίτερα βραχύσωμος για το αγγλικό στυλ παιχνιδιού να μπει στο κλίμα της Premier league. Αναμφίβολα αυτή η επιλογή ήταν η χειρότερη για την καριέρα του Σέρβου σταρ. Στα μέσα της σεζόν φεύγει σαν αποτυχημένος και απογοητευμένος έχοντας επιτύχει μόλις 4 γκολ.
Το 1996 η Ρεάλ Σοσιεδάδ θα πιστέψει σε αυτόν και μάλλον η Primera Division του πήγαινε περισσότερο. Σε 97 παιχνίδια ο Σέρβος επιθετικός σημείωσε 40 γκολ, έγινε είδωλο για τους Βάσκους και έχει χαρακτηριστεί μέχρι και “Γιουγκοσλάβος Ρονάλντο” . Εκεί θα μείνει μέχρι το 1999 και θα πραγματοποιήσει τις καλύτερες σεζόν της καριέρας του. Όλοι μιλάνε για έναν μαχητικό παίκτη περιοχής με τρομερή αίσθηση του γκολ.
Η εξαιρετική του πορεία τον έφερε στην Ιταλία για λογαριασμό της Γιουβέντους το 1999, έναντι 8,8 εκατομμυρίων ευρώ. Στη “μεγάλη κυρία” δίπλα στους Φίλιπο Ιντζάκι και Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς δεν κατάφερε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Συνήθως αγωνίζεται ως αλλαγή και σε 47 παιχνίδια σκόραρε 11 φορές. Στην συνέχεια έπαιξε για ένα 6μηνο στην Λάτσιο το 2001 χωρίς γκολ και μόλις 7 συμμετοχές.
Ο άνθρωπος “Έχει τη δυνατότητα να διαλέξει, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να αποφύγει να διαλέξει.” Ο Κοβάσεβιτς επιστέφει στην Ιθάκη του λοιπόν μετά το ταξίδι σε όλα σχεδόν τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
Έτσι το 2001 θα επιστρέψει στο “Ανοέτα”, όπου ξαναβρήκε τη φόρμα του. Συνέθεσε ένα εξαιρετικό δίδυμο με τον Νιχάτ Καβεχτσί και το 2003 η Σοσιεδάδ τερμάτισε μόλις δύο πόντους πίσω από την πρωταθλήτρια Ρεάλ Μαδρίτης.Έμεινε στην Ισπανία μέχρι το 2007 και σημείωσε 51 τέρματα σε 180 αγώνες. Έγινε μάλιστα μέλος του Hall of Fame της Ρεάλ Σοσιεδάδ, έχοντας σημειώσει 91 γκολ σε 260 ματς με τους Βάσκους.
Το 2008 θα αφήσει την ομάδα που τον ανέδειξε για να έρθει στη χώρα μας ως ποδοσφαιριστής των πρωταθλητών Ελλάδος στα 34 του χρόνια. Παρότι στην αρχή αμφισβητήθηκε…αργότερα λατρεύτηκε σαν θεός από τους οπαδούς των ερυθρολεύκων ενώ χρήζει της εκτίμησης και των αντίπαλων οπαδών.
Αποτέλεσε σίγουρη λύση στην επίθεση του Ολυμπιακού με 17 γκολ για τη σεζόν 2007-08. Στις αρχές όμως του 2009 διαγνώστηκε με απόφραξη του κατιόντα κλάδου κατά 90%, γεγονός που τον ανάγκασε να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.
“Ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών μας.” Ο Ντάρκο έκανε τις δικές του και παρά τα αρχικά “λάθη” κατάφερε να λατρευτεί από τον κόσμο της Ρεάλ Σοσιεδαδ και του Ολυμπιακού όπως ελάχιστοι. Φαίνεται να ήξερε τι θα κάνει με την μπάλα πριν ακόμα φτάσει εκείνη στα πόδια του . Το τέλος της επαφής του με το ποδόσφαιρο ωστόσο δεν το επέλεξε κι αυτό είναι κάτι που στεναχώρησε όλους όσους τον είδαμε να στέλνει δεκάδες φορές τη μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα.
Τίτλοι:
- 2 Κύπελλα Γιουγκοσλαβίας (1995.1996)
- 2 Πρωταθλήματα Ελλάδας (2008,2009)
- 2 Κύπελλα Ελλάδας (2008,2009)
- 1 Σούπερ Καπ Ελλάδας (2007)
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας