Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Η πρώτη ανάγνωση: Τα άξιζε ο Πογκμπά;
Η μπάλα στην εξέδρα

Η πρώτη ανάγνωση: Τα άξιζε ο Πογκμπά;

Αναλύουμε τους τέσσερις αγώνες του Πογκμπά με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και αναρωτιόμαστε...Εσείς φυσικά μπορείτε να μπείτε στη συζήτηση.

19.09.2016 | 15:25

Η μεταγραφή του Πολ Πογκμπά έγινε η ακριβότερη στην ιστορία του ποδοσφαίρου, ωστόσο ο ίδιος σε τέσσερις αγώνες μετρά τρεις ήττες και μία μόλις νίκη, με τους Αγγλους να λένε πως απροσανατόλισε όλη την ομάδα η είσοδός του στην ενδεκάδα. Ισχύει κάτι τέτοιο όμως; Πάμε να αναλύσουμε λίγο τα δεδομένα.

Τι έκανε;

Σε τέσσερις αγώνες και συνολικά 450 λεπτά παιχνιδιού, ο Γάλλος έχει ποσοστό επιτυχημένων πασών στο 82.3%, αριθμός καλός αλλά σχετικά ίδιος με των περισσότερων ποδοσφαιριστών της Πρέμιερ Λιγκ που αγωνίζονται στην ίδια θέση. Έχει δεχτεί μία κίτρινη κάρτα, έχει τρία σουτ ανά παιχνίδι και 1,5 κερδισμένες εναέριες μονομαχίες(πολύ μικρότερο ποσοστό από τον συμπαίκτη του Φελαϊνί). Καμία ασίστ, κανένα γκολ.

Που αγωνίζεται;

Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει για το χώρο που αγωνίζεται ο Πογκμπά. Ο Μουρίνιο τον χρησιμοποιεί δίπλα στον Φελαϊνί ως αμυντικά χαφ και μπροστά τους βρίσκεται ο Ρούνεϊ. Ακριβώς εκεί αγωνίστηκε και στο τελικό του Euro όπου η απόδοσή του ήταν πολύ μέτρια και ήταν ο λόγος που κατηγορήθηκε ο Ντεσάμπ για την επιλογή αυτή. Οι περισσότεροι λένε πως πρέπει να αγωνιστεί πιο μπροστά, ακόμα και ως δεκάρι καθώς θα δείξει περισσότερα πράγματα.

Όλοι αυτοί ωστόσο ξεχνάνε το πιο βασικό. Που μπορεί ο ίδιος να αποδώσει καλύτερα. Η απάντηση κρύβεται στη Γιουβέντους, εκεί δηλαδή όπου ο 23χρονος μέσος έβγαζε μάτια. Στη “Μεγάλη Κυρία” λοιπόν, ο Πογκμπά είχε δίπλα του για τέσσερα χρόνια τον Βιντάλ ή έναν εκ των Κεντίρα-Μαρκίζιο(στη τελευταία χρονιά μπήκε ο Κεντίρα) και πίσω του τον Πίρλο ή τον Μαρκίζιο(στη τελευταία που έλειπε ο Πίρλο, ο “πρινσιπίνο” πήγε στη θέση του).

Ούτε 10αρι, ούτε αμυντικό χαφ. Ένα κλασικό 8αρι με παραπάνω υποχρεώσεις στην επίθεση παρά στην άμυνα, παίζοντας ως ελεύθερος οργανωτής. Ο Πίρλο κάλυπτε και δεν ανέβαινε τόσο, παίζοντας ως deep lying playmaker και ο Βιντάλ με τον Μαρκίζιο ήταν οι box to box μέσοι που έτρεχαν όπου χρειαζόταν.

Στην Πρέμιερ Λιγκ και συγκεκριμένα στη Γιουνάιτεντ του Μουρίνιο, αυτές οι θέσεις δεν υπάρχουν. Ο Ρούνεϊ δε θα καλύψει ποτέ τον Πογκμπά, ο Φελαϊνί δεν είναι ο καλύτερος αμυντικός μέσος του κόσμου και ο Πογκμπά πρέπει να καλύπτει χώρους, να τρέχει, να μαρκάρει αλλά την ίδια στιγμή να δημιουργεί κι όλας κι αν γίνεται να πετυχαίνει και γκολ.

Τι χρειάζεται για να αποδείξει ότι κοστίζει τόσο;

Χρειάζεται ένα σύστημα που θα χει έναν ποδοσφαιριστή που θα καλύπτει τα νότα του. Οι Σνάιντερλιν, Κάρικ είναι τέτοιοι ωστόσο δεν τους προτιμά ο Μουρίνιο. Ο Ερέρα είναι πιο πολύ οργανωτικός μέσος και ο Φελαϊνί δεν κάνει για αυτή τη δουλειά. Ή πιο απλά ένα σύστημα που θα τον κάνει και πάλι 8αρι και θα του δίνει ελευθερία.

Θα πείτε τώρα…Ένας ποδοσφαιριστής που κοστίζει 120 εκατομμύρια χρειάζεται έναν ποδοσφαιριστή να τον καλύπτει; Θα σας απαντήσω με ερώτηση…Τι θα ήταν ο Μέσι χωρίς τους Τσάβι-Ινιέστα-Ντάνι Άλβες, τι θα ήταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο χωρίς τους Μόντριτς-Κρόος-Μαρτσέλο; Ξέρω διαφορετικές θέσεις, διαφορετικοί ποδοσφαιριστές…Ωστόσο επειδή μιλάμε για ομαδικό άθλημα, όλοι χρειάζονται άλλους 10 δίπλα τους. Όχι έναν!

Συμπέρασμα;

Ο Ζοσέ δεν έχει καταλάβει γιατί απέκτησε τον Πογκμπά. Αν τον απέκτησε για να κάνει όλα αυτά, τότε θα μπορούσε να πάρει οποιονδήποτε άλλο με λιγότερα χρήματα και με μικρότερο ρίσκο. Αν τον απέκτησε για τα γκολ, τις ασίστ και γενικά για να κάνει ό,τι έκανε στη Γιουβέντους, τότε πρέπει να βρει σύστημα και παίκτη δίπλα στον Πογκμπά. Όσο αγωνίζεται τόσο πίσω, αυτοί θα είναι οι αριθμοί του.

Δεύτερο συμπέρασμα; Ο Πογκμπά πρέπει ή να συζητήσει όλα αυτά με τον προπονητή του ή να εξελιχθεί σε αμυντικός χαφ που θα μπορεί να κάνει τα πάντα. Άλλωστε κόστισε 120 εκατομμύρια..Δε γίνεται να χρειάζεται έναν ποδοσφαιριστή δίπλα του να τρέχει για αυτόν.

Τρίτο συμπέρασμα;

Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα! Και το λέω εγώ που έχω βγάλει ήδη δύο…Η γνώμη μου είναι πως κανείς ποδοσφαιριστής, κανείς άνθρωπος δεν κοστίζει 120 εκατομμύρια. Αν ωστόσο o συμπατριώτης του Πογκμπά, Μούσα Σισόκο, ο οποίος βρίσκεται στα 27 του χρόνια και αγωνιζόταν σε ομάδα δεύτερης κατηγορίας(Τσάμπιονσιπ), με ένα-δύο καλούς αγώνες στο Euro, κόστισε 35 εκατομμύρια στη Τότεναμ, τότε ναι…Ο Πογκμπά της Γιουβέντους, στα 23 του, με πιθανότητες να πάρει Χρυσή Μπάλα σε μία πενταετία και με 20 γκολ και 22 ασίστ τα τελευταία δύο χρόνια, αξίζει 120. Αρκεί να το αποδείξει και στους “κόκκινους διάβολους”…

Αν θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας την άποψη σας μπορείτε να το κάνετε είτε μέσω e-mail (sportsking.gr@gmail.com) είτε μέσω της σελίδας μας στο facebook (sportsking.gr).

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

Exit mobile version