Είναι από τους λίγους Έλληνες ποδοσφαιριστές που μπορεί να πει με περηφάνια ότι έχει βρεθεί στη “Λα Μασία”, που είναι η ακαδημία της Μπαρτσελόνα και ότι έχει μάθει το ποδοσφαιρικό “αλφάβητο” από τους καλύτερους του είδους!
Ο λόγος για τον Ανέστη Αναστασιάδη, ο οποίος μίλησε στο www.sportsking.gr αναφορικά για τις στιγμές και τις εμπειρίες που έζησε ως μέλος των “μπλαουγκράνα” για περίπου 2,5 χρόνια και για τους λόγους που κάνουν τους Καταλανούς να ξεχωρίζουν τόσο ως σύλλογος, αλλά και ως άνθρωποι.
Εκτός αυτού ο έμπειρος στόπερ υπογράμμισε γιατί πιστεύει πως δεν υπάρχει άλλος παίκτης σαν τον Λιονέλ Μέσι, αλλά και για το “κλάσικο” που θα γίνει το Σάββατο (3/12) στο “Καμπ Νου”, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους στόχους του με τη Λαμία τη φανέλα της οποίας φοράει πλέον.
Αναλυτικά όλα όσα είπε ο Ανέστης Αναστασιάδης στον “Βασιλιά”:
Για το πως ήταν η εμπειρία της Μπαρτσελόνα:
“Ήταν μία σπουδαία και μεγάλη εμπειρία. Ήταν ένα… πανεπιστήμιο για εμένα η Μπαρτσελόνα! Εκεί έγινα καλύτερος τόσο ως άνθρωπος όσο και ως ποδοσφαιριστής. Για εμένα πρόκειται για την σπουδαιότερη ομάδα του κόσμο και ένας από τους λόγους είναι ότι επενδύει στα νέα παιδιά και πιστεύει πολύ σε αυτά”.
Για το τι του έχει μείνει μέχρι και σήμερα πιο έντονα χαραγμένο στη μνήμη:
“Μπορεί να έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που ήμουν στην ομάδα, όμως, αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ ήταν η ταπεινότητα που είχαν όλοι στην Μπαρτσελόνα, παρά το γεγονός πως επρόκειτο για έναν από τους κορυφαίους συλλόγους στον κόσμο. Αυτό είναι κάτι που ξεχωρίζει την Μπαρτσελόνα και δύσκολα το συναντάς αλλού”.
Για τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές που ξεχώριζαν στα τμήματα υποδομής της Μπαρτσελόνα εκείνη την εποχή:
“Τότε υπήρχαν πολλοί σπουδαίοι παίκτες που στην συνέχεια έκαναν σημαντική καριέρα. Πέπε Ρέινα, Βίκτορ Βαλντές, Φερνάντο Ναβάρο, Τιάγκο Μότα,Αντρές Ινιέστα, Μπαμπακίντα και Ρομπέρτο Τρασόρας. Ωστόσο, υπήρχαν και άλλοι ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές στην ομάδα τότε. Όμως δεν προχώρησαν τόσο πολύ στην καριέρα τους. Από θέμα συγκυριών πιο πολύ και από θέμα τύχης, μιας και αυτά είναι σημαντικά στο ποδόσφαιρο και μπορούν να σε βοηθήσουν να αναδειχθείς. Όπως έγινε για παράδειγμα στην περίπτωση του Κάρλες Πουγιόλ που ήταν να πάει δανεικός αλλά πήρε τις πρώτες του ευκαιρίες όταν οι υπόλοιποι κεντρικοί αμυντικοί της πρώτης ομάδας ήταν τραυματίες.
Παρόλα αυτά από τότε μπορούσε κανείς να ξεχωρίσει τον Ινιέστα. Τον έβλεπες ότι έπαιζε με παιδιά μεγαλύτερα της ηλικίας και ότι από τότε είχε ηγετικές ικανότητες σε συνδυασμό με υψηλή τεχνική. Όπως και ο Μότα. Και οι δύο έδειχναν πως θα πήγαιναν μπροστά και θα έκαναν σπουδαία πράγματα”.
Για τη φιλοσοφία που κυριαρχεί στην Μπαρτσελόνα:
“Η φιλοσοφία που επικρατεί στην ομάδα είναι ότι όλοι πρέπει να είναι ταπεινοί και να σέβονται. Κάτι που ξεκίνησε από τον Γιόχαν Κρόιφ χρόνια πριν. Επίσης, στο DNA του συλλόγου είναι το να δουλεύει με τα μικρά παιδιά με σύστημα και πρόγραμμα και να τους περνάει αυτή τη νοοτροπία. Βγαίνει από μόνη της αυτή η νοοτροπία. Κάτι που φαίνεται και στο παιχνίδι τους, όπου βλέπεις τα μικρά παιδιά να παίζουν το παιχνίδι κυριαρχίας που παίζει και η πρώτη ομάδα”.
Για το αν μετάνιωσε που δεν το “πάλεψε” περισσότερο στο εξωτερικό:
“Τα πράγματα ήταν λίγο ως πολύ ξεκάθαρα. Όταν ολοκληρώθηκε το συμβόλαιό μου με την Μπαρτσελόνα ήρθαν οι άνθρωποι της ομάδας και μου είπαν πως δεν ήμουν στα σχέδιά τους και ότι δεν ήμουν έτοιμος για τη πρώτη ομάδα. Κάτι που γίνεται για όλους τους παίκτες. Εγώ εκείνη την εποχή αισθανόμουν, μαζί με τον μάνατζέρ μου, πως δεν ήμουν έτοιμος ακόμη για να συνεχίσω στο εξωτερικό. Έτσι, επέλεξα να γυρίσω στην Ελλάδα και να φορέσω τη φανέλα μιας πολύ ιστορικής ομάδας, όπως είναι ο ΟΦΗ. Παρόλα αυτά δεν το μετάνιωσα που πήρα αυτή την απόφαση”.
Για το αν είναι το εξωτερικό μία καλή λύση για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές:
“Δεν πρέπει να το σκέφτονται καν! Όποιος Έλληνας παίκτης έχει πρόταση στα χέρια του για να πάει σε μία ομάδα του εξωτερικού να αγωνιστεί, τότε πρέπει να το κάνει χωρίς δεύτερη σκέψη. Αυτή είναι και η δικιά μου η συμβουλή προς όλους τους νέους και Έλληνες ποδοσφαιριστές. Έχουμε σπουδαία ταλέντα και μπορούν εύκολα να καθιερωθούν σε συλλόγους του εξωτερικού”.
Για το πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να δούμε μία ελληνική ομάδα να υιοθετεί το μοντέλο της Μπαρτσελόνα με τους νεαρούς παίκτες:
“Φαντάζει πολύ δύσκολο το να δούμε μία ελληνική ομάδα να αντιμετωπίζει τους νέους παίκτες με τον τρόπο που το κάνει η Μπαρτσελόνα. Ωστόσο, βλέπουμε πως τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες ομάδες “βγάζουν” νέους ποδοσφαιριστές και αυτό οφείλεται στην οικονομική κρίση πιο πολύ και ότι έπρεπε να αναγκαστούν για να το κάνουν αυτό και όχι λόγω επιλογής”.
Για το αν υπάρχει… ζωή στην Μπαρτσελόνα χωρίς τον Λιονέλ Μέσι:
“Ο Μέσι είναι τεράστιος. Όπως και οι Τσάβι, Πικέ, Πουγιόλ και Ινιέστα. Όλοι αυτοί έχουν κάνει πράγματα και θαύματα με τη Μπαρτσελόνα. Και δεν είναι τυχαίο που αποτελούν “προϊόντα” της ακαδημίας του συλλόγου. Αποτελούν αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς. Όλοι στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα λειτουργούν έτσι, ώστε να βγαίνουν τέτοιοι ποδοσφαιριστές. Βέβαια, ποδοσφαιριστές σαν τον Μέσι βγαίνουν ανά 50 χρόνια. Σίγουρα στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα γίνεται πολύ καλή και συστηματική δουλειά, ώστε να βγει πιο σύντομα ο επόμενος “Μέσι”. Ωστόσο, δεν ξέρω αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό”.
Για το νικητή του “κλάσικο” που έρχεται:
“Στη Μπαρτσελόνα για το εν λόγω παιχνίδι περιμένουν πολλά από τον Μέσι. Όπως και από τους Νεϊμάρ και Σουάρεζ. Από την άλλη πλευρά, εκείνη της Ρεάλ, είναι αισιόδοξοι, αφού πάνε με… αέρα στο “Καμπ Νου” και βλέπουν τον Κριστιάνο να είναι και πάλι σε φόρμα. Η Ρεάλ μπορεί να είναι μερικούς βαθμούς μπροστά, όμως, δεν πρέπει να “ξεγράφουμε” από τώρα τη Μπαρτσελόνα. Είναι μεγάλη ομάδα και έχει ποιότητα και δεν αποκλείεται να κάνει ένα μεγάλο σερί κάποια στιγμή και να βρεθεί πρώτη”.
Λιονέλ Μέσι ή Κριστιάνο Ρονάλντο:
“Καλύτερος ο Μέσι. Χωρίς δεύτερη σκέψη. Βέβαια και ο Κριστιάνο είναι σπουδαίος και τεράστιος παίκτης και όλα όσα έχει κάνει θα μείνουν στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Αλλά τα πράγματα που έχει κάνει ο Μέσι είναι αξεπέραστα. Έχει κάνει πράγματα και θαύματα όλα αυτά τα χρόνια και δύσκολα θα υπάρξει κάποιος άλλος ποδοσφαιριστής που θα μπορέσει να μας χαρίσει και πάλι τέτοιες στιγμές”.
Για τους Ζινεντίν Ζιντάν και Λουίς Ενρίκε ως προπονητές:
“Ο Ζιντάν κατάφερε να κάνει κάτι πραγματικά σπουδαίο. Να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ με τη Ρεάλ Μαδρίτης αμέσως. Έχει κερδίσει τα αποδυτήρια και έχει κάνει όλους αυτούς τους σπουδαίους παίκτες να τον σέβονται και να τον ακούνε. Βέβαια, έμαθε πολλά δίπλα στον Αντσελότι και δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Βέβαια και ο Λουίς Ενρίκε έχει κάνει σπουδαία δουλειά στη Μπαρτσελόνα που παίζει πολύ καλό ποδόσφαιρο. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως και ο Τάτα Μαρτίνο είχε περίπου τους ίδιους παίκτες, αλλά δεν μπόρεσε να πάρει τίτλους με τη Μπαρτσελόνα. Πιστεύω πως και οι δύο προπονητές θα αφήσουν το στίγμα τους στις ομάδες τους και θα μας απασχολήσουν για πολλά χρόνια ακόμη”.
Για τον καλύτερο προπονητή του κόσμου:
“Ο καλύτερος προπονητής του κόσμου είναι ο Πεπ Γκουαρντιόλα. Το έδειξε και με το έργο του στην Μπάγερν Μονάχου, όπου οι Γερμανοί ήταν απίθανοι. Έφτασε την Μπαρτσελόνα σε επίπεδα που δεν είχαμε δει, μέχρι τότε. Πιστεύω πως είναι μία κατηγορία μόνος του. Είναι ένας επιστήμονας. Μόνο ο Γιούργκεν Κλοπ μπορεί να συγκριθεί μαζί του. Παρόλα αυτά ακόμη και ο Γκουαρντιόλα πιστεύω πως θα δυσκολευτεί πολύ να κάνει την Μάντσεστερ Σίτι μία από τις ομάδες που μπορούν να κατακτήσουν κάποια στιγμή το Τσάμπιονς Λιγκ. Θα χρειαστεί υπομονή για να κάνει “βαριά” τη φανέλα της”.
Για το ποιος από τους Σέρχιο Ράμος- Ζεράρδ Πικέ αποτελεί τον καλύτερο στόπερ:
“Πραγματικά είναι μία πολύ δύσκολη απόφαση. Ο Πικέ μπορεί να “διαβάσει” το παιχνίδι και να “δει” γήπεδο. Βέβαια και ο Ράμος μπορεί να τα κάνει και τα δύο. Επιπλέον, ο Ράμος είναι πολύ δυναμικός, πολύ γρήγορος και η ταχύτητα πλέον παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, ενώ μπορεί και να σκοράρει. Ωστόσο, θεωρώ τον Τιάγκο Σίλβα ως τον καλύτερο στόπερ του κόσμου και θα ήθελα να τον δω κάποια στιγμή στη Μπαρτσελόνα μιας και όλο γράφεται για εκεί. Επίσης, σε πολύ υψηλό επίπεδο βρίσκεται και ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος”.
Για τον επιθετικό που θα ήθελε να μαρκάρει περισσότερο:
“Κανέναν (γέλια). Δεν μπορείς να τους μαρκάρεις αυτούς τους επιθετικούς χωρίς να σε… εκθέσουν. Πάντα ο επιθετικός έχει το πρώτο λόγο και το πλεονέκτημα σε σχέση με τον αμυντικό . Ωστόσο, θα ήθελα να αντιμετωπίσω τον Ζλάταν, τον Μέσι και τον Κριστιάνο”.
Για τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς που δεν “έδεσε” στην Μπαρτσελόνα:
“Ο Ζλάταν δεν “έδεσε” στην Μπαρτσελόνα, λόγω χαρακτήρα. Δεν ήταν καθόλου ταπεινός. Ο Ζλάταν ήταν… Ζλάταν. Στη Μπαρτσελόνα το πιο σημαντικό για να παραμείνει κάποιος είναι να ενστερνιστεί τη φιλοσοφία της ομάδας. Κανένας μα κανένας παίκτης όσο σπουδαίος και αν είναι δε βρίσκεται πιο πάνω από την Μπαρτσελόνα”.
Για την επιρροή του Γιόχαν Κρόιφ στην Μπαρτσελόνα:
“Η παρακαταθήκη του είναι τεράστια. Όλοι τον άκουγαν τον Κρόιφ ευλαβικά όταν μιλούσε. Από τους παίκτες μέχρι και τον εκάστοτε πρόεδρο. Μάλιστα, όταν γινόντουσαν εκλογές πολλοί προσπαθούσαν να τον έχουν από κοντά, ώστε να κερδίσουνε μερικές ψήφους παραπάνω. Η παρακαταθήκη του θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Θα “μιλάει” μέσα από την ομάδα και το έργο του”.
Για την ατμόσφαιρα στο “Καμπ Νου”:
“Όσο ήμουν στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα είχα την τύχη να βιώσω πολλές φορές τη ατμόσφαιρα που δημιουργείται στο “Καμπ Νου” και αυτή είναι φανταστική, παρά το γεγονός πως οι φίλοι της ομάδας δεν είναι τόσο φανατικοί, όπως βλέπουμε τον κόσμο στην Ελλάδα. Το γήπεδο ως γήπεδο είναι τεράστιο και είναι πολύ δύσκολο για κάθε ομάδα να αμυνθεί απέναντι στη Μπαρτσελόνα και για να το κάνει αυτό θα πρέπει να έχει πολύ καλή φυσική κατάσταση”.
Για το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να πάρει ευκαιρίες στη πρώτη ομάδα κάποιο παιδί που δεν είναι από την Ισπανία ή την Καταλωνία:
“Εκεί τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Όλα γίνονται με σχέδιο. Στόχος της Μπαρτσελόνα είναι να μαζεύει στις ακαδημίες της τους καλύτερους παίκτες είτε από την Ισπανία και τη Καταλωνία, είτε από τον υπόλοιπο κόσμο. Όποιος είναι καλός και ξεχωρίζει, τότε πηγαίνει στη πρώτη ομάδα. Είναι απολύτως ξεκάθαρα τα πράγματα. Δεν κοιτάνε τη καταγωγή του παίκτη. Σίγουρα αν αυτός είναι από τη Καταλωνία, τότε είναι ακόμη καλύτερο, καθώς το τοπικιστικό στοιχείο είναι εξαιρετικά έντονο”.
Για τις ελληνικές ομάδες που δεν δίνουν ευκαιρίες στους νέους παίκτες:
“Πρέπει να αλλάξει αυτή η νοοτροπία. Έπρεπε να είχαμε εκμεταλλευτεί τη “φουρνιά” του 2004. Είμαστε σε μία νοοτροπία, όπου μας ενδιαφέρουν τα πρόσωπα και οι παράγοντες, παρά οι ίδιοι οι νεαροί ποδοσφαιριστές. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο θα πρέπει να το διορθώσουν αυτό, γιατί βλέπουμε πως ο κόσμος ολοένα και μειώνεται από τα γήπεδα και δεν έχει πλέον το ίδιο ενδιαφέρον που είχε άλλες σε άλλες εποχές”.
Για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τη Football League:
“Συμφωνώ σε πολλά πράγματα με τη Κυβέρνηση και σε όλα όσα προσπαθεί να κάνει για να αλλάξει μερικά από αυτά που ταλανίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να βελτιωθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο, όμως, πιστεύω πως βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Αλλά για να γίνει καλύτερο το ποδόσφαιρό μας πρέπει να γίνουμε και εμείς καλύτεροι ως φίλαθλοι. Δε γίνεται να πηγαίνω στο γήπεδο και να βλέπω τον πατέρα να έχει το παιδί του από δίπλα και να βρίζει”.
Για τους προσωπικούς του στόχους και για εκείνους της Λαμίας:
“Στόχος μου είναι να είμαι καλά σε θέμα υγείας και να μπορώ να ευχαριστιέμαι όσο το δυνατόν περισσότερο το ποδόσφαιρο. Τώρα ο στόχος της Λαμίας είναι να τερματίσει όσο το δυνατόν υψηλότερα και να τερματίσουμε έστω και μία θέση πιο ψηλά σε σχέση με πέρυσι. Παρόλα αυτά θα προσπαθήσουμε σκληρά για να διεκδικήσουμε την άνοδο”.
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας