O Λευτέρης Ματσούκας συγκαταλέγεται στη μικρή λίστα Ελλήνων ποδοσφαιριστών που όχι μόνο έχουν κατακτήσει το πρωτάθλημα Ελλάδος (σ.σ με τη φανέλα του Ολυμπιακού) αλλά έχουν κατορθώσει να αγωνιστούν σε ομάδα του εξωτερικού με την Βέρντερ Βρέμης να αποτελεί ένα κομμάτι του Έλληνα επιθετικού.
Ειδικότερα, σε ηλικία 19 ετών ο Λευτέρης προερχόμενος από τα φυτώρια του Ολυμπιακού και έχοντας υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο με τους “ερυθρόλευκους” βρέθηκε στη Βρέμη για λογαριασμό της τοπικής ομάδας και συνέλεξε ασύλληπτες εμπειρίες που τον ακολούθησαν στη μετέπειτα ποδοσφαιρική του καριέρα και στην επαγγελματική νοοτροπία που έχει αποκτήσει.
Ο 26χρονος άσος αν και χρειάστηκε στη συνέχεια να επιστρέψει στην Ελλάδα και να περιπλανηθεί σε πολλές ομάδες Γ και Β εθνικής, όπως ο Παναιγιάλειος, η Καλλιθέα, ο Ηρακλής και ο Φωστήρας βρήκε έστω και προσωρινά την ποδοσφαιρική του Ιθάκη στον Αχαρναϊκό, ο οποίος θα επιχειρήσει φέτος να εξασφαλίσει την γρήγορη παραμονή του.
Ωστόσο, ο Λευτέρης Ματσούκας αποκάλυψε στον “Βασιλιά” ότι θεωρεί πως έχει αφήσει ανεκπλήρωτους λογαριασμούς και γι΄αυτό έχει θέσει τον πήχη ψηλά και δεν κοιτάζει σύνορα.
Αναλυτικά τα λόγια του Λευτέρη Ματσούκα στον “Βασιλιά”:
Ποιες είναι οι πρώτες αναμνήσεις και εμπειρίες που σου άφησε το πέρασμά σου από τη Βέρντερ Βρέμης;
Η μεταγραφή στη Βέρντερ ήρθε λίγο απότομα διότι η πρόταση μου ήρθε στις 10 Ιανουαρίου και μέσα σε 3 μέρες βρήκα τη λύση με τον Ολυμπιακό και ταξίδεψα στην Γερμανία. Ήταν δύσκολη η αρχή διότι ήμουν μόλις 18 χρονών και εγκαταστάθηκα σε μία χώρα χωρίς τους γονείς μου και τους φίλους μου, σε ένα κλίμα εντελώς διαφορετικό από αυτό της Ελλάδας. Για παράδειγμα, θυμάμαι ότι μετά τις προπονήσεις οι παίκτες δεν έστηναν τα κλασικά “πηγαδάκια” μεταξύ τους, καθώς όλοι έφευγαν για το σπίτι τους για να ξεκουραστούν. Αυτή η αλλαγή ήταν απότομη για μένα και χρειάστηκα ένα τρίμηνο για να συνηθίσω τον τρόπο ζωής.
Ποιες ήταν οι διαφορές που συνάντησες στη Βρέμη σε σχέση με τον Ολυμπιακό όσον αφορά το προπονητικό τομέα και το ποδοσφαιρικό επίπεδο;
Η διαφορά ποιότητας ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές δεν ήταν χαώδης διότι και στον Ολυμπιακό τότε αγωνίζονταν κορυφαίοι παίκτες, όπως ο Γκαλέτι, ο Κοβάσεβιτς και ο Τζόρτζεβιτς. Ωστόσο, στην Γερμανία υπήρχε πολύ μεγαλύτερος επαγγελματισμός. Η ένταση κάθε προπόνησης ήταν στο 100% και υπήρχε περίπτωση να πηγαίναμε στο προπονητικό κέντρο στις 8 το πρωί και να φεύγαμε από εκεί στις 9 το βράδυ μετά από διπλή προπόνηση.
Θεωρείς ότι στην Γερμανία δίνουν μεγαλύτερες ευκαιρίες στους νεαρούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές σε σύγκριση με την Ελλάδα;
Στην Ελλάδα υπάρχει ξενομανία. Εάν δηλαδή ο εκάστοτε Έλληνας βρίσκεται από καιρό στις ακαδημίες μίας ομάδας και έρθει σαν μεταγραφή ένας ξένος ποδοσφαιριστής με την ίδια παικτική αξία τότε στα μάτια του οπαδού και των προπονητών θα φανεί λίγο διαφορετικό το ξένο. Αντίθετα, στη Γερμανία θα στηρίξουν τα δικά τους παιδιά σε περίπτωση που ένας γηγενής είναι το ίδιο ισάξια καλός με έναν ξένο. Επιπλέον στη Γερμανία δε φοβούνται να χρησιμοποιήσουν νεαρούς ποδοσφαιριστές σε αγώνες βαρύνουσας σημασίας, όπως είχε συμβεί άλλωστε εκείνη την περίοδο με ένα παίκτη από τις ακαδημίες της Βέρντερ σε ημιτελικό του Κυπέλλου Ουέφα.
Σε δυσκόλεψε η προσαρμογή στη γερμανική ζωή και στην ντόπια κουλτούρα;
Με δυσκόλεψε ιδιαίτερα στο πρώτο διάστημα, διότι πήγα τον Γενάρη, σε ένα βαρύ χειμώνα με θερμοκρασίες που δεν είχα συνηθίσει στην πατρίδα μου. Επίσης, οι Γερμανοί είναι ένας περίεργος λαός, ο οποίος συστηματοποιεί κάθε ενέργεια του και αυτό μου δημιούργησε δυσκολίες όσον αφορά την αξιοποίηση του ελεύθερου μου χρόνου λόγω και του μικρού μεγέθους της πόλης της Βρέμης. Ειδικότερα, στον ελεύθερο μου χρόνο, αναλωνόμουν περισσότερο σε μία βόλτα ή την παραμονή στο σπίτι μου κάτι που φυσικά έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη ζωή στην Ελλάδα.
Εκείνη τη χρονιά είχες τη δυνατότητα να κάνεις προπόνηση με μία σειρά από ποδοσφαιριστές κορυφαίου επιπέδου. Ποιος από όλους σε εντυπωσίασε περισσότερο;
Την περίοδο που πήγα στη Βρέμη υπήρχαν πάρα πολλοί ποδοσφαιριστές τεράστιας αξίας αλλά αυτός που μου είχε κάνει μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ο Βραζιλιάνος Ντιέγκο. Αποτελούσε κάτι διαφορετικό από το γερμανικό στυλ, τον είχαν αγαπήσει όλοι στην πόλη και κατά τη γνώμη μου είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που έχω αντικρίσει ποτέ. Όσον αφορά τον Οζίλ, εκείνη τη χρονιά δεν αγωνιζόταν πάντα στο βασικό σχήμα αλλά είχε φανερώσει πτυχές του ταλέντου του που τον οδήγησαν στη μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης. Από την άλλη πλευρά, ο Ούγκο Αλμέιδα ήταν πιο “μεσογειακός” άνθρωπος επειδή ήταν Πορτογάλος και είχαμε μία καλή σχέση επειδή κάναμε μαθήματα γερμανικών μαζί και έκανε πολλές πλάκες. Τέλος, ο Μάρκο Μαρίν παρόλο που μεγάλωσε στη Γερμανία ήταν πιο εύθυμος χαρακτήρας από τους υπόλοιπους.
Σε τι διαφέρει η νοοτροπία των Γερμανών οπαδών από αυτή των Ελλήνων;
Η αλήθεια είναι ότι και στη Γερμανία ο οπαδισμός είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο, όπως και στη χώρα μας καθώς και εκεί εκδηλώνονται περιστατικά βίας. Η διαφορά έγκειται στην υπομονή των Γερμανών. Συγκεκριμένα, μετά από ένα στραβό αποτέλεσμα δε ψάχνουν να ρίξουν κάπου την ευθύνη ακόμα και στις ομάδες που πρωταγωνιστούν και υπάρχει μεγάλη πίεση, όπως η Μπάγερν Μονάχου και η Ντόρτμουντ. Αντίθετα, υπάρχει κατανόηση διότι οι οπαδοί έχουν αποκτήσει την κουλτούρα των συλλόγων με συνέπεια να στηρίζουν τους ποδοσφαιριστές.
Που πιστεύεις ότι οφείλεται η πτωτική πορεία του συλλόγου που παλεύει να αποφύγει τον υποβιβασμό τα τελευταία χρόνια;
Θεωρώ ότι μία ομάδα που κάνει για 3-4 χρόνια σπουδαίες πορείες, όταν αρχίζει η πτωτική της πορεία θα πρέπει να στηρίζεται στα ίδια πρόσωπα. Στη Βέρντερ άλλαξαν σχεδόν τα πάντα, καθώς αποχώρησε ο τεχνικός διευθυντής, Κλάους Άλοφς, ο επί πολλών ετών προπονητής, Τόμας Σααφ αλλά και πολλά άλλα αστέρια τα οποία δεν αντικαταστάθηκαν επάξια με τα έσοδα από τις πωλήσεις. Γι΄αυτό το λόγο, ένιωσα ότι η ομάδα παρατήθηκε κατά κάποιο τρόπο αλλά ευελπιστώ ότι σε μία πενταετία θα πρωταγωνιστεί ξανά στο γερμανικό πρωτάθλημα διότι δίνει ευκαιρίες στους νεαρούς ποδοσφαιριστές.
Στο δίλημμα Ομπαμεγιάνγκ-Λεβαντόφσκι τι ψηφίζεις;
Κατά τη γνώμη μου ο Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ είναι πιο χρήσιμος για την ομάδα του χάρη στην ταχύτητά του, η οποία ταιριάζει άψογα στο γρήγορο στυλ παιχνιδιού με τις πολλές πάσες με τον οποίο επιθυμεί ο Τόμας Τούχελ να αγωνίζεται η Ντόρτμουντ. Από την άλλη πλευρά, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι είναι ένας παίκτης που σκοράρει πολλά τέρματα σε μία ομάδα, όπως η Μπάγερν Μονάχου που μπορεί εύκολα, όμως να βρει αντικαταστάτη του.
Θεωρείς ότι στο φετινό κυνήγι του τίτλου η Λειψία θα αντέξει μέχρι τέλους ή η Μπάγερν Μονάχου θα κατορθώσει να καταβάλει την αντίστασή της;
Κατά τη γνώμη μου η Λειψία έχει ξεκινήσει δυναμικά τη φετινή σεζόν λόγω και της Red Bull, του μεγάλου χορηγού της η οποία έχει επενδύσει εκατομμύρια ευρώ από την ίδρυση του συλλόγου. Ωστόσο, αν και υπάρχει τεράστια ομοιότητα της Λειψίας με τη Λέστερ το γεγονός ότι το γερμανικό πρωτάθλημα είναι λιγότερο ανταγωνιστικό από το αγγλικό θα στερήσει τη δυνατότητα από τη Μπάγερν Μονάχου να έχει πολλές απώλειες. Γι΄αυτό το λόγο, πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα οι Βαυαροί θα πραγματοποιήσουν ένα σερί νικών και στο τέλος θα είναι αυτοί που θα σηκώσουν την “σαλατιέρα”
Πως σχολιάζεις το μείγμα νεαρών ποδοσφαιριστών και εμπειρότερων παικτών, όπως ο Πούλισιτς, ο Ντεμπελέ και οι Σίρλε, Παπασταθόπουλος και Πίτσεκ, που επιχειρεί να δημιουργήσει στη Ντόρτμουντ ο Τόμας Τούχελ;
Ο Τούχελ παίζει ένα άκρως επιθετικό ποδόσφαιρο με προωθητικές πάσες και για αυτό πιστεύω ότι οι Βεστφαλοί αποδίδουν ένα από τα καλύτερα στυλ ποδοσφαίρου στην Ευρώπη. Για μένα η Ντόρτμουντ είναι η αγαπημένη μου ομάδα αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη και γι΄αυτό πιστεύω ότι θα αποτελέσει την αποκάλυψη των επόμενων 2-3 ετών αν κάνει και κάποιες προσθήκες ακόμη. Όσον αφορά τους Ντεμπελέ και Πούλισιτς θεωρώ ότι είναι παίκτες τεράστιας ποιότητας που έχουν προσαρμοστεί άριστα στο σύστημα και στις απαιτήσεις του προπονητή τους.
Θεωρείς ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο αποτελεί άξιο κάτοχο της φετινής “Χρυσής Μπάλας”;
Πιστεύω ότι δίκαια την κατέκτησε τόσο λόγω της κατάκτησης του EURO με την εθνικής Πορτογαλίας όσο και λόγω της συχνότητας που σκόραρε τη φετινή χρονιά. Φυσικά, πολλές φορές για το συγκεκριμένο βραβείο παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως το μάρκετινγκ αλλά νομίζω ότι αυτή τη σεζόν το άξιζε.
Ποιο κατά τη γνώμη σου είναι το κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο:
Το αγγλικό με διαφορά από το δεύτερο. Αυτό ισχύει διότι οι βασικές διεκδικήτριες του τίτλου, όπως η Τσέλσι και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πρέπει να παίξουν τουλάχιστον 20 παιχνίδια πάρα πολύ δύσκολα με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται πολλές εκπλήξεις ακόμα και σε αναμετρήσεις που αγωνίζεται ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας με τον τελευταίο. Αντίθετα, η Μπάγερν Μονάχου στη Γερμανία ή η Γιουβέντους στην Ιταλία βρίσκουν παιχνίδια για να πάρουν εύκολους βαθμούς.
Σε ποιους τομείς το πέρασμα σου από τη Βέρντερ Βρέμης σε βελτίωσε ως ποδοσφαιριστή και ως άνθρωπο;
Βελτιώθηκα κυρίως στο τομέα της συγκέντρωσης και της αφοσίωσης στην προπόνηση. Επιπλέον παρατήρησα πράγματα που δεν είχα ξαναδεί, καθώς ακόμα και στις ακαδημίες τα νεαρά παιδιά δουλεύουν πολύ σε θέματα τακτικής. Με βοήθησε επίσης, για την μετέπειτα πορεία μου όσον αφορά την προπονητική να μάθω κάτι διαφορετικό σε επίπεδο εκγύμνασης. Σε σχέση με το τεχνικό κομμάτι είναι σαφές ότι όταν προπονείσαι με παίκτες ανώτερου επίπεδου βελτιώνεσαι χωρίς να το καταλάβεις κάτι που το παρατήρησα και με την τεχνική μου κατάρτιση.
Ποια είναι η διαφορά επιπέδου της δεύτερης και της τρίτης εθνικής στην Ελλάδα συγκριτικά με τη Γ εθνική Γερμανίας;
Στη Γ εθνική Γερμανίας υπήρχαν ομάδες με μεγάλα μπάτζετ, όπως η Ντιναμό Δρέσδης, η Λειψία και η Χάνσα Ροστόκ που γέμιζαν τα γήπεδα τους και η διαφορά στις υποδομές τους ήταν τεράστιες. Όσον αφορά την παικτική ποιότητα αρκεί να αναφέρω ότι υπήρχαν παίκτες στη Γ εθνική της Γερμανίας που με κλειστά μάτια μπορούσαν να αγωνιστούν στην Σούπερ Λιγκ.
Σε τι πιστεύεις οφείλεται το γεγονός ότι έχεις αγωνιστεί σε έξι ομάδες τα τελευταία έξι χρόνια;
Νομίζω ότι αρχικά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον σοβαρό τραυματισμό που είχα, ο οποίος με δυσκόλεψε να βρω τα πατήματά μου. Δεύτερον, έχει να κάνει και με την προσπάθειά μου να βρω κάθε χρονιά κάτι καλύτερο με αποτέλεσμα να απογοητεύομαι συνεχώς και να τα βάζω με τον εαυτό μου. Φυσικά σημαντικό ρόλο διαδραμάτιζε και το οικονομικό κομμάτι στο οποίο επιχειρούσα να πετύχω την καλύτερη δυνατή λύση.
Γιατί ποιους λόγους πιστεύεις ότι τα ελληνικά γήπεδα δε γεμίζουν σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε όλες τις κατηγορίες των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων;
Νομίζω ότι το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα έχει υποτιμηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό λόγω των στημένων παιχνιδιών, των συνεχόμενων ανακοινώσεων μεταξύ των συλλόγων και της συνεχής επίρριψης ευθυνών της ήττας σε εξωγενείς παράγοντες. Επομένως όλα τα προαναφερθέντα σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση έχουν ρίξει το ελληνικό πρωτάθλημα στα μάτια του κόσμου. Τέλος και η βία στα γήπεδα αποτελεί ένα φαινόμενο που έχει συμβάλει στην αποστασιοποίηση των οπαδών από τα ελληνικά γήπεδα.
Ποιοι είναι οι φετινοί προσωπικοί σου στόχοι καθώς και οι στόχοι που έχει θέσει ο Αχαρναϊκός;
Ο Αχαρναϊκός πραγματοποιεί ένα νέο ξεκίνημα τη φετινή χρονιά με αλλαγές στη διοίκηση του συλλόγου και τη διατήρηση του περσινού κορμού. Είμαστε μία νέα ομάδα στη Β΄Εθνική, εδώ και 4 χρόνια, καθώς τις πρώτες δύο σεζόν σωθήκαμε στο παρά πέντε, την περσινή σεζόν πραγματοποιήσαμε μέτρια πορεία και φέτος όλα δείχνουν ότι θα είμαστε η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος. Στόχος της ομάδας είναι η γρήγορη παραμονή της και να αποδώσουμε θεαματικό ποδόσφαιρο έτσι ώστε να προσελκύσουμε και άλλο κόσμο στο γήπεδο, όπως το έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια. Όσον αφορά τους προσωπικούς μου στόχους επιθυμώ να σκοράρω όσον το δυνατόν περισσότερο για να έχω και εγώ με την απόδοσή μου το δικό μου αντίκτυπο στην ομάδα.
Ποιες είναι οι βλέψεις σου για το απώτερο μέλλον στην ποδοσφαιρική σου καριέρα;
Σίγουρα επιθυμώ να επιστρέψω σε ομάδα Α εθνικής και στο άμεσο μέλλον θα ήθελα πάλι να φύγω για το εξωτερικό, καθώς θα με ενδιέφερε το ενδεχόμενο να αγωνιστώ σε ομάδες τη δεύτερης και της τρίτης κατηγορίας της Γερμανίας.
Ποιες ομάδες θεωρείς ότι θα παλέψουν φέτος για την άνοδο στην Σούπερ Λιγκ;
Πιστεύω ότι ο Άρης λόγω της ποιότητας του ρόστερ και του βάρους της φανέλας θα προβιβαστεί. Από εκεί και πέρα για τις υπόλοιπες θέσεις θα παλέψουν μέχρι την τελευταία αγωνιστική η Λαμία, τα Τρίκαλα, ο ΟΦΗ και ο Απόλλωνας. Προσωπικά βλέπω τη Λαμία και τον Απόλλωνα διότι ο ΟΦΗ είναι μια νέα ομάδα που ακόμα ψάχνει τα πατήματά της.
Πως κρίνεις το νέο ξεκίνημα της εθνικής Ελλάδος υπό τις οδηγίες του Μίχαελ Σκίμπε στην προσπάθεια μας να προκριθούμε στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018;
Θεωρώ ότι με τον κύριο Σκίμπε έχει βελτιωθεί πάρα πολύ το άσχημο κλίμα που υπήρχε στο παρελθόν με αποτέλεσμα αυτό να φανεί στα τελευταία παιχνίδια της εθνικής στα οποία οι διεθνείς έμοιαζαν σαν οικογένεια. Πιστεύω ότι έχει επιστρέψει το οικογενειακό κλίμα και οι παίκτες αφήνουν σε δεύτερη μοίρα τα συλλογικά τους καθήκοντα με τρανταχτό παράδειγμα τα πανηγύρια των ποδοσφαιριστών του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος μετά το γκολ του Τζαβέλα κόντρα στη Βοσνία στο τελευταίο λεπτό που μας χάρισε ένα χρυσό βαθμό.
Κατά τη γνώμη μου η εθνική Ελλάδος διαθέτει ποιοτικούς παίκτες, όπως ο Μήτρογλου, ο Μάνταλος και ο Φορτούνης, με τον Έλληνα άσο του Ολυμπιακού να θεωρώ ότι μπορεί να γίνει ηγέτης της εθνικής ομάδας, όπως απέδειξε τόσο στην περσινή όσο και στη φετινή σεζόν παρά τα όποια σκαμπανεβάσματα της απόδοσής του.
Ποιο είναι το σχόλιο σου για την κλήρωση του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ στο Γιουρόπα Λιγκ με τις Οσμάλινσπορ και Σάλκε αντίστοιχα;
Θεωρώ πιο πονηρή την κλήρωση του Ολυμπιακού διότι πρόκειται για μία άγνωστη αντίπαλο που βγήκε πρώτη σε ένα όμιλο με τη Βιγιαρεάλ και με πιο δύσκολες συνθήκες, καθώς οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει να ταξιδέψουν στην Τουρκία. Από την άλλη μεριά ο ΠΑΟΚ αγωνίζεται κόντρα σε μία γνώριμη αντίπαλο που ξέρει τον τρόπο παιχνιδιού της και κόντρα στην οποία κανείς δε θα του επιρρίψει ευθύνες αν αποκλειστεί από την φάση των “32”.
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις