ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πανευτυχής ο Μαρινάκης: «Δείξαμε τι σημαίνει η ψυχή του θρύλου»
Κωνσταντίνος Τζολάκης: Το θρυλικό βράδυ του τερματοφύλακα του Ολυμπιακού! (vids)
Ολυμπιακός: Οι πανηγυρισμοί στην Πόλη μετά την ιστορική πρόκριση! (vid)
Κλοπ, είσαι αξεπέραστος: Αποκλείστηκε και τους αγκάλιασε όλους έναν προς έναν! (vid)
ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, ΚΑΛΗΝΥΧΤΑΑΑ – Ήρωας Τζολάκης, στα ημιτελικά ο Ολυμπιακός! (vid)
Δεν ξέρει να χάνει η Λεβερκούζεν, αλλά να περνάει και να τους… πονάει! (vids)
Η Ρόμα των 10 παικτών πέρασε από τη Μίλαν και ονειρεύεται το Europa League! (vid)
Πικρό διπλό στο «Μπέργκαμο» η Λίβερπουλ (vid)
Όχι, έτσι ρε ΠΑΟΚ… (vids)
Η Ρόμα «τελείωσε» με δύο γκολ τη Μίλαν και έμεινε με 10 παίκτες! (vids)
ΠΑΟΚ – Μπριζ: Δυο γκολ ο Γιούτγκλα στην Τούμπα (vids)
Show και πάλι από τον Μαρτίνες στα πέναλτι! Έπιασε το πρώτο και μετά τα έβαλε με όλη την εξέδρα! (vid)
Ο Σαλάχ δίνει το σύνθημα της αντεπίθεσης, 0-1 με πέναλτι στο Μπέργκαμο (vid)
Ο τερματοφύλακας της Λιλ έκανε την επέμβαση της χρονιάς στην Ευρώπη! (vid)
Μάντσεστερ Σίτι: «Έσπασε» αρνητικό ρεκόρ για φέτος ο Ντε Μπρόινε στο Champions League!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Home Page

Η μέρα που ο Μπανκς σταμάτησε τον Πελέ

Το SportsKing.gr γυρίζει το χρόνο πίσω και θυμάται την ασύλληπτη επέμβαση του Γκόρντον Μπανκς στην κεφαλιά του Πελέ.

Η μέρα που ο Μπανκς σταμάτησε τον Πελέ

«Έχω συναντήσει πολλές φορές τον Πελέ από εκείνη την ημέρα και πάντα μου αναφέρει αυτή την επέμβαση, με αγκαλιάζει και χαμογελάει».

Το ημερολόγιο γράφει 7 Ιουνίου του 1970. Είναι η μέρα που ο Γκόρντον Μπανκς θα δει την Αγγλία να γνωρίζει τον αποκλεισμό από τη Βραζιλία, αλλά και το όνομά του να γράφεται με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ποδοσφαίρου, ως ένας από τους λίγους τερματοφύλακες στον κόσμο που σταμάτησε τον μεγάλο Πελέ.

Το ραντεβού στη Γουαδαλαχάρα

Η κάτοχος του τροπαίου, Αγγλία, ερχόταν αντιμέτωπη με την εξαιρετικά επικίνδυνη και… ορεξάτη Βραζιλία.

Η παρέα των Πελέ, Τοστάο, Ριβελίνο και Ζαϊρζίνιο είχε δείξει από την πρώτη κιόλας αγωνιστική των ομίλων τις διαθέσεις της, σκορπίζοντας με 4-1 την Τσεχοσλοβακία.

Η φόρα και οι ορέξεις της «Σελεσάο», ωστόσο, δεν έδειχναν να αγγίζουν τα «λιοντάρια». Γνώριζαν τη δυναμική της Βραζιλίας αλλά δεν θα παρέδιδαν τόσο εύκολα τα όπλα. Πως θα μπορούσαν άλλωστε, έχοντας κατακτήσει εκείνοι το προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο; Η θέση τους δε σήκωνε δειλία ή υπεκφυγές.

Από την αρχή κιόλας του παιχνιδιού, η Βραζιλία έδειξε τα δόντια της. Οι παίκτες του Ζαγκάλο έμοιαζαν ασταμάτητοι, με τον Ζαϊρζίνιο ειδικά να οργώνει το γήπεδο με κάθε ευκαιρία.

«Όταν είδα τη σέντρα, ήμουν σίγουρος ότι ήταν υπερβολικά ψηλή για να την φτάσει κάποιος. Τότε όμως είδα τον Πελέ. Έμοιαζε να πηδάει ψηλότερα και ψηλότερα μέχρι που έφτασε τη μπάλα», είχε πει μετά το παιχνίδι ο Μπανκς.

Το ρολόι έδειχνε δέκα λεπτά μετά το πρώτο σφύριγμα του διαιτητή και ο Ζαϊρζίνιο επιχειρούσε ακόμα μία από τις επικίνδυνες κούρσες του από τα δεξιά. Ο Τέρι Κούπερ προσπάθησε να τον σταματήσει αλλά μάταια, με τον Βραζιλιάνο αστέρα να περνάει τον αντίπαλό του σαν σταματημένο και να στέλνει συστημένη σέντρα για το κεφάλι του Πελέ.

Ο σούπερ σταρ της «σελεσάο» δεν έχασε στιγμή, σηκώθηκε ψηλότερα από τον Άγγλο αμυντικό, πήρε την κεφαλιά και η μπάλα ακολούθησε σίγουρη τροχιά προς τα δίχτυα. Σύσσωμη η ομάδα της Βραζιλίας αλλά και οι οπαδοί από τις κερκίδες ήταν έτοιμοι να αναφωνήσουν «ΓΚΟΛ».

Τότε όμως ήρθε η στιγμή για την οποία θα μνημονεύεται τόσο αυτό το παιχνίδι όσο και ο Γκόρντον Μπανκς για πάντα. Ο τερματοφύλακας των «λιονταριών» εκτινάχθηκε και έσωσε πάνω στη γραμμή τη μπάλα διώχνοντάς τη σε κόρνερ. Άπαντες είχαν μείνει άφωνοι. Οι συμπαίκτες του μετά το αρχικό μούδιασμα, έσπευσαν να τον συγχαρούν.

«Ήρθε από το πουθενά. Πήρα τέλεια την κεφαλιά και έστειλα τη μπάλα στη γωνία ενώ ο Μπανκς ήταν στην άλλη άκρη. Φώναζα ήδη ΓΚΟΛ όταν ο Μπανκς πετάχτηκε σα σολωμός, τίναξε το σώμα του στον αέρα και έφτασε τη μπάλα τόσο όσο για να τη χτυπήσει στο δοκάρι. Ήταν τρομερή επέμβαση», θα έλεγε κάποια στιγμή στο μέλλον ο Πελέ.

Οι παίκτες της «σελεσάο» είχαν εκπλαγεί αλλά το ηθικό τους δεν είχε πέσει. Συνέχισαν το σταθερό και αμείωτο σφυροκόπημα και κατάφεραν εν τέλει να παραβιάσουν την εστία του Μπανκς στο 59ο λεπτό με τον Ζαϊρζίνιο να χρίζεται σκόρερ και να χαρίζει τη νίκη στην ομάδα του.

Για την ιστορία, και οι δύο ομάδες προκρίθηκαν στα προημιτελικά από τους ομίλους (δεν υπήρχε τότε φάση των «16») όπου η Αγγλία αποκλείστηκε από τη Δυτική Γερμανία ενώ η Βραζιλία έφτασε μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου, περνώντας τα εμπόδια του Περού, της Ουρουγουάης και της Ιταλίας.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ