Ζούμε στην ποδοσφαιρική εποχή, όπου η κάθε λεπτομέρεια μετράει. Ζούμε στην εποχή, όπου οι ποδοσφαιριστές, αν θέλουν να πάνε μπροστά και να κάνουν καριέρα, πρέπει να κάνουν πολλές θυσίες.
Να ξεχάσουν τα ξενύχτια, τα ποτά, τις καταχρήσεις. Μέχρι και τα… σουβλάκια με τις πίτσες. Βαρύ τίμημα; Σίγουρα ναι. Αυτά και ακόμη περισσότερα είπε στον “Βασιλιά” ο Δημήτρης Καταβάτης.
Ο νεαρός φυσικοθεραπευτής τόνισε ποια είναι τα “μυστικά” για να φτάσει κανείς στην κορυφή και να παραμείνει εκεί για αρκετά χρόνια, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει λεπτομερή “έλεγχο” στο μοναδικό φαινόμενο που ακούει στο όνομα Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά και φυσικά να σχολιάσει την εθνική ομάδα της Αργεντινής του Λιονέλ Μέσι.
Αναλυτικά όσα είπε ο Δημήτρης Καταβάτης στον “Βασιλιά”:
Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η καλοκαιρινή προετοιμασία σε μία ομάδα;
“Ανήκω στο ιατρικό επιτελείο του Πανιωνίου από πέρυσι. Κάναμε μια πολύ καλή σεζόν πέρυσι. Ελπίζω και φέτος να τα πάμε ακόμη καλύτερα. Όσον αφορά την προετοιμασία των ομάδων το καλοκαίρι αυτή στις επαγγελματικές ομάδες διαρκεί από έξι μέχρι και οκτώ εβδομάδες, ενώ στις ερασιτεχνικές από τέσσερις μέχρι έξι. Όσον αφορά τους επαγγελματίες οι προπονήσεις είναι καθημερινές και μερικές φορές μέχρι και διπλές. Αυτό δεν ισχύει και για τους ερασιτέχνες που προπονούνται τέσσερις με πέντε φορές μέσα στην εβδομάδα”.
Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας ακούμε τους παίκτες να λένε “τα πόδια είναι βαριά” τι σημαίνει και που οφείλεται;
“Πρέπει να αναφέρουμε πως πριν την καλοκαιρινή προετοιμασία υπάρχει η περίοδος των διακοπών, η οποία στις επαγγελματικές ομάδες ονομάζεται μεταβατική περίοδος. Στις επαγγελματικές ομάδες η μεταβατική περίοδος διαρκεί συνήθως από πέντε μέχρι και επτά εβδομάδες. Πάντα βέβαια παίζει ρόλο και τι στόχο έχει ο κάθε σύλλογος. Κάτι που σημαίνει πως αν υπάρχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, όπως είχε πέρυσι ο Πανιώνιος, οι ποδοσφαιριστές θα ξεκουραστούν λιγότερο. Σε αυτό το χρονικό διάστημα οι παίκτες χάνουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της φυσικής τους κατάστασης. Γι’ αυτό το λόγο και υπάρχει η καλοκαιρινή προετοιμασία, προκειμένου να μπουν σε αγωνιστικούς ρυθμούς όσο το δυνατόν καλύτερα.
Βέβαια, να σημειώσουμε πως οι ποδοσφαιριστές δεν σταματούν να γυμνάζονται κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Απλά προπονούνται ατομικά και με λιγότερη ένταση. Είναι δύσκολη η αναπροσαρμογή του παίκτη μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ,με αποτέλεσμα να τα “πόδια να είναι βαριά”. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε και τα πρώτα φιλικά πάντα είναι… περίεργα”.
Πόσο σημαντικό είναι για έναν ποδοσφαιριστή να ξεκουραστεί καλά το καλοκαίρι;
“Πολλές φορές η ξεκούραση του ποδοσφαιριστή είναι πιο χρήσιμη από μία παραπάνω προπόνηση. Όπως και η υπερπροπόνηση μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλουμε. Πρέπει να υπάρχει σωστή αναλογία ανάμεσα στην ξεκούραση του παίκτη και την προπόνησή του κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου”.
Οι top ποδοσφαιριστές τι πρέπει να κάνουν το καλοκαίρι; Προπόνηση ή ξεκούραση;
“Όπως είπα και πιο πριν πρέπει να υπάρχει μια σωστή αναλογία ανάμεσα στην ξεκούραση και την προπόνηση κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Δεν γίνεται κάποιος ποδοσφαιριστής να μην κάνει καθόλου προπόνηση τη μεταβατική περίοδο, γιατί θα χάσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της φυσικής του κατάστασης. Υπάρχει μια χρονική περίοδος που ο παίκτης πρέπει να “σβήνει” και να ξεκουράζεται”.
Φέτος το καλοκαίρι είχαμε Μουντιάλ και είδαμε παίκτες όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Λιονέλ Μέσι να μην σταματάνε να παίζουν. Τι κάνουν και έχουν τέτοια φυσική κατάσταση; Η κούραση πότε θα τους “βγει”;
“Όταν μιλάμε για τέτοιου επιπέδου ποδοσφαιριστές πρέπει να σκεφτούμε πολλούς παράγοντες. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ένα φαινόμενο του ποδοσφαίρου, αλλά όταν μιλάμε για εκείνον θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν ξέρουμε πάρα πολλά πράγματα για εκείνον. Σε αυτό το επίπεδο και όταν μιλάμε για τέτοιους ποδοσφαιριστές δεν παίζει ρόλο μόνο η προπόνηση, αλλά και η διατροφή που συνοδεύεται με τα απαραίτητα συμπληρώματα. Φυσικά και αυτοί θα πρέπει να ξεκουράζονται. Ωστόσο, όταν υπάρχει Παγκόσμιο Κύπελλο αυτό δεν μπορεί να γίνει. Οπότε εκεί επεμβαίνουμε εμείς, όπου τους βοηθάμε να ανταπεξέλθουν σε αυτό το δύσκολο πρόγραμμα που έχουν είτε λέγεται Παγκόσμιο Κύπελλο, είτε ευρωπαϊκά ματς, είτε πολλά παιχνίδια μαζί. Αρκετές φορές, βέβαια, υπάρχουν και οι αποτυχίες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και οι τραυματισμοί”.
Πόσο σημαντική είναι η διατροφή σε μια ομάδα;
“Το κομμάτι της διατροφής τόσο κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας όσο και κατά τη διάρκεια της χρονιάς είναι το σημαντικότερο, πέρα από την προπόνηση. Το σώμα μας έχει ανάγκη από τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία. Η επιβάρυνση που υπάρχει στο σώμα του παίκτη κατά τη διάρκεια της προπόνησης είναι πολύ μεγάλη. Σκοπός μας είναι να πετύχουμε μια ισχυρή αντιοξείδωση. Αυτό γίνεται με σωστή διατροφή. Το σώμα μας είναι ό,τι του δώσουμε. Ο κάθε παίκτης πρέπει να ακολουθεί διαφορετικό πλάνο στο κομμάτι της διατροφής, καθώς έχει και διαφορετικές ανάγκες”.
H καλή εξωαγωνιστική ζωή των παικτών σε αντίθεση με το σύνθημα της Άρσεναλ την δεκαετία του 90′ (“νικάμε ή χάνουμε εμείς θα πίνουμε”) έχει φέρει τους ποδοσφαιριστές ακόμη πιο ψηλά;
“Σαφώς! Σίγουρα και ο ποδοσφαιριστής χρειάζεται το ψυχαγωγικό κομμάτι για λόγους ψυχολογίας. Όμως είμαστε στο 2018 και έχουν γίνει πολλές έρευνες που δείχνουν ότι η διατροφή παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Όσον αφορά αυτό που λες πολλές ομάδες τρώνε πίτσα μετά τους αγώνες. Σίγουρα δεν είναι σωστό, αλλά εκείνη τη στιγμή λόγω της μεγάλης δαπάνης που έχει γίνει στον αγώνα, είναι επιτρεπτό. Βέβαια, δεν είναι το καλύτερο γεύμα και θα μπορούσαν να είχαν φάει κάτι καλύτερο”.
Υπάρχουν ομάδες που “σπρώχνουν” τους παίκτες σε απαγορευμένες ουσίες, ώστε να είναι σε υψηλό επίπεδο;
“Όσον αφορά τη Σούπερ Λίγκα δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος παίκτης να είναι διατεθειμένος να πάρει ένα τόσο μεγάλο ρίσκο και να βάλει σε κίνδυνο την καριέρα του. Δεν ξέρω τι γίνεται σε υψηλότερα επίπεδα. Αλλά είναι πραγματικά πολύ μεγάλο ρίσκο. Εμείς σαν επιτελείο το θεωρούμε απαγορευτικό και είμαστε κατά”.
Ποιο μπορεί να είναι το επόμενο, επαναστατικό βήμα στην εξέλιξη του ποδοσφαίρου; Υπάρχει κάτι τέτοιο ή έχουμε φτάσει ταβάνι;
“Ταβάνι η επιστήμη δεν πιάνει ποτέ. Αυτό που είχε κάνει τότε ο Αρσέν Βενγκέρ στην Άρσεναλ όσον αφορά τη διατροφή ήταν μια μεγάλη επανάσταση. Κανείς ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να κάνει την τέλεια διατροφή γι’ αυτό και έρχονται τα συμπληρώματα για να τον βοηθήσουν. Θεωρώ με το πέρασμα των χρόνων σίγουρα θα υπάρξει ξανά κάτι τέτοιο”.
Αν μια ομάδα δεν κάνει καλή καλοκαιρινή προετοιμασία πότε θα βγει στον αγωνιστικό χώρο;
“Η καλοκαιρινή προετοιμασία είναι το πιο σημαντικό πράγμα για έναν ποδοσφαιριστή. Μέσα από την προετοιμασία μπορεί να εξαρτηθεί όχι μόνο η πορεία ενός ποδοσφαιριστή, αλλά ακόμη και η υγεία του. Η καλοκαιρινή προετοιμασία βασίζεται και στις υποχρεώσεις που έχει μια ομάδα. Αν έχει αγωνιστικές υποχρεώσεις, τότε η προετοιμασία έχει πολύ στενά όρια. Μια κακή προετοιμασία θα βγάλει πολλά προβλήματα όσο από άποψη τραυματισμών όσο και από άποψη απόδοσης.Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι εκείνη που βλέπουμε μια ομάδα να κάνει “κοιλιά””.
Η “κοιλιά” σε μια ομάδα πρέπει να υπάρχει; Είναι λογικό; Και αν ναι πόσο πρέπει να κρατάει;
“Στο υψηλότερο επίπεδο βλέπουμε ομάδες όπως είναι η Μπαρτσελόνα και η Μάντσεστερ Σίτι να έχουν από την αρχή ως το τέλος της σεζόν την ίδια απόδοση. Εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε ούτε τις εγκαταστάσεις, ούτε την τεχνογνωσία, ούτε τις υποδομές για να στηρίξουμε κάτι τέτοιο. Οπότε η “κοιλιά” είναι δεδομένη για τις ελληνικές ομάδες. Ωστόσο, πιστεύω στο μέλλον ότι μπορούμε να πλησιάσουμε το επίπεδο στο εξωτερικό”.
Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας υπάρχουν πάντα έντονες ασκήσεις. Σου έχει πει ποτέ κανένας παίκτης να μειωθεί η ένταση;
“Προφανώς και οι παίκτες κουράζονται πολύ περισσότερο τότε, καθώς οι προπονήσεις είναι εντατικές. Αλλά δεν φταίμε εμείς για την κούρασή τους, αλλά οι γυμναστές. Εμείς είμαστε εκείνοι που τους παίρνουμε την κούραση μέσω της αποθεραπείας. Από εκεί και πέρα είναι πολύ συχνό. Όχι μόνο στην πλάκα, αλλά και σοβαρά να έρθουν να μας τα πουν. Αλλά η δική μας δουλειά είναι να τους έχουμε έτοιμους”.
Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι για έναν παίκτη, αλλά και για εσάς να έρχεται στο τέλος της καλοκαιρινής προετοιμασίας;
“Αρκετοί παίκτες έρχονται στο τέλος της προετοιμασίας για πολλούς και διάφορους λόγους με τη φυσική τους κατάσταση να μην είναι και τόσο καλή. Σε αυτό το κομμάτι μπαίνει ο γυμναστής που μέσα από τα εργομετρικά του παίκτη και του καθορίσει το ανάλογο πρόγραμμα, προκειμένου να προσαρμοστεί στο προπονητικό ρυθμό της υπόλοιπης ομάδας”.
Μια καλή καλοκαιρινή προετοιμασία μπορεί να βοηθήσει έναν παίκτη στο να μη τραυματιστεί;
“Ένας τραυματισμός είναι πολυπαραγωντικός. Ωστόσο, η καλοκαιρινή προετοιμασία παίζει σημαντικό ρόλο τόσο σε αυτό το κομμάτι (των τραυματισμών) όσο και στην απόδοση του παίκτη όλη τη σεζόν. Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας και λόγω των μεγάλων επιβαρύνσεων αν δεν υπάρξει κατάλληλη εξειδίκευση, τότε μπορεί να αποβεί και μοιραία για το υπόλοιπο της σεζόν, με αποτέλεσμα ο παίκτης να βγάλει και άλλους τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης σεζόν”.
Για τη σχέση που μπορεί να αναπτύξει κάποιος φυσικοθεραπευτής με παίκτες που έχουν τραυματιστεί;
“Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση για εμένα είναι εκείνη του Μανώλη Σιώπη. Μου έχει μείνει το πάθος και η σοβαρότητα που είχε στην αποκατάσταση. Ήταν πολύ τυπικός και πραγματικά μέσα απ’ όλο αυτό αναπτύξαμε μια σχέση, με αποτέλεσμα να θέλω πάρα πολύ να τον δω να παίζει.
Σίγουρα προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο τυπικοί και πιο επαγγελματίες στη δουλειά μας. Όμως, όταν είσαι με κάποια άτομα τόσες ώρες μέσα στην ημέρα τότε έρχεσαι ακόμη πιο κοντά. Οπότε ναι δένεσαι με τον παίκτη και θες να τον δεις να γίνεται άμεσα καλά”.
Που οφείλονται οι αυξομειώσεις στην επιστροφή των ποδοσφαιριστών κατά τη διάρκεια ενός τραυματισμού τους;
“Πέρα από τις υποδομές που έχει κάθε ομάδα, το έμψυχο υλικό, τις εγκαταστάσεις, πέρα απ’ όλους αυτούς τους παράγοντες παίζει ρόλο και ο γενετικός παράγοντας. Κάθε παίκτης και κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός. Όλα αυτά που είπα στην αρχή, σαφώς και θα βοηθήσουν σε ένα μεγάλο ποσοστό, αλλά δεν γίνεται να μην λάβουμε υπόψιν μας τη μοναδικότητα του κάθε παίκτη. Γι’ αυτό και διαφέρει ο χρόνος αποκατάστασής τους”.
Ποιες οι διαφορές ανάμεσα σε Κριστιάνο Ρονάλντο και Γκάρεθ Μπέιλ; Γιατί έχουν τόσο μεγάλη απόκλιση στο θέμα των τραυματισμών, ενώ οι παροχές που τους παρείχε η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν ίδιες;
“Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ένας μοναδικός οργανισμός. Είναι ένα θαύμα της φύσης. Όπως και ο Μπέιλ. Έχει απίστευτο μυϊκό σύστημα. Όπως και ο Μπέιλ. Θεωρώ ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο γιατί από το ξεκίνημα της καριέρας του δεν είχε τόσους τραυματισμούς όσους είχε ο Μπέιλ. Σε κάτι τέτοιο σημαντικό ρόλο παίζει και ο παράγοντας τύχη. Ο Μπέιλ ήταν άτυχος και είχε αρκετούς τραυματισμούς κάτι που τον επηρέασε όσο ανέβαινε επίπεδο, φτάνοντας να παίζει στη Ρεάλ.
Από την άλλη το DNA του Κριστιάνο είναι απίθανο. Είναι ένα θαύμα της φύσης και φυσικά τον θαυμάζω”.
Υπάρχει κάποιο άλλο μοντέλο που μπορεί να φέρει τα ίδια αποτελέσματα με εκείνα του Κριστιάνο; Ή του Πορτογάλου είναι το καλύτερο;
“Το πιο πετυχημένο μοντέλο είναι του Κριστιάνο. Είναι πραγματικά απίστευτη η τυπικότητα που έχει αυτός ο παίκτης. Είναι απίθανο το πάθος του για τη δουλειά που κάνει. Γι’ αυτό και έχει ξεχωρίσει. Κάθε ποδοσφαιριστής αποτελεί παράδειγμα για τα νέα τα παιδιά. Όσο και για τους ερασιτέχνες. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο όσον αφορά το θέμα της δουλειάς του είναι σίγουρα το νούμερο ένα”.
Οι μεγάλοι παίκτες του παρελθόντος (Πελέ, Κρόιφ, Μαραντόνα) που θα έφταναν αν είχαν τους τρόπους προπόνησης του σήμερα;
“Προφανώς και δεν είχαμε τόσο μεγάλη επιστημονική εξέλιξη πριν από 30 και 40 χρόνια. Βέβαια, οι εν λόγω προσωπικότητες είχαν πολύ μεγάλο ταλέντο. Αν τους είχαμε στη σήμερον ημέρα πάλι θα ξεχώριζαν”.
Ποιος παίκτης ξεχώρισε στο Παγκόσμιο Κύπελλο λόγω της φυσικής του κατάστασης;
“Θα ξεκινήσω και πάλι με τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Όχι μόνο δεν κουράζεται, αλλά δείχνει να τα πηγαίνει καλύτερα. Μετά για εμένα είναι ο Σέρχιο Ράμος. Έχω παρακολουθήσει πολλές προπονήσεις του και δεν μου προκαλεί εντύπωση που είναι σε τόσο καλό επίπεδο”.
Κάνει καλό ή κακό σε έναν παίκτη να είναι “χαλαρός” στην προπόνηση;
“Αυτό δεν το επιλέγουν οι ποδοσφαιριστές. Είναι εντολή του επιτελείου, κάτι τέτοιο. Ο προπονητής είναι εκείνος που ορίζει την ένταση της προπόνησης. Ακόμη και στα δικά μας επίπεδα οι παίκτες παρακολουθούνται με GPS. Σύμφωνα με τις αδυναμίες του κάθε παίκτη ο γυμναστής βγάζει και το ανάλογο πρόγραμμα. Είναι αδύνατον για κάποιον παίκτη να… λουφάρει”.
Ποιο είναι το “μυστικό” των ποδοσφαιριστών που παίζουν μέχρι 40 ετών;
“Το μυστικό λέγεται επιστήμη. Υπάρχει μεγάλη εξέλιξη πίσω απ’ όλο αυτό που βλέπουμε και γι’ αυτό το λόγο πιστεύω πως όσο περνάνε τα χρόνια θα βλέπουμε ολοένα και περισσότερους να παίζουν ως τα 40 και παραπάνω. Βλέπουμε τον Κριστιάνο Ρονάλντο στα 33 του και να είναι σε αυτή την κατάσταση. Νομίζω το λογικό είναι πως το συγκεκριμένο όριο ηλικίας θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον”.
Παρατηρούμε τον Κριστιάνο Ρονάλντο που είναι στα 33 και μοιάζει ακούραστος. Πιστεύεις πως μπορεί να συνεχίσει στο ίδιο επίπεδο μέχρι τα 40 και βάλε;
“Νομίζω ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα συνεχίσει να παίζει έτσι μέχρι να πετύχει τους προσωπικούς του στόχους. Είναι ένας παίκτης που έχει τεράστιο εγωισμό”.
Τι θα πρέπει να προσέξουν τα νέα παιδιά που ξεκινάνε τώρα την καριέρα τους; Τι συμβουλή θα τους έδινες;
“Κάποιο παιδί που έχει ξεχωρίσει λόγω του ταλέντου του και θέλει να συνεχίσει θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα το κομμάτι της διατροφής του, όσο και το κομμάτι της προπόνησης και της ξεκούρασης. Στις μικρές ηλικίες το σώμα αλλάζει ταχύτατα. Αλλά μόνο έτσι θα πάει μπροστά”.
Ποιο εύκολη είναι η συνεργασία με έναν έμπειρο ποδοσφαιριστή ή με κάποιο παιδί που ξεκινάει τώρα την καριέρα του;
“Ένας έμπειρος ποδοσφαιριστής με βοηθάει πολύ περισσότερο, καθώς ξέρει το σώμα του και έχει εμπειρία από τους τραυματισμούς του. Αυτό εγώ το “εκμεταλλεύομαι” και στο τέλος έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα”.
Τι πρέπει να κάνει ένας ποδοσφαιριστής όταν θέλει να διασκεδάσει ή να διαθέσει χρόνο για τον εαυτό του;
“Θα πρέπει να κοιμάται αρκετές ώρες. Σίγουρα είναι πολύ σημαντικό αυτό. Όπως σημαντικό είναι να έχει ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό του. Όταν ένας παίκτης έχει στόχο την καριέρα και θέλει να φτάσει ψηλά, τότε θα πρέπει να θυσιάσει και πολλά πράγματα για να πετύχει”.
Πρέπει να υπάρχουν μέρες, όπου το ωράριο χρειάζεται να είναι λίγο πιο… χαλαρό;
“Σίγουρα χρειάζεται. Γι’ αυτό άλλωστε και υπάρχουν και θα πρέπει να υπάρχουν μέρες που οι ποδοσφαιριστές να κάνουν ένα break. Γιατί το ψυχολογικό κομμάτι παίζει σημαντικό ρόλο στην απόδοση. Όλα αυτά πρέπει να συνδυάζονται με τους στόχους της ομάδας”.
Αν ένας παίκτης βιαστεί να επιστρέψει σε αγωνιστικούς ρυθμούς μπορεί να έχει πρόβλημα;
“Σίγουρα. Αν ένας ποδοσφαιριστής βιαστεί να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση χωρίς να έχει γίνει πλήρης αποκατάσταση του τραυματισμού του οι πιθανότητες υποτροπής είναι τεράστιες. Βέβαια, σε αυτό το επίπεδο που βρισκόμαστε υπάρχουν πολλά τεστ που δείχνουν αν ο παίκτης είναι έτοιμος να παίξει ή όχι”.
Ποιοι είναι οι στόχοι του Πανιωνίου για τη νέα σεζόν και ποιοι οι δικοί σου;
“Κύριος στόχος της ομάδας είναι να υπάρχει υγεία, να μην υπάρχουν τραυματισμοί, να μη υπάρχουν απώλειες. Στόχος της ομάδας είναι να κάνει μια καλή πορεία.
Τώρα όσον αφορά τους προσωπικούς μου στόχους είναι να δώσω τα μέγιστα για την ομάδα, τα μέγιστα για τους παίκτες, να γίνομαι καλύτερος μέσα απ’ όλο αυτό”.
Τι γεύση σου αφήνει η πρώτη σου σεζόν με τον Πανιώνιο;
“Είναι τεράστια τα οφέλη που έχω αποκομίσει. Υπέροχες αναμνήσεις. Ειδικά στην Ευρώπη. Κόντρα στην Μακάμπι στο Ισραήλ. Όπως και δεν θα ξεχάσω και τον ημιτελικό Κυπέλλου, όπου φτάσαμε στους “4”. Όσο και αν είμαστε στο κομμάτι του επιτελείου ακόμη και αν δεν παίζουμε τα ζούμε σε μεγάλη ένταση”.
Πόσο καταπονεί τον οργανισμό ενός παίκτη το μπάνιο στη θάλασσα;
“Ειδικά γι’ αυτή την περίοδο η παραλία… απαγορεύεται για τους παίκτες. Δεν πρέπει να πάνε. Πόσο μάλλον όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή. Η έκθεση στον ήλιο αφυδατώνει τον οργανισμό. Πόσο μάλλον όταν παίκτης έχει τόσο έντονη σωματική καταπόνηση, μετά από τις διπλές προπονήσεις”.
Πλέον οι προπονητές δίνουν περισσότερη έμφαση στη φυσική κατάσταση ή στο ταλέντο;
“To να χτίσεις έναν ποδοσφαιριστή όσο ταλέντο και αν έχει θα πρέπει να τελειοποιήσει την απόδοσή του. Δεν γίνεται να δουλέψεις μόνο στο ταλέντο του ή την τεχνική του. Πρέπει να δουλέψει και στη φυσική κατάσταση. Ίσα- ίσα ένας παίκτης με καλύτερη φυσική κατάσταση δείχνει το ταλέντο του στο 100%”.
Τι έφταιξε για τον αποκλεισμό της Αργεντινής, αλλά και για την πορεία της Αγγλίας;
“Η Αργεντινή πέρασε με μεγάλη δυσκολία και έδειχνε πως δεν είναι έτοιμη για την επόμενη φάση. Φυσικά υπάρχει ο Λιονέλ Μέσι που όχι απλά είναι ένα φαινόμενο της Φύσης. Αυτόν τον παίκτη τον έχει στείλει ο Θεός. Είναι κάτι εξωπραγματικό αυτός ο παίκτης. Όμως, το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα. Θα πρέπει και η ομάδα να είναι σε ένα παρόμοιο επίπεδο. Άρα, ήταν λογικό να μην περάσει.
Θεωρώ πως η Αγγλία ήταν πιο έτοιμη όσον αφορά το θέμα της φυσικής κατάστασης. Πάντα οι Άγγλοι είναι ένα βήμα πιο μπροστά σε αυτά τα θέματα. Άρα αυτός είναι και ο λόγος που ξεχώρισε στο Μουντιάλ”.
Πόσο πιο “πίσω” είναι οι χώρες και οι ομάδες της Λατινικής Αμερικής όσον αφορά το κομμάτι της φυσικής κατάστασης;
“Οι ομάδες της Λατινικής Αμερικής είναι αρκετά πιο πίσω σε σχέση με τις ομάδες της Ευρώπης στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης. Βέβαια, αυτό είναι λογικό μιας και η οικονομική κατάσταση των εν λόγω χωρών δεν είναι και στο καλύτερο επίπεδο. Οπότε για μένα οφείλεται καθαρά εκεί”.
Για τους προσωπικούς του στόχους:
“Θέλω κάθε χρονιά να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου, δίπλα στους παίκτες μου. Σαφώς το εξωτερικό αποτελεί για εμένα ένα όνειρο, ώστε να δουλέψω σε μια μεγάλη ομάδα εκεί και πιστεύω πως αν συνεχίσω τη σκληρή δουλειά θα τα καταφέρω”.
- Ευχαριστούμε το U MAD ΙΝΤΕRNET SPORTS CAFE για τη φιλοξενία του
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις