ΘΕΜΑ: Σταθεροί «κουβαρντάδες» οι Άγγλοι, «χρυσάφι» στο Σαμπιονά

Η ΦΙΦΑ ανακοίνωσε επίσημα το πάρε-δώσε της θερινής μεταγραφικής περιόδου, με τους συγκεντρωτικούς αριθμούς να βγάζουν χρήσιμα συμπεράσματα.

Άλλη μία καλοκαιρινή περίοδος πέρασε, με τους περισσότερους από εμάς να χαζεύουμε στις παραλίες τις όμορφες παρουσίες και ταυτόχρονα τα κινητά μας περιμένοντας τις μεταγραφικές «βόμβες» και το πως θα στελεχωθούν οι ομάδες για την σεζόν που έρχεται – έχει έρθει βασικά – και θα μας καθηλώσει στους καναπέδες.

Η ΦΙΦΑ για άλλη μια χρονιά σταθερή στο «ραντεβού» της έφερε στην δημοσιότητα τα συγκεντρωτικά ποσά που δαπανήθηκαν κατά την μεταγραφική περίοδο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα κορυφαία πέντε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Γαλλία «τζίραραν» ούτε λίγα ούτε πολύ σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια – μνημόνια μέχρι να σβήσει ο Ήλιος – ενισχύοντας τα ρόστερ των ομάδων τους για την τρέχουσα σεζόν αγοράζοντας όπως φανερώνουν τα αποτελέσματα, υπεραξίες!

Σε αριθμούς τώρα, σταθερά πρώτο πρωτάθλημα, του οποίο οι ομάδες δαπάνησαν τα περισσότερα είναι η Πρέμιερ Λιγκ, με τους Άγγλους να ενισχύουν τους συλλόγους τους ξοδεύοντας συνολικά 1,44 δισεκαταμμύριο δολάρια. Λαμπρά παραδείγματα Λίβερπουλ και Άρσεναλ, με τους δύο συλλόγους να δίνουν μαζί περίπου 300 εκατομμύρια. Η επίσημοι αριθμοί μαζί με το αγγλικό πρωτάθλημα είναι οι εξής:

Αγγλία: $1.44bm

Ιταλία: $1.004bm

Ισπανία: $961m

Γαλλία: $419m

Γερμανία: $392m

Μεγάλο ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει και το δεύτερο σκέλος της έκθεσης, με τους αριθμούς παρακάτω να φανερώνουν κατά σειρά τα πρωταθλήματα με τις μεγαλύτερες «εισπράξεις» από την αγορά ποδοσφαιριστών. Πρώτη έρχεται η Γαλλία, με το Σαμπιονά να αποδεικνύεται φυτώριο παραγωγής ποδοσφαιριστών, το οποίο κάθε χρόνο εξάγει ακατάπαυστα.

Γαλλία: $833m (£640m)

Ισπανία: $716m (£550m)

Αγγλία: $559.5m (£430m)

Γερμανία: $485m (£373m)

Ιταλία: $417m (£321m)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ