74 χρόνια Σαντιάγο Μπερναμπέου

Πέρασαν 74 χρόνια από τη στιγμή που μπήκε το πρώτο λιθαράκι για το χτίσιμο του Σαντιάγκο Μπερναμπέου, ήταν μια μέρα σαν τη σημερινή πίσω στο 1944...

Γενέθλια έχει σήμερα η διάσημη έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης η οποία κλείνει 74 χρόνια ζωής. Πρόκειται για το γνωστό Σαντιάγο Μπερναμπέου την φυσική έδρα των πρωταθλητών Ευρώπης που μία μέρα σαν τη σημερινή πίσω στο 1944 έγινε η μεγάλη αρχή.

Βέβαια όταν ο θεμελιωτής και εμπνευστής αυτού του τεράστιου γηπέδου άνοιγε την σαμπάνια των εγκαινίων η ονομασία που είχε το γήπεδο ήταν διαφορετική. Γνωστό ως «Nuevo Estadio Chamartin» (Νέο στάδιο Τσαμαρτίν) το θρυλικό αυτό στάδιο άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά στις 14 Δεκεμβρίου του 1947, τρία χρόνια μετά τον πρώτο θεμέλιο λίθο το 1944.

Το νέο στάδιο των «μερένχες» χωρητικότητας 75.145 θεατών, χτίστηκε δίπλα από το παλιό γήπεδο του συλλόγου (Εστάδιο ντε Τσαμαρτίν), ενώ τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν τρία χρόνια αργότερα, στις 14 Δεκεμβρίου του 1947 με το παιχνίδι της Ρεάλ Μαδρίτης απέναντι στη πορτογαλική Μπελενένσες.

Η «βασίλισσα» τότε επικράτησε με σκορ 3-1 και ο Σαμπίνο Μπαρινάγα ήταν ο πρώτος παίκτης που σκόραρε στο νεόχτιστο γήπεδο των Μαδριλένων. Βέβαια η σημερινή ονομασία του γηπέδου έγινε το 1955 προς τιμήν του μεγάλου προέδρου των μερένγκες, Σαντιάγο Μπερναμπέου ενώ ο Φλορεντίνο Πέρεθ σχεδιάζει την ανακατασκευή του σε ένα πιο σύγχρονο και «μοντέρνο» στάδιο το οποίο μάλιστα θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της ομάδας και των θεατών και δεν θα ζηλέψει σε τίποτα των υπολοίπων γηπέδων της Ευρώπης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ