Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Ράφαελ Φαν ντερ Φάαρτ
FACE CONTROL

Ράφαελ Φαν ντερ Φάαρτ

Από ένα τροχόσπιτο στο Χέεμσκερκ έφτασε σχεδόν στην κορυφή του κόσμου, βρήκε ένα μέρος που θεωρεί «σπίτι» του, έγινε «ιππότης» της «βασίλισσας» Ρεάλ και περιπλανήθηκε με βάση την αγάπη. Το Face Control του Sportsking.gr σας παρουσιάζει την παραμυθένια ιστορία του Ράφαελ Φαν ντερ Φάαρτ.

07.11.2018 | 18:41

Είχε μια ζωή σαν παραμύθι. Και πως θα μπορούσε να μην έχει ο Ράφαελ Φαν ντερ Φάαρτ, ένας από τους τελευταίους αρτίστες του ποδοσφαίρου; Από τα παιδικά του χρόνια σ’ ένα τροχόσπιτο, στην πιο φημισμένη ακαδημία του κόσμου (Άγιαξ), από εκεί στο μοναδικό μέρους που ένιωσε «σπίτι» του (Αμβούργο), το οποίο άφησε για «βασίλισσα» Ρεάλ. Οι τσακωμοί του τον έφεραν στο «κρύο» Λονδίνο (Τότεναμ) και μετά πίσω στο «σπίτι» του, προτού περιπλανηθεί με βάση το συναίσθημα.

Ο Ράφαελ Φαν ντερ Φάαρτ από τις 4 Νοεμβρίου του 2018 δεν θα «ζωγραφίζει» μέσα στους αγωνιστικούς χώρους και το Face Control τους Sportsking.gr σας παρουσιάζει την ιστορία του…

Από ένα τροχόσπιτο στην καλύτερη ακαδημία στον κόσμο

Ο Ράφαελ Φαν ντερ Φάαρτ γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1983 στο Χέεμσκερκ από Ολλανδό πατέρα και Ισπανίδα μητέρα. Οι συνθήκες ζωής της οικογένειας του μικρού Ράφαελ ήταν αρκετά κακές, αφού ο ίδιος και όλα τα μέλη της οικογένειας ζούσαν σ’ ένα τροχόσπιτο. Αν και δεν είχε ιδιαίτερες ανέσεις από παιδί τον τράβηξε το ποδόσφαιρο. Συνήθιζε να στήνει τέρματα από κουτάκια μπύρας και να προσποιείται ότι είναι ο Ρομάριο, που ήταν ο παιδικός του ήρωας. Σε ηλικία 10 ετών ένας σκάουτερ των ακαδημιών του Άγιαξ τον ανακάλυψε και τον έφερε στο Άμστερνταμ, αλλάζοντας του τη ζωή για πάντα.

Αρχικά ο Φαν ντερ Φάαρτ αποκτήθηκε αρχικά δοκιμαστικά, όμως εντυπωσίασε όλους τους προπονητές του και έγινε «μόνιμος». Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ακαδημίες του Άγιαξ έγινε πολύ καλός φίλος με τους Τζον Χάιτινχα και Γουέσλι Σνάιντερ, με τους οποίους θα αγωνιζόταν και στη μεγάλη ομάδα μετέπειτα. Στις 19 Απριλίου 2000 ο Φαν ντερ Φάαρτ έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα του Άγιαξ στην ισοπαλία (1-1) με την Ντεν Μπος, κερδίζοντας τις εντυπώσεις.

Το «γυάλινο» wonderboy

Με το ξεκίνημα της σεζόν 2000-01 ο προπονητής του «Αίαντα», Κο Αντριαάνσε, συμπεριέλαβε στα πλάνα του τον 18χρονο τότε Φαν ντερ Φάαρτ, ο οποίος αγωνιζόμενος στη φυσική του θέση (10άρι) έκανε εκπληκτικά πράγματα στο γήπεδο και μέτρησε 9 γκολ και 8 ασίστ σε 32 συμμετοχές κερδίζοντας το προσωνύμιο «Νέος Κρόιφ», αλλά δεν μπόρεσε να βοηθήσει την ομάδα του, η οποία τερμάτισε μόλις τρίτη στο πρωτάθλημα Ολλανδίας.

Την αμέσως επόμενη χρονιά θα έρθει το πρώτο «χτύπημα» για τον Ολλανδό, ο οποίος θα τραυματιστεί στο γόνατο τον Φεβρουάριο του 2002 και θα μείνει για μερικούς μήνες έξω. Άμα τη επιστροφή του ο Φαν ντερ Φάαρτ θα ξαναχτυπήσει στο ίδιο ακριβώς γόνατο και χρειαστεί να περάσει την πόρτα του χειρουργείου και να του αφαιρεθεί ολόκληρος ο μηνίσκος. Ο τραυματισμός αυτός τον ανάγκασε να χάσει το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν του Άγιαξ, κατά την οποία κατέκτησε τόσο το πρωτάθλημα όσο και το κύπελλο Ολλανδίας, με τον ίδιο να μετράει 17 γκολ σε 27 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και να κερδίζει το βραβείο του κορυφαίου νέου Ολλανδού παίκτη για εκείνη τη σεζόν.

Οι τραυματισμοί συνεχίστηκαν και τη σεζόν 2002-03 για τον Φαν ντερ Φάαρτ, ο οποίος είχε παροδικά διαστήματα κατά τα οποία αγωνιζόταν με τον Άγιαξ. Παρόλα αυτά ο Ολλανδός μέσος μέτρησε 22 γκολ και 6 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, με τον «Αίαντα» να χάνει για μόλις ένα βαθμό το πρωτάθλημα και να φτάνει μέχρι τα προημιτελικά του Champions League, όπου και αποκλείστηκε από τη Μίλαν με γκολ στο 90′ (0-0, 3-2 τα δύο ματς).

Οι κακές εμφανίσεις του μεσοεπιθετικού στο ξεκίνημα της ερχόμενης σεζόν, σε συνδυασμό με το lifestyle του με την τότε αρραβωνιαστικιά του και μετέπειτα σύζυγο του, Σιλβί Μέις προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και κριτική από τα Μέσα και τους οπαδούς της ομάδας, οι οποίοι τον θεωρούσαν ηγέτη. Στη συνέχεια της σεζόν, ωστόσο, πήρε τα πάνω του και ήταν από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες που ο Άγιαξ επέστρεψε στο «θρόνο» του στην Ολλανδία, μετρώντας 7 ασίστ και 8 γκολ σε 34 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.

Με εισήγηση του προπονητή του «Αίαντα», Ρόναλντ Κούμαν, ο Φαν ντερ Φάαρτ χρίστηκε πρώτος αρχηγός της ομάδας το καλοκαίρι του 2004. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς κατά τη διάρκεια ενός φιλικού της εθνικής Ολλανδίας με τη Σουηδία, ο συμπαίκτης στον Άγιαξ, Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς τον τραυμάτισε σε μια φάση. Αυτό είχε ως συνέπεια την πώληση του Σουηδού επιθετικού, καθώς πολλοί θεώρησαν ότι η κίνηση του ήταν εσκεμμένη λόγω των κακών σχέσεων που είχαν οι δύο παίκτες. Ο Φαν ντερ Φάαρτ αναγκάστηκε να παίξει στη θέση του σέντερ φορ λόγω έλλειψης άλλου παίκτη, μια επιλογή του Κούμαν η οποία τον δυσαρέστησε αρκετά.

Το ποτήρι στη σχέση των δύο ανδρών ξεχείλισε όταν ο Ολλανδός προπονητής ζήτησε από τον 21χρονο τότε ποδοσφαιριστή να αγωνιστεί στα πλάγια στην αναμέτρηση κόντρα στη Γιουβέντους για το Champions League. Εκείνος αρνήθηκε και άμεσα του αφαιρέθηκε το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Τον Σεπτέμβριο του 2004 το παιχνίδι του Άγιαξ με την Ντεν Χάαγκ διακόπηκε από τους διαιτητές λόγω των συνεχόμενων συνθημάτων των οπαδών του «Αίαντα» κατά του Φαν ντερ Φάαρτ και της αρραβωνιαστικιάς του, Σιλβί Μέις. Αυτό το περιστατικό, αλλά και οι τραυματισμοί που αντιμετώπισε εκείνη τη σεζόν καταρράκωσαν την ψυχολογία του και έμεινε στα μόλις 7 γκολ και 5 ασίστ σε 32 συμμετοχές. Στο τέλος της σεζόν ανακοίνωσε πως δεν θα παραμείνει στον Άγιαξ, κλείνοντας ένα κεφάλαιο της ζωής του που διήρκεσε 12 ολόκληρα χρόνια.

Βρήκε το λιμάνι του

Οι εμφανίσεις του Φαν ντερ Φάαρτ εκείνη την περίοδο είχαν κεντρίσει το ενδιαφέρον αρκετών μεγάλων συλλόγων που περίμεναν στη «γωνία» για τη στιγμή που θα δήλωνε έτοιμος να αποχωρήσει από τον Άγιαξ. Ήδη υπήρχε έντονη φημολογία περί ενδιαφέροντος της Μίλαν, ωστόσο το καλοκαίρι του 2005 ο Ολλανδός μεσοεπιθετικός υπέγραψε στο Αμβούργο, με τον «Αίαντα» να λαμβάνει 5,5 εκατ. ευρώ για την παραχώρηση του. Η επιλογή του Φαν ντερ Φάαρτ παραξένεψε πολύ κόσμο, καθώς υπήρχαν πάρα πολλές ομάδες πρώτης τάξεως που επιθυμούσαν να τον έχουν στο δυναμικό τους. Ο θρυλικός Γιόχαν Κρόιφ, μάλιστα, μέσω της στήλης του στην «De Telegraaf» τόνισε: «Δεν ξέρω τι γυρεύει στο Αμβούργο ο Φαν ντερ Φάαρτ».

Ο Ολλανδός μεσοεπιθετικός ήταν εξαιρετικές στην πρώτη του σεζόν στη Γερμανία και παρά το γεγονός ότι κι εκεί αντιμετώπισε προβλήματα τραυματισμών έδειξε πτυχές του ταλέντου του, οδηγώντας τους «δεινοσαύρους» στην τρίτη θέση της Μπουντεσλίγκα και την έξοδο στο Champions League της ερχόμενης περιόδου. Ο Φαν ντερ Φάαρτ τελείωσε τη σεζόν με 16 γκολ και 9 ασίστ σε 36 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις όντας πρώτος σκόρερ της ομάδας του.

Στο ξεκίνημα της σεζόν 2005-06 ο Φαν ντερ Φάαρτ έλαβε το περιβραχιόνιο του αρχηγού στο Αμβούργο, όμως η χρονιά αποδείχθηκε δύσκολη τόσο για τους «δεινοσαύρους» όσο και για τον Ολλανδός μεσοεπιθετικό, ο οποίος έχασε αρκετά παιχνίδια μέσα στη σεζόν λόγω τραυματισμού. Η έλευση του Χουμπ Στέφενς στον πάγκο της ομάδας βελτίωσε αισθητά την εικόνα της και από εκεί που βρισκόταν στα χαμηλά «πατώματα» της βαθμολογίας τερμάτισε τελικά στην έβδομη θέση, με τον Φαν ντερ Φάαρτ να βοηθάει αρκετά μετά την επιστροφή του, μετρώντας συνολικά 11 γκολ και 7 ασίστ σε 33 παιχνίδι σε όλες τις διοργανώσεις.

Η Ρεάλ Μαδρίτης εξέφρασε το ενδιαφέρον της για τον Ολλανδό μεσοεπιθετικό το καλοκαίρι του 2007, ωστόσο ίδιος τόνισε πως είχε το μυαλό του μόνο στο Αμβούργο, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της σεζόν, καθώς πίστευε ότι η ομάδα είχε το υλικό να πετύχει κάτι. Ο Φαν ντερ Φάαρτ έμεινε σχετικά μακρυά από τους τραυματισμούς τη σεζόν αυτή και μέτρησε 21 γκολ και 16 ασίστ σε 44 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, οδηγώντας τους «δεινοσαύρους» στην τέταρτη θέση της Μπουντεσλίγκα και στη φάση των 16 του κυπέλλου UEFA. Στο τέλος της σεζόν αρνήθηκε την πρόταση ανανέωσης του Αμβούργο, καθώς πλέον ήταν εμφανές ότι στόχευε πολύ ψηλότερα από το γερμανικό λιμάνι.

Όλο νεύρα στη Μαδρίτη

Η Ατλέτικο Μαδρίτης θα κάνει πρόταση 15 εκατομμυρίων για τον Ολλανδό μεσοεπιθετικό αλλά τόσο το Αμβούργο όσο κι εκείνος την απέρριψαν. Ο Φαν ντερ Φάαρτ περίμενε κάτι καλύτερο, μια ομάδα που θα μπορούσε να διεκδικήσει στα ίσα τίτλους, σε αντίθεση με τους τότε «ροχιμπλάνκος». Η συμπολίτισσα των Μαδριλένων, Ρεάλ, επέστρεψε στην διεκδίκηση του παίκτη και τον υπέγραψε τον Αύγουστο του 2008 έναντι 13 εκατ. ευρώ. Ο 25χρονος τότε ποδοσφαιριστής αποτέλεσε τη μόνη μεταγραφή της «βασίλισσας» εκείνο το καλοκαίρι και υπέγραψε συμβόλαιο πενταετούς διάρκειας, δείγμα του πόσο τον πίστευαν οι άνθρωποι της ομάδας.

2.000 άνθρωποι πηγαίνουν αυγουστιάτικα στο «Μπερναμπέου» και στην παρουσίαση του, ενώ μαζί με τον έως τότε «διόσκουρο» του, Γουέσλει Σνάιντερ, γίνονται το πιο ενδιαφέρον δίδυμο στην Ευρώπη. Ο Φαν ντερ Φάαρτ ξεκινάει δυναμικά τη σεζόν και αφού πρώτα σκοράρει στο ντεμπούτο του κόντρα στη Νουμάνθια στις 14 Σεπτεμβρίου, πετυχαίνει χατ τρικ κόντρα στην Σπόρτινγκ Χιχόν δέκα ημέρες αργότερα. Η συνέχεια, όμως δεν είναι ανάλογη. Ο Ολλανδός δεν τα πάει καλά με τον προπονητή του, Χουάντε Ράμος, ο οποίος τον θεωρεί μια αλλαγή πολυτελείας και ο Φαν ντερ Φάαρτ τελειώνει τη σεζόν με 5 γκολ και 6 ασίστ σε 42 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.

Το καλοκαίρι του 2009 η Ρεάλ τον ενημερώνει ότι δεν βρίσκεται στα πλάνα του νέου τεχνικού της, Μανουέλ Πελεγκρίνι, όπως και οι υπόλοιποι παίκτες της ολλανδικής «παροικίας» της Μαδρίτης (Ρόμπεν, Σνάιντερ, Χουντελάαρ). Ο ίδιος τελικά συμφωνεί με τη «βασίλισσα» και παραμένει άλλον έναν χρόνο, καθώς η γυναίκα του έκανε χημειοθεραπείες και έπρεπε να παραμείνει εκεί. Τα πράγματα, όμως, συνεχίζουν να είναι άσχημα για τον Ολλανδό. Ο Πελεγκρίνι δεν τον υπολογίζει εμφανώς και τον περιορίζει σε συμμετοχές από τον πάγκο. Ο τραυματισμός του Κακά στο δεύτερο μισό της σεζόν επαναφέρει τον Φαν ντερ Φάαρτ στη βασική ενδεκάδα, όμως το γυαλί στις σχέσεις του με τον Χιλιανό τεχνικό έχει «σπάσει» και η αποχώρηση του από την ισπανική πρωτεύουσα έμοιαζε θέμα χρόνου.

«Ζέστανε» το «κρύο» Λονδίνο με τα μαγικά του

Δύο μόλις ώρες πριν κλείσει το μεταγραφικό «παράθυρο» του καλοκαιριού του 2010 η Τότεναμ κάνει πρόταση 11 εκατ. ευρώ για τον Ολλανδό, η οποία και γίνεται αποδεκτή από τη Ρεάλ. Ωστόσο, εξαιτίας ενός μηχανικού προβλήματος τα χαρτιά της μεταγραφής αργούν να φτάσουν και οι «spurs» αναγκάζονται να ζητήσουν μια ειδική απαλλαγή από την Πρέμιερ Λιγκ για να προχωρήσουν στην απόκτηση του παίκτη. Η αγγλική ομοσπονδία κάνει τελικά δεκτό το αίτημα τους και ο Φαν ντερ Φάαρτ ανακοινώνεται με κάθε επισημότητα την 1η Σεπτεμβρίου του 2010, υπογράφοντας συμβόλαιο τετραετούς διάρκειας.

Ο Ολλανδός μεσοεπιθετικός δηλώνει πως θέλει να δείξει περισσότερα απ’ όσα στη Ρεάλ και το ξεκίνημα του είναι «εκρηκτικό». Σκοράρει πέντε φορές στα πρώτα εννιά παιχνίδια των Λονδρέζων και κερδίζει το βραβείο του καλύτερου παίκτη της Πρέμιερ Λιγκ για το μήνα Οκτώβριο. Ένας τραυματισμός τον Δεκέμβριο τον αφήνει λίγο πίσω, ωστόσο επιστρέφει στην Boxing Day και με δύο δικά του γκολ οδηγεί την Τότεναμ σε μια σημαντική νίκη στην έδρα της Άστον Βίλα (2-1). Η απόδοση του πέφτει σταδιακά μέσα στη σεζόν, ωστόσο κάνει τρομερές εμφανίσεις στο Champions League και οδηγεί τους «spurs» μέχρι και τα προημιτελικά της διοργάνωσης, αποκλείοντας τη Μίλαν στους 16 (0-1, 0-0 τα σκορ), ωστόσο το εμπόδιο της «πρώην», Ρεάλ Μαδρίτης αποδεικνύεται αρκετά ψηλό και η ομάδα του Χάρι Ρέντκναπ δεν καταφέρνει να προχωρήσει ακόμα περισσότερο (4-0, 0-1 τα δύο ματς).

Τον Απρίλιο ο Ολλανδός μεσοεπιθετικός κάνει ένα μαγικό παιχνίδι (2 γκολ) στο μεγάλο ντέρμπι κόντρα στην Άρσεναλ (3-3) και κρατάει ζωντανές της ελπίδες της Τότεναμ για συμμετοχή στο Champions League της ερχόμενης περιόδου, ενώ ταυτόχρονα γίνεται το αγαπημένο παιδί των οπαδών της ομάδας. Οι «spurs» δεν θα τα καταφέρουν τελικά, αλλά ο Φαν ντερ Φάαρτ αφήνει πολλές υποσχέσεις για τη συνέχεια, τελειώνοντας τη σεζόν με 15 γκολ και 10 ασίστ σε 36 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, όντας ο πρώτος σκόρερ της ομάδας.

Η επόμενη σεζόν αρχίζει με τους καλύτερους οιωνούς για τον 28χρονο ποδοσφαιριστή, ο οποίος βρίσκει δίχτυα σε πέντε συνεχόμενα παιχνίδια στην Πρέμιερ Λιγκ, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ των Τέντι Σέριγχαμ και Ρόμπι Κιν. Η συνέχεια δεν είναι τόσο εκρηκτική για τον Ολλανδό μεσοεπιθετικός, ο οποίος έκανε επτά αγωνιστικές να πετύχει τέρμα μετά το σερί του. Γενικότερα αν και η Τότεναμ έκανε μια τρομερή πορεία που την είδε στο τέλος της σεζόν να τερματίζει τέταρτη και να κερδίζει την έξοδο στο Champions League, ο Φαν ντερ Φάαρτ έκανε μια μέτρια χρονιά με κάποια ξεσπάσματα, μετρώντας 13 γκολ και 8 ασίστ σε 39 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2012 οι «spurs» απέκτησαν τους Ντεμπελέ, Ντέμπσεϊ και Σίγκουρντσον, δείχνοντας ουσιαστικά στον Ολλανδό ότι δεν έχει θέση στην ομάδα.

Επέστρεψε «σπίτι» του

Ο Φαν ντερ Φάαρτ πήρε τότε την απόφαση να επιστρέψει σε γνώριμα λημέρια. Αυτά του Αμβούργου. «Γυρίζω στο σπίτι μου! Δεν επιστρέφω μόνο σαν παίκτης. Επιστρέφω και σαν οπαδός. Είναι όνειρο για μένα να βρίσκομαι ξανά εδώ. Εδώ πέρασα τα καλύτερα μου χρόνια, η ομάδα μου έλειψε πολύ», είπε στις πρώτες του δηλώσεις σε μια συναισθηματικά φορτισμένη για τον ίδιο παρουσίαση.

Στις 16 Σεπτεμβρίου κάνει το δεύτερο ντεμπούτο του με τους «δεινόσαυρους», κόντρα στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Η σεζόν, όμως, ξεκινάει πολύ άσχημα για το Αμβούργο και ο Φαν ντερ Φάαρτ τραυματίζεται τον Νοέμβριο, μένοντας εκτός αγωνιστικής δράσης για περισσότερο από ένα μήνα. Επιστρέφει τον Ιανουάριο και βοηθάει το Αμβούργο να πάρει τα πάνω του, ωστόσο οι εμφανίσεις του δεν είναι αρκετές και η ομάδα μένει στην έβδομη θέση τρεις βαθμούς πίσω από την ευρωπαϊκή έξοδο. Ο Ολλανδός μεσοεπιθετικός τελειώνει τη σεζόν με 5 γκολ και 10 ασίστ σε 27 παιχνίδια με το Αμβούργο, δείχνοντας να έχει χάσει κάποια από την εκρηκτικότητα του στον αγωνιστικό χώρο.

Με το ξεκίνημα της επόμενης σεζόν ξαναπαίρνει το περιβραχιόνιο του αρχηγού στους «δεινοσαύρους» και δείχνει αναγεννημένος. Σκοράρει έξι φορές και μοιράζει ισάριθμες ασίστ στις πρώτες 12 αγωνιστικές της Μπουντεσλίγκα, ωστόσο το Αμβούργο παίζει κακό ποδόσφαιρο και βρίσκεται συνεχώς εντός της ζώνης του υποβιβασμού. Ο Φαν ντερ Φάαρτ τραυματίζεται τον Οκτώβριο και λείπει για σχεδόν ένα μήνα, ωστόσο επιστρέφει και παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχημένη προσπάθεια των «δεινοσαύρων» να παραμείνουν στην κατηγορία.

Τη σεζόν 2014-15 ο Ολλανδός μεσοεπιθετικός μοιάζει με «φάντασμα» του παλιού ποδοσφαιρικού εαυτού του. Οι καλές του εμφανίσεις, ελάχιστες. Η εικόνα του στον αγωνιστικό χώρο, κακή όπως και όλου του Αμβούργου. Ο κίνδυνος του υποβιβασμού ήταν ορατός για τους «δεινοσαύρους» και ο Φαν ντερ Φάαρτ έδειχνε ανήμπορος να βοηθήσει. Η ομάδα βρήκε ως δια μαγείας έναν τρόπο να σωθεί για δεύτερη σερί χρονιά στα μπαράζ, με την έλευση του Μπρούνο Λαμπαντία στον πάγκο της να είναι καθοριστική. Η κάκιστη εικόνα του Φαν ντερ Φάαρτ στη σεζόν αυτή τον οδηγεί στην πόρτα της εξόδου από το «σπίτι» του, αφού οι «δεινόσαυροι» αποφασίζουν να μην του ανανεώσουν το συμβόλαιο.

Οι τελευταίες -συναισθηματικές- περιπλανήσεις 

Επόμενος σταθμός στην καριέρα του η ισπανική Μπέτις. Ο Ολλανδός μεσοεπιθετικός είχε καλύτερες προτάσεις από εκείνη των Ανδαλουσιανών τόσο αγωνιστικά όσο και οικονομικά, ωστόσο στην απόφαση του έπαιξε ρόλο η καρδιά. Βλέπετε η αγαπημένη του γιαγιά, Ντολόρες, είχε καταγωγή από την Ανδαλουσία και ο Φαν ντερ Φάαρτ επέλεξε να αγωνιστεί εκεί για να βρίσκεται κοντά της. Τα «ασπροπράσινα» της Μπέτις, όμως, έδειξαν να μη του πηγαίνουν στις μόλις εννιά φορές που τα φόρεσε τη σεζόν 2015-16, στο τέλος της οποίας επέλεξε να αποχωρήσει ακολουθώντας αυτή τη φορά τη δύναμη του έρωτα.

Η αγαπημένη του, Εστάβα Πόλμαν, η οποία είναι διεθνής με την εθνική ομάδα χάντμπολ της Ολλανδίας αγωνιζόταν στην δανέζικη Έσμπιεργκ και ο Φαν ντερ Φάαρτ επέλεξε να αγωνιστεί στη Μίντιλαντ, η οποία εκμεταλλεύθηκε τη συγκυρία αυτή. Τα πράγματα, όμως, δεν πήγαν καλά ούτε εκεί. Οι συνεχείς τραυματισμοί του Ολλανδού μεσοεπιθετικού σε συνδυασμό με την προχωρημένη ποδοσφαιρικά ηλικία του δεν τον βοηθούσαν, με σκοπό να περιοριστεί σε 20 εμφανίσεις και 2 γκολ στη διετία του στους «λύκους».

Το καλοκαίρι του 2018, αφού έμεινε ελεύθερος από την Μίντιλαντ, αποφάσισε να παραμείνει στη Δανία για να βρίσκεται κοντά στη σύντροφο του και υπέγραψε συμβόλαιο με την Έσμπιεργκ. Αφού αρχικά έπαιξε σε κάποια παιχνίδια με τις ρεζέρβες, στα τέλη Αυγούστου πραγματοποίησε το ντεμπούτο του κόντρα στην Κοπεγχάγη. Πρόλαβε να αγωνιστεί τρεις φορές, προτού ένας ακόμα τραυματισμός του δώσει το μήνυμα. Ήταν πλέον καιρός να σταματήσει. Ένιωθε αποκαμωμένος από τους τόσους τραυματισμούς, δεν είχε πλέον το κουράγιο να περιμένει την αποθεραπεία του και να συνεχίσει να αγωνίζεται, φοβούμενος έναν ακόμη τραυματισμό. Έτσι στις 4 Νοεμβρίου του 2018 ανακοίνωσε το τέλος.

«Ήταν δύσκολη απόφαση αλλά είναι καλύτερα έτσι… Πρέπει να σταματήσω τώρα και να κοιτάξω να κάνω σωστή αποθεραπεία. Ήρθα στην Έσμπιεργκ για να παίξω ποδόσφαιρο, όχι για να κάνω συνεχώς θεραπείες, δεν έχει πλάκα έτσι…» δήλωσε κλείνοντας μια καριέρα κατά την οποία μέτρησε συνολικά 175 γκολ και 116 ασίστ σε 546 παιχνίδια.

Ο «Οράνιε» Φαν ντερ Φάαρτ

Οι εμφανίσεις του νεαρού Φαν ντερ Φάαρτ με τον Άγιαξ τράβηξαν το ενδιαφέρον των ανθρώπων της εθνικής Ολλανδίας, οι οποίοι στο πρόσωπο του έβλεπαν ένα ικανότατο δεκάρι που μπορούσε να ηγηθεί της μεσαίας γραμμής στα μετέπειτα χρόνια. Έτσι σε ηλικία μόλις 18 ετών ο Φαν ντερ Φάαρτ έκανε ντεμπούτο με τους «οράνιε» στην αναμέτρηση κόντρα στην Ανδόρα στις 6 Οκτωβρίου 2001.

Κατά τη διάρκεια των προκριματικών για το Euro 2004 ο Φαν ντερ Φάαρτ ήταν από τα βασικά στελέχη της Ολλανδίας και στις 6 Σεπτεμβρίου 2003 πέτυχε το πρώτο του γκολ στη νίκη με 3-1 κόντρα στην Αυστρία. Μάλιστα ο 20χρονος τότε μεσοεπιθετικός βρήκε δίχτυα και στα δύο επόμενα παιχνίδια των «οράνιε» κόντρα σε Τσεχία και Μολδαβία. Η Ολλανδία αν και δυσκολεύτηκε, εντέλει πήρε την πρόκριση για τελικά της διοργάνωσης, με τον Φαν ντερ Φάαρτ να ξεκινάει βασικός στο πρώτο παιχνίδι κόντρα στη Γερμανία, ωστόσο ο προπονητής των «οράνιε», Ντικ Αντβοκάατ αποφάσισε να αλλάξει το σύστημα, με τον νεαρό μεσοεπιθετικό να μη χωράει πλέον στα πλάνα του και να αγωνίζεται κυρίως ως αλλαγή στην πορεία της Ολλανδίας μέχρι τα ημιτελικά.

Ο Φαν ντερ Φάαρτ έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στην πρόκριση των «οράνιε» στα τελικά του Μουντιάλ του 2006, όντας σταθερό μέλος της βασική ενδεκάδας. Ωστόσο κάποιοι τραυματισμοί τον άφησαν πίσω σε θέματα φυσικής κατάστασης και ο Μάρκο Φαν Μπάστεν τον άφησε εκτός από την πρώτη αναμέτρηση των «οράνιε» κόντρα στη Σερβία, ενώ τον έβαλε για λιγότερο από ένα ημίχρονο κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού. Ο 23χρονος τότε μεσοεπιθετικός έπαιξε σε όλο το 90λεπτο στην αναμέτρηση κόντρα στην Αργεντινή και στο παιχνίδι κόντρα στην Πορτογαλία για τη φάση των 16 ήρθε από τον πάγκο στο δεύτερο ημίχρονο, χωρίς όμως να μπορέσει να αποτρέψει τον αποκλεισμό των «οράνιε».

Οι τραυματισμοί του Φαν ντερ Φάαρτ κατά τη διάρκεια των προκριματικών του Euro 2008 τον άφησαν εκτός από το μεγαλύτερο μέρος των αγώνων της Ολλανδίας, η οποία ακόμη και χωρίς αυτόν δεν συνάντησε κάποια ιδιαίτερη δυσκολία και προκρίθηκε στα τελικά, που θα διεξάγονταν στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας. Ο Μάρκο Φαν Μπάστεν ξεκίνησε βασικό τον Φαν ντερ Φάαρτ στο παιχνίδι κόντρα στην Ιταλία και εκείνος ήταν εντυπωσιακός οδηγώντας τους «οράνιε» στη νίκη με 3-0. Τέσσερις ημέρες αργότερα έκανε μια ακόμα φανταστική εμφάνιση στη νίκη της Ολλανδίας με 4-1 κόντρα στη Γαλλία. Οι «οράνιε» ωστόσο θα έμεναν ξανά εκτός στο πρώτο τους νοκ άουτ παιχνίδι, καθώς ηττήθηκαν με 3-1 από την Ρωσία στην παράταση, με τον 25χρονο μεσοεπιθετικό να αγωνίζεται και στα 120 λεπτά της αναμέτρησης αλλά να μην μπορεί να αποσοβήσει τον αποκλεισμό.

Μπορεί ο Μάρκο Φαν Μπάστεν να έφυγε από την εθνική Ολλανδίας, όμως και ο διάδοχος του Μπερτ Φαν Μάρβαϊκ διατήρησε τον Φαν ντερ Φάαρτ στις βασικές επιλογές των «οράνιε» για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2010. Ο 25χρονος μεσοεπιθετικός, μάλιστα, βρήκε δίχτυα με την εθνική μετά από 10 μήνες χαρίζοντας μια σημαντική νίκη με 2-1 κόντρα στα Σκόπια. Συνολικά πέτυχε δύο γκολ κατά τη διάρκεια των προκριματικών ενώ μοίρασε και τρεις ασίστ.

Στην τελική φάση της διοργάνωσης ο Φαν ντερ Φάαρτ ξεκίνησε βασικός και στα τρία παιχνίδια των ομίλων, ωστόσο έχασε τη θέση του στην ενδεκάδα μετά την αλλαγή του στο παιχνίδι κόντρα στο Καμερούν, λίγο αφότου είχε παραχωρήσει πέναλτι στην Αφρικανική ομάδα για χέρι μετά από εκτέλεση φάουλ. Δεν αγωνίστηκε στα δύο επόμενα νοκ άουτ παιχνίδια της Ολλανδίας (κόντρα σε Σλοβακία και Βραζιλία), όμως επέστρεψε στον ημιτελικό με την Ουρουγουάη και βοήθησε τους «οράνιε» να πάρουν τη νίκη (3-2) και μαζί και την πρόκριση στο μεγάλο τελικό. Εκεί αγωνίστηκε για μόλις 21 λεπτά, καθώς μπήκε ως αλλαγή στις καθυστερήσεις του αγώνα, και μάλιστα φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού όταν βγήκε εκτός αγωνιστικού χώρου ο Τζιοβάνι φαν Μπρόνκχοστ. Ωστόσο δεν μπόρεσε να βοηθήσει την Ολλανδία να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, με την Ισπανία να επικρατεί με 1-0 χάρη σε γκολ του Αντρές Ινιέστα.

Ο Φαν ντερ Φάαρτ έχασε κάποια παιχνίδια από τα προκριματικά του Euro 2012 λόγω τραυματισμών, ωστόσο ήταν κομβικός για ακόμα μια φορά στην πρόκριση των «οράνιε» σε ακόμα μια τελική φάσης μεγάλης διοργάνωσης. Ο 29χρονος μεσοεπιθετικός αγωνίστηκε και στα τρία παιχνίδια των ομίλων, σκοράροντας μάλιστα κόντρα στην Πορτογαλία, όμως η Ολλανδία ηττήθηκε σε όλα τα ματς και μοιραία δεν προκρίθηκε στα νοκ άουτ.

Η έλευση του Λουίς Φαν Χάαλ στον τιμόνι της Ολλανδίας αμέσως μετά το Euro 2012 έδωσε νέα ώθηση στον Φαν ντερ Φάαρτ, ο οποίος σκόραρε πέντε φορές και μοίρασε δύο ασίστ στα πέντε παιχνίδια που αγωνίστηκε στα προκριματικά για το Μουντιάλ του 2014 και όλα έδειχναν ότι θα ήταν στο ρόστερ των «οράνιε» για την τελική φάση της διοργάνωσης. Ένας τραυματισμός στην προπόνηση, όμως, τον ανάγκασε να αποσυρθεί από την αποστολή και να μείνει εκτός μεγάλης διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια και να ανακοινώνει παράλληλα ότι σταματάει από την εθνική Ολλανδίας

Το κύκνειο άσμα του με τους «οράνιε» χρονολογείται στις 16 Νοεμβρίου 2013 κόντρα στην Ιαπωνία, όπου μάλιστα είχε ανοίξει το σκορ στην ισοπαλία με 2-2. Συνολικά ο Φαν ντερ Φάαρτ μέτρησε 109 συμμετοχές (4ος στην ιστορία της Ολλανδίας) και 25 γκολ με την εθνική ομάδα της χώρας του.

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

FACE CONTROL
Exit mobile version