ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
O Λεβαντόφσκι κατονόμασε τον στόπερ που τον δυσκολεύει περισσότερο
Ένας Τούρκος στα ραντάρ της Λίβερπουλ!
Επίσημο: Κάτοικος Μάντσεστερ μέχρι το 2027 ο Πεπ Γκουαρντιόλα (pic)
H Παρί «φρενάρει» τις ορέξεις της Ρεάλ Μαδρίτης – Ανανέωσε τον Χακίμι
Podcast: Στα εύκολα Εθνική και στα δύσκολα…Εθνικάρα!
Οι δύο παιχταράδες που… παρακαλούν για τη μεταγραφή τους στην Μπαρτσελόνα
Οι δέκα κορυφαίοι ποδοσφαιριστές του 21ου αιώνα στη Bundesliga
Μουρίνιο καλεί Κριστιάνο – Ο Special One… πιέζει τον Πορτογάλο σταρ για την επιστροφή!
Χρυσή Μπάλα 2025: Τα πρώτα φαβορί – Χωρίς Βινίσιους η πρώτη τριάδα (pic)
Ο Νέβιλ δίκασε Κασεμίρο και Ράσφορντ – «Σοβαρά το κάνατε αυτό, ενώ ήρθε νέος κόουτς;»
Λεβαντόφσκι: «Είχα συμφωνήσει με την Γιουνάιτεντ! Αυτός… ακύρωσε την μεταγραφή μου»
O αδικημένος της Άρσεναλ αποχωρεί – Πάει Τουρκία με… τρελό συμβόλαιο
Κριστιάνο: «Χαλάρωσε, δεν θέλω να σπάσω και αυτό το ρεκόρ» – Συνέντευξη… έπος (vid)
Αντσελότι: «Για αυτό γουστάρω να δουλεύω για τη Ρεάλ Μαδρίτης»
Τσέλσι: Νέος τραυματισμός για… τον μεγάλο άτυχο – «Με πονάει να τον βλέπω»
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ντόρτμουντ

Μπορούσια Ντόρτμουντ: Για τις παλιές αγάπες μη μιλάς

Η Ντόρτμουντ «έχασε» και τον Κρίστιαν Πούλισιτς, αλλά είναι μαθημένη στις απώλειες. Το έχει βιώσει τόσες και τόσες φορές. Το Sportsking.gr θυμάται...

Μπορούσια Ντόρτμουντ: Για τις παλιές αγάπες μη μιλάς

Ο Κρίστιαν Πούλισιτς θα αποχωρήσει το καλοκαίρι από την Μπορούσια Ντόρτμουντ για την Τσέλσι, συνεχίζοντας μια άτυπη «παράδοση» των Βεστφαλών. Αυτή, σύμφωνα με την οποία, χάνουν έναν ή και περισσότερους βασικούς τους παίκτες τα τελευταία χρόνια. Κάποιοι αποχώρησαν, αλλά δεν τα κατάφεραν και επέστρεψαν στο «σπίτι» τους. Άλλοι έριξαν «μαύρη» πέτρα πίσω τους και χαίρονται σε άλλες πολιτείες.

Το Sportsking.gr κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν. Ξεκινάει την ιστορία από το 2011, όταν και οι Βεστφαλοί κατέκτησαν το πρώτο τους πρωτάθλημα μετά από 9 χρόνια, και θυμάται…

Εν αρχή ην ο… Σαχίν

Μάιος του 2011. Η Ντόρτμουντ έχει μόλις στεφθεί πρωταθλήτρια για πρώτη φορά μετά από 9 χρόνια και η Βεστφαλία γιορτάζει. Όλα μοιάζουν αρμονικά πλασμένα. Τέσσερις μέρες μετά την κατάκτηση του τίτλου (9 Μαΐου), όμως, έρχεται μια είδηση που «χαλάει» το κλίμα ευφορίας. Ο Νούρι Σαχίν, που βρισκόταν στην ομάδα από παιδί, ανακοινώνει την αποχώρηση του για τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Τούρκος μέσος βρισκόταν στη Ντόρμουντ από 13 ετών και θεωρήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έβγαλαν οι ακαδημίες της. Γι’ αυτό, άλλωστε, και πήρε την ευκαιρία του στην πρώτη ομάδα σε ηλικία 16 ετών και 335 ημερών, όντας ο νεότερος παίκτης που φόρεσε φανέλα ομάδας στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα. Παράλληλα, λίγους μήνες αργότερα (σε ηλικία 17 ετών και 82 ημερών) είχε κάνει δικό του και το ρεκόρ για τον νεότερο σκόρερ στη γερμανική λίγκα.

Ήταν εκεί στα «πέτρινα» χρόνια της Ντόρτμουντ, αλλά και στην επιστροφή της στην κορυφή. Ένα από τα βασικά «γρανάζια» του Γιούργκεν Κλοπ, που όμως αποχωρούσε έναντι μόλις 10 εκατομμυρίων ευρώ για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ωστόσο, η Ισπανία δεν του πήγαινε του Σαχίν. Μετά από μια τριετία μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας αποφασίστηκε η αποχώρηση του από τη «βασίλισσα». Κι εκείνος αποφάσισε να επιστρέψει στο «σπίτι» του.

Οι Βεστφαλοί τον περίμεναν με «ανοικτές αγκάλες» και το καλοκαίρι του 2012 φόρεσε ξανά τη φανέλα τους, ως δανεικός μέχρι και το καλοκαίρι του 2014. Τότε, αποφασίστηκε η επαναγορά του έναντι 7 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Τούρκος μέσος δεν θύμιζε σε τίποτα τον παίκτη που είχε αποχωρήσει από τη Ντόρτμουντ μερικά χρόνια πριν. Περιορίστηκε σε ελάχιστες συμμετοχές τα επόμενα χρόνια και το καλοκαίρι που μας πέρασε, αποχώρησε ξανά, αθόρυβα αυτή τη φορά για τη Βέρντερ Βρέμης.

Δεύτερο σερί πρωτάθλημα, δεύτερη σερί αποχώρηση

Το «Heavy Metal» ποδόσφαιρο της Ντόρτμουντ της φέρνει το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα το καλοκαίρι του 2012. Οι Βεστφαλοί «μαγεύουν» τη Γερμανία, βρίσκοντας βγάζοντας ξεχωριστούς πρωταγωνιστές σε κάθε αναμέτρηση τους. Βασικό ρόλο σε όλη αυτή την προσπάθεια έπαιξε ο Σίντζι Καγκάβα.

Ο Ιάπωνας μεσοεπιθετικός είχε αποκτηθεί το καλοκαίρι του 2010 από την Σερέσο Οζάκα, έναντι μόλις 350.000 ευρώ. Ξεκίνησε εντυπωσιακά την πρώτη του σεζόν, ωστόσο ένας τραυματισμός με την εθνική ομάδα της χώρας του τον έθεσε εκτός από το δεύτερο μισό της πρωταθληματικής χρονιάς των Βεσταφλών.

Στη δεύτερη σεζόν του, όμως, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Ο Καγκάβα ήταν εντυπωσιακός από την αρχή μέχρι το τέλος. Μέτρησε 13 γκολ και 8 ασίστ ήταν από τους βασικούς πυλώνες της Ντόρτμουντ. Όπως στην περίπτωση του Σαχίν, έτσι κι εδώ το μέλλον του Ιάπωνα θα τον έβρισκε μακριά από τη Βεστφαλία. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανακοίνωσε την απόκτηση του τον Ιούνιο του 2012 έναντι 16 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα πράγματα, όμως, δεν πήγαν καλά για τον Καγκάβα στην Πρέμιερ Λιγκ. Μπορεί στην πρώτη του σεζόν να άφησε θετικές εντυπώσεις, ωστόσο η αποχώρηση του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον το καλοκαίρι του 2013 και η έλευση του Ντέιβιντ Μόγιες τον άφησαν εκτός των βασικών επιλογών. Έτσι, μετά το πέρας εκείνης της σεζόν πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην Ντόρτμουντ. Οι Βεστφαλοί κατέβαλαν 8 εκατομμύρια ευρώ και ο Ιάπωνας βρίσκεται μέχρι και σήμερα στην ομάδα. Δεν έχει καταφέρει, όμως, να επιστρέψει ουσιαστικά στην προηγούμενη φόρμα του.

Η πρώτη «μαχαιριά» από… δικό της παιδί

Τη σεζόν 2012-13 η Ντόρτμουντ δεν κατάφερε να ανεβεί για τρίτη φορά στην κορυφή του Γερμανικού πρωταθλήματος. Ωστόσο, η «μαγική» πορεία της μέχρι τον τελικό του Champions League κατέστησε τη χρονιά πετυχημένη.

Η ήττα στον τελικό από την Μπάγερν Μονάχου (2-1) πιθανόν να μπορούσε να αποφευχθεί αν αγωνιζόταν ο Μάριο Γκέτσε. Ο Γερμανός μεσοεπιθετικός, παιδί των ακαδημιών της Ντόρτμουντ, ήταν βασικό στέλεχος στη μυθική τριετία της. Πρωτεργάτης στα δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα και στην πορεία μέχρι τον τελικό του Champions League.

Μάλιστα τη σεζόν εκείνη, είχε βελτιώσει και έναν τομέα του παιχνιδιού του, ο οποίος θεωρούταν η αδυναμία του. Το σκοράρισμα. Για πρώτη φορά στην καριέρα του ξεπέρασε τα 10 γκολ σε μια σεζόν (τελείωσε με 16), ενώ «μοίρασε» άλλα 20 τέρματα σε 44 συμμετοχές. Η απώλεια του στον τελικό στοίχισε στην Ντόρτμουντ, ωστόσο τα χειρότερα δεν είχαν έρθει ακόμη.

Βλέπετε, η Μπάγερν Μονάχου πέραν του τροπαίου είχε καταφέρει να κάνει δικό της από τον Απρίλιο και τον Γκέτσε. Οι Βαυαροί κατέβαλαν τα 37 εκατομμύρια της ρήτρας του και έκαναν δικό τους τον Γερμανό μεσοεπιθετικό. Όπως έγινε γνωστό αργότερα, από τον Γιούργκεν Κλοπ, ο Γκέτσε επέλεξε την Μπάγερν για να παίξει υπό τις οδηγίες του Πεπ Γκουαρντιόλα.

Τα πρώτα δύο χρόνια του στο Μόναχο κρίνονται ως επιτυχημένα, καθώς οι αριθμοί του παρέμειναν σχετικά υψηλοί (15 γκολ και στις δύο σεζόν). Ωστόσο η Μπάγερν δεν κατάφερε να κατακτήσει το Champions League σε καμία από τις δύο χρονιές. Παρόλα αυτά, ο Γερμανός μεσοεπιθετικός έγινε ήρωας στη χώρα του, σκοράροντας το νικητήριο γκολ στον τελικό του Μουντιάλ το 2014.

Την τρίτη και τελευταία του σεζόν στην Μπάγερν ο Γκέτσε αντιμετώπισε προβλήματα τραυματισμών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σταδιακά να χάσει και τη θέση του στην ομάδα. Η κριτική προς το πρόσωπο του ήταν δριμεία και ο ίδιος το καλοκαίρι του 2016 αποφάσισε να αποχωρήσει. Η Ντόρτμουντ δέχτηκε πίσω τον «άσωτο υιό» της, υπογράφοντας του τετραετές συμβόλαιο. Ο Γερμανός στις πρώτες του δηλώσεις τόνισε ότι μετάνιωσε την απόφαση του να αποχωρήσει για το Μόναχο. Η τριετία της επιστροφής του, πάντως, δεν έχει συνοδευτεί ακόμη με την επιστροφή του στα προηγούμενα στάνταρ του.

Ο Λέβα σκοράρει πλέον σε άλλες πολιτείες

Λίγους μήνες μόνο μετά την αποχώρηση του Γκέτσε ήρθε μια ακόμη είδηση να «σοκάρει» τον κόσμο της Ντόρτμουντ. Τον Νοέμβριο του 2013 ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι ανακοίνωσε πως από το επόμενο καλοκαίρι θα αποτελεί κι αυτός μέλος της Μπάγερν Μονάχου.

Ο Πολωνός επιθετικός είχε αποκτηθεί το καλοκαίρι του 2010 από τη Λεχ Πόζναν έναντι 4,5 εκατομμυρίων ευρώ. Από την πρώτη του σεζόν έδειξε δείγματα της υψηλής κλάσης του, ωστόσο η ύπαρξη του Λούκας Μπάριος στην κορυφή της επίθεσης τον περιόρισε σε ρόλο αναπληρωματικού στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο ρόλος του δεν αναμενόταν να αλλάξει και την επόμενη σεζόν. Ένας τραυματισμός, ωστόσο, του Παραγουανού ομόλογου του τον έφερε στη βασική ενδεκάδα. Και δεν βγήκε από εκεί ποτέ ξανά.

Είχε μια απίστευτη ευκολία να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα. Το φανερώνουν, άλλωστε και τα 30 τέρματα σε 47 συμμετοχές στην πρώτη του σεζόν ως βασικός. Με αυτόν ως αιχμή του δόρατος η Ντόρτμουντ πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος για δεύτερη σερί χρονιά. Παράλληλα, την αμέσως επόμενη σεζόν ήταν ο βασικός της πρωταγωνιστής στην πορεία μέχρι τον τελικό του Champions League. Εκείνη τη χρονιά επιφύλαξε μια εκπληκτική παράσταση στον ημιτελικό κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Στο πρώτο ματς των δύο ομάδων στη Γερμανία, έγινε ο πρώτος παίκτης που πετυχαίνει τέσσερα γκολ σε ημιτελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, οδηγώντας την ομάδα του σε μια τεράστια νίκη με 4-1. Στον τελικό, ωστόσο, δεν μπόρεσε να ξεχωρίσει και η Ντόρτμουντ μοιραία ηττήθηκε από την Μπάγερν Μονάχου.

Στην τελευταία του σεζόν οι αριθμοί του έπεσαν λίγο (28 γκολ σε 48 συμμετοχές), ωστόσο με την απόδοση του ξεχώρισε αρκετά. Παρόλα αυτά, οι οπαδοί των Βεστφαλών τον γιούχαραν με την πρώτη ευκαιρία, δεδομένης και της αποχώρησης του από το σύλλογο.

Σε αντίθεση, πάντως, με τους προαναφερθέντες παίκτες που δεν τα κατάφεραν μακριά από την Ντόρτμουντ, ο Λεβαντόφσκι έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις. Από την πρώτη του ημέρα στην Μπάγερν πήρε τη φανέλα βασικού στο… σπίτι του και δεν απογοήτευσε.

Σταθερά πρώτος σκόρερ των Βαυαρών σε κάθε σεζόν (25, 42, 41, και 43 γκολ αντίστοιχα), χωρίς όμως να μπορέσει να τους οδηγήσει στο πολυπόθητο Champions League. Τη φετινή σεζόν, ο Πολωνός φορ μετράει ήδη 22 γκολ σε 24 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.

Το καλοκαίρι του… τρόμου

Η αποχώρηση του Γιούργκεν Κλοπ από τον πάγκο της Ντόρτμουντ το καλοκαίρι του 2015 δεν επέφερε μεγάλες αλλαγές στο ρόστερ. Ο διάδοχος του, Τόμας Τούχελ, παρέλαβε μια ομάδα με διαλυμένο, αλλά χωρίς απώλειες. Η πρώτη χρονιά του Γερμανού τεχνικού, έφερε και την επιστροφή των Βεστφαλών στο Champions League. Παράλληλα, όμως έφερε ξανά και στις αποχωρήσεις βασικών παικτών.

Ουσιαστικά ο στόχος της Ντόρτμουντ τη σεζόν 2015-16 ήταν το Europa League. Βλέπετε, η διαστημική Μπάγερν Μονάχου του Πεπ Γκουαρντιόλα δεν… παιζόταν στη Γερμανία. Στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση, οι Βεστφαλοί έδειχναν να έχουν το πάνω χέρι. Ωστόσο, η Λίβερπουλ με μια μυθική ανατροπή τους άφησε εκτός στα προημιτελικά και αποτέλεσε το «κύκνειο άσμα» τριών βασικών παικτών. Ο λόγος για τους Ματς Χούμελς, Ιλκάι Γκουντογκάν και Χένρικ Μχιταριάν.

Ο Γερμανός στόπερ ήταν ο πιο «παλιός» εκ των τριών, μιας και βρισκόταν στην ομάδα από το 2009. Παιδί των ακαδημιών της Μπάγερν Μονάχου, επιλέχθηκε από τον Γιούργκεν Κλοπ για να ηγηθεί της άμυνας των Βεστφαλών. Και το κατάφερε σε τεράστιο βαθμό. Τρομερός στα αμυντικά του καθήκοντα και συνάμα playmaker από τα μετόπισθεν έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις επιτυχίες της Ντόρτμουντ. Το καλοκαίρι του 2016, όμως, οι Βαυαροί  35 εκατομμύρια ευρώ στην Ντόρτμουντ και τον πήραν πίσω. Στην τριετία του στο Μόναχο, ο Χούμελς αποτελεί βασικό και σχεδόν αναντικατάστατο μέλος της 11άδας. Έχει ήδη κατακτήσει δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα, ωστόσο δεν έχει καταφέρει να οδηγήσει την ομάδα του στην κατάκτηση του Champions League.

Δεύτερος στη σειρά «παλαιότητας», ο Ιλκάι Γκουντογκάν αποτελούσε μέλος της Ντόρτμουντ από το 2011. Ο Γερμανός μέσος ήταν η «ήρεμη» δύναμη στο χώρο του κέντρο των Βεστφαλών. Ένας παίκτης από τον οποίο πέρναγε όλο το παιχνίδι της ομάδας, αλλά σπάνια το όνομα του ακουγόταν όσο έπρεπε. Η αθόρυβη δουλειά του στη μεσαία γραμμή ήταν αυτή που έπεισε τον Πεπ Γκουαρντιόλα και τη Μάντσεστερ Σίτι να καταβάλουν 25 εκατομμύρια ευρώ και να τον κάνουν κάτοικο Αγγλίας. Ο Γκουντογκάν, αν και δυσκολεύτηκε στο ξεκίνημα, δείχνει τη φετινή σεζόν να έχει βρει τα πατήματα του στο Νησί.

Στην ίδια πόλη με τον Γερμανό μέσο μετακόμισε και ο Χένρικ Μχιταριάν. Ο Αρμένιος μεσοεπιθετικός είχε αποκτηθεί το καλοκαίρι του 2013 από τη Σαχτάρ Ντόνετσκ έναντι 27,5 εκατομμυρίων ευρώ. Αποτέλεσε έτσι την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Ντόρτμουντ. Τα δύο πρώτα χρόνια του στη Βεστφαλία ήταν αρκετά δύσκολα. Αυτό συνέβη, γιατί ο ίδιος δεν μπορούσε να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του Γερμανικού πρωταθλήματος.

Στην τρίτη και τελευταία του χρονιά, όμως, ο Μχιταριάν ήταν εξαιρετικός. Βρήκε δίχτυα 23 φορές σε 52 αναμετρήσεις σε όλες τις διοργανώσεις και αποτέλεσε έναν από τους πιο σταθερούς παίκτες των Βεστφαλών. Οι εμφανίσεις του αυτές «ανάγκασαν» τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να δαπανήσει 42 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της. Στους «κόκκινους διαβόλους», όμως, δεν μπόρεσε να βρει τα πατήματα του και μετά από δύο χρόνια μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας δόθηκε στην Άρσεναλ, ως μέρος της ανταλλαγής για την απόκτηση του Αλέξις Σάντσες.

Καλοκαίρια (Ντεμπελέ) και χειμώνες (Ομπαμεγιάνγκ)

Το καλοκαίρι του 2017 η Ντόρτμουντ δεν είχε μόνο να αντιμετωπίσει την αποχώρηση του Τόμας Τούχελ, αλλά και τα… τερτίπια του Ουσμάν Ντεμπελέ. Ο Γάλλος είχε αποκτηθεί μόλις το περασμένο καλοκαίρι από τη Ρεν, υπογράφοντας πενταετές συμβόλαιο. Μέσα σε αυτή τη μια σεζόν ο νεαρός ποδοσφαιριστής κατάφερε να δείξει ψήγματα του ταλέντου του, αλλά και του περίεργου χαρακτήρα του.

Μπορεί τη μια μέρα να «χάζευε» τους αντιπάλους του στο γήπεδο και την άλλη να αργούσε στην προπόνηση. Παράλληλα, οι «σειρήνες» των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων δεν τον άφηναν να ησυχάσει. Οι εμφανίσεις του, πάντως, παρέμεναν σταθερά καλές καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Γι’ αυτό και ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος νέος παίκτης στη Bundesliga για τη σεζόν 2016-17. Παράλληλα, πραγματοποίησε μια εξαιρετική εμφάνιση στον τελικό Κυπέλλου κόντρα στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης, βοηθώντας την Ντόρτμουντ να κατακτήσει τον πρώτο της τίτλο μετά από πέντε χρόνια.

Ωστόσο, ο περίεργος χαρακτήρας του σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα έκαναν την εμφάνιση τους. Ο Γάλλος ήθελε όσο τίποτα να μετακομίσει στη Βαρκελώνη. Βλέπετε, το timing ήταν κατάλληλο, μετά και την αποχώρηση του Νεϊμάρ. Η Ντόρτμουντ παρέμεινε για κάμποσο καιρό ανένδοτη στην πίεση, αλλά εντέλει υπέκυψε. Για να γίνει αυτό, βέβαια, έπρεπε οι «μπλαουγκράνα» να βγάλουν από τα ταμεία τους 105 εκατομμύρια ευρώ για τον Ντεμπελέ. Ο ίδιος υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο, ωστόσο η πρώτη του σεζόν στην Ισπανία μόνο πετυχημένη δεν ήταν.

Συνέχισε να αργεί στις προπονήσεις, σε αντίθεση όμως την Ντόρτμουντ οι εμφανίσεις του ήταν κάκιστες. Ο Γάλλος έδειξε να μην αντέχει την πίεση και μέτρησε μόλις τέσσερα γκολ σε 23 εμφανίσεις στην πρώτη του σεζόν. Τη φετινή σεζόν, αν και συνεχίζει τις… παραξενιές του, έχει βρει ρυθμό. Ήδη μετράει 10 γκολ και 5 ασίστ σε 22 συμμετοχές και δείχνει να βρίσκει τη φόρμα που είχε στην Ντόρτμουντ.

Η σεζόν 2016-17 ξεκίνησε με αρκετά θετικούς οιωνούς για την Ντόρτμουντ παρά την αποχώρηση του Ντεμπελέ. Με τον Πίτερ Μπος στον πάγκο τους, οι Βεστφαλοί ήταν εξαιρετικοί στο ξεκίνημα της χρονιάς, με τον Πιέρ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ να πετάει «φωτιές». Ο Γκαμπονέζος μέτρησε 10 γκολ στις 8 πρώτες αγωνιστικές και οδηγούσε την Ντόρτμουντ στην κορυφή. Ωστόσο, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη.

Οι εμφανίσεις της Ντόρτμουντ πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο, με την ομάδα να μένει οκτώ αγωνιστικές χωρίς νίκη. Αυτό είχε ως συνέπεια την απόλυση του Ολλανδού τεχνικού και την αντικατάσταση του από τον Πίτερ Στέγκερ. Ο Ομπαμεγιάνγκ που είχε εκφράσει τάσεις φυγής από το καλοκαίρι, δήλωσε ξανά πως ήθελε να αποχωρήσει. Η Άρσεναλ εκμεταλλεύθηκε τη συγκυρία και κατέβαλε 65 εκατομμύρια ευρώ στους Βεστφαλούς, αποκτώντας τον Γκαμπονέζο επιθετικό. 

Ο Ομπαμεγιάνγκ βρήκε ρυθμό άμεσα στους «κανονιέρηδες» και μέτρησε 10 γκολ σε 14 παιχνίδια που πρόλαβε να αγωνιστεί στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν. Την αμέσως επόμενη χρονιά, ο 29χρονος επιθετικός βελτιώθηκε αισθητά. Ήδη έχει πετύχει 16 γκολ σε 26 συμμετοχές, ενώ έχει δημιουργήσει και εξαιρετική χημεία με τον «διόσκουρο» του στην επίθεση, Αλεξάντερ Λακαζέτ.

Το καλοκαίρι του Σωκράτη

Το καλοκαίρι που μας πέρασε η «παράδοση» δεν μπορούσε να σπάσει. Έτσι, η Ντόρτμουντ έχασε για μια ακόμη σεζόν ένα βασικό της στέλεχος. Ο λόγος για τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο.  Ο Έλληνας στόπερ βρισκόταν στη Βεστφαλία από το καλοκαίρι του 2013, όταν και είχε αποκτηθεί έναντι 9,5 εκατομμυρίων ευρώ από τη Βέρντερ Βρέμης. Αν και στο ξεκίνημα της καριέρας του στη γερμανική ομάδα θεωρούταν αναπληρωματική επιλογή, εντούτοις δεν άργησε να πάρει θέση βασικού.

Τα ηγετικά του χαρακτηριστικά στην άμυνα τον έκαναν υπερπολύτιμη μονάδα στα χέρια του εκάστοτε προπονητή. Αυτό ακριβώς είδε στον Έλληνα αμυντικό και ο Ουνάι Έμερι και εισηγήθηκε την απόκτηση του μόλις ανέλαβε την Άρσεναλ. Οι «κανονιέρηδες» έδωσαν 16 εκατομμύρια ευρώ στην Ντόρτμουντ και έκαναν δικό τους τον Παπασταθόπουλο, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει εξαιρετικές μέχρι στιγμής εμφανίσεις στην Πρέμιερ Λιγκ.

Εδώ και οκτώ χρόνια η Ντόρτμουντ χάνει σχεδόν κάθε χρόνο κι από έναν βασικό παίκτη της. Είτε αυτός αγωνίζεται στην άμυνα, είτε στο κέντρο, είτε στην επίθεση, η απώλεια του δεν στοιχίζει στους Βεστφαλούς. Είναι άλλωστε συνηθισμένοι. Ξέρουν ότι αυτή η «παράδοση» δεν θα σταματήσει. Ήδη ο Πούλισιτς έχει δρομολογήσει τη συνέχεια της «παράδοσης» αυτής και για την επόμενη σεζόν. Ένας αέναος κύκλος απωλειών. Η Ντόρτμουντ, όμως, είναι μαθημένη σε αυτόν. Δημιουργεί παίκτες, πολλές φορές από το μηδέν και τους βλέπει να αποχωρούν για άλλες πολιτείες. Σαν μια μάνα που αποχωρίζεται τα παιδιά της. Και πως μια μάνα να μην αφήσει τα παιδιά της να προχωρήσουν…

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ