Ο Άλβαρο Μοράτα δεν έχει στεριώσει σε καμία ομάδα τα τελευταία χρόνια. Είναι με μία βαλίτσα στο χέρι. Ο Ισπανός σέντερ φορ ετοιμάζεται για (ακόμη ένα) νέο κεφάλαιο στην καριέρα του. Μια καριέρα η οποία περιλαμβάνει μόνο κορυφαία κλαμπ αλλά της λείπει κάτι πολύ σημαντικό. Μία ομάδα που να της είναι απαραίτητος.
Πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα
Ο Αλβάρο Μοράτα ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Ατλέτικο Μαδρίτης. Οι «Ροχιμπλάνκος» δεν είδαν σε αυτόν κάτι το ξεχωριστό και τον άφησαν να φύγει. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τη Χετάφε ολοκλήρωσε το τουρ του στις ομάδες της Ισπανικής πρωτεύουσας και βρέθηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης το 2008. Στη «Βασίλισσα» τα πηγαίνει περίφημα.
Εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις του στους νέους και στη δεύτερη ομάδα της Ρεάλ και σιγά σιγά αρχίζει και παίρνει ευκαιρίες στην πρώτη ομάδα. Τη σεζόν 2012/13 αποκτά ρόλο στο ροτέισον και βλέπει τις συμμετοχές του να αυξάνονται.
Στα δύο χρόνια ως κανονικό μέλος της ομάδας καταγράφει 50 συμμετοχές και σημειώνει 11 γκολ. Ως ένα από τα next big things του ισπανικού ποδοσφαίρου όμως θέλει περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Η Ρεάλ δεν είναι διατεθειμένη να του τον δώσει αλλά δεν θέλει να το χάσει κιόλας. Έτσι το 2014 τον παραχωρεί στη Γιουβέντους έναντι 20 εκατομμυρίων ευρώ, θέτει όμως και όρο επαναγοράς του παίκτη στα 30 εκατομμύρια ευρώ.
Από τη σεζόν 10/11 που έκανε την πρώτη του συμμετοχή μέχρι το τέλος τη σεζόν 13/14 που αποχώρησε ο Μοράτα κατέκτησε με την Ρεάλ ένα Πρωτάθλημα Ισπανίας, δύο Κύπελλα Ισπανίας και ένα Τσάμπιονς Λιγκ. Σε καμία από αυτές τις κούπες δεν ήταν απαραίτητος…
Η Ρεάλ που τον σημάδεψε και το κεφάλαιο Γιουβέντους
Η αλήθεια είναι ότι με την περίφημη τριπλέτα των Μπέιλ-Μπενζεμά-Κριστιάνο (γνωστή και ως BBC) που τότε ήταν στα καλύτερά της, το να βρεις θέση βασικού στην επίθεση της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν πολύ δύσκολη υπόθεση.
Ο Μοράτα έφυγε λοιπόν για τη Γιουβέντους αλλά ποτέ δεν κατάφερε να βγάλει από το μυαλό του την «Βασίλισσα». Στους πρωταθλητές Ιταλίας έχει θέση βασικού. Δεν σκοράρει κατά ριπάς (93 συμμετοχές με 27 γκολ) αλλά έχει καλή παρουσία και κατακτά δύο νταμπλ σε δύο χρόνια. Κορυφαία του στιγμή με τη Γιούβε είναι ξεκάθαρα οι ημιτελικοί του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στη Ρεάλ. Σε δύο συναρπαστικά παιχνίδια οι Ιταλοί αφήνουν εκτός τελικού την κάτοχο του τίτλου Ρεαλ. Ο Μοράτα σημειώνει δύο γκολ σε αυτά τα δύο παιχνίδια.
Το δεύτερο μάλιστα είναι αυτό που κάνει το 1-1 μέσα στο Μπερναμπέου και ουσιαστικά δίνει την πρόκριση στη Γίουβε (2-1 το πρώτο ματς στην Ιταλία). Υπογράφει συμβόλαιο με τη «Μεγάλη Κυρία» που θα τον κρατήσει στο Τορίνο μέχρι το 2020 και όλα δείχνουν να παίρνουν το δρόμο τους. Κάπου εκεί όμως εμφανίζεται… η Ρεάλ φυσικά!
Οι Μαδριλένοι αποφασίζουν να αξιοποιήσουν τη ρήτρα επαναγοράς που είχαν θέσει και τον φέρνουν πίσω στην πρωτεύουσα της Ισπανίας. Ο Μοράτα επιστρέφει στη μεγάλη του αγάπη (όπως δήλωνε τότε) αποφασισμένος να πετύχει. Δεν τα είχε υπολογίσει και τόσο καλά.
Σα να μην πέρασε μια μέρα
Η Γιουβέντους ήθελε να τον κρατήσει αλλά δεν ήρθε και η καταστροφή που δεν τα κατάφερε. Ό,τι έκανε με τον Ισπανό συνέχισε να το κάνει και χωρίς αυτόν. Συνέχισε να σαρώνει τους τίτλους στην Ιταλία και έφτασε σε ακόμα έναν χαμένο τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Μοράτα δεν της ήταν απαραίτητος.
Στην επιστροφή του στη Μαδρίτη ο Μοράτα είχε σαφώς ανεβασμένες μετοχές μετά το πέρασμα από τη Γιουβέντους και τη μονιμοποίησή του στην εθνική Ισπανίας όμως το BBC ήταν ακόμα εκεί. Προφανώς ο ίδιος και ενδεχομένως και η ομάδα να θεώρησε ότι θα πάρει μέσα στη σεζόν τη θέση του Μπενζεμά.
Ισπανός, παιδί από τις ακαδημίες, σε πολύ καλή ηλικία ο Μοράτα έμοιαζε ιδανική περίπτωση για να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια τον βασικό σέντερ φορ της «Βασίλισσας». Όπως φάνηκε όμως όλοι τους είχαν λογαριάσει χωρίς τον ξενοδόχο. Και όπου ξενοδόχος βάλτε το όνομα του Καρίμ Μπενζεμά.
Ο Γάλλος παικταράς που έχει αμφισβητηθεί όσο λίγοι, κάθε χρόνο καταφέρνει και κρατάει τη θέση του στη βασική εντεκάδα της Ρεάλ κόντρα σε όλα τα προγνωστικά. Οι δύο τους μοιράζονται τα παιχνίδια αλλά στα σημαντικά ματς ο Μπενζεμά είναι αυτός που ξεκινάει.
Μετά από μία σεζόν με 43 συμμετοχές και 20 γκολ που συνδυάστηκε με την κατάκτηση Πρωταθλήματος και Τσάμπιονς Λιγκ ο Μοράτα για ακόμη μια φορά δεν ήταν απαραίτητος.
Η Αγγλία έχει «φάει» τα καλύτερα παιδιά
Ο Ζιντάν τον ήθελε αλλά όχι για βασικό. Ο Μοράτα που τότε ήταν 24 στα 25 δεν είχε χρόνο για άλλα πειράματα. Τη σεζόν 17/18 είχε έρθει η ώρα να πάει κάπου με σίγουρο χρόνο συμμετοχής. Η πρωταθλήτρια τότε Τσέλσι που έψαχνε βασικό σέντερ φορ τα «σκάει χοντρά» και με 70 εκατομμύρια ευρώ κάνει δικό της τον Ισπανό φορ.
Στην Αγγλία ξεκινάει φουριόζος. Σκοράρει με συνέπεια στις πρώτες αγωνιστικές αλλά στη συνέχεια κάνει τεράστια «κοιλιά». Είναι πραγματικά σκιά του εαυτού του. Οι οπαδοί αναπολούν τον δανεικό στην Ντόρτμουντ Μπατσουαγί και οι «Μπλε» φέρνουν τον Γενάρη τον Ολιβιέ Ζιρού από την Άρσεναλ, ο οποίος σταδιακά παίρνει τη θέση του Μοράτα. Μαντέψτε. Δεν τους ήταν πια απαραίτητος.
Η απόλυση Κόντε και η άφιξη Σάρι τη φετινή σεζόν έδωσε στον Μοράτα ακόμη μια ευκαιρία. Δεν κατάφερε να την αρπάξει. Ο Ιταλός τεχνικός τον ξεκινάει, πετυχαίνει κάποια γκολ αλλά χάνει και απίστευτες ευκαιρίες.
Είναι φανερό πλέον ακόμη και από τον τρόπο που κινείται μέσα στο γήπεδο ότι δεν νιώθει άνετα στο Λονδίνο. Το Αγγλικό πρωτάθλημα άλλωστε ίσως είναι και το δυσκολότερο για να προσαρμοστεί κανείς. Τα παραδείγματα κορυφαίων παικτών που δεν τα κατάφεραν πολλά. Σεφτσένκο, Βερόν, Ντι Μαρία, Φορλάν, Φαλκάο, Κρέσπο κάποια από αυτά.
Είναι η Ατλέτικο η σωστή επιλογή;
Μετά από μόλις ενάμισι χρόνο παρουσία στην Τσέλσι ο Μοράτα φεύγει με 18μηνο δανεισμό για την Ατλέτικο. Οι Λονδρέζοι μάλλον είχαν τελείως διαφορετικές προσδοκίες όταν δαπανούσαν 70 εκατομμύρια για να τον αγοράσου το καλοκαίρι του 17. Σε κάθε περίπτωση ο Μοράτα επιστρέφει στην ομάδα από όπου ξεκίνησε με σκοπό να κάνει ακόμα ένα νέο ξεκίνημα.
Βέβαια εδώ που τα λέμε οι συνθήκες δεν μοιάζουν ιδανικές. Ο κόσμος της Ατλέτικο δεν είδε με καθόλου καλό μάτι την άφιξη Μοράτα και αποδοκίμασε τη μεταγραφή. Αυτό όμως που περιπλέκει περισσότερο την κατάσταση είναι ότι για ακόμη μια φορά ο Μοράτα δεν μοιάζει απαραίτητος!
Η Ατλέτικο έχει ήδη ένα βαρύ φορ (Ντιέγκο Κόστα) ο οποίος παίζει στην επίθεση μαζί με τον καλύτερο παίκτη και ηγέτη της ομάδας (Γκριεζμάν). Ένα σχήμα που να τους χωράει και τους τρεις μοιάζει ποδοσφαιρικά παράδοξο.
Ο Γκριεζμάν δεν βγαίνει με τίποτα από το βασικό σχήμα οπότε ο Μοράτα πρέπει να παλέψει για τη θέση με τον Ντιέγκο Κόστα. Η αλήθεια είναι ότι το «τανκ» της Ατλέτικο δεν κάνει μια καλή σεζόν μέχρι στιγμής. Είναι όμως μια γνώριμη και ιδιαίτερα αγαπητή φιγούρα για το κλαμπ και τον προπονητή που έχει προσφέρει πολλά τα χρόνια που βρίσκεται στην ομάδα.
Την ίδια στιγμή και ο Μοράτα δεν έρχεται στην Μαδρίτη σε τοπ φόρμα για να πεις ότι θα μπει κατευθείαν στην εντεκάδα. Τα πράγματα για τον Ισπανό μοιάζουν και πάλι δύσκολα. Θα καταφέρει να γίνει απαραίτητος για την Ατλέτικο; Σίγουρα οι προβλέψεις δεν είναι υπέρ του.
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις