Αυτή είναι η «απόκρουση του αιώνα» με πρωταγωνιστή τον Μπανκς! (vid)

Μία από τις καλύτερες επεμβάσεις όλων των εποχών, αν όχι η καλύτερη, ανήκε στον Γκόρντον Μπανκς που πλέον δεν βρίσκεται εν ζωή.

Φτάνει μία στιγμή για να σε κάνει θρύλο; Μοναδικό; Να σε βάλει ανάμεσα στους κορυφαίους του αθλήματος; Αν είσαι ο Γκόρντον Μπανκς και έχεις σταματήσει τον Πελέ στα… ντουζένια του, τότε ναι. Φτάνει.

Ήταν στο Μεξικό. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970. Αυτό που έμελλε να να κατακτήσει το «μαύρο διαμάντι» και η παρέα του.

Για πολλούς η «σελεσάο» τότε διέθετε την καλύτερη εθνική ομάδα. Όχι απλά του τουρνουά. Αλλά την καλύτερη εθνική ομάδα που έχουμε δει ποτέ στα γήπεδα. Ωστόσο, ακόμη και αυτή δυσκολεύτηκε αρκετά κόντρα στον Μπανκς. Ο Γκόρντον Μπανκς

O… ανίκητος Μπανκς!

Οι Άγγλοι είχαν πολύ καλή ομάδα. Άλλωστε τέσσερα χρόνια νωρίτερα είχαν κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο. Στην έδρα τους. Στο σπίτι τους.

Ωστόσο, ακόμη και αυτοί δεν μπορούσαν να κάνουν πολλά πράγματα κόντρα στους Λατίνους. Ο μοναδικός που έδειχνε ανίκητος ήταν ο Μπανκς. Η μία επέμβαση μετά την άλλη είχε κάνει τους Βραζιλιάνους να μην ξέρουν πως να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα.

Μέχρι που εμφανίστηκε ο Ζαϊρζίνιο και με ένα απίθανο σουτ έκανε το 1-0. Αυτό έμελλε να μείνει ως το τέλος. Όμως, το εν λόγω ματς δεν θα μνημονευόταν αν δεν είχαμε την «απόκρουση του αιώνα». Ο Πελέ κάνει μία πολύ καλή και δυνατή κεφαλιά.

Όλοι είναι έτοιμοι να πανηγυρίσουν. Αλλά ο Άγγλος γκολκίπερ είχε διαφορετική γνώμη. Εκτινάχθηκε και κράτησε το 1-0. Αυτή η επέμβαση έμελλε να μείνει στην ιστορία ως «η απόκρουση του αιώνα». Όχι άδικα εδώ που τα λέμε. Μία επέμβαση που έμελλε να τον κρατήσει για πάντα στην ιστορία του αθλήματος. Ο Γκόρντον Μπανκς έφυγε από τον τούτο μάταιο κόσμο.

Αλλά κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει όλα εκείνα που πρόσφερε στο άθλημα. Ένας γκολκίπερ που έμελλε να γίνει θρύλος ανάμεσα σε θρύλους. Όπως έχει πει και ο Πελέ ακόμη και σήμερα δεν μπορεί να το «χωνέψει» πως έπιασε αυτή την κεφαλιά του. Σίγουρα η ομάδα του Παραδείσου από εδώ και πέρα θα έχει έναν «φύλακα- άγγελο».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ