ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ιταλική εφημερίδα χρίζει τον Όσιμεν ως αντι-Μπαπέ!
Γιόχαν Κρόιφ: Η αρχή ενός θρύλου του ποδοσφαίρου! (vid)
Τσέλσι: Νυστέρι για Έντσο Φερνάντες και τέλος η σεζόν!
Ρεάλ Μαδρίτης: Βρήκε τον αντι-Νάτσο στη Μίλαν!
Η Γιουβέντους βρήκε τον επόμενο… Μπουφόν της!
Η Μπασακσεχίρ έφτιαξε… προτομή του Πέλκα! (pic)
Ο Αντσελότι μίλησε: «Αυτοί οι δύο αξίζουν τη Χρυσή Μπάλα»
Η Ρόμα θέλει να «κλέψει» τον απόλυτο αστέρα της Γιουβέντους!
Ηγετής Φούντας με γκολ και ασίστ στη νίκη της Τράμπζονσπορ στο Κύπελλο! (vid)
Τσάβι με στροφή 180 μοιρών: «Το πρότζεκτ αυτό δεν έχει τελειώσει»
Ο Λάμπρου «κάρφωσε» τον Άγιαξ μέσα στο Άμστερνταμ! (vid)
Επίσημο: Μπαρτσελόνα και Τσάβι μαζί για άλλη μια σεζόν
H αδιανότητη «ποδιά» του Μπαπέ στον αμυντικό της Λοριάν (vid)
Αντσελότι για Τσάβι: «Πήρε τη σωστή απόφαση, έχει κάνει δουλειά στην Μπαρτσελόνα»
Η παραμονή του Τσάβι στέρησε από την Μπαρτσελόνα μια νέα… σούπερ αρχή
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
FACE CONTROL

Χοακίν

Τι και αν βαδίζει προς το 38ο έτος της ηλικίας του; Ο Χοακίν Σάντσεθ μας αποδεικνύει πως όταν υπάρχει θέληση και ικανότητα, η ηλικία δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο.

Χοακίν

Τα κατορθώματα του Χοακίν με τη φανέλα της Μπέτις είναι πραγματικά απίστευτα. Ειδικά όταν μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που αγγίζει τα 38. Κυρίες και κύριοι, απολαύστε τον αειθαλή Χοακίν Σάντσεθ.

Από μικρός, λάτρευε το ποδόσφαιρο και τις…ταυρομαχίες

Γεννημένος στο Ελ Πουέρτο ντε Σάντα Μαρία της Ανδαλουσίας, ο μικρός Χοακίν είχε δυο μεγάλες «καψούρες». Λάτρευε τις ταυρομαχίες, αλλά και το ποδόσφαιρο. Αυτή που τον κέρδισε –και όπως φαίνεται έκανε καλά- ήταν η στρογγυλή Θεά.

Στα μέρη που μεγάλωσε, ήταν δεδομένο πως θα έπρεπε να επιλέξει μεταξύ της Μπέτις και της Σεβίλλης. Η επιλογή μπορεί να φάνταζε δύσκολη, όμως για τον Χοακίν υπήρχε μόνο ένα χρώμα. Το πράσινο, έμελλε να είναι το χρώμα που θα τον στιγμάτιζε για όλη του τη ζωή. Το πράσινο, το χρώμα της αρμονίας, της φρεσκάδας και της γονιμότητας. Όλα όσα χαρακτήριζαν και συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν τον Χοακίν.

Η πρώτη επαφή με την Μπέτις, έγινε το 1999, όταν και ξεκίνησε να αγωνίζεται για τη δεύτερη ομάδα του συλλόγου. Παρόλα αυτά, πολύ σύντομα, ανέβηκε στην πρώτη ομάδα, και πολύ γρήγορα ξεκίνησε να εντυπωσιάζει με τα κατορθώματά του.

Η «κάψα» του Μουρίνιο και το ενδιαφέρον της Ρεάλ που κατέληξε σε «ναυάγιο»

Μπορεί να μην είχε συμπληρώσει καν τα 20 του χρόνια, όμως αυτά που έκανε στο χορτάρι τον έκαναν το αγαπημένο παιδί της εξέδρας. Ο ίδιος λάτρευε τον σύλλογο και ο σύλλογος λάτρευε τον Χοακίν. Ενώ λοιπόν όλα πήγαιναν καταπληκτικά στην Ανδαλουσία, ξεκίνησαν οι πρώτες «σειρήνες».

Ο Ζοζέ Μουρίνιο είχε εντυπωσιαστεί από το ταλέντο και τις ικανότητες του Χοακίν και τον ήθελε πάση θυσία στην Τσέλσι. Όπως δήλωσε και ο ίδιος ο παίκτης «Η Τσέλσι του Μουρίνιο ενδιαφέρθηκε θερμά για την απόκτησή μου, όμως δεν ήθελα να φύγω από την Μπέτις. Ήμουν χαρούμενος στην Ανδαλουσία».

Αφού είπε το μεγάλο «ΟΧΙ» στον Μουρίνιο, ήρθε το ενδιαφέρον της Ρεάλ Μαδρίτης να τον βάλει σε μεγάλες σκέψεις. Η «Βασίλισσα» είχε δει στο πρόσωπο του Χοακίν ένα ακόμη γρανάζι των «γκαλάκτικος». Εκεί ο Χοακίν λύγισε.

Το δέλεαρ της Ρεάλ ήταν μεγάλο, με τον εμβληματικό Φλορεντίνο Πέρεθ να τον προσεγγίζει. Μαγεμένος από τις εμφανίσεις του με την Εθνική ομάδα της Ισπανίας, ο Πέρεθ φέρεται να ρώτησε τον Ραούλ, αν του πάνε τα λευκά της Ρεάλ. Ο μεγάλος Ραούλ δεν άφησε την «ασίστ» να πάει χαμένη. «Έπρεπε να φοράει κιόλας τα λευκά». Αυτό ήταν. Όλα έμοιαζαν τελειωμένη υπόθεση, όμως άπαντες λογάριαζαν χωρίς τον Χοσέ Λεόν Γκόμεζ.

Ο πρόεδρος της Μπέτις, δεν επέτρεψε στον Χοακίν να φύγει για τη Ρεάλ, καθώς του ξεκαθάρισε πως είναι πλέον μέρος του συλλόγου. Ήταν μια πολύ δύσκολη στιγμή για τον Χοακίν, που είδε το μεγάλο όνειρο του να σβήνει. Παρόλα αυτά δεν σταμάτησε να παίζει για την ομάδα. Δεν γινόταν να «ξενερώσει». Η αγάπη του για την Μπέτις ήταν τόσο μεγάλη που ακόμη και η άκομψη συμπεριφορά του Γκόμεζ, δεν κατάφερε να του τσακίσει την ψυχολογία. Αντίθετα, μάλλον το πώρωσε περισσότερο από ποτέ.

Η επεισοδιακή μεταγραφή στη Βαλένθια

Μπορεί η μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης να μην έγινε ποτέ, όμως ο Χοακίν δε θα έμενε για πολύ ακόμα στην Ανδαλουσία.

Λίγους μόνο μήνες μετά την κατάκτηση του κυπέλλου Ισπανίας, ο 25χρονος δέχθηκε κρούση από τη Βαλένθια. Οι «νυχτερίδες» προσέφεραν 18 εκατομμύρια και τον Μάριο Ρεγκέριο, για να κάνουν δικό τους τον Χοακίν.

Ενώ η Μπέτις συμφώνησε, η υπόθεση δεν είχε ακόμη τελειώσει. Μια καθυστέρηση στην πληρωμή, αλλά και η αντίδραση του Ρεγκέιρο, λίγο έλειψε να χαλάσουν τη μεταγραφή.

Ο πρόεδρος της Μπέτις, Μανουέλ Ρουίθ ντε Λοπέρα, «τιμώρησε» τον παίκτη, ενεργοποιώντας τη ρήτρα που είχε υπογραφεί. Σύμφωνα με αυτή, σε περίπτωση αθέτησης της συμφωνίας, η Μπέτις είχε δικαίωμα να στείλει τον Χοακίν σε όποια ομάδα ήθελε ως δανεικό.

Αντί λοιπόν να πακετάρει για Βαλένθια, ο Χοακίν κατέληξε δανεικός στην Αλμπαθέτε. Μάλιστα, ο ίδιος βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της νέας του ομάδας και φωτογραφήθηκε με τους νέους του συμπαίκτες.

Τελικά, μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις, Βαλένθια και Μπέτις τα βρήκαν με τον παίκτη να υπογράφει τελικά στις «νυχτερίδες» έναντι 25 εκατομμυρίων, για 5 χρόνια. Το ποσό αυτό, έκανε αυτομάτως τον Χοακίν τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη στην ιστορία του συλλόγου.

Τα μάγια συνεχίστηκαν και στις «νυχτερίδες»

Με τι Βαλένθια να διαθέτει ένα καταπληκτικό σύνολο παικτών, ο Χοακίν δεν άργησε να μπει στο κλίμα. Οι συμπαίκτες του τον αγκάλισαν και τον έκαναν να αισθανθεί σαν στο σπίτι του.

Με το «καλημέρα», ο Ισπανός βιρτουόζος ξεκίνησε τα μαγικά του. Στην πρώτη του χρονιά, «έγραψε» 44 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, έχοντας 5 γκολ και 3 ασίστ. Μπορεί οι αριθμοί του να μην εντυπωσιάζουν, όμως η δουλειά που έκανε στο γήπεδο, ήταν τις περισσότερες φορές αθόρυβη.

Τη δεύτερη χρονιά, τα πράγματα ήταν ακόμη καλύτερα. Σε 49 συμμετοχές, ο Χοακίν πέτυχε 7 γκολ και μοίρασε 2 ασίστ, δίνοντας άπειρα τρεξίματα στον χώρο του κέντρου. Μάλιστα, οδήγησε τις «νυχτερίδες» στην κατάκτηση του κυπέλλου Ισπανίας.

Τα πράγματα πήγαιναν εξαιρετικά, με τον Χοακίν να διανύει εξαιρετικές μέρες στη Βαλένθια. Μετά την αποχώρηση του Νταβίντ Βίγια, ο Χοακίν πήρε και το αγαπημένο του νούμερο «7». Με αυτό στην πλάτη, κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα στην τρίτη θέση και την πρόκριση στο Champions League.

Η Μάλαγα, η Φιορεντίνα και η ανάγκη αναγέννησης

Με το συμβόλαιό του να εκπνέει, ο Χοακίν έβλεπε πως στη Βαλένθια τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν προς το χειρότερο. Οι πρωτοκλασάτοι ποδοσφαιριστές είχαν αρχίσει να αφήνουν το σύλλογο, που άρχισε να χάνει την παλιά του αίγλη.

Στις 24 Ιουνίου, ο Ισπανός άφησε τη Βαλένθια, συνεχίζοντας την καριέρα του στη Μάλαγα. Με τη φανέλα της, κατάφερε να φτάσει μέχρι τους «8» του Champions League. Σε μια χρονιά που αγωνίστηκε 46 φορές, έχοντας 8 γκολ και 10 ασίστ.

Για κακή τύχη του συλλόγου αλλά και του ίδιου του Χοακίν, η Μάλαγα δεν κατάφερε να συνεχίσει την ανοδική πορεία. Οι ιδιοκτήτες άφησαν το σύλλογο στο έλεος του και αρκετοί παίκτες αποχώρησαν. Ανάμεσά τους και ο Ισπανός.

Όντας 32 ετών, άπαντες πίστεψαν πως θα συνεχίσει την καριέρα του σε κάποια άλλη ομάδα της Ισπανίας. Ο Χοακίν όμως είχε άλλη άποψη. Στις 13 Ιουνίου του 2013, η Φιορεντίνα ανακοίνωσε τον Ισπανό, που για πρώτη φορά θα αγωνιζόταν εκτός Ισπανίας.

Με τη φανέλα των «βιόλα» έγραψε 71 συμμετοχές με 7 γκολ και 13 ασίστ, όμως σε καμία περίπτωση δεν ήταν ο εαυτός του. Έμοιαζε πως κάτι έλειπε. Αυτή η σπίθα στα μάτια του. Έτσι λοιπόν, αποφάσισε να την ανάψει και πάλι.

Η επιστροφή στην αγαπημένη του Μπέτις

Μετά την μέτρια 3τια στην Ιταλία, ο Χοακίν πήρε την μεγάλη απόφαση. Το καλοκαίρι του 2015, γύρισε στην ομάδα που ποτέ δεν έπαψε να θεωρεί σπίτι του. Στην Ιταλία, ξεκίνησε ολόκληρο κίνημα κατά της απόφασης της διοίκησης να τον αφήσει να φύγει. «Ματαντόρ μη μας αφήνεις. Μας έκανες να σε ερωτευθούμε με τη μπάλα που έπαιζες».

Ποιος να τους έλεγε όμως, πως η απόφαση δεν ήταν της διοίκησης. Ο ίδιος ο Χοακίν ήθελε σαν τρελός να επιστρέψει στην πόλη που μεγάλωσε και λάτρεψε όπως καμία άλλη. Σε μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, ο Ισπανός είχε πει τα πράγματα με το όνομά τους. «Θέλω να γυρίσω σπίτι». Αυτό ήταν. Το νερό είχε μπει για τα καλά στο αυλάκι.

Στις 31 Αυγούστου του 2015 ο Χοακίν γύρισε σπίτι του, υπογράφοντας 3ετες συμβόλαιο με την ομάδα της Ανδαλουσίας.

Ήταν και πάλι πίσω. Εκεί που αγάπησε και αγαπήθηκε. Εκεί που ξεκίνησε το ταξίδι. Εκεί θέλει να το τελειώσει.

Κάνει όργια ακόμη και στα 37, διδάσκοντας ήθος και αγνή αγάπη

Αφού λοιπόν αναφερθήκαμε στο παρελθόν, ήρθε η ώρα να εστιάσουμε στο παρόν. Αρχής γενομένης από την ομιλία του πριν το ντέρμπι της Ανδαλουσίας. Στις 2 Σεπτεμβρίου, η Μπέτις υποδεχόταν τη Σεβίλλη, με στόχο τη νίκη. Μια νίκη που σημαίνει πολλά περισσότερα από τους 3 βαθμούς.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τι παίζεται σήμερα. 53.000 ψυχές πίσω μας να μας εμψυχώνουν. Ενενήντα λεπτά, κάθε λεπτομέρεια, αφοσίωση, σωστή συμπεριφορά, μάχη. Θα κοιτάξουμε στα μάτια τον συμπαίκτη μας, θα βάλουμε τα πόδια μας ως το τέλος. Να παλέψουμε να πάρουμε την μπάλα, ψηλά, να μπούμε δυνατά στα πρώτα λεπτά. Αυτό θα μας δώσει τη νίκη. Εντάξει παιδιά; ΓΙΑ ΕΜΑΣ».

Αυτό ήταν. Η ομάδα ήταν πραγματικό ηφαίστειο. Έπνιξε και έκαψε τη Σεβίλλη, με τον ίδιο τον Χοακίν να τελειώνει τη δουλειά. Γκολ στο 80’ και πραγματική έκρηξη στο Μπενίτο Βιγιαμαρίν.

Το τελευταίο «θαύμα» του «μάγου»

Με την Μπέτις να φτάνει στους «4» του Κυπέλλου Ισπανίας, οι «πράσινοι» κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τη Βαλένθια.

Εκεί, ο Χοακίν έκανε ακόμη ένα «μαγικό». Από τα πολλά που έχει κάνει στην καριέρα του. Από αυτά που όσα χρόνια και αν περάσουν δε θα ξεχαστούν εύκολα.

Στο 54’ ο Ισπανός ανέλαβε να εκτελέσει κόρνερ. Ενώ άπαντες περίμεναν σέντρα, αυτός έκανε το απίθανο. Εκτέλεσε απευθείας. Η μπάλα πέρασε τη γραμμή και με τη βοήθεια το VAR το γκολ μέτρησε. Μπορεί στο τέλος της βραδιάς η Βαλένθια να ισοφάρισε και να πήρε προβάδισμα πρόκρισης, όμως το γκολ του Χοακίν, είναι αυτό που θα θυμόμαστε.

Με το συμβόλαιό του να λήγει το καλοκαίρι του 2020, μοιάζει δύσκολο να υπάρξει ανανέωση. Θα «αγγίζει» άλλωστε τα 40. Παρόλα αυτά, κανείς δε μπορεί να ξέρει, παρά μόνο η ψυχή του. Η ψυχή ενός ανθρώπου, ενός ποδοσφαιριστή, που έμαθε όλο τον κόσμο τι θα πει αγάπη.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ