ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Γκουντογκάν: «Τα πήγαμε καλά στα νοκ άουτ – Έχω μόνο 1 Champions League»!
Η Γιουβέντους «σώθηκε» στο 87ο λεπτό κόντρα στην Κάλιαρι! (vid)
Ο Μαρκίνιος έγραψε ιστορία με τη φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν!
Άρσεναλ: Ο Αρτέτα βρήκε τον επιθετικό που θα «εκτοξεύσει» την ομάδα του!
Η Ίντερ «παραμονεύει» για τον θρύλο της Ρεάλ Μαδρίτης!
Μάντσεστερ Σίτι – Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Αγκουέρο κόντεψε να… βάλει τα κλάμματα! (vid)
Η Μπάγερν χρυσώνει την Μπαρτσελόνα αγοράζοντας πακέτο δυο βασικούς της!
Πλησιάζει το τέλος εποχής του αρχηγού της Ρεάλ Μαδρίτης!
Ένας (τυχερός) παίκτης έζησε από κοντά και τις δυο ιστορικές προκρίσεις του Ολυμπιακού σε λίγες ώρες! (vid)
Δεν έμεινε τυχαία όρθιος ο Λούνιν στο πέναλτι του Μπερνάρντο Σίλβα (pic)
Κοντά σε νέο «χρυσό» συμβόλαιο-βάλσαμο της Μπαρτσελόνα με τη NIKE!
Σίνα: «Σκέφτηκα να ρωτήσω τον Τζολάκη πώς το έκανε, το χαρτάκι με βοήθησε» (vids)
Η «Equipe» διαφωνεί με τη Mundo Deportivo: «Ο Ζιντάν θέλει Γιουνάιτεντ»!
Κάθε Παρασκευή προσφορά* χωρίς κατάθεση στην ελληνική ρουλέτα της Betsson
«Στόλισαν» τον Μπονούτσι στο Instagram του οι οπαδοί της Φενέρμπαχτσέ! (pic)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Topics

Νικολό Ζανιόλο: Αναζητώντας τον επόμενο “αυτοκράτορα”

Ο Νικολό Ζανιόλο ήρθε στη Ρόμα το καλοκαίρι από... σπόντα. Στην πορεία της σεζόν έγινε ο λόγους που οι Ρωμαίοι μπορούν να χαμογελούν.

Νικολό Ζανιόλο: Αναζητώντας τον επόμενο “αυτοκράτορα”

Είναι από τα νέα πρόσωπα της Ρόμα. Από αυτούς που μαθαίνουμε τώρα σιγά- σιγά. Ο Νικολό Ζανιόλο έκανε “μπαμ” στο εντός έδρας ματς των “τζιαλορόσι” με την Πόρτο.

Σημείωσε δύο γκολ. Έγινε γνωστός σε όλη την Ευρώπη. Η φήμη του έφτασε μέχρι τα… άστρα. Εκεί που είναι και το ταβάνι του!

Μια μεταγραφή που δεν κατάλαβε σχεδόν κανείς

Ο Ζανιόλο ξεκίνησε να κλωτσάει το τόπι στις ακαδημίες της Φιορεντίνα. Οι «Βιόλα» δεν είδαν κάτι το ξεχωριστό σε αυτόν. Έτσι, τον χειμώνα του 2016 τον άφησαν να φύγει ως ελεύθερος για την Βίρτους Εντέλα που τότε έπαιζε στη δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας. Από κάπου έπρεπε να ξεκινήσει το ταξίδι του. Αυτό έμελλε να έχει πολλές στάσεις.

Μετά από μόλις επτά συμμετοχές η Ίντερ αποφασίζει να αγοράσει τον 17χρονο τότε Ζανιόλο έναντι 1.8 εκατομμυρίου ευρώ. Στο Μιλάνο ο Ζανιόλο αγωνίζεται μόνο με την ομάδα νέων. Ούτε μια επίσημη συμμετοχή με την πρώτη ομάδα. Κάτι δεν πήγαινε καλά. Κάτι έπρεπε να αλλάξει. Και αυτό θα γινόταν άμεσα.

Το καλοκαίρι του ’18 η θητεία του στην Ίντερ τελειώνει απότομα. Γιατί; Μιας και αποτελεί μέρος της συμφωνίας για τη μεταγραφή του Ναϊνγκολάν από τη Ρόμα στους «Νερατζούρι». Η Ίντερ πληρώνει 24 εκατομμύρια ευρώ και παραχωρεί στους Ρωμαίους τον 28χρονο αριστερό μπακ Νταβίντ Σαντόν και τον νεαρό Νικολό Ζανιόλο.

Ο ντόρος γύρω από την μεταγραφή του Ναϊνγκολάν μεγάλος. Για τον Ζανιόλο δεν ασχολήθηκαν πολύ και πολλοί. Άλλωστε επρόκειτο για  ένα 18χρονο παιδί χωρίς καμία συμμετοχή στην Σέριε Α. Για έναν πιτσιρικά που έχει αλλάξει τρεις ομάδες μέσα σε τρία χρόνια. Όλα αυτά οδήγησαν στο να περάσει στα… ψιλά η μεταγραφή του. Μάλλον καλύτερα. Το “μπαμ” που θα ακολουθούσε θα ήταν από το πουθενά και τεράστιο.

Είναι πολύ πιθανό ούτε οι ίδιο οπαδοί των ομάδων να μην κατάλαβαν την αλλαγή στρατοπέδου του Ζανιόλο. Υπήρχε όμως ένας άνθρωπος σε όλη αυτή την ιστορία που ήξερε πολύ καλά τι έκανε. Ο λόγος για την γνωστή αλεπού των ευρωπαϊκών γηπέδων Μόντσι. Ο τεχνικός διευθυντής της Ρόμα ζήτησε να συμπεριληφθεί ο Ζανιόλο στο ντιλ αφού είχε διακρίνει σε αυτόν στοιχεία παίκτη ικανού για σπουδαία πράγματα.

Τεχνική και θανατηφόρο αριστερό

Πράγματι από το Νοέμβρη και μετά ο Ζανιόλο άρχισε να παίρνει όλο και πιο συστηματικά χρόνο συμμετοχής και να ξεδιπλώνει το ταλέντο του. Πρόκειται για έναν επιθετικό μέσο που δεν διακρίνεται για την ταχύτητά του αλλά έχει σπουδαία τεχνική κατάρτιση και ένα θανατηφόρο αριστερό πόδι.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο οι μεσοεπιθετικοί παίκτες χρησιμοποιούνται σε όλες τις θέσεις πίσω από το σέντερ φορ. Πρέπει δηλαδή να έχουν την ικανότητα να παίξουν τόσο στον άξονα όσο και στα πλάγια. Σίγουρα υπάρχει η πιθανότητα να μην μπορούν να αποδώσουν το ίδιο καλά και στις δύο θέσεις αλλά οφείλουν να μπορούν να ανταπεξέλθουν ικανοποιητικά, αφού πλέον το παιχνίδι παίζεται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα και υπάρχουν συνεχής εναλλαγές στις θέσεις των μεσοεπιθετικών.

Για παράδειγμα ένας παίκτης που αδυνατεί να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα συνθήκη και τα τελευταία χρόνια πάει από το κακό στο χειρότερο είναι ο Μεσούτ Οζίλ της Άρσεναλ. O Γερμανός μέσος είναι αυστηρά 10άρι και τίποτα άλλο.

Ο Ζανιόλο αν και τα χαρακτηριστικά φαινομενικά δεν τον βοηθούν να παίξει στα πλάγια δείχνει μέχρι στιγμής να τα καταφέρνει εξαιρετικά. Στον αγώνα με την Πόρτο ξεκίνησε στο δεξί άκρο της επίθεσης και από εκείνο το σημείο σκόραρε και τα δύο γκολ που έδωσαν τη νίκη στην ομάδα του.

Η προηγούμενη φορά που ξεκίνησε στο δεξί άκρο ήταν στον αγώνα πρωταθλήματος με την Αταλάντα στις 27/1 όπου μοίρασε δύο ασίστ. Ο μικρός βρίσκεται σε δαιμονιώδη φόρμα τελευταία με τα 5 γκολ και τις 2 ασίστ που έχει καταγράψει όλη τη σεζόν να έχουν έρθει από τις 26/12 και μετά.

Ο επόμενος αυτοκράτορας;

Η χρονιά για τη Ρόμα δεν πάει καθόλου καλά μέχρι στιγμής. Οι «Τζιαλορόσι» ξεκίνησαν τη σεζόν με ρεαλιστικό στόχο τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα, την κατάκτηση του Κυπέλλου και την όσο το δυνατόν καλύτερη πορεία στην Ευρώπη.

Αντ’ αυτού βρίσκονται στη 6η θέση του βαθμολογικού πίνακα, αποκλείστηκαν από το Κύπελλο με το ντροπιαστικό 7-1 από τη Φιορεντίνα και στην Ευρώπη έχουν μπροστά τους μια δύσκολη ρεβάνς στην έδρα της Πόρτο.

Το «ξεπέταγμα» του Ζανιόλο είναι ένας από τους ελάχιστους λόγους αισιοδοξίας για τον οργανισμό Ρόμα. Μετά την απόσυρση του τεράστιου Φραντσέσκο Τότι η Ρόμα αναζητά έναν παίκτη σημείο αναφοράς για την επίθεσή της. Προσοχή, όχι έναν απλά πολύ καλό παίκτη αλλά κάποιον που θα παραμείνει χρόνια στο κλαμπ και θα χτιστεί γύρω του μια ομάδα που θα μπορέσει και πάλι να διεκδικήσει στόχους με αξιώσεις.

Ο 21χρονος Τούρκος Ουντέρ που από πέρυσι βγάζει μάτια φαίνεται ήδη φευγάτος. O Τζέκο έχει φτάσει πλέον τα 32 και μάλλον είναι λίγο αργά για να χτίσεις πάνω του. Ο Ζανιόλο από την άλλη μόλις τώρα άρχισε να κάνει θόρυβο και εκτός αυτού είναι και Ιταλός οπότε ο δεσμός που μπορεί να αναπτύξει με την ομάδα έχει άλλη βάση.

Φυσικά δεν τολμάμε να πούμε ότι ο μικρός μπορεί να γίνει ο επόμενος Τότι για τη Ρόμα, γιατί δεν θέλουμε να πέσει καμία φωτιά να μας κάψει. Έστω όμως και τα μισά να πετύχει από αυτά που πέτυχε ο «Καπιτάνο» με τη φανέλα της Ρόμα τότε οι «Τζιαλορόσι» θα έχουν πετύχει διάνα.

Μπορεί να κάνει τη διαφορά; Κι αν ναι τότε τι γίνεται μετά;

Τα ερωτήματα που γεννιούνται λοιπόν είναι δύο. Μπορεί ο Ζανιόλο να συνεχίσει να εξελίσσεται και να γίνει ένας παίκτης τοπ επιπέδου ικανός να κάνει τη διαφορά; Κι αν ναι μπορεί σε μία τέτοια περίπτωση η Ρόμα να τον κρατήσει για πολλά χρόνια;

Στο πρώτο ερώτημα ότι και να απαντήσουμε δεν μπορεί να έχει βάση προς το παρόν. Ναι ο μικρός έχει πολύ καλά στοιχεία, ναι είναι μόλις 19 χρονών, ναι δείχνει να έχει πάρει φωτιά τελευταία αλλά το χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό για να κρίνουμε.

Πρέπει να δείξει συνέπεια τόσο κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν και κυρίως να συνεχίσει σε τέτοιους ρυθμούς και την επόμενη για να έχει βάση αυτή η κουβέντα.

Και η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα

Στο δεύτερο ερώτημα τα πράγματα είναι λίγο πιο απλά. Η Ρόμα τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει την εικόνα μιας ομάδας «σκαλοπάτι». Δεν δείχνει διατεθειμένη να χτίσει βήμα βήμα ένα σύνολο που θα είναι ικανό να πρωταγωνιστήσει.

Δεν έχουν όλοι οι κορυφαίοι παίκτες τη… λόξα του Τότι και του Ντε Ρόσι που έμειναν για πάντα στην ομάδα επειδή ήταν από κούνια φανατικοί οπαδοί της. Για να μπορείς να κρατάς τους καλούς σου παίκτες πρέπει να τους πείθεις μέσα από ένα πρότζεκτ ότι μαζί σου μπορούν να κερδίσουν.

Η Ρόμα δεν δείχνει να κινείται σε αυτή τη κατεύθυνση. Η αισιοδοξία που υπήρχε με την άφιξη Μόντσι δεν αποτυπώνεται σε αποτελέσματα. Ναι ο Ισπανός τεχνικός διευθυντής είναι «γάτος» και στη Σεβίλλη είχε να δείξει σπουδαία δουλειά. Η Ρόμα όμως δεν είναι Σεβίλλη ή τουλάχιστον δεν ήταν.

Μπορεί να έχει να κατακτήσει το πρωτάθλημα από το 2001, αλλά όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν λίγες οι φορές που το διεκδίκησε με αξιώσεις μέχρι το τέλος.

Πιο πρόσφατη απ’ όλες η σεζόν 16/17 που τερμάτισε δεύτερη μόλις 4 πόντους πίσω από την πρωταθλήτρια Γιουβέντους. Με τα τωρινά δεδομένα αν ο Ζανιόλο εξελιχθεί σε έναν πρωτοκλασάτο παίκτη το πιθανότερο είναι αργά ή γρήγορα να αποχωρήσει από το “Ολίμπικο”.

Ας μην προτρέχουμε όμως. Όλα αυτά είναι κουβέντες που αφορούν το μέλλον (άμεσο η μακρινό θα δείξει). Προς το παρόν το πρότζεκτ Νικολό Ζανιόλο μόλις ξεκίνησε και δείχνει πολύ ενδιαφέρον. Η συνέχεια στα γήπεδα.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ