Αναμφισβήτητα η Ρέαλ Μαδρίτης είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Μερικοί από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του πλανήτη έχουν αγωνιστεί με την φανέλα της κατά το πέρασμα των αιώνων.
Για να μιλάμε και με αριθμούς οι μερένχες έχουν 64 τίτλους στην Ισπανία, συμπεριλαμβανομένου 33ων πρωταθλημάτων. Στην Ευρώπη η Ρεάλ έχει συνολικά 26 τίτλους. Οι 13 εξ αυτών είναι στο Τσάμπιονς Λιγκ (Κύπελλο Πρωταθλητριών). Στις 11 Δεκεμβρίου του 2000 η FIFA την ανέδειξε ως την καλύτερη ποδοσφαιρική ομάδα του 20ού αιώνα, ενώ πέρυσι κατέκτησε τον τρίτο συνεχόμενο τίτλο του Τσάμπιονς Λιγκ τα τρία τελευταία χρόνια.
Εδώ συμβαίνει όμως το εξής παράξενο. Τα τελευταία δέκα χρόνια οι Μαδριλένοι έχουν κατακτήσει το πρωτάθλημα μόλις τρεις φορές. Την σεζόν 2007-08, 2011-12 και 2016-17. Αυτό από μόνο του αποτελεί οξύμωρο. Μία ομάδα με το κύρος της Ρεάλ Μαδρίτης αποτυγχάνει στους εγχώριους τίτλους. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό;
Σίγουρα σημαντικό ρόλο παίζει η θεαματική άνοδος της Μπαρτσελόνα με την παρέα του Μέσι και άλλοτε των Τσάβι και Ινιέστα να αποτελούν σθεναρό εμπόδιο. Οι πραγματικοί λόγοι όμως δεν βρίσκονται εκεί. «Τα μεγάλα κάστρα πάντα πέφτουν από μέσα» λέει μία παροιμία. Στη Ρεάλ όμως αυτό αποτελεί νόμος και για φέτος αποτυγχάνοντας όπως όλα δείχνουν για άλλη μία φορά να σηκώσει το πρωτάθλημα.
Ας προσπαθήσουμε όμως να βρούμε τους λόγους τους οποίους η Ρεάλ Μαδρίτης δεν θα μπορέσει ούτε και φέτος να σηκώσει τη La Liga.
1. Η απουσία του Κριστιάνο Ρονάλντο
Ο Ρονάλντο ήρθε στη Μαδρίτη το 2009 αποτελώντας τότε την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Στη Ρεάλ ο Πορτογάλος προσέφερε δύο πρωταθλήματα, δύο κύπελλα Ισπανίας και τέσσερα Τσάμπιονς Λιγκ. Η επιρροή του στην ομάδα ήταν τεράστια και αποτέλεσε παίκτη ορόσημο στην ιστορία της.
Η φυγή του Ρονάλντο για την Γιουβέντους μπορεί να έγινε στην κατάλληλη περίοδο για την καριέρα του Πορτογάλου, αλλά ταυτόχρονα και στην χειρότερη για την Ρεάλ Μαδρίτης. Η μεταγραφή του δεν σόκαρε μόνο τους φιλάθλους αλλά και την ίδια την ομάδα η οποία δεν μπόρεσε να βρει τον αντικαταστάτη του. Πλέον οι αντίπαλοι ξέρουν ότι ο καλύτερος παίκτης της ομάδας απουσιάζει και η Ρεάλ είναι πιο ευάλωτη από ποτέ.
2. Η απειρία του Λοπετέγκι
Ο Ζουλέν Λοπετέγκι παρουσιάστηκε ως τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο. Πριν την πρόσληψή του όμως η εμπειρία του ως τεχνικός ήταν περιορισμένη. Η απόλυση του από την εθνική Ισπανίας ήταν σχεδόν αναγκαστική, με τον ίδιο να πηγαίνει στους πρωταθλητές Ευρώπης έχοντας στο βιογραφικό του την παρουσία του στις ακαδημίες της εθνικής Ισπανίας και της Πόρτο.
Οι μόνες του επιτυχίες μέχρι τότε ήταν η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με την εθνική U19 και U21 το 2012 και το 2013 αντίστοιχα. Στην Ρεάλ απέτυχε παταγωδώς. Η πίεση και οι προσδοκίες ενός τέτοιου κλαμπ ήταν τόσο μεγάλες που δεν μπόρεσε ποτέ να τις φέρει εις πέρας. Aποτέλεσμα η Ρεάλ Μαδρίτης να μείνει πίσω στην κούρσα του πρωταθλήματος, να δείχνει άθλιο ποδοσφαιρικό θέαμα και ο ίδιος να αποχωρεί κακήν κακώς.
3. Ο Μπέιλ και οι τραυματισμοί του
Όταν τον Σεπτέμβριο του 2013 η Ρεάλ Μαδρίτης αποκτούσε τον Γκάρεθ Μπέιλ όλοι η Ευρώπη είχε μείνει αποσβολωμένη. Τα 100,8 εκ. ευρώ που είχαν ξοδέψει οι μερένχες ήταν εκείνη την περίοδο για τον καλύτερο ανερχόμενο ποδοσφαιριστή της Ευρώπης. Ο Μπέιλ όμως δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στις προσδοκίες.
Οι πολλοί τραυματισμοί του Ουαλού δεν άφησαν να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Μετά την φυγή του Ρονάλντο όλοι νόμιζαν πως θα υπερκαλύψει το κενό του. Αυτό δεν έγινε ποτέ εκτός από κάποιες εκλάμψεις στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η «σκιά» του Πορτογάλου έμεινε για πάντα στο Μπερναμπέου με τον Μπέιλ να παλεύει με τους δικούς του δαίμονες.
Τους πολλούς και συχνούς τραυματισμούς. Εάν η Ρεάλ δεν αποκτήσει έναν παίκτη προσωπικότητας είναι σίγουρο πως δεν θα μπορέσει ποτέ να αναδειχθεί. Ο Ουαλός (στην Ρεάλ τουλάχιστον) έχει έλλειψη προσωπικότητας, στοιχείο το οποίο είναι απαραίτητο για να παίζεις σε μία τέτοια ομάδα.
4. Το δίλημμα στα γκολπόστ
Από εκείνη την ημέρα που το fax άργησε να φτάσει στο Μάντσεστερ για την μεταγραφή του Ντε Χέα, η Ρεάλ Μαδρίτης είναι καταδικασμένη να ταλαιπωρείται. Εάν είχε ολοκληρωθεί τότε η μεταγραφή τα πράγματα ίσως να ήταν πολύ διαφορετικά σήμερα. Η Ρεάλ έψαξε πολύ στην «αγορά». Αποκτήθηκαν πολλοί για αυτή τη θέση αλλά ο Νάβας κέρδισε την φανέλα του βασικού.
Η φετινή έλευση του Κουρτουά έχει φέρει σε σύγχυση την ομάδα. Πλέον υπάρχει έλλειψη ιεραρχίας με το Κίκο Κασίγια να αποχωρεί και τα δύο μεγάλα ονόματα να κονταροχτυπιούνται για την θέση του βασικού. Αυτό έχει προκαλέσει σύγχυση και στους ίδιους αλλά και στην ομάδα που αγνοεί την λέξη σταθερότητα κάτω από τα γκολπόστ.
5. Έλλειψη ανταγωνισμού
Κακά τα ψέματα Ισπανία οι μόνοι διεκδικητές του τίτλου και άμεσοι αντίπαλοι της Ρεάλ είναι η Μπαρτσελόνα και η Ατλέτικο Μαδρίτης. Όλες οι υπόλοιπες ομάδες του πρωταθλήματος είναι τουλάχιστον ένα σκαλοπάτι πιο κάτω. Η Ατλέτικο το καλοκαίρι προχώρησε στις προσθήκες των Λεμάρ, Ρόντρι, Κάστρο, Αντάν και Μάρτινς. Από την άλλη η Μπαρτσελόνα απέκτησε τους Μάλκομ, Λενγκλέ, Αρτούρ και Βιντάλ. Και οι δύο ομάδες προχώρησαν σε «γενναία» ενίσχυση και τον Ιανουάριο.
Στην απέναντι όχθη η Ρεάλ προχώρησε σε επιλογές για το μέλλον. Βινίσιους Τζούνιορ και Ορντιοθόλα που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν το κενό της εμπειρίας που χρειάζεται η βασίλισσα. Όσον αφορά τον Ιανουάριο δεν χρειάζεται να αναφερθούμε καν στην προσθήκη μόνο ενός παίκτη που και αυτός έχει μηδενική εμπειρία.
6. Δυστοκία στην επίθεση
Αν κοιτάξουμε καλύτερα το ρόστερ των Μαδριλένων θα δούμε πληθώρα επιλογών στην επίθεση. Όχι τόσο στον καθαρόαιμο επιθετικό καθώς υπάρχει μόνο ο Μπενζεμά, αλλά στην επιθετική γραμμή των Μαδριλένων. Οι Ίσκο, Μπέιλ, Ασένσιο και Βάσκεθ είναι όλοι διαθέσιμοι αλλά κανείς τους δεν… έχει το εύκολο γκολ.
Ο Μπενζεμά θα πρέπει επειγόντως να αλλάξει το στιλ παιχνιδιού του και να προσαρμοστεί στην μετά Ρονάλντο εποχή. Θα πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικός, να τροφοδοτείται περισσότερο και πιο εύκολα ώστε να μπορέσει επιτέλους να πάρει την ομάδα στις πλάτες του. Τέλος είναι επιτακτική ανάγκη η προσθήκη ενός ακόμη επιθετικού κλάσης για να υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός.
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις