ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Όταν ο Άαρον Ράμσεϊ… τρομοκρατούσε την Αγγλία!
Ρεάλ: Ο Αντσελότι ετοιμάζει… κόλπο πρόκρισης στην ενδεκάδα κόντρα στην Μπάγερν!
Πογέτ: «Δεν έχω καμία επαφή με την Εθνική Ελλάδος»!
Χατζηγιοβάνης: «Δύσκολο να ξεπεράσουμε τον αποκλεισμό της Εθνικής»!
Καν: «Μπράβο στην Μπάγερν και στον Τούχελ που με… τακτικάρες μας πήγε στα ημιτελικά»!
Κανσέλο: «Μετά τον αποκλεισμό από την Παρί ευχήθηκαν θάνατο στην αγέννητη κόρη μου»!
Ρεάλ Μαδρίτης και Παρί Σεν Ζερμέν θέλουν… δίδυμο – φωτιά από την Ίντερ!
Κασεμίρο: «Όταν έφυγα από τη Ρεάλ ο Αντσελότι έκλαιγε και ο Πέρεθ δε μου μιλούσε»!
Γιουβέντους: Η νίκη στη δίκη του Ρονάλντο… σώζει τον Αλέγκρι!
Αρτέτα: «Καλό το ότι μείωσαν τους αγώνες του Κυπέλλου»!
Γκουντογκάν: «Τα πήγαμε καλά στα νοκ άουτ – Έχω μόνο 1 Champions League»!
Η Γιουβέντους «σώθηκε» στο 87ο λεπτό κόντρα στην Κάλιαρι! (vid)
Ο Μαρκίνιος έγραψε ιστορία με τη φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν!
Άρσεναλ: Ο Αρτέτα βρήκε τον επιθετικό που θα «εκτοξεύσει» την ομάδα του!
Η Ίντερ «παραμονεύει» για τον θρύλο της Ρεάλ Μαδρίτης!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
FACE CONTROL

Μάρεκ Χάμσικ

Αγαπήθηκε περισσότερο και από τον Μαραντόνα, έσπασε όλα τα κοντέρ, όμως την «έκανε» για Κίνα. Κυρίες και κύριοι, αυτός είναι ο Μάρεκ Χάμσικ.

Μάρεκ Χάμσικ

Μάρεκ Χάμσικ. Ο Σλοβάκος που έκλεψε την καρδιά των οπαδών της Νάπολι. Ο άνθρωπος που έκανε το «Σαν Πάολο» να βρει τον ηγέτη της νέας εποχής. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που πριν λίγες μέρες πήρε την απόφαση να αποδεχτεί την πρόταση των Κινέζων. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο και αυτός είναι ο Μάρεκ Χάμσικ.

Όλα ξεκίνησαν στην Μπρατισλάβα

Γεννήθηκε στη Μπάνσκα Μπρίστιτσα, μια πανέμορφη πόλη στην «καρδιά» της Σλοβακίας. Σε ηλικία 15 ετών η Σλόβαν Μπρατισλάβας τον είδε και αμέσως κατάλαβε πως πρόκειται για σπάνια περίπτωση ποδοσφαιριστή. Δεν άφησε φυσικά την ευκαιρία να πάει χαμένη και με τον ίδιο να το θέλει πολύ, τελικά τον απέκτησε.

Το παράδοξο της ιστορίας είναι πως παρότι εντυπωσίασε άπαντες στη Σλόβαν, τελικά δεν έπαιξε πολύ. Από το 2002 μέχρι το 2004, αγωνίστηκε μόλις 6 παιχνίδι με την πρώτη ομάδα, σκοράροντας και ένα γκολ.

Ενώ και ο ίδιος περίμενε τη νέα σεζόν, ήρθε η απόλυτη ανατροπή στα σχέδιά του.

Κάτοικος Ιταλίας, μέσω Μπρέσια

Στην άγουρη ηλικία των 17 ετών, ο Μάρεκ Χάμσικ θα άφηνε το σπίτι του και την οικογένεια του για πρώτη φορά. Η πρόταση της Μπρέσια ήταν άκρως δελεαστική. Εκτός των 500.000 ευρώ που προσέφερε στους Σλοβάκους, έδινε μεγάλη προοπτική στον ίδιο τον παίκτη.

Για ένα οποιοδήποτε παιδί της ηλικίας του, η απόφαση θα ήταν δύσκολη. Όχι όμως για τον Χάμσικ. Ο Σλοβάκος ήξερε καλά πως αυτή ήταν η ευκαιρία του να δείξει τι αξίζει και να κάνει το βήμα παραπάνω.

Το ντεμπούτο του έγινε σε ένα παιχνίδι απέναντι στην Κιέβο, όπου η Μπρέσια ηττήθηκε με 3-1. Στο ντεμπούτο του στη Serie A ήταν 17 ετών και 237 ημερών. Παρά την καλή πρόθεση, η Μπρέσια δεν είχε αντίστοιχο υλικό και δεν απέφυγε τον υποβιβασμό.

Την επόμενη σεζόν, 2005-06, ο Σλοβάκος είχε σαφώς πιο ενεργό ρόλο στο σύλλογο. Πήρε 24 παιχνίδια στο πρωτάθλημα, όμως η Μπρέσια τερμάτισε τη 10η θέση. Η καλύτερή του σεζόν με την ομάδα της βόρειας Ιταλίας, ήταν η αμέσως επόμενη. Συγκεκριμένα τη σεζόν 2006-07, ο Χάμσικ αγωνίστηκε σε 40 παιχνίδια, έχοντας και 10 γκολ. Είχε αρχίσει να βάζει το γκολ στο παιχνίδι του.

Το μαγικό Καλοκαίρι του 2007

Προερχόμενος από την κορυφαία σεζόν της καριέρας του, ο Χάμσικ είχε αρχίσει να δέχεται προτάσεις για το μέλλον του. Όπως αναμενόταν αυτές ήταν πολλές, όμως όταν άκουσε πως η Νάπολι ενδιαφέρεται, δεν χρειάστηκε να ακούσει τίποτε άλλο.

Λάτρης του Μαραντόνα, ο Σλοβάκος δεν γινόταν να αρνηθεί. Έτσι με συνοπτικές διαδικασίες υπέγραψε στους «παρτενοπέι» 5ετες συμβόλαιο. Ποιος να φανταζόταν πως μόλις είχε ξεκινήσει μια μεγάλη ιστορία αγάπης.

Από την παρουσίασή του, φαινόταν πόσο πολύ είχε ενθουσιαστεί από τη μεταγραφή του. Στις προπονήσεις έδινε τα πάντα και φαινόταν πόσο το ήθελε.

Το ντεμπούτο του έγινε σε ένα παιχνίδι κυπέλλου απέναντι στη Τσεζένα για το Κύπελλο Ιταλίας. Η Νάπολι επικράτησε με 4-0, με τον Σλοβάκο να δημιουργεί το πρώτο και να σκοράρει το δεύτερο γκολ.

Η περιπέτεια του με τη γαλάζια φανέλα είχε μόλις ξεκινήσει, με το μέλλον να είναι καλύτερο από ότι και ο ίδιος φανταζόταν.

Ο έρωτας, η λατρεία, τα ρεκόρ, όλα η Νάπολι

«Η Νάπολι είναι το σπίτι μου, ο τόπος που αγαπώ, όλη μου η ζωή». Τα λόγια του Σλοβάκου αντικατοπτρίζουν με τον καλύτερο τρόπο τα όσα νιώθει για τους «παρτενοπέι». Το πάθος του, η καψούρα στα μάτια του, τα λέει όλα.

Από τα πρώτα χρόνια της πορείας του στην ομάδα του Ιταλικού Νότου, κατάφερε να συγκριθεί με τον τεράστιο Πάβελ Νέντβεντ. Η σύγκριση φυσικά είχε να κάνει με τον τρόπο παιχνιδιού του, καθώς ο Σλοβάκος είχε απίστευτη επιρροή στο παιχνίδι της ομάδας.

Όσο περνούσαν τα χρόνια, ο Χάμσικ βρέθηκε συμπαίκτης με Καβάνι και Λαβέτσι, σε μια Νάπολι που μπορούσε άνετα να φτάσει και στον τίτλο. Φυσικά, είχε την ατυχία να πέσει πάνω στην υπερηχητική Γιουβέντους, που μετά την επιστροφή της από την Serie B, ξεκίνησε να σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της.

Με τον καιρό, ένας ένας οι σταρ της ομάδας άρχισαν να πηδούν από το «καράβι». Ο ίδιος δεν το έκανε, παρότι έβλεπε πως η ομάδα χάνει τη δυναμική της. Τελικά με τα χρόνια δικαιώθηκε, καθώς η Νάπολι έχει καταφέρει να είναι η δεύτερη ομάδα της Ιταλίας τα τελευταία χρόνια, παίζοντας κατά διαστήματα καταπληκτικό ποδόσφαιρο.

Την ώρα που οι ταλαντούχοι παίκτες αποχωρούσαν, ο Χάμσικ έμενε στη Νάπολι. Έσπαγε τα ρεκόρ το ένα πίσω από το άλλο και φυσικά έγινε το αγαπημένο παιδί της κερκίδας. Μιας κερκίδας πολύ απαιτητικής, που για να καταφέρεις να την κάνεις να σε αγαπήσει θέλει πολύ δουλειά και κόπο.

Διέλυσε το ρεκόρ του τεράστιου Μαραντόνα

Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, είναι αδιαμφισβήτητα το κορυφαίο όνομα που έχει περάσει από την ομάδα. Αυτό, δεν χωράει καμία αμφιβολία. Παρόλα αυτά, δεν είναι πλέον ο κορυφαίος σκόρερ της Νάπολι.

Στις 23 Δεκεμβρίου του 2017, ο Χάμσικ κατάφερε κάτι που έμοιαζε απίθανο! Με το γκολ του απέναντι στη Σαμπντόρια, όχι μόνο χάρισε τη νίκη στην ομάδα του, αλλά προσπέρασε τον θρύλο.

Έφτασε τα 116 γκολ με τη γαλάζια φανέλα, αφήνοντας πίσω του οριστικά και αμετάκλητα τον Αργεντινό σούπερ σταρ. Μπορεί να χρειάστηκε 10 χρόνια για να το πετύχει, εν αντιθέσει με τον Μαραντόνα που πέτυχε 115 γκολ σε 6.5 σεζόν, παρόλα αυτά δεν έχει καμία σημασία.

Η ιστορία πλέον γράφει το δικό του όνομα στην κορυφή, αφήνοντας τη Νάπολι με 121 γκολ ενεργητικό, σε 520 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.

Το τελευταίο κεφάλαιο στη Νάπολι

Λένε πως ότι αρχίζει ωραία, τελειώνει με πόνο. Δυστυχώς και στην περίπτωση του Σλοβάκου συνέβη κάτι αντίστοιχο.

Στην τελευταία του σεζόν με τη φανέλα της Νάπολι, δεν κατάφερε να βοηθήσει την ομάδα όσο θα ήθελε. Ένας τραυματισμός τον κράτησε πίσω, όμως δεν του απαγόρευσε να σπάσει ακόμη ένα ρεκόρ.

Απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν, σε ένα παιχνίδι για τους ομίλους του Champions League, ο Χάμσικ αγωνίστηκε κανονικά. Με αυτή τη συμμετοχή, έφτασε τις 512, ξεπερνώντας τον Τζουζέπε Μπρουσκολότι.

Το ρεκόρ του Μπρουσκολότι κρατούσε 20 χρόνια, με τον Χάμσικ να το καταρρίπτει και αυτό, όντας 11 ολόκληρα χρόνια στην ομάδα.

Μόλις 19 συμμετοχές με 1 γκολ και 1 ασίστ περιελάμβανε ο απολογισμός του τη φετινή σεζόν, με τον ίδιο να μην είναι αυτός που θέλει.

Και μετά ήρθαν οι Κινέζοι

Με τον Χάμσικ να ψάχνει τη χαμένη του αυτοπεποίθηση και την επιστροφή του στην αγωνιστική δράση, φαινόταν απίθανο να υπάρξει πρόταση για την απόκτησή του. Και όμως.

Οι πάντα απρόβλεπτοι Κινέζοι δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Έχοντας προσπαθήσει ξανά -ανεπιτυχώς- να αποκτήσουν τον παίκτη, είδαν πως αυτή είναι η ευκαιρία τους.

Άλλωστε, με τον ίδιο στα 31, μια πρόταση της τάξης των 20 εκατομμυρίων, ήταν άκρως δελεαστική για τη Νάπολι. Την ίδια ώρα, ο Σλοβάκος θα έβαζε στα ταμεία του περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Συζητήσεις επί συζητήσεων μεταξύ των ομάδων και του παίκτη, δεν του έκαναν καλό. Ο ίδιος δεν είχε «σκοτώσει» μέσα του την αγάπη για τη Νάπολι. Μια αγάπη που είναι παντοτινή και ποτέ δε θα σβήσει.

Μετά από αρκετές ημέρες, ο Σλοβάκος μπήκε στο αεροπλάνο με προορισμό την Κίνα, αφήνοντας μετά από 12 χρόνια τη Νάπολι. Υπερίσχυσε η λογική.

Με τον ερχομό του Αντσελότι ο Χάμσικ δεν ήταν πλέον βασικός. Άλλωστε έβλεπε και ο ίδιος πως οι δυνάμεις του και οι αντοχές του δεν ήταν σε καμία περίπτωση οι ίδιες. Σίγουρα, θα μπορούσε να μείνει ακόμη 2 με 3 χρόνια, όμως μέσα του ήξερε πως θα κρατούσε την ομάδα πίσω.

Η απόφασή του να φύγει, πάρθηκε με γνώμονα το σεβασμό του στην ομάδα, αλλά φυσικά και στον ίδιο του τον εαυτό. Δε μπορεί να θεωρηθεί προδότης από κανέναν. Στα δύσκολα έμεινε κοντά στην ομάδα και βοήθησε, καταθέτοντας την ψυχή του στο γήπεδο.

Πλέον, με τους «παρτενοπέι» να έχουν σταθεροποιηθεί και να βρίσκουν το δρόμο τους, θεώρησε πως ήρθε η στιγμή να αποχωρήσει.

Δεν είπε αντίο, αλλά εις το επανιδείν  

Στο αποχαιρετιστήριο γράμμα του στη Νάπολι, ο Μάρεκ Χάμσικ έκανε μέχρι και τις «πέτρες» να δακρύσουν. Τόνισε πως η ομάδα θα μείνει για πάντα στην καρδιά και το κορμί του (άλλωστε έχει κάνει και τατουάζ). Διευκρίνισε πως ονειρευόταν να τελειώσει την καριέρα του στο σύλλογο που έσπασε τα ρεκόρ των Μαραντόνα και Μπρουσκολότι, όμως άφησε και μια υπόσχεση.

Κλείνοντας το γράμμα του, ευχήθηκε να επιστρέψει και να κλείσει την καριέρα του, στην ομάδα που ερωτεύτηκε όσο κανείς. Μπροστά στον κόσμο που τον έκανε να αισθανθεί Θεός.

Ο Χάμσικ δεν έφυγε ποτέ. Κάνει ένα διάλειμμα, για να επιστρέψει στο σπίτι του. Στη Νάπολι της καρδιά του. Στον έρωτα και την αγάπη της ζωής του.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ