ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Γκουντογκάν: «Τα πήγαμε καλά στα νοκ άουτ – Έχω μόνο 1 Champions League»!
Η Γιουβέντους «σώθηκε» στο 87ο λεπτό κόντρα στην Κάλιαρι! (vid)
Ο Μαρκίνιος έγραψε ιστορία με τη φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν!
Άρσεναλ: Ο Αρτέτα βρήκε τον επιθετικό που θα «εκτοξεύσει» την ομάδα του!
Η Ίντερ «παραμονεύει» για τον θρύλο της Ρεάλ Μαδρίτης!
Μάντσεστερ Σίτι – Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Αγκουέρο κόντεψε να… βάλει τα κλάμματα! (vid)
Η Μπάγερν χρυσώνει την Μπαρτσελόνα αγοράζοντας πακέτο δυο βασικούς της!
Πλησιάζει το τέλος εποχής του αρχηγού της Ρεάλ Μαδρίτης!
Ένας (τυχερός) παίκτης έζησε από κοντά και τις δυο ιστορικές προκρίσεις του Ολυμπιακού σε λίγες ώρες! (vid)
Δεν έμεινε τυχαία όρθιος ο Λούνιν στο πέναλτι του Μπερνάρντο Σίλβα (pic)
Κοντά σε νέο «χρυσό» συμβόλαιο-βάλσαμο της Μπαρτσελόνα με τη NIKE!
Σίνα: «Σκέφτηκα να ρωτήσω τον Τζολάκη πώς το έκανε, το χαρτάκι με βοήθησε» (vids)
Η «Equipe» διαφωνεί με τη Mundo Deportivo: «Ο Ζιντάν θέλει Γιουνάιτεντ»!
Κάθε Παρασκευή προσφορά* χωρίς κατάθεση στην ελληνική ρουλέτα της Betsson
«Στόλισαν» τον Μπονούτσι στο Instagram του οι οπαδοί της Φενέρμπαχτσέ! (pic)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
FACE CONTROL

Κέπα Αριθαμπαλάγκα

Το πρόσωπο των ημερών στην ποδοσφαιρική Ευρώπη είναι αδιαμφισβήτητα ο Κέπα Αριθαμπαλάγκα. Φυσικά, το sportsking.gr δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Κέπα Αριθαμπαλάγκα

Κέπα Αριθαμπαλάγκα. Ο Βάσκος ταλαντούχος τερματοφύλακας, που αρνήθηκε να γίνει αλλαγή από τον Σάρι, είναι σίγουρα το πρόσωπο των ημερών. Ας ξετυλλίξουμε το κουβάρι της σύντομης (όντας μόλις 24) καριέρας του.

Γέννημα θρέμμα Βάσκος

Το όνομά του, είναι καθαρά Βασκικό. Αριθαμπαλάγκα. Όνομα που δύσκολα προφέρεται ακόμη και από τους ίδιους τους Ισπανούς. Γεννήθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 1994 στην Χώρα των Βάσκων.

Δεν ήταν ούτε 10 ετών, όταν εντάχθηκε στις ακαδημίες της Αθλέτικ Μπιλμπάο. Για τον ίδιο, ήταν το όνειρό του από την πρώτη επαφή που είχε με την μπάλα. Το καμάρι της Βασκονίας, είναι η μοναδική ομάδα που καταφέρνει και στέκεται στο υψηλό επίπεδο, με ποδοσφαιριστές που κατάγονται αποκλειστικά από την Χώρα των Βάσκων.

Από το 2004, μέχρι το 2012, έμεινε στις ακαδημίες της Αθλέτικο, προσπαθώντας να βελτιώνεται διαρκώς. Την τελευταία διετία ήταν ξεκάθαρο πως η αναβάθμισή του στην πρώτη ομάδα ήταν θέμα χρόνου.

Η πρώτη εμπειρία και η περιπλάνηση

Το 2012, ο Κέπα είδε την δουλειά του να επιβραβεύεται με τον καλύτερο τρόπο. Κλήθηκε από την μεγάλη ομάδα της Αθλέτικ, να βρεθεί στην αποστολή για ένα παιχνίδι απέναντι στην Χετάφε. Φυσικά, δεν αγωνίστηκε, όμως πλέον ήξερε τον τρόπο, καθώς δούλευε προς την σωστή κατεύθυνση.

Παρά την αρχική χαρά, δεν έμελλε να μείνει στην πρώτη ομάδα για πολύ. Σχεδόν αμέσως ξεκίνησε προπονήσεις με τη δεύτερη ομάδα, ενισχύοντας την προσπάθειά της.

Στην πορεία υπέστη δυο τραυματισμούς, που θα μπορούσαν να τον κρατήσουν πίσω. Αρχικά, έπαθε κήλη και στη συνέχεια έσπασε το μετακάρπιο του χεριού του. Ο ίδιος όχι μόνο δεν λύγισε από τους τραυματισμούς, αλλά πείσμωσε ακόμη περισσότερο. Ήθελε να τα καταφέρει και δε θα τον σταματούσε κανείς.

Μετά την επιστροφή του από τον τραυματισμό στον καρπό, περίμενε πως και πως την ευκαιρία του στη μεγάλη ομάδα. Αντ’ αυτού όμως, η Μπιλμπάο αποφάσισε να τον παραχωρήσει δανεικό για να πάρει παιχνίδια.

Αγωνίστηκε σε Πονφεριντάνα και Βαγιαδολίδ, από το 2015 μέχρι το 2016, παίρνοντας συνολικά 60 παιχνίδια στα πόδια του, αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις σε όλους.

Επιστροφή στην Αθλέτικ και καθιέρωση

Μπορεί να είχε χρόνο συμμετοχής τόσο στην Πονφεριντάνα όσο και την Βαγιαδολίδ, παρόλα αυτά ο ίδιος είχε άλλο στόχο. Ήθελε να γυρίσει στην Αθλέτικ, για να πάρει φανέλα βασικού και να απολαύσει τον παλμό του «San Mames».

Αμέσως μετά την επιστροφή του από τον δανεισμό, τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά στην Μπιλμπάο. Πλέον υπήρχε χώρος για τον ίδιο και το ταλέντο του. Πίσω από τον σπουδαίο Ιραιθόθ και τον μεγάλο Ερερίν, ο Κέπα είχε να μάθει πάρα πολλά.

Καθημερινά, ρουφούσε σαν «σφουγγάρι» όλα όσα του έλεγαν οι «παλιοί» της ομάδας. Σε κάθε προπόνηση, έδινε σώμα και ψυχή. Άλλωστε ήξερε πως για να πετύχεις στο υψηλότερο επίπεδο, πρέπει να κάνεις τα πάντα.

Η στιγμή της δικαίωσης των κόπων του, ήρθε τη σεζόν 2016-17. Αρχής γενομένης από την 3η αγωνιστική απέναντι στη Ντεπορτίβο Λακορούνια, ο Κέπα είδε το όνειρό του να παίρνει σάρκα και οστά. Αν μάλιστα η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε αξίζει να σημειωθεί πως το ντεμπούτο του συνδυάστηκε με νίκη.

Αυτό ήταν. Ο Κέπα είχε καταφέρει να καθιερωθεί κάτω από τα δοκάρια, απολαμβάνοντας την στήριξη όλων στο «Σαν Μαμές». Στην πρώτη του χρονιά ως βασικός, πήρε 23 παιχνίδια, δείχνοντας έτοιμος να βοηθήσει την ομάδα.

Την αμέσως επόμενη σεζόν, τα πράγματα πήγαν ακόμη καλύτερα για τον Βάσκο. Αγωνίστηκε σε 31 παιχνίδια της Μπιλμπάο και δεν άργησε να προσελκύσει το ενδιαφέρον κορυφαίων συλλόγων.

Τον Ιανουάριο του 2018, η Ρεάλ Μαδρίτης προσπάθησε να τον προσεγγίσει. Ο ίδιος ήθελε να γίνει η μεταγραφή, όμως η Ρεάλ ήταν κάθετη. Δεν θα επέτρεπε την μεταγραφή πριν ο Κεπά περάσει την πόρτα του χειρουργείου, για ένα πρόβλημα στο μετατάρσιο του ποδιού του. Αυτό θα σήμαινε πως θα έπρεπε να μείνει εκτός δράσης για τουλάχιστον 3 μήνες, θέτοντας σε κίνδυνο την παρουσία του στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Έτσι, αρνήθηκε ευγενικά και αποφάσισε να μείνει στους Βάσκους.

Μάλιστα, αποφάσισε να ανανεώσει τη συνεργασία του με την Αθλέτικ, καθώς ήταν κάτι που συνέφερε και τις δυο πλευρές. Ποιος να του έλεγε όμως, πως παρά την επέκταση του συμβολαίου του μέχρι το 2025, πως το καλοκαίρι θα αποχωρούσε από την Χώρα των Βάσκων.

Η μεταγραφή «μαμούθ» στην Τσέλσι

Μπορεί η Ρεάλ Μαδρίτης να μην κατάφερε να τον αποκτήσει, όμως αποτέλεσε την αιτία της αποχώρησής του από την Χώρα των Βάσκων.

Η απόκτηση του Τιμπό Κουρτουά από την «βασίλισσα» έβγαλε την Τσέλσι στην αγορά για να αναζητήσει τερματοφύλακα. Μετά από αρκετή σκέψη και ορισμένες αντιρρήσεις, η διοίκηση στράφηκε στον 23χρονο (τότε) Κέπα.

Το κόστος της μεταγραφής έφτασε τα 80 εκατομμύρια ευρώ! Η Τσέλσι έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη, επενδύοντας στο ταλέντο του Βάσκου. Κανένας δεν πίστευε πως θα βρεθεί ομάδα να καταβάλλει την ρήτρα στην Αθλέτικ, όμως από τη στιγμή που βρέθηκε, οι Βάσκοι δεν γινόταν να αρνηθούν.

Στην Τσέλσι υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2025, κάνοντας ρεκόρ μεταγραφής τερματοφύλακα στην ιστορία του Παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Το καταπληκτικό ξεκίνημα, άφησε άφωνο όλο το Νησί

Όταν έγινε γνωστό πως η Τσέλσι δαπάνησε 80 εκατομμύρια για έναν τερματοφύλακα 23ων ετών, άπαντες έμειναν με το στόμα ανοιχτό. Βεβαίως, πολλοί έσπευσαν να κατακρίνουν την κίνηση αυτή, καθώς ο μικρός δεν είχε δοκιμαστεί σε τόσο υψηλό επίπεδο.

Με το ξεκίνημα της σεζόν όμως, άπαντες «κατάπιαν» τη γλώσσα τους. Ο  Κεπά ήταν από τους βασικούς πρωταγωνιστές στο καλό ξεκίνημα των Λονδρέζων. Στις 12 πρώτες αγωνιστικές, η ομάδα του Σάρι ήταν αήττητη, με τον Βάσκο να έχει κρατήσει απαραβίαστη την εστία του σε 6 αναμετρήσεις.

Σαν να μην έφταναν αυτά, στον ημιτελικό του EFL, απέκρουσε το πέναλτι του Λούκας Μόουρα, δίνοντας στην Τσέλσι το εισιτήριο για τον τελικό απέναντι στην Μάντσεστερ Σίτι. Έναν τελικό, που όπως φαίνεται τον έβγαλε και πάλι στον «αφρό», όχι όμως για καλό.

Η άρνηση να αντικατασταθεί, κόστισε στην Τσέλσι

Μπορεί να βοήθησε την ομάδα του να φτάσει στον τελικό του EFL, παρόλα αυτά έμελλε να είναι μοιραίος.

Απέναντι στην Μάντσεστερ Σϊτι, η Τσέλσι έδωσε μεγάλη μάχη και παρά το κακό φεγγάρι της ομάδας, έφτασε τον τελικό στα πέναλτι. Λίγο πριν το τέλος της παράτασης, ο Κέπα αισθάνθηκε ενοχλήσεις, με το ιατρικό επιτελείο των «μπλε» να σπεύδει στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Σάρι πήρε την απόφαση να αντικαταστήσει τον Ισπανό με τον Καμπαγιέρο, καθώς δεν ήθελε να ρισκάρει στα πέναλτι. Ίσως ήταν και αλλαγή στρατηγικής, που έχει γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια.

Την ώρα λοιπόν που ο Καμπαγιέρο βρισκόταν στο κέντρο του γηπέδου, έτοιμος να περάσει στο παιχνίδι. Ο Κέπα έκανε το απίστευτο. Αρνήθηκε να αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο, σε μια απίστευτα άβολη στιγμή.

Ο Σάρι «τρελάθηκε» και λίγο έλειψε να φύγει για τα αποδυτήρια. Παρόλα αυτά επέστρεψε και μετά από αρκετές διαβουλεύσεις, ο 24χρονος έμεινε στον αγώνα.

Τελικά, εκ του αποτελέσματος δεν δικαιώθηκε, καθώς στα πέναλτι δεν κατάφερε να φανεί χρήσιμος. Η Μάντσεστερ Σίτι επικράτησε στη διαδικασία και κατέκτησε το Κύπελλο, αφήνοντας τους Λονδρέζους σε μια περίπλοκη κατάσταση.

Πρέπει να «σφυρηλατήσει» τον χαρακτήρα του

Το συγκεκριμένο πάθημα, μαζί με τη θύελλα αντιδράσεων που ακολούθησε, πρέπει να γίνει μάθημα για τον Κέπα. Είναι μόλις 24ων ετών και έχει μπροστά του μια ολόκληρη καριέρα. Έχει τη δυνατότητα να αφήσει το δικό του στίγμα στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, όμως πρέπει να διαλέξει τον τρόπο που θα το κάνει.

Είναι δεδομένο πως το συγκεκριμένο ατόπημα θα τον ακολουθεί για αρκετό καιρό ακόμη, όμως είναι στο χέρι του να αναστρέψει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί. «Για να φτάσεις στον ουρανό, πρέπει να πάρεις φόρα από την κόλαση» είχε πει ο Νίκος Καζαντζάκης. Για τον Κέπα το όνομα του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη μπορεί να μη σημαίνει τίποτα, όμως ελπίζει να καταφέρει να βγει από την δική του «κόλαση» και να αγγίξει τον «ουρανό».

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ