ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Σίνα: «Σκέφτηκα να ρωτήσω τον Τζολάκη πώς το έκανε, το χαρτάκι με βοήθησε» (vids)
Η «Equipe» διαφωνεί με τη Mundo Deportivo: «Ο Ζιντάν θέλει Γιουνάιτεντ»!
Κάθε Παρασκευή προσφορά* χωρίς κατάθεση στην ελληνική ρουλέτα της Betsson
«Στόλισαν» τον Μπονούτσι στο Instagram του οι οπαδοί της Φενέρμπαχτσέ! (pic)
Οζίλ: «Μπαρτσελόνα, έχεις… χαλάσει! Πάψε να μιλάς για διαιτητές»
Στον τελικό ο Ολυμπιακός, έκαναν το θαύμα τους τα «ερυθρόλευκα» πιτσιρίκια! (vids)
Αποκάλυψη Γκουαρντιόλα – «Ήθελε να φύγει! Εγώ φταίω, δεν του έδινα χρόνο…»
Αρτέτα: «Πάτε καλά; Βάζουμε τόσα γκολ και… λέτε πως έχουμε πρόβλημα»
Τα μεγάλα φαβορί για την Χρυσή Μπάλα – Bye, bye Μέσι! (pic)
Τσέλσι, πες αλεύρι – Επιστρέφει ο ανεπιθύμητος στο Λονδίνο!
Ρεάλ: Ακραία απόφαση του Αντσελότι – Διώχνει το μεγάλο αστέρι και… ξενέρα!
Τεν Χαγκ… κοιμάσαι – «Δεν αλλάζω άποψη, όσο καλά και αν παίζει»
Ρίχνει… μπουρλότο η Mundo Deportivo: «Ο Ζιντάν αναλαμβάνει την Μπάγερν Μονάχου»
Ο «πυραυλοκίνητος» Γκιρασί ετοιμάζεται για απόβαση στη Μαδρίτη
Guardian: «Η Άρσεναλ αντεπιτίθεται με 180 εκατ. ευρώ για δύο παιχταράδες»
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Γιουβέντους

Ο μεγάλος κερδισμένος και ο χαμένος

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο "σκέπασε" την πρόκριση της Γιουβέντους με τα κατορθώματά του και προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στον Ντιέγκο Σιμεόνε.

Ο μεγάλος κερδισμένος και ο χαμένος

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στα ατομικά αθλήματα, στο ποδόσφαιρο το τελικό αποτέλεσμα κρίνεται με βάση τη συλλογική απόδοση. Η επιρροή, δηλαδή, ενός ποδοσφαιριστή μεμονωμένα στην έκβαση του αγώνα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με ένα ατομικό άθλημα, όπου τα πάντα εξαρτώνται από την αγωνιστική συμπεριφορά της μονάδας. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, μάλιστα, είναι ακόμα πιο δύσκολο ένας παίκτης να πάρει μία ομάδα στις πλάτες του δεδομένης της εξέλιξης των προπονητικών τακτικών που εξουδετερώνουν τα ατομικά ατού κάθε ομάδας.

Εκτός φυσικά, αν υπάρχει ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο άνθρωπος, ο οποίος με προσωπικά του γκολ έχει χαρίσει τίτλους και τεράστιες προκρίσεις στις ομάδες του. Αυτό ακριβώς έκανε χθες παίρνοντας από το χεράκι τη Γιουβέντους και οδηγώντας την στα προημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Μετά το χθεσινό δεύτερο χατ τρικ του απέναντι στους “κοτσονέρος” στο Τσάμπιονς Λιγκ επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για τον παίκτη που έχει τη μεγαλύτερη δυνατότητα να κάνει τη διαφορά στις κρίσιμες στιγμές. Στο NBA αυτούς τους παίκτες τους χαρακτηρίζουν clutch. Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ είναι ο Λεμπρόν Τζέιμς και ο Κέβιν Ντουράντ του ποδοσφαίρου. Τα επιτεύγματα του, όμως, κρίνονται ως ακόμα πιο δύσκολα διότι στο μπάσκετ αγωνίζονται 5 εναντίον 5 ενώ στο ποδόσφαιρο ο Ρονάλντο τα βάζει με 11 αντιπάλους.

Είναι φανερό ότι ο 34χρονος έχει πάρει προσωπικά το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς σε περίπτωση που κατακτήσει τη φετινή κούπα με τα μεγάλα αυτιά θα το έχει πετύχει με 3 διαφορετικές ομάδες. Συνεπώς, θα έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα προς την άτυπη ανάδειξη του ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Προσέξτε. Ο Μέσι είναι αδιαμφισβήτητα ο πιο απολαυστικός παίκτης στον κόσμο. Ωστόσο, τα τελευταία 4 χρόνια η αδυναμία του να ξεχωρίσει στις νοκ άουτ φάσεις του Τσάμπιονς Λιγκ σε αντίθεση με ό,τι κάνει το αντίπαλο δέος του δίνει πάρα πολλούς πόντους στον Κριστιάνο. Ενδεικτικό της συνεισφοράς του Πορτογάλου στα κρίσιμα στάδια της διοργάνωσης είναι ότι σε 77 συμμετοχές σε αγώνες νοκ άουτ, μετράει 61 γκολ και 14 ασίστ.

Για μένα είναι τόσο ξεκάθαρο. Αν είχα τη δυνατότητα να φωνάξω κάποιον για να υπερασπιστεί τη ζωή μου σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα τότε θα καλούσα τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο Πορτογάλος έβγαλε από τη δύσκολη θέση την ομάδα του.

Το είχε κάνει πέρυσι το καλοκαίρι κόντρα στην εθνική Ισπανίας σκοράροντας χατ τρικ.

Το είχε κάνει στο περσινό Τσάμπιονς Λιγκ με τα δύο γκολ απέναντι στη Γιουβέντους και το “ψαλιδάκι” που έγραψε ιστορία.

Το είχε κάνει σκοράροντας στους 3 από τους 5 τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ που έχει παίξει.

To είχε κάνει  σκοράροντας χατ τρικ απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ το 2017.

To είχε κάνει σκοράροντας χατ τρικ απέναντι στη Βόλφσμουργκ στα προημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης του 2016.

https://twitter.com/Squawka/status/1105577021139283969

Και άλλες τόσες φορές που αν τις καταγράφαμε δε θα τελειώναμε ποτέ αυτό το κείμενο. Το Τσάμπιονς Λιγκ εξάλλου είναι η διοργάνωση του Κριστιάνο. Είναι ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 124 γκολ ενώ μοιράζεται την κορυφή με τον Μέσι όσον αφορά τα χατ τρικ που έχουν πετύχει (8). Παράλληλα, έχει σκοράρει τις περισσότερες κεφαλιές (22) από οποιονδήποτε άλλο στη διοργάνωση επιβεβαιώνοντας ότι είναι ο κορυφαίος κεφαλοσφαιριστής στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Κερδισμένοι και χαμένοι

Στα του αγώνα είναι φανερό ότι μετά τη λήξη της αναμέτρησης πέρα από τον Κριστιάνο Ρονάλντο κερδισμένος βγήκε και ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι. Ο άνθρωπος, ο οποίος έβλεπε την καρέκλα του να τρίζει πιο έντονα από ποτέ εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις ικανότητες της ομάδας του εκθέτοντας την Ατλέτικο. Έτσι, έδωσε εντολή για μανιασμένο πρέσινγκ των παικτών του αμέσως μετά την απώλεια της μπάλας, με συνέπεια η “γηραιά κυρία” να βρίσκεται συνεχώς με τη μπάλα στα πόδια και οι “κοτσονέρος” σε θέση άμυνας.

Το δεύτερο κόλπο γκρόσο που πέτυχε ο Αλέγκρι ήταν η επιλογή του να απειλήσει με σέντρες ή ακόμα και βαθιές μπαλιές την άμυνα των “ροχιμπλάνκος”. Ειδικότερα, οι πρωταθλητές Ιταλίας τέλειωσαν το παιχνίδι με 38 σέντρες, 71 γεμίσματα και μόλις 1 κάθετη πάσα. Ο Ιταλός αλενατόρε γνωρίζοντας την ικανότητα της Ατλέτικο να αμύνεται υποδειγματικά στον άξονα κλείνοντας κάθε σπιθαμή χώρου, χρησιμοποίησε 2 full back ιδιαίτερα επιθετικογενή (Σπινατσόλα, Κανσέλο) τα οποία είχαν την προστασία μίας τριάδας στην άμυνα (Μπονούτσι, Κιελίνι, Τσαν). Έτσι, με αλλαγές παιχνιδιού από τον Πιάνιτς και τα στόπερ, η μπάλα κατέληγε στα μπακ, τα οποία επιχείρησαν 8 σέντρες έκαστος. Ταυτόχρονα, η περιοχή γέμιζε με παίκτες, όπως ο Ματουιντί, ο Κριστιάνο, ο Μάντζουκιτς και ο Μπερναντέσκι. Οι “μπιανκονέρι” πήραν 5 κεφαλιές εκ των οποίων οι 2 κατέληξαν στα δίχτυα από το συνήθη ύποπτο σε τέτοιες περιπτώσεις. Ένα απλό, ίσως ακόμα και παλιάς σχολής πλάνο το οποίο όμως δούλεψε άριστα ο Αλέγκρι και πρέπει να το πιστωθεί.

Από την άλλη πλευρά, ο μεγάλος χαμένος της βραδιάς είναι χωρίς δεύτερη σκέψη ο Ντιέγκο Σιμεόνε. Ο αρχιτέκτονας των Μαδριλένων έβαλε από μόνος του ψηλά τον πήχη και είναι ο ίδιος που τον κατεβάζει. Κανείς δε μπορεί να τον κατηγορήσει που παρέταξε την ομάδα του με σκοπό να αναχαιτίσει τις επιθέσεις του αντιπάλου. Εξάλλου, αν δε το κάνει αυτό μία ομάδα, όπως η Ατλέτικο που υπερασπίζεται προβάδισμα 2 τερμάτων και φημίζεται για την ατσάλινη άμυνα της τότε ποιος θα το κάνει. Οι αιτιάσεις προς τον Τσόλο Σιμεόνε σχετίζονται με την έλλειψη εναλλακτικού πλάνου. Μετά την επίτευξη του 2-0 από τη Γιουβέντους, η Ατλέτικο μέτρησε μόλις 1 σουτ μέχρι το τέλος του αγώνα και δεν έδειξε ικανή ούτε στο ελάχιστο να απειλήσει. Ο Σιμεόνε προφανώς δεν είχε δουλέψει καθόλου τη συμπεριφορά της ομάδας του σε περίπτωση που “στράβωνε” το παιχνίδι. Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 50ο λεπτό μέχρι τη λήξη του αγώνα οι “ροχιμπλάνκος” είχαν 39% ποσοστό κατοχής της μπάλας ενώ η ακρίβεια στις πάσες του δε ξεπερνούσε το 64%.

Μετά το τέλος της αναμέτρησης, ο Ντιέγκο Σιμεόνε απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την έλλειψη έντασης που έβγαλαν οι παίκτες του. Κανείς δεν τον ρώτησε για ποιο λόγο δεν έπαιξε πιο επιθετικά η ομάδα του μετά το εις βάρος της 2-0. Προφανώς ακόμα και οι δημοσιογράφοι έχουν συμβιβαστεί με τον παθητικό ρόλο της Ατλέτικο σε κάθε παιχνίδι ανεξαρτήτου σκορ και κατάστασης. Είναι τέτοια η ζημιά που έχει δημιουργήσει στον εαυτό του ο Σιμεόνε που κινδυνεύει να του μείνει μόνιμη η στάμπα του “φοβικού” και “δειλού” προπονητή.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ