ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Γκουντογκάν: «Τα πήγαμε καλά στα νοκ άουτ – Έχω μόνο 1 Champions League»!
Η Γιουβέντους «σώθηκε» στο 87ο λεπτό κόντρα στην Κάλιαρι! (vid)
Ο Μαρκίνιος έγραψε ιστορία με τη φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν!
Άρσεναλ: Ο Αρτέτα βρήκε τον επιθετικό που θα «εκτοξεύσει» την ομάδα του!
Η Ίντερ «παραμονεύει» για τον θρύλο της Ρεάλ Μαδρίτης!
Μάντσεστερ Σίτι – Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Αγκουέρο κόντεψε να… βάλει τα κλάμματα! (vid)
Η Μπάγερν χρυσώνει την Μπαρτσελόνα αγοράζοντας πακέτο δυο βασικούς της!
Πλησιάζει το τέλος εποχής του αρχηγού της Ρεάλ Μαδρίτης!
Ένας (τυχερός) παίκτης έζησε από κοντά και τις δυο ιστορικές προκρίσεις του Ολυμπιακού σε λίγες ώρες! (vid)
Δεν έμεινε τυχαία όρθιος ο Λούνιν στο πέναλτι του Μπερνάρντο Σίλβα (pic)
Κοντά σε νέο «χρυσό» συμβόλαιο-βάλσαμο της Μπαρτσελόνα με τη NIKE!
Σίνα: «Σκέφτηκα να ρωτήσω τον Τζολάκη πώς το έκανε, το χαρτάκι με βοήθησε» (vids)
Η «Equipe» διαφωνεί με τη Mundo Deportivo: «Ο Ζιντάν θέλει Γιουνάιτεντ»!
Κάθε Παρασκευή προσφορά* χωρίς κατάθεση στην ελληνική ρουλέτα της Betsson
«Στόλισαν» τον Μπονούτσι στο Instagram του οι οπαδοί της Φενέρμπαχτσέ! (pic)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
FACE CONTROL

Τζόρντι Άλμπα: Μία πλευρά μόνος του

Ο Tζόρντι Άλμπα πραγματοποιεί την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του επιβεβαιώνοντας ότι αποτελεί τον καλύτερο αριστερό μπακ αυτή τη στιγμή στον κόσμο.

Τζόρντι Άλμπα: Μία πλευρά μόνος του

Ο Τζόρντι Άλμπα είναι σαν τον παλιό καλό κρασί. Όσο περνάνε τα χρόνια τόσο πιο ποιοτικός είναι. Ειδικότερα, ο Ισπανός αριστερός μπακ ύστερα από την περσινή παραγωγικότερη σεζόν στην καριέρα του με 3 γκολ και 8 ασίστ, έσπασε ξανά το προσωπικό του ρεκόρ, καθώς φέτος μετράει ήδη 2 τέρματα και 14 τελικές πάσες σε όλες τις διοργανώσεις. Η σταθερότητα του με το πέρασμα των χρόνων είναι αξιομνημόνευτη και τον καθιστά κορυφαίο στη θέση του σε όλο τον κόσμο.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ακόμα και ο άσπονδος εχθρός του στη Ρεάλ Μαδρίτης και συμπαίκτης του στην εθνική Ισπανίας, Σέρχιο Ράμος, τον χαρακτήρισε τον περασμένο Οκτώβρη ως έναν από τους καλύτερους αριστερούς οπισθοφύλακες στον κόσμο. Λίγοι μπακ εξάλλου μπορούν να συνδυάσουν σε τόσο αποτελεσματικό βαθμό την εκτέλεση των αμυντικών και επιθετικών καθηκόντων τους όσο ο 29χρονος. Ο  Άλμπα πετυχαίνει, μάλιστα, να είναι τόσο συνεπής και στις δύο πλευρές του γηπέδου παίζοντας σε αμυντική τετράδα και όχι ως φουλ μπακ. Κάτι τέτοιο απαιτεί εξωπραγματική φυσική κατάσταση, την οποία και διαθέτει ο μικρόσωμος ποδοσφαιριστής

Το λάθος της Μπαρτσελόνα που δε πλήρωσε ακριβά

Ο Τζόρντι Άλμπα ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στα τσικό της Μπαρτσελόνα. Οι “μπλαουγκράνα”, όμως, δεν εκτίμησαν ότι είχαν μπροστά τους ένα ακατέργαστο διαμάντι. Έτσι, αποφάσισαν να μην τον κρατήσουν θεωρώντας ότι είναι υπερβολικά βραχύσωμος για να ανταπεξέλεθει στις συνθήκες του παιχνιδιού. Έτσι, το 2005 σε ηλικία 16 ετών φόρεσε τη φανέλα της γειτονικής Κορνέγια. Στα πρώτα βήματα της καριέρας του χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως αριστερός εξτρέμ κάτι που τον ωφέλησε να γίνει ο παίκτης που είναι σήμερα.

Το 2007 η Βαλένθια είδε στον μικρόσωμο Ισπανό αυτό που δεν αναγνώριζε η “Μπάρτσα” και τον αγόρασε έναντι 6000 ευρώ. Άμεσα δόθηκε δανεικός στην Ταραγόνα, με την οποία πήρε το βάπτισμα του πυρός στη Segunda Division της Ισπανίας. Η ποδοσφαιρική του ενηλικίωση έφτασε το 2009, καθώς τον Σεπτέμβριο πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην κορυφαία κατηγορία με τη φανέλα της Βαλένθια.

Ο “άνθρωπος κλειδί”

Η καθιέρωση ήρθε τη σεζόν 2010/2011 κατά την οποία ο τότε τεχνικός των “νυχτερίδων”, Ουνάι Έμερι, τον μονιμοποίησε στη βασική του ενδεκάδα ως αριστερό οπισθοφύλακα. Την επόμενη χρονιά, ο Άλμπα μαζί με τον Ματιέ κάλυπταν την αριστερή πλευρά της ομάδας με τους δυο τους να εναλλάσσονται. Αυτή η συνθήκη έκανε τον ελπιδοφόρο τότε ποδοσφαιριστή να χαρακτηρίσει τον νυν προπονητή της Άρσεναλ ως τον “άνθρωπο κλειδί” για την εξέλιξη του ως αριστερός μπακ.

Στο μεταξύ είχε μεσολαβήσει το κάλεσμα του Άλμπα στην εθνική Ισπανίας το 2011. Το 2012, μάλιστα, κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με τους “φούριας ρόχας” σκοράροντας στον τελικό της διοργάνωσης απέναντι στην εθνική Ιταλίας. Σήμερα αποτελεί μία από τις κολώνες της άμυνας των Ισπανών και μετράει 8 γκολ και 10 ασίστ σε 67 συμμετοχές.

Η δεύτερη ευκαιρία και ο ρόλος του

Οι Καταλανοί άργησαν αλλά κατάλαβαν το λάθος τους το 2012. Έτσι, χρειάστηκε να πληρώσουν ένα σχετικά μικρό αντίτιμο – ακόμα και για τα δεδομένα εκείνης της εποχής – βγάζοντας από τα ταμεία τους 14 εκατομμύρια ευρώ για να τον αγοράσουν για 5 χρόνια από τη Βαλένθια. Το 2015 ο Άλμπα ανανέωσε το συμβόλαιο του για 5 χρόνια ακόμα ενώ τοποθετήθηκε ρήτρα 150 εκατομμυρίων ευρώ για να αποτρέψει πιθανούς μνηστήρες από το να τον αγοράσουν. Μέχρι και σήμερα έχει φορέσει τη φανέλα της Μπαρτσελόνα 284 φορές και έχει συμμετοχή σε 68 τέρματα της ομάδας του (14 γκολ, 54 ασίστ).

Στην Μπαρτσελόνα ο Τζόρντι Άλμπα βελτιώθηκε και εξελίχθηκε σε ένα μηχανάκι που κάνει ατελείωτες κούρσες κυριαρχώντας σε όλο το μήκος της αριστερής πλευράς. Στην πραγματικότητα ο σχηματισμός της Μπαρτσελόνα δεν είναι 4-3-3 όπως παρουσιάζεται στο γράφημα πριν από κάθε αγώνα, διότι ο Άλμπα δεν έχει κανέναν ποδοσφαιριστή να τον πλαισιώνει στην πτέρυγα. Ο Άλμπα στην ουσία είναι ο λόγος για τον οποίο ο Μέσι έχει την άνεση να κινείται πιο ελεύθερα και κατά κύριο λόγο στον άξονα. Παράλληλα, η παρουσία του Ισπανού σε όλη την αριστερή πλευρά δίνει τη δυνατότητα στον Αργεντίνο να πατάει πιο συχνά στην περιοχή και να μη χρειάζεται να βγει στα πλάγια για να γίνει κάτοχος της μπάλας.

Οι δυο τους αποτελούν ένα φονικό δίδυμο για τις αντίπαλες άμυνες και η συνεργασία τους είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές στον κόσμο. Σήμα κατατεθέν αυτή της της συνεργασίας είναι η διαγώνια πάσα του Μέσι στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας και η αξιοποίηση της από τον Άλπμα με ένα γύρισμα προς το σημείο του πέναλτι. Με αυτόν τον τρόπο, οι δυο τους έχουν συνεργαστεί άπειρες φορές και έχουν ταΐσει πολλές φορές τους συμπαίκτες τους.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ