ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Λοιδορούν συνεχώς τον Ράσφορντ, έτσι αντιδρά ο Τεν Χαγκ!
Το πιστεύει ο Τούχελ: «Ο Γκνάμπρι θα παίξει με Ρεάλ και θα σκοράρει κιόλας»
Γιουνάιτεντ, χάνεις και τους… τέσσερις – Ξεπουλάει όλη την άμυνα!
Επίσημο: Η πρώτη χώρα της Ευρώπης που είπε «ΟΧΙ» στο VAR! (pic)
Μπαρτσελόνα: Φέρνει τον… ξεχασμένο για την μεσαία γραμμή – Μεταγραφή από το Κατάρ!
Ο Ποτσετίνο έβγαλε στην σέντρα τους… ηγέτες – «Σοβαρά, μόνο εγώ φταίω;»
Ράγισε καρδιές ο Φερνάντες: «Πονούσα για έξι μήνες! Ήμουν με ενέσεις και φάρμακα, δεν άντεξα…»
Premier League για τις παραβάσεις της Σίτι: «Ετοιμαστείτε! Θα λυθεί άμεσα…»
Ο Κλοπ διέλυσε το πλάνο της Τσέλσι – Είπε «όχι» και τον κράτησε στο Άνφιλντ!
Μπαρτσελόνα: Ο αρχηγός της αποχωρεί για… μικρομεσαία ομάδα της La Liga!
Τούχελ: «Οι οπαδοί με θέλουν για πάντα στην Μπάγερν, αλλά…»
Από… κλεισμένος στον πάγο – Η Ρεάλ αλλάζει στρατηγική για την ενίσχυση της άμυνας
Μια ανάσα πριν την ανακοίνωση προπονητή η Λίβερπουλ
Η Παρί Σεν Ζερμέν ορέγεται την αποκάλυψη της φετινής Serie A
Κρίσταλ Πάλας: Η Μπράιτον του φετινού καλοκαιριού
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Λίβερπουλ

POLL: Τελικά είναι πεσμένος ο Σαλάχ;

Τα περσινά όργια, η φετινή «κανονικότητα» και ένα ντιμπέιτ από αυτά που δεν βαριέται ποτέ κανείς. Ήταν η περσινή σεζόν του Σαλάχ απλά ένα πυροτέχνημα;

POLL: Τελικά είναι πεσμένος ο Σαλάχ;

Τα περσινά επιτεύγματα του Σαλάχ ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και πρόβλεψη. Ακόμα και ο πιο αισιόδοξος οπαδός της Λίβερπουλ δεν περίμενε με τίποτα αυτό που συνέβη.

Η περσινή παράνοια

Ο Αιγύπτιος σε όλη τη διάρκεια της σεζόν έκανε όργια! 44 γκολ παρέα με 16 ασίστ σε 52 συμμετοχές! Δεν ήταν όμως μόνο οι αριθμοί. Κάθε φορά που ο Σαλάχ έπαιρνε τη μπάλα στα πόδια του οι αντίπαλες άμυνες έβλεπαν εφιάλτες.

Με την απίστευτη ικανότητά του στο ένας εναντίον ενός και την ποδοσφαιρική του ευφυΐα ο Σαλάχ δημιουργούσε συνεχώς επικίνδυνες καταστάσεις. Ο ρυθμός και το τέμπο που έδινε στο παιχνίδι μπορούσε να κάνει σμπαράλια οποιαδήποτε αμυντική λειτουργία.

Τα ματς που έπαιξε και δεν διακρίθηκε ενδεχομένως να μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ήταν τόσο εντυπωσιακός που ώρες ώρες ήταν λες και έβλεπες τον Λιονέλ Μέσι. Ναι το είπα. Το χαμηλό κέντρο βάρους, η κοφτή ντρίμπλα, το αδιανόητο κοντρόλ και η ταχύτητα σκέψης και πράξης θύμιζαν σε μεγάλο βαθμό τον Αργεντίνο.

Αν δεν έπαιζαν ρόλο οι τίτλοι ίσως ο Σαλάχ να ήταν αυτός που θα έπρεπε να κατακτήσει πέρυσι τη Χρυσή Μπάλα. Η περυσινή σεζόν όμως ανήκει στο παρελθόν. Κι εκτός από τον τραυματισμό στο χέρι -μετά το βρώμικο μαρκάρισμα του Ράμος στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ- άφησε στον Σαλάχ άλλο ένα βάρος. Ποιο ήταν αυτό; Εκείνο των δυσθεώρητα ψηλών απαιτήσεων. Τα 44 γκολ και οι 16 ασίστ δεν θα ήταν πλέον μια ευχάριστη έκπληξη. Θα ήταν υποχρέωση. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο στο υψηλότερο επίπεδο.

Πεσμένος όχι, μπλοκαρισμένος ναι

Ο Σαλάχ φέτος κάνει μια πολύ καλή χρονιά. Για να μη λέμε ότι θέλουμε. 20 γκολ και 9 ασίστ έχει «γράψει» μέχρι στιγμής ο άνθρωπος. Μην τρελαθούμε κιόλας! Την ίδια στιγμή ο Κλοπ δεν χάνει ευκαιρία να τον αποθεώσει. Από εκεί και πέρα όμως τα περσινά στάνταρ δεν τα έχει πιάσει ούτε κατά διάνοια.

Και υπάρχουν λόγοι γι’ αυτό. Πρώτα απ’ όλα η Λίβερπουλ είναι πολύ καλύτερη ομάδα από πέρυσι. Οι προσθήκες που έγιναν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έδωσαν βάθος και ευελιξία στον Κλοπ. Η ομάδα δεν παίζει «ότι φάμε κι ότι βάλουμε’’. Είναι σαφώς πιο οργανωμένη και σφιχτή με περισσότερη στόχευση στα παιχνίδια της. Η καλοκουρδισμένη μηχανή του Κλοπ δεν τα περιμένει πλέον όλα από έναν.

Άλλος ένας παράγοντας είναι η αγωνιστική άνοδος του Σάντιο Μανέ. Άνοδος όχι μόνο στα νούμερα αλλά και στη γενικότερη παρουσία του μέσα στο γήπεδο. Ο Σενεγαλέζος πραγματοποιεί μια εξαιρετική χρονιά. Δείχνει ότι είναι ικανός να βγει μπροστά στα δύσκολα και ότι δεν φοβάται.

Είναι πολύ πιο ουσιαστικός και κερδίζει επάξια μια θέση στην ελίτ των παικτών που αγωνίζονται στα πλάγια. Το –εδώ και σχεδόν ένα χρόνο- ενδιαφέρον της Ρεάλ μόνο τυχαίο δεν είναι. Το πιο σημαντικό απ’ όλα όμως στην περίπτωση του Σαλάχ είναι ότι δείχνει να έχει μπλοκάρει. Πνευματικά περισσότερο.

Θέλει να αποδείξει πράγματα

Ναι οκ οι άμυνες είναι περισσότερο υποψιασμένες και καλύτερα προσαρμοσμένες πάνω του. Βλέποντας όμως παιχνίδια της Λίβερπουλ μου δίνεται η εντύπωση ότι ο Σαλάχ προσπαθεί να αποδείξει ότι η περσινή σεζόν του δεν ήταν πυροτέχνημα. Δεν είναι λίγες οι φορές που παίρνει παρατραβηγμένες ενέργειες προσπαθώντας για το κάτι παραπάνω.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα η φάση στο πρόσφατο ματς με τη Μπάγερν. Με τη Λίβερπουλ μπροστά στο σκορ ο Σαλάχ με μια καταπληκτική ενέργεια βγάζει νοκ άουτ όλη την άμυνα των Βαυαρών. Αντί να πασάρει τη μπάλα στο Μανέ που ήταν μόνος του εντός περιοχής πάει να τελειώσει μόνος του τη φάση.

Η μπάλα στα σώματα. Η ευκαιρία χάθηκε. Είμαι σίγουρος ότι με την περσινή αυτοπεποίθηση του θα είχε πασάρει. Δεν θα τον ένοιαζε να βάλει αυτός το γκολ. Κι εδώ που τα λέμε μάλλον με αυτή τη νοοτροπία αδικεί τον εαυτό του. Γιατί; Γιατί δεν χρειάζεται να αποδείξει τίποτα!

Ψυχραιμία παιδιά

Δεν χρειάζεται κανένας πανικός. Back to back χρονιές με νούμερα σε αυτά τα επίπεδα κάνουν μόνο δύο παγκοσμίως. Δεν θα τους αναφέρω καν. Όλοι τους ξέρετε. Η Λίβερπουλ πάει φουλ για πρωτάθλημα. Είναι καλύτερη και πιο σοβαρή από ποτέ τα τελευταία χρόνια.

Ο Σαλάχ παραμένει ο καλύτερος παίκτης της. Ακόμα κι αν δεν σπάσει τα κοντέρ όπως πέρυσι παραμένει ένας ποδοσφαιριστής του υψηλότερου επιπέδου. Αλήθεια ποιος δεν θα τον ήθελε στην ομάδα του; Σε ποια επιθετική τριπλέτα θα περίσσευε ο φετινός Σαλάχ; Προσωπικά δυσκολεύομαι αρκετά να βρω κάποια. Ο Αιγύπτιος είναι στην καλύτερη ποδοσφαιρική ηλικία (26). Αν καταφέρει να διαχειριστεί λίγο καλύτερα το βάρος των απαιτήσεων είμαι σίγουρος ότι θα ξαναδούμε ανάλογες χρονιές με την περσινή.

Πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτό θα παίξει βέβαια και η πορεία της Λίβερπουλ. Αν οι «Κόκκινοι» μείνουν πάλι με άδεια χέρια μεγάλο μέρος της ευθύνης θα πέσει στον Αιγύπτιο. Λογικό. Είναι ο καλύτερος τους παίκτης. Αν όμως καταφέρει και κατακτήσει είτε το πρωτάθλημα είτε το Τσάμπιονς Λιγκ τα δεδομένα αυτομάτως αλλάζουν. Η αποχή μιας τόσο μεγάλής ομάδας από τους σημαντικούς τίτλους δημιουργεί με τα χρόνια ένα πολύ πιεστικό κλίμα. Η κατάκτηση ενός από τα δύο –πόσο μάλλον και των δύο- τροπαίων θα αφαιρέσει μεγάλο μέρος της πίεσης από όλο το κλαμπ.

Μπαίνοντας στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν η ψυχραιμία είναι κάτι που μόνο να βοηθήσει μπορεί στο Λιμάνι. Ειδικότερα αν σκεφτεί κανείς τις αυτοκαταστροφικές τάσεις αυτής της ομάδας. Βέβαια ότι και να γίνει η αλήθεια είναι μία. Η Λίβερπουλ έχει επιστρέψει για τα καλά στην ποδοσφαιρική ελίτ και παίκτες σαν τον Μοχάμεντ Σαλάχ είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες που θα την βοηθήσουν να διατηρηθεί εκεί.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ