ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Αγχώθηκε κόντρα στην ουραγό η Γιουνάιτεντ, αλλά έσωσε την παρτίδα (vid)
Η Αταλάντα στον τελικό με «ντόρτια» και τώρα Γιουβέντους! (vid)
Η Λίβερπουλ ανέστησε την Έβερτον… αυτοκτονώντας! (vid)
Γκάλαχερ για Τσέλσι: «Φάγαμε πέντε από την Άρσεναλ αλλά προσπαθήσαμε»!
La Liga: Στέλνει το El Clasico εκτός Ισπανίας!
Τραγικές άμυνες από Λίβερπουλ και Γιουνάιτεντ, δώρα σε Έβερτον και Σέφιλντ! (vids)
Πάνος Κατσέρης: Το ακατέργαστο ελληνικό διαμάντι της Ligue 1 (vid)
Αυτά που κάνει φέτος η Άρσεναλ στο Λονδίνο δεν έχουν ξαναγίνει! (pic)
Η Μπάγερν θέλει τον ηγέτη της Μπαρτσελόνα!
Μένει τελικά στην Μπαρτσελόνα ο Τσάβι!
Η Παρί «πάτησε» με Μπαπέ και Ντεμπελέ την Λοριάν του Πάνου Κατσέρη! (vid)
Ο Φαμπρίτσιο Ρομάνο έδωσε… στεγνά την Μπάγερν και αποκάλυψε το φαβορί για τον πάγκο της!
Ούτε τα προσχήματα ο Τέμπας: «Είμαι Ρεάλ και χαίρομαι που θα έρθει ο Μπαπέ»!
Ρεάλ: Το σχόλιο του Λουνίν για τη φάση του Γιαμάλ στο El Clasico!
PODCAST: Έγραψαν ιστορία Ολυμπιακός και Ίντερ!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Topics

Χρυσή γενιά αγγλικού ποδοσφαίρου Vol. 2

Ο "Βασιλιάς" αξιολογεί την πρόοδο της νέας χρυσής γενιάς του αγγλικού ποδοσφαίρου που καλείται να οδηγήσει τα "λιοντάρια" στη γη της επαγγελίας.

Χρυσή γενιά αγγλικού ποδοσφαίρου Vol. 2

Από το 1967 μέχρι και σήμερα οι Άγγλοι αναζητούν απεγνωσμένα τη φουρνιά ποδοσφαιριστών που θα τους οδηγήσει στο άγιο δισκοπότηρο. Ωστόσο, όσο περισσότερο βρίσκονται σε αναζήτηση της χρυσής φουρνιάς τόσο περισσότερο αποτυγχάνουν οικτρά. Όσο εύκολα Άγγλοι παίκτες βαπτίζονται οι επόμενοι “Μεσσίες” τόσο εύκολα διαψεύδονται τις προσδοκίες. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η χρυσή γενιά των Τζέραρντ, Λάμπαρντ, Σκόουλς, Μπέκαμ, Ρούνεϊ, Φέρντιναντ και Τέρι, οι οποίοι πλησίασαν μέχρι τα προημιτελικά του Μουντιάλ.

Κατά τρόπο ειρωνικό η πρόσφατη ομάδα των “λιονταριών” που έφτασε μέχρι τους “4” στη Ρωσία διέθετε συγκριτικά πολύ λιγότερο ταλέντο. Πάνω σε αυτό το σύνολο θέλει να επενδύσει ο Γκάρεθ Σάουθγκειτ για να φέρει την πολυπόθητη διάκριση. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, μάλιστα, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να βλέπει μία φουρνιά τεχνικά προικισμένων ποδοσφαιριστών να έρχεται από πίσω. Πρόκειται για τη νέα χρυσή γενιά του αγγλικού ποδοσφαίρου που έχει κατακτήσει τα πάντα στις μικρές ηλικιακά εθνικές ομάδες. Αποκορύφωμα για τους Άγγλους αποτέλεσε το 2017, χρονιά κατά την οποία η Κ17 και η Κ20 πανηγύρισε το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Κάλουμ Χάντσον Οντόι και Τζέιντον Σάντσο πανηγύρισαν το Παγκόσμιο Κύπελλο Κ17 το 2017.

Τα βασικά στελέχη αυτών των επιτυχιών πραγματοποιούν τώρα το ξεπέταγμά τους στο διεθνές στερέωμα. Έτσι, ο “Βασιλιάς” ελέγχει την εξέλιξή και την προσαρμογή τους στο κορυφαίο επίπεδο του ποδοσφαίρου.

1. Τζέιντον Σάντσο

Πρόκειται για τον πιο επιτυχημένο μέχρι στιγμής ποδοσφαιριστή εκείνης της ομάδας. Το 2017 πήρε μία γενναία απόφαση μετακομίζοντας από τη Σίτι στην Ντόρτμουντ έναντι 10 εκατομμυρίων λιρών. Ο Άγγλος πιτσιρικάς φανέρωσε από τι μέταλλο ήταν φτιαγμένος όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει τους “πολίτες” με κριτήριο τον αυξημένο χρόνο συμμετοχής που διαχρονικά δίνουν στους νεαρούς οι Βεστφαλοί.

Σχεδόν 2 χρόνια αργότερα η επιλογή του δικαιώνεται, καθώς αποτελεί από τους βασικούς συντελεστές της φετινής πορείας πρωταθλητισμού της Ντόρμουντ. Σε 26 εμφανίσεις έχει συμμετοχή σε 20 τέρματα της ομάδας του (8 γκολ, 12 ασίστ). Ο Σάντσο πρόσφερε το στοιχείο του απρόβλεπτου στην ομάδα του Λουσιάν Φαβρ, καθώς πραγματοποιεί 3,2 ντρίμπλες ανά αγώνα. Η ικανότητα του 18χρονου να δημιουργεί ρήγματα με τις μπούκες του μέσα στην περιοχή αλλά και η έφεση του στη δημιουργία (2,1 πάσες κλειδιά ανά αγώνα) τον καθιστούν τεράστια απειλή για τον αντίπαλο.

2.Κάλουμ Χάντσον Οντόι

Ο συνομήλικος του Σάντσο προέρχεται από τα τμήματα υποδομών της Τσέλσι.  Αποτελεί τον πιο ταλαντούχο κάτω των 20 Άγγλο ποδοσφαιριστή αυτή τη στιγμή στο νησί. Η αυτοπεποίθηση που έχει στον εαυτό του και το θράσος του συνιστούν δείγματα κορυφαίου παίκτη. Στα πόδια του Οντόι η Μπάγερν Μονάχου έστρωσε πρόσφατα 35 εκατομμύρια ευρώ. O ίδιος πίεσε για τη μεταγραφή αλλά η Τσέλσι κέρδισε την πρώτη μάχη σε ένα σήριαλ που αναμένεται να έχει πολλά επεισόδια. Ο Οντόι θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμα του Σάντσο μετακομίζοντας στη Μπουντεσλίγκα, καθώς στην δεύτερη του σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ μετράει μόλις 119 λεπτά συμμετοχής.

https://twitter.com/sportsking_gr/status/1108377348024553472

Ωστόσο, ο Μαουρίσιο Σάρι φαίνεται να τον εμπιστεύεται στο Γιουρόπα Λιγκ. Ο ταλαντούχος εξτρέμ μετράει 4 γκολ και 2 ασίστ σε 414 λεπτά συμμετοχής στη διοργάνωση. Ο 18χρονος μοιάζει να έχει άγνοια κινδύνου, καθώς δε διστάζει να επιχειρεί σχεδόν 4 ντρίμπλες και 2 σουτ ανά αγώνα. Η εντυπωσιακή του τεχνική του κατάρτιση τον βοηθάει να κουβαλάει τη μπάλα και να διανύει μέτρα με αυτήν. Δεδομένης, πάντως, της ποινής απαγόρευσης μεταγραφών για δύο μεταγραφικές περιόδους, οι “μπλε” δύσκολα θα πουλήσουν σύντομα τον Χάντσον Οντόι.

3. Ρέις Νέλσον

Σε αντίθεση με τους προηγούμενους δύο ο Ρέις Νέλσον δεν έχει γευτεί κάποια επιτυχία με το εθνόσημο στο στήθος. Προερχόμενος από τα τσικό της Άρσεναλ, ο 19χρονος αποτέλεσε ένα από τα τελευταία παιδιά που ανέδειξε ο Αρσέν Βενγκέρ. Tη σεζόν 2017/2018 πήρε το βάπτισμα του πυρός μετρώντας 16 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με την πρώτη ομάδα. Ωστόσο, ο Έμερι αποφάσισε ότι για εκείνον θα ήταν καλύτερο να πάει σε κάποια ομάδα που θα πάρει χρόνο συμμετοχής. Έτσι, η Μπουντεσλίγκα αποτέλεσε καταφύγιο για έναν ακόμη Άγγλο ταλαντούχο ποδοσφαιριστή. Συγκεκριμένα, δόθηκε με τη μορφή δανεισμού στη Χοφενχάιμ εκτοξεύοντας σήμερα την χρηματιστηριακή του τιμή στις 15 εκατομμύρια λίρες.

https://twitter.com/ReissNelson9/status/1052288849987194880

Ο Νάιγκελσμαν του δίνει ευκαιρίες στο γερμανικό πρωτάθλημα ξεκινώντας τον 5 φορές βασικό και χρησιμοποιώντας τον συνολικά 18 φορές. Το στυλ παιχνίδιου του 19χρονου μοιάζει με των δύο προηγούμενων καθώς και αυτός αρέσκεται να αγωνίζεται στα άκρα της επίθεσης και να παίρνει αρκετές πρωτοβουλίες με τη μπάλα στα πόδια. Η διαφορά του είναι ότι μπορεί να αγωνίζεται και ως επιθετικός ή πίσω από το σέντερ φορ. Σε αντίθεση με τον Οντόι και τον Σάντσο δεν δημιουργεί τόσο συχνά αν και σκοράρει αρκετά συχνά μετρώντας φέτος 6 γκολ. Συγκριτικά με τους δύο συμπατριώτες του είναι πιο καλός στη διατήρηση της μπάλας στην κατοχή του, καθώς τη χάνει μόλις 0,7 φορές ανά αγώνα.

4.Φιλ Φόντεν

Ο τρίτος της παρέας που κέρδισε το Μουντιάλ Κ17 με τα “λιοντάρια” ακούει στο όνομα Φιλ Φόντεν. Mόνο και μόνο το γεγονός ότι τυγχάνει της εμπιστοσύνης του Πεπ Γκουαρντιόλα αρκεί για να φανεί η ποιότητα του 18χρονου. Γέννημα θρέμμα των ακαδημιών της Μάντσεστερ Σίτι, ο νεαρός κεντρικός μέσος από πέρυσι παίρνει τις ευκαιρίες του σε ένα σύνολο γεμάτο αστέρες. Στην Πρέμιερ Λιγκ μετράει μόλις 96 λεπτά συμμετοχής. Ωστόσο, στις υπόλοιπες διοργανώσεις έχει καταφέρει να αρπάξει τις ευκαιρίες από τα μαλλιά, καθώς σε 780 λεπτά έχει σκοράρει 6 γκολ και μετράει 2 ασίστ.

Το μικρό κέντρο βάρος του αποτελεί όπλο και συνάμα αδυναμία για τον Φόντεν. Από τη μία πλευρά, του προσφέρει ευκινησία και τον διευκολύνει να ελιχθεί ανάμεσα στους αντιπάλους του. Από την άλλη πλευρά, σε ένα πρωτάθλημα επαφών, όπως η Πρέμιερ Λιγκ, συχνά βγαίνει εκτός παιχνιδιού λόγω της σκληρής φύσης των μαρκαρισμάτων και των τζαρτζ. To στοίχημα για τον ίδιο είναι να ανταπεξέλθει σε ένα τόσο ανταγωνιστικό ρόστερ, όπως της Μάντσεστερ Σίτι. Πλεονέκτημα για εκείνον αποτελεί ότι μπορεί να αγωνιστεί στη θέση του Φερναντίνιο προσφέροντας λύσεις σε ένα σημείο του γηπέδου στο οποίο ο Γκουαρντιόλα δεν έχει μεγάλο βάθος.

5. Ράιαν Σεσενιόν

Mέλος της ομάδας των “λιονταριών” που κατέκτησε το EURO U19 το 2017, ο Ράιαν Σεσενιόν αγωνίζεται στη Φούλαμ μέχρι σήμερα από τα 8 του έτη. O 18χρονος ποδοσφαιριστής έχει ήδη γράψει ιστορία, καθώς σε ηλικία 16 ετών και 85 ημερών σκόραρε κόντρα στην Κάρντιφ και έγινε ο πρώτος επαγγελματίας παίκτης που έχει γεννηθεί μετά το μιλένιουμ και βρήκε δίχτυα στο ντεμπούτο του. Παράλληλα, έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της Τσάμπιονσιπ. Ιστορία έγραψε και στην Πρέμιερ Λιγκ. Συγκεκριμένα, έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής γεννηθείς μετά το μιλένιουμ που σκόραρε στη διοργάνωση (ξανά κόντρα στην Κάρντιφ).

Η περσινή του συνεισφορά στην άνοδο της ομάδας του στα μεγάλα σαλόνια τον έκαναν το πιο καυτό αγγλικό όνομα στο νησί. Ωστόσο, ο ίδιος βιώνει φέτος τη δυσκολία μετάβασης από την Τσάμπιονσιπ στην κορυφαία κατηγορία. Την περσινή σεζόν αγωνιζόταν κυρίως ως αριστερός μπακ καταφέρνοντας να μετρήσει 15 γκολ και 6 ασίστ σε 46 συμμετοχές. Η δυνατότητα του να ανεβοκατεβαίνει ασταμάτητα την πλευρά καλύπτοντας τα καθήκοντά του και στις δύο μεριές του γηπέδου είναι αξιοσημείωτη. Τη φετινή αγωνιστική περίοδο αγωνίζεται κυρίως ως φουλ μπακ. Όπως πολλοί συνομήλικοί του, όμως, δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στο σκληρό παιχνίδι, με συνέπεια να θυσιάζει τις προωθήσεις του για να καλύψει τα νώτα του. Δυστυχώς για εκείνον η φτωχή άμυνα της Φούλαμ τον εκθέτει συχνά και τον περιορίζει επιθετικά.

Η κατάρα του νησιού και το παράδειγμα προς αποφυγή

Συνοπτικά, αυτοί οι 5 ποδοσφαιριστές αποτελούν τη χρυσή γενιά του αγγλικού ποδοσφαίρου. Η μέχρι τώρα πορεία τους στα αγγλικά και γερμανικά γήπεδα δικαιολογεί την αισιοδοξία στις τάξεις των οπαδών της εθνικής Αγγλίας. Αν κάποιος μπορείς να βγάλει ένα συμπέρασμα, τότε αντιλαμβάνεται για ποιο λόγο η παραμονή των νεαρών Άγγλων στο νησί σπάνια είναι επωφελής για την εξέλιξη τoυς. Ειδικότερα, η πίεση των μίντια για άμεσα αποτελέσματα αποτρέπουν τους προπονητές από τη χρήση ταλαντούχων παικτών που φυσιολογικά θα κάνουν λάθη. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των Οντόι και Φόντεν σε Τσέλσι και Σίτι αντίστοιχα. Αντίθετα, στη Γερμανία η ποδοσφαιρική ενηλικίωση πραγματοποιείται πιο ομαλά, όπως αποδεικνύουν τα παραδείγματα των Σάντσο και Νέλσον.

Σε 27 συμμετοχές με τη Λίβερπουλ μέτρησε μόλις 1 γκολ και 1 ασίστ.

Αν, πάντως, υπάρχει ένα παράδειγμα που συνοψίζει τη φθορά που προκαλεί σε νεαρούς Άγγλους παίκτες η επίμονη παραμονή τους στο νησί είναι αυτό του Ντομινίκ Σολάνκε. Ο πολυτιμότερος Άγγλος στο Μουντιάλ U20 το 2017 πέρασε από Τσέλσι και Λίβερπουλ και δεν ακούμπησε. Η ανάγκη για άμεσα αποτελέσματα σε δύο ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό τον “έκαψαν” μετά τη αποτυχία του να αρπάξει τις λιγοστές ευκαιρίες που του δόθηκαν. Έτσι, σε ηλικία 21 ετών πια αγωνίζεται στην Μπόρνμουθ και μετράει φέτος μόλις 5 συμμετοχές στην Πρέμιερ Λιγκ χωρίς γκολ.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ