ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πανευτυχής ο Μαρινάκης: «Δείξαμε τι σημαίνει η ψυχή του θρύλου»
Κωνσταντίνος Τζολάκης: Το θρυλικό βράδυ του τερματοφύλακα του Ολυμπιακού! (vids)
Ολυμπιακός: Οι πανηγυρισμοί στην Πόλη μετά την ιστορική πρόκριση! (vid)
Κλοπ, είσαι αξεπέραστος: Αποκλείστηκε και τους αγκάλιασε όλους έναν προς έναν! (vid)
ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, ΚΑΛΗΝΥΧΤΑΑΑ – Ήρωας Τζολάκης, στα ημιτελικά ο Ολυμπιακός! (vid)
Δεν ξέρει να χάνει η Λεβερκούζεν, αλλά να περνάει και να τους… πονάει! (vids)
Η Ρόμα των 10 παικτών πέρασε από τη Μίλαν και ονειρεύεται το Europa League! (vid)
Πικρό διπλό στο «Μπέργκαμο» η Λίβερπουλ (vid)
Όχι, έτσι ρε ΠΑΟΚ… (vids)
Η Ρόμα «τελείωσε» με δύο γκολ τη Μίλαν και έμεινε με 10 παίκτες! (vids)
ΠΑΟΚ – Μπριζ: Δυο γκολ ο Γιούτγκλα στην Τούμπα (vids)
Show και πάλι από τον Μαρτίνες στα πέναλτι! Έπιασε το πρώτο και μετά τα έβαλε με όλη την εξέδρα! (vid)
Ο Σαλάχ δίνει το σύνθημα της αντεπίθεσης, 0-1 με πέναλτι στο Μπέργκαμο (vid)
Ο τερματοφύλακας της Λιλ έκανε την επέμβαση της χρονιάς στην Ευρώπη! (vid)
Μάντσεστερ Σίτι: «Έσπασε» αρνητικό ρεκόρ για φέτος ο Ντε Μπρόινε στο Champions League!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
FACE CONTROL

Λούκα Γιόβιτς

Μισή σεζόν στην Άιντραχτ έφτανε στον Λούκα Γιόβιτς για να μπει στο μάτι της Μπαρτσελόνα. Ελάτε να γνωρίσουμε τον παίκτη που έχει τρελάνει τους "Μπλαουγκράνα".

Λούκα Γιόβιτς

Το ματς στο “Τζουζέπε Μεάτσα” είναι έτοιμο να ξεκινήσει. Ίντερ και Άιντραχτ Φρανκφούρτης είναι έτοιμες να παλέψουν για την είσοδό τους στα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ. Ο πρώτος αγώνας στη Γερμανία τελείωσε στο 0-0. Όλα λοιπόν είναι ανοιχτά. Το ματς ξεκινά. Μόλις στο 3′ οι “Αετοί” έχουν δοκάρι με τον Αλέρ. Τρία λεπτά μετά έρχεται το γκολ. Ο Ντε Φράι κάνει λάθος, ο Γιόβιτς το εκμεταλλεύεται. Βγαίνει απέναντι από τον Χαντάνοβιτς και τον κρεμάει για το 0-1.

Αυτό ήταν. Η Ίντερ δεν κατάφερε να αντιδράσει μέχρι το σφύριγμα της λήξης. Μάλιστα, κινδύνευσε να δεχθεί κι άλλα τέρματα. Η Άιντραχτ μπήκε στους “8” του  Γιουρόπα Λιγκ, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια. Όμως δεν θα τα κατάφερνε χωρίς τον σκόρερ της. Τον Λούκα Γιόβιτς, ο οποίος μετρά μέχρι στιγμής 7 τέρματα στη διοργάνωση.

Ακόμα, έχει πετύχει άλλα 15 στην Μπουντεσλίγκα, όντας δεύτερος σκόρερ πίσω μόνο από τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Οι εμφανίσεις του είναι εξαιρετικές. Τόσο καλές που έχουν αναγκάσει κυρίως την Μπαρτσελόνα, αλλά και τη Λίβερπουλ να βρίσκονται στο κατώπι του. Ποιος είναι όμως αυτός ο παίκτης, που μέσα σε σχεδόν 6 μήνες, έχει αναγκάσει όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη να τον παρακολουθεί;

Τα πρώτα χρόνια

Ο Λούκα Γιόβιτς γεννήθηκε λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα του 1997 στο χωριό Μπιζέλινα της Βοσνίας. Πιο συγκεκριμένα, στις 23 Δεκεμβρίου. Οι γονείς του είναι ο Μίλαν (πρώην ποδοσφαιριστής) και η Σβετλάνα Γιόβιτς. Στην ηλικία των 5 ετών ξεκίνησε να παίξει ποδόσφαιρο στην πόλη Λόζνιτσα στη Σερβία. Δύο χρόνια αργότερα, του έγινε πρόταση να αγωνιστεί σε ένα πρωτάθλημα ακαδημιών στο Βελιγράδι, το Mini Maxi.

Εκεί ξεχώρισε κατευθείαν. Μόλις στο πρώτο του παιχνίδι σημείωσε χατ – τρικ. Αυτό έδωσε τέτοια χαρά στον πατέρα του, που του έδινε 50 ευρώ για κάθε γκολ, ενώ του κάλυπτε και τα έξοδα μεταφοράς από το χωριό του, Μπατάρ, στο Βελιγράδι (περίπου 2000 δινάρια). Το ταλέντο δεν μπορούσε να κρυφτεί και οι μεγάλοι του σέρβικου πρωταθλήματος (Ερυθρός Αστέρας, Παρτιζάν) έκαναν την κίνησή τους.

Η μετακίνησή του στον Ερυθρό Αστέρα και το παρατσούκλι του

Ο σκάουτερ των “Ερυθρόλευκων”, Τόμα Μιλίτσεβιτς, τον προσκάλεσε στην ομάδα για δοκιμαστικά. Μετά από αυτό, ήρθε η πρόταση της Παρτιζάν. Οι “Ασπρόμαυροι” έδιναν 200 ευρώ το μήνα στον μικρό, αλλά η απάντηση ήταν αρνητική. Έτσι, ξεκίνησε η καριέρα του στον Ερυθρό Αστέρα. Από το 2005 έως και το 2014 ήταν μέλος των ακαδημιών της ομάδας. Εκεί έδειξε τα πρώτα ψήγματα του ταλέντου του. Μάλιστα, απέκτησε και το πρώτο του παρατσούκλι. Οι κινήσεις του έμοιαζαν πολύ με αυτές του Ραδαμέλ Φαλκάο, τον οποίο θαύμαζε. Έτσι, ονομάστηκε ο Σέρβος Φαλκάο.

Το τέλειο ντεμπούτο 

Στα τέλη της σεζόν 2013-2014 ο Γιόβιτς έκανε το ντεμπούτο του με τον Ερυθρό Αστέρα. Οι Σέρβοι αντιμετώπιζαν στο Νόβι Σαντ την Βοιβοντίνα. Το σκορ ήταν 3-2 και το ρολόι έδειχνε 73 λεπτά. Τότε μπήκε στο γήπεδο. Πριν περάσουν καλά καλά δύο λεπτά, είχε σκοράρει. Υπό άλλες συνθήκες, αυτό το γκολ θα ήταν αδιάφορο. Όμως, ο νεαρός Σέρβος, κατάφερε να γράψει ιστορία.

Έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του Αστέρα, καθώς βρήκε δίχτυα σε ηλικία 16 ετών, 5 μηνών και 5 ημερών. Έσπασε έτσι το ρεκόρ του Ντέγιαν Στάνκοβιτς. Ακόμα, με αυτό του το τέρμα, ο Ερυθρός Αστέρας εξασφάλισε και μαθηματικά το πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν, που ήταν το πρώτο του μετά το 2007.

Το πρώτο ντέρμπι

Την επόμενη σεζόν έπαιξε για πρώτη φορά σε ντέρμπι κόντρα στην Παρτιζάν. Σε ηλικία 16 ετών, 9 μηνών και 25 ημερών, έγινε ο νεότερος που συμμετέχει για τον Ερυθρό Αστέρα. Πριν από αυτόν, το ρεκόρ κατείχε ο Ντέγιαν Μιλοβάνοβιτς (17 ετών, 6 μηνών). Δεν κατάφερε να βρει δίχτυα, σπαταλώντας αρκετές ευκαιρίες. Όσο περνούσε ο καιρός, ένιωθε όλο και καλύτερα, τελειώνοντας τη σεζόν με 6 γκολ και 2 ασίστ σε 24 αγώνες. Μάλιστα, κέρδισε και τριετή ανανέωση συμβολαίου (μέχρι το 2018).

Οι απειλές ενός τρομοκράτη

Τη σεζόν 2015-2016, ήταν μαζί με τον Ούγκο Βιέιρα, οι βασικοί επιθετικοί του Αστέρα. Το ξεκίνημα του ήταν πολύ καλό. Τρία γκολ στα πρώτα τέσσερα ματς. Μέχρι τον Δεκέμβριο είχε φτάσει τα νούμερα της προηγούμενης σεζόν (23 συμ. – 6 γκολ – 2 ασίστ). Ένα μήνα νωρίτερα, ένα γεγονός ήρθε να τρομάξει τόσο αυτόν, όσο και την οικογένειά του.

Ένας τρομοκράτης από τη Λόζνιτσα, ζητούσε χρήματα από τους γονείς του Γιόβιτς. Μάλιστα, τους απείλησε πως αν δεν του τα δώσουν, θα σπάσει τα πόδια του γιου τους.  Τελικά, οι τοπικές αρχές λειτούργησαν αστραπιαία και κατάφεραν να συλλάβουν τον εκβιαστή.

Το… σκάνδαλο με τον Απόλλωνα Λεμεσού και η Μπενφίκα

Οι εμφανίσεις του στο σέρβικο πρωτάθλημα δεν πέρασαν απαρατήρητες από της ευρωπαϊκές ομάδες. Τότεναμ και Μπενφίκα ήταν αυτές που έδειξαν το πιο θερμό ενδιαφέρον. Τελίκα, ο Σέρβος κατέληξε στους “Αετούς” της Λισαβόνας τον Ιανουάριο του 2016. Όμως, η συμφωνία δεν ήταν ανάμεσα σε αυτούς και τον Ερυθρό Αστερά.

Όπως αποκαλύφθηκε από τα Football Leaks, ο Γιόβιτς εκείνο το διάστημα ανήκε στον Απόλλωνα Λεμεσού. Τη δουλειά την έκανε ο μάνατζερ του νεαρού, Πίνι Ζαχάβι. Αυτός, πούλησε τα δικαιώματα του παίκτη του στην κυπριακή ομάδα, η οποία του άνηκε. Με αυτόν το τρόπο, ο Ισραηλινός επιχειρηματίας παραβίασε τους κανονισμούς της FIFA για την ιδιοκτησία τρίτων.

Ακόμα, η Μπενφίκα για να τον αποκτήσει, φαίνεται πως πλήρωσε 7 εκατ. ευρώ σε 5 δώσεις (1.25 εκατ.), αντι για 2.2 εκατ. που ανέφεραν τα ρεπορτάζ. Το αξιοσημείωτο αυτής της υπόθεσης είναι το εξής. Ο Γιόβιτς, όχι μόνο δεν προπονήθηκε ποτέ με την ομάδα του Απόλλωνα, αλλά δεν πήγε καν στην Κύπρο.

Το εφιαλτικό πέρασμα από την Πορτογαλία

Στην Μπενφίκα, ο Σέρβος λογιζόταν κυρίως ως μέλος της δεύτερης ομάδας. Ως το τέλος της σεζόν, αγωνίστηκε εκεί με ελάχιστα διαλείμματα. Ντεμπούτο στην μεγάλη ομάδα έκανε ως αλλαγή κόντρα στην Μποαβίστα. Ακόμα, χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα και στο Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στην Μπάγερν. Ο απολογισμός; 8 λεπτά συμμετοχής σε μονάχα δύο παιχνίδια.

Την σεζόν 2016-2017 δεν άλλαξε τίποτα. Κάποιες σκόρπιες συμμετοχές στη δεύτερη ομάδα και άλλα δύο ματς στους άνδρες (32 λεπτά σύνολο). Ο Σέρβος δεν κατάφερε ποτέ να προσαρμοστεί στα δεδομένα και τις απαιτήσεις της νέας του ομάδας. Μετά από μία προπόνηση που τα πήγε καλά, τον πλησίασε ο Ρούι Κόστα και του είπε: “Είδες, αυτά μπορείς να κάνεις. Όλα είναι μέσα στο κεφάλι σου.“.

Και όντως ήταν. Το ίδιο βράδυ έκατσε μέχρι αργά σε ένα κλαμπ. Η ομάδα το κατάλαβε. Σαν τιμωρία, έμεινε εκτός αποστολής και δεν ξαναπροπονήθηκε με τους “μεγάλους”. Λίγο αργότερα, ο ίδιος δήλωσε: “Δεν ήμουν επαγγελματίας. Μου έλειπε το σπίτι μου, είχα ψυχολογικά θέματα και έκανα σοβαρά λάθη.”

Τότε, η καριέρα του φάνηκε να παίρνει την κάτω βόλτα. Ο Γιόβιτς δεν ένιωθε καλά στην Πορτογαλία και έπρεπε να φύγει γρήγορα πριν καταστραφεί. Ήταν αναγκαίο να βρεθεί μία ομάδα να τον εμπιστευτεί, για να σταθεί ξανά στα πόδια του. Εκείνη τη στιγμή, εμφανίστηκε η Άιντραχτ.

Από τους “Αετούς” της Λισαβόνας, σε αυτούς της Φρανκφούρτης

Η γερμανική ομάδα έψαχνε ενίσχυση στην επιθετική της γραμμή. Τα χαρακτηριστικά του Γιόβιτς άρεσαν στον τότε προπονητή της Άιντραχτ, Νίκο Κόβατς. Οι δύο ομάδες έκατσαν στο τραπέζι και τελικά κατέληξαν σε συμφωνία. Διετής δανεισμός έναντι 200 χιλιάδων ευρώ και οψιόν αγοράς κοντά στα 10 εκατ.

Στο πρώτο μισό της σεζόν 2017-2018, ο Γιόβιτς ερχόταν από τον πάγκο. Στο ντεμπούτο του κόντρα στην Άουγκσμπουργκ σκόραρε. Όμως, μέχρι τα Χριστούγεννα, είχε κάποιες σκόρπιες συμμετοχές σε πρωτάθλημα και κύπελλο. Από τον Ιανουάριο και μετά, φάνηκε πως είχε προσαρμοστεί για τα καλά στις απαιτήσεις του προπονητή του.

Ο χρόνος του αυξανόταν διαρκώς και έτσι μπορούσε να δείξει κάποια από αυτά που μπορούσε να κάνει. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως μέσα σε σχεδόν 1 μήνα (11/3 – 18/4), σκόραρε 5 φορές σε 6 αγώνες. Μέσα σε αυτά τα γκολ ήταν κι αυτό που έδωσε στην Άιντραχτ την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας.

Στον τελικό κόντρα στην Μπάγερν δεν αγωνίστηκε. Όμως, είχε βάλει κι αυτός το λιθαράκι του στην πορεία των “Αετών” μέχρι την κατάκτηση του γερμανικού Κυπέλλου.

Η σεζόν της εκτόξευσης

Η σεζόν 2018-2019 δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο για την Αίντραχτ. Ο Νίκο Κόβατς έφυγε για την Μπάγερν. Στη θέση του ο Αδόλφος Χίτερ. Στα πρώτα δύο ματς, οι “Αετοί” διασύρθηκαν από τους Βαυαρούς (5-0) στον τελικό του γερμανικού Σούπερ Καπ, ενώ αποκλείστηκαν στην πρώτη φάση του κυπέλλου από την Ουλμ (2-1). Ο Γιόβιτς, αν και αγωνίστηκε, δεν κατάφερε να προσφέρει.

Ενώ όλα έδειχναν πως η γερμανική ομάδα θα πάρει την κάτω βόλτα, τα πράγματα άλλαξαν άρδην. Απόλυτος πρωταγωνιστής; Μα ποιος άλλος; Ο Γιόβιτς. Ο Σέρβος άρχισε να βρίσκει αγωνιστικό ρυθμό και έτσι ήρθαν και τα πρώτα γκολ. Ακόμα, ανέπτυξε εξαιρετική χημεία με τον Σεμπάστιαν Αλέρ και τον Άντε Ρέμπιτς. Έτσι και η Άιντραχτ άρχισε να παίρνει τα πάνω της.

Η βραδιά του πενταρέ

Το βράδυ της 19ης Οκτωβρίου η Άιντραχτ υποδεχόταν τη Φορτούνα Ντίσελντορφ. Οι φιλοξενούμενοι δεν είχαν ξεκινήσει καλά, όμως τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα επακολουθούσε. Έγιναν έρμαιο στις ορέξεις του Λούκα Γιόβιτς. Ο Σέρβος βρέθηκε σε τρομερό βράδυ και κατάφερε να βρει δίχτυα πέντε φορές. Το τελικό σκορ ήταν 7-1, με τον Αλέρ να σκοράρει κι αυτός δύο τέρματα.

Εκείνο το βράδυ, ο νεαρός έγραψε ιστορία. Έγινε ο μικρότερος παίκτης στην Μπουντεσλίγκα, που σκόραρε τόσες φορές σε ένα ματς. Το κατάφερε σε ηλικία 20 ετών και 300 ημερών. Ακόμη, μπήκε σε ένα κλειστό κλαμπ, που μεταξύ άλλων βρίσκονται οι Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, Γιούργκεν Κλίνσμαν, Γιουπ Χάινκες και Γκερντ Μίλερ.

Η ασταμάτητη συνέχεια

Αυτό ήταν. Ο Σέρβος πήρε τα πάνω του για τα καλά. Το ένα γκολ διαδεχόταν το άλλο, τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στο Γιουρόπα Λιγκ. Κάποια στιγμή μάλιστα, βρισκόταν και στην κορυφή των σκόρερ, έχοντας από κάτω παίκτες, όπως ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και ο Πάκο Αλκάθερ. Με άξιους συμπαραστάτες τους Αλέρ και Ρέμπιτς, η φονική αυτή τριάδα οδηγούσε εκ του ασφαλούς της Άιντραχτ.

Και φτάνουμε στο σήμερα. Η Άιντραχτ φλερτάρει με την είσοδό της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ταυτόχρονα, βρίσκεται στους “8” του Γιουρόπα, όπου θα αντιμετωπίσει την Μπενφίκα. Αιχμή του δόρατος, ο “Σέρβος Φαλκάο” με 22 γκολ και 7 ασίστ. Ακόμα, η τύχη τα έφερε έτσι, ώστε να αντιμετωπίσει την πρώην ομάδα του. Θα έχει δηλαδή μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, να της δείξει τι παίκτη έχασε.

Το κεφάλαιο εθνική ομάδα

Το πρώτο του καλό διάστημα με τη γερμανική ομάδα του άνοιξε το δρόμο για την εθνική Σερβίας. Το Μάιο του 2018 είδε το όνομά του στην προεπιλογή του Μλάντεν Κρστάγιτς για το Μουντιάλ. Το ντεμπούτο του έγινε σε ένα φιλικό κόντρα στη Χιλή. Πέρασε ως αλλαγή στο 84′ αντί του Αλεξάντερ Μίτροβιτς.

Τελικά βρέθηκε στα γήπεδα της Ρωσίας. Μάλιστα, πήρε και χρόνο συμμετοχής στο ματς κόντρα στη Βραζιλία. Πριν από λίγες μέρες (20/3) πέτυχε και το παρθενικό του γκολ με το εθνόσημο. Το έκανε σε ένα πολύ γνώριμο για εκείνον περιβάλλον. Στη Γερμανία και το γήπεδο της Βόλφσμπουργκ, όπου σκόραρε κόντρα στα “Πάντσερ”.

Οι ευρωπαϊκές σειρήνες και το μέλλον

Στην Άιντραχτ είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από την πρόοδο του Γιόβιτς. Η ενεργοποίηση της οψιόν αγοράς του, πρέπει να θεωρείται θέμα χρόνου. Όμως, δεν φαίνεται να μένει για πολύ στη Φρανκφούρτη. Οι εμφανίσεις του τράβηξαν το ενδιαφέρον των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων. Οι πρώτοι που έδειξαν ενδιαφέρον ήταν Ρεάλ Μαδρίτης και Μπάγερν.

Στη συνέχεια, στο παιχνίδι μπήκε και η Λίβερπουλ. Όμως, κανείς από τους τρεις δεν φάνηκε να τον θεωρεί προτεραιότητα στα πλάνα του. Κάπου εδώ εμφανίζεται η Μπαρτσελόνα. Οι “Μπλαουγκράνα” αναζητούν τον αντικαταστάτη του Λουίς Σουάρες. Αφού τσέκαραν αρκετούς υποψήφιους, όλα δείχνουν πως κατέληξαν στον Γιόβιτς. Τα ρεπορτάζ τους θέλουν να ετοιμάζουν άμεσα κίνηση. Η τιμή του φτάνει τα 70 εκατ. ευρώ αυτή τη στιγμή και οι Καταλανοί μοιάζουν έτοιμοι να τα δώσουν.

Scouting Report

Πλεονεκτήματα

  1. Πολύ καλή αίσθηση του χώρου
  2. Εξαιρετικά τελειώματα των φάσεων, τόσο με τα πόδια, όσο και με το κεφάλι
  3. Έχει όρεξη να δουλέψει για να βελτιωθεί

Μειονεκτήματα

  1. Είναι παίκτης ψυχολογίας. Στην καλή του μέρα ασταμάτητος, αλλά στην κακή του απογοητευτικός
  2. Δεν έχει δοκιμαστεί σε καταστάσεις πίεσης
  3. Παρουσιάζει ανασταλτικές αδυναμίες

Πλέον, προκύπτουν τα εξής ερωτήματα. Ο Γιόβιτς είναι ένα πυροτέχνημα ή αυτά που κάνει φέτος είναι η αρχή στα όσα τρομερά θα επακολουθήσουν; Έφτασε η ώρα για το επόμενο βήμα ή μήπως θα πρέπει να “ψηθεί” για λίγο ακόμα; Θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στην πίεση μια ομάδας πρωταθλητισμού; Τις απαντήσεις θα τις μάθουμε εν καιρό…

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ