ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Η Γιουνάιτεντ βρήκε τον στράικερ που θέλει στη Ρεάλ Μαδρίτης!
Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Ρούντιγκερ θα κινηθεί νομικά επειδή τον συνέδεσαν με τους… ISIS!
Λίβερπουλ: Νέος τραυματισμός και «πονοκέφαλος» για τον Κλοπ!
Τσέλσι: Ο Στέρλινγκ δεν έχει κερδίσει το κοινό αλλά έχει μαζί του τους συμπαίκτες του!
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χτίζει από τώρα το μέλλον της με τον Τεν Χαγκ!
Νεϊμάρ: Τραυματίας στο ποδόσφαιρο αλλά… βασικός στα πάρτι! (pics)
«Θηρίο στο κλουβί» ο Μιλιτάο, θέλει να παίξει την Κυριακή κι έχει λόγο!
Η Σίτι μπορεί να ξοδεύει ΜΙΣΟ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ λίρες ετησίως χωρίς να της λέει κανείς τίποτα!
Αφήνει τα πολλά πολλά ο προπονητής της Νότιγχαμ: «Ας δούμε την πραγματικότητα» (vid)
Μας έπεσαν τα σαγόνια με τη νέα Φεράρι του Κριστιάνο Ρονάλντο! (pic, vid)
Απαισιόδοξος ο Ούλι Χένες: «Αδύνατο να φέρουμε στην Μπάγερν τον Τσάμπι Αλόνσο»
Πλησιάζει το τέλος του Μπόελι από την προεδρία της Τσέλσι!
Λίβερπουλ: Βρήκε τον αντι-Σαλάχ και… ξενέρωσε τους οπαδούς της!
Γιουνάιτεντ, πλησιάζει ο παικταράς – Ένας «μάγος» στο Ολντ Τράφορντ με… 60 εκατ. ευρώ!
Μπρούνο Φερνάντες, 2024
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Ρόμα

Φραντσέσκο Τότι: Η πιο όμορφη ιστορία της γενιάς μας

Περίπου τέτοια μέρα (28/3) το 1993 ο Φραντσέσκο Τότι ντεμπουτάρει με τη φανέλα της Ρόμα. 26 χρόνια μετά αναπολούμε την πιο όμορφη ποδοσφαιρική ιστορία.

Φραντσέσκο Τότι: Η πιο όμορφη ιστορία της γενιάς μας

Όταν ο Τότι έπαιξε το πρώτο του ματς με τη Ρόμα δεν ήμουν ούτε ενός έτους! Όσο περισσότερο το σκέφτομαι τόσο πιο τρομακτικό μου φαίνεται.

Όταν ακόμα μπουσουλούσα ο Τότι ξεκίναγε μια διαδρομή που ξεπέρασε κατά πολύ τα αθλητικά και ποδοσφαιρικά πλαίσια.

Μεγαλώσαμε μαζί του

Όταν πήγα νηπιαγωγείο ήταν ήδη το next big thing του Ιταλικού ποδοσφαίρου. Όταν πήγα πρώτη δημοτικού ντεμπούταρε στην εθνική Ιταλίας. Κι όταν άρχισα να ψιλοκαταλαβαίνω τι είναι το τόπι ήταν ήδη ανάμεσα στους κορυφαίους του κόσμου. Στους κορυφαίους εκείνης της άκρως ποδοσφαιρικής γενιάς των 90s. Της τελευταίας των ρομαντικών.

Τελείωσα το δημοτικό, το γυμνάσιο, το λύκειο και το πανεπιστήμιο και ο Τότι ήταν ακόμα στη Ρόμα. Το συναίσθημα τη μέρα που είπε το αντίο στα γήπεδα ήταν από τα πιο απροσδιόριστα της ζωής μου. Φαντάζομαι για πολλούς από εσάς που μεγαλώσατε βλέποντας τον «Αυτοκράτορα» να καλπάζει μέσα στα γήπεδα.

Θυμάμαι να δακρύζω και να χαμογελώ ταυτόχρονα βλέποντας τον συγκλονιστικό λόγο του σ΄ εκείνο το τελευταίο ματς. Σε μια μέρα που ήταν αποκλειστικά αφιερωμένη σε αυτόν ο Τότι δεν ξέχασε κανένα. Ο σεβασμός με τον οποίο μίλησε για το κλαμπ και τον κόσμο ήταν καθηλωτικός.

Μπροστά σε ένα κατάμεστο Ολίμπικο ο αιώνιος αρχηγός μίλησε στους οπαδούς χωρίς ίχνος βεντετισμού. Σαν είναι ένας από αυτούς. Τους άνοιξε την καρδιά του. Τους εκμυστηρεύτηκε ότι ήλπιζε αυτή η στιγμή να μην έρθει ποτέ. Ότι φοβάται αυτό το τέλος. Τους ευχαρίστησε αμέτρητες φορές για την υποστήριξη. Με μάτια δακρυσμένα και φωνή να σπάει από τη συγκίνηση. Όποιος δει το βίντεο και δεν «λυγίσει» δεν αγαπάει πραγματικά τον βασιλιά των σπορ.

Η Ρόμα δεν τον χώραγε. Την χώρεσε όμως αυτός

Φανατικός οπαδός της Ρόμα από την πρώτη μέρα που γεννήθηκε. Ο Φραντσέσκο Τότι δεν ήθελε ποτέ να παίξει για κανέναν άλλο. Το όνειρο του ήταν να φορέσει τη φανέλα των «Τζιαλορόσι» κι αυτό το όνειρο δεν άλλαξε ούτε στα 15 ούτε στα 25 ούτε στα 35. Ο Ιταλός μαέστρος θα μπορούσε να παίξει σε όποια ομάδα θέλει. Η Ρεάλ τον πρέσαρε επί χρόνια. Η Γιουβέντους και η Μίλαν τον περίμεναν κάθε χρονιά. Μάταια. Ο «Καπιτάνο» τα έβλεπε όλα «Τζιαλορόσι». Τι κι αν πήρε μόνο ένα πρωτάθλημα. Γι αυτόν ήταν σαν δέκα μαζεμένα.

Η περίπτωση Τότι-Ρόμα είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που ένας παίκτης ξεπερνάει σε μέγεθος ένα ολόκληρο κλαμπ. Ο ίδιος βέβαια δεν φέρθηκε ποτέ σαν βρίσκεται πάνω από την ομάδα. Ήταν εκεί να δώσει την ψυχή του πάντα και παντού.

Με δεξί μπακ Καφού και με δεξί μπακ Τοροσίδη. Με σέντερ φορ Μπατιστούτα και με σέντερ φορ τον ίδιο επειδή δεν υπήρχε άλλος να παίξει. Με στόπερ Αλνταίρ και με στόπερ Μανωλά. Όταν 2013 επισκέφθηκα την Ρώμη κατάλαβα τι θα πει Τότι για την «αιώνια» πόλη. Όπου κι αν στεκόσουν ήταν εκεί. Φανέλες, φωτογραφίες, γκραφίτι. Παντού.

Ο Τότι χώρεσε την αγκαλιά του μια ολόκληρη ομάδα. Δεν την άφησε ποτέ. Είναι ο αρχηγός που όλοι θα θέλαμε στην ομάδα μας. Όταν η Ρόμα δεν πήγαινε καλά δεν κρυβόταν ποτέ πίσω από την ασυλία που είχε. Στα ντέρμπι με τη Λάτσιο ήταν πάντα αυτός που καθάριζε. Η παρουσία του επί σχεδόν τρεις δεκαετίες στην ομάδα έδωσε λάμψη και κύρος στη Ρόμα. Αντίθετα στέρησε από τον ίδιο δόξα, τίτλους και χρήμα. Δεν τον ένοιαξε ούτε μια στιγμή. Γι’ αυτόν τίποτα δεν ήταν πιο σημαντικό από το να παίζει στην ομάδα που αγάπησε από παιδί.

Καθολική αναγνώριση

Ειλικρινά δε μπορώ να φανταστώ πως γίνεται κάποιος να μην εκτιμάει και να μη σέβεται την πορεία του Φραντσέσκο Τότι. ”Ο Τότι είναι αθάνατος και είναι ένα σύμβολο για το άθλημα. Μετανιώνω που δεν κατάφερα να συνεργαστώ μαζί του”. ”Ο Τότι είναι ένας αρτίστας του ποδοσφαίρου. Ένα αυθεντικό δεκάρι”. ” Ένας εξαιρετικός παίκτης. Πραγματικό φαινόμενο”.

Οι δηλώσεις αυτές ανήκουν κατά σειρά στον Κάρλο Αντσελότι, τον Μισέλ Πλατινί και τον Λιονέλ Μέσι. Τόσο η ποιότητά του σαν παίκτης όσο και  η αφοσίωσή του και το δέσιμό του με τη Ρόμα είναι υπεράνω κάθε ποδοσφαιρικής προτίμησης ή έχθρας.

Είναι ακόμα μια απάντηση σε όλους εκείνους που απορούν τι μας δένει με αυτό το άθλημα που λέγεται ποδόσφαιρο. Σε όλους αυτούς που θα απορήσουν τι με νοιάζει εμένα ο Τότι που έβγαλε τόσα εκατομμύρια ενώ στον κόσμο πεθαίνουν από την πείνα. Σε αυτούς που δεν θα καταλάβουν ποτέ.

Αλήθεια χρειάζεται να είσαι Ρόμα για να υποκλιθείς στον Τότι; Χρειάζεται να το έχεις βιώσει από κοντά για να ζηλέψεις τη σχέση του με την ομάδα και κυρίως με τον κόσμο της; Όχι. Τα μόνα που χρειάζονται είναι να αγαπάς το άθλημα και όλα τα μικρά που έχει γύρω γύρω. Που δεν έχουν καμία σχέση με εταιρίες, σύστημα, συμφέροντα ή οτιδήποτε άλλο.

Όπως  και η απάντηση του Τότι στην ερώτηση γιατί δεν άφησε ποτέ την αγαπημένη του ομάδα. ”Γιατί μεγάλωσα παίζοντας για τη Ρόμα και θέλω να πεθάνω παίζοντας για τη Ρόμα επειδή πάντα ήμουν οπαδός της Ρόμα”.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ