ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Σίτι – Ρεάλ: Βασιλική εκδίκηση, αποκαθήλωση της πρωταθλήτριας Ευρώπης! (vid)
Στα ημιτελικά η Μπάγερν στο καναβάτσο η Άρσεναλ! (vid)
Σίτι – Ρεάλ: Ο Ντε Μπρούιν «χτυπά» και επαναφέρει τις ισορροπίες! (vid)
Μπάγερν – Άρσεναλ: Κεφαλιά… δυναμίτης του Κίμιχ και 1-0! (vid)
Σίτι – Ρεάλ: Λογομαχία Γκρίλις με Βινίσιους για… θέατρο του Άγγλου! (vid)
Μπαρτσελόνα: Σοβαρά υποψήφιος εκ των έσω για αντι-Τσάβι!
«Παγώνει» το «Έτιχαντ» ο Ροντρίγκο, ΑΡΡΩΣΤΗ ενέργεια Μπέλινγχαμ! (vid)
Πλουτίζει κι άλλο ο Κριστιάνο, κέρδισε τη μάχη με τη Γιουβέντους!
Μπάγερν VS Άρσεναλ, Σίτι VS Ρεάλ: Οι ενδεκάδες των τιτανομαχιών! (vid)
Μπαρτσελόνα: Στα… τάρταρα τα αποδυτήρια μετά τον αποκλεισμό από την Παρί!
Ατλέτικο Μαδρίτης: Θέλει τον παίκτη που… την κάνει από τη Γιουβέντους!
Τσέλσι: Ο λόγος που ο Τζάκσον πήγε να «κλέψει» το πέναλτι από τον Πάλμερ!
Μπάγερν: Το σχόλιο του Κέιν για τον Νάγκελσμαν!
Η Ρεάλ βρήκε τον αμυντικό που έψαχνε στην Άρσεναλ!
«Ντόπαρε» τους παίκτες της Άρσεναλ ο Αρτέτα με τις δηλώσεις του!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
FACE CONTROL

Ιάγο Άσπας

Ο Ιάγο Άσπας έχει σταματήσει να μετράει πια πόσες φορές έχει σώσει τη Θέλτα, στην ιστορία της οποίας θα γραφτεί με χρυσά γράμματα.

Ιάγο Άσπας

Η ζωή ενός ανθρώπου αποτελείται από πολλούς κύκλους. Κατά μία τραγική ειρωνεία κάποιοι κύκλοι ανοίγουν και κλείνουν με τον ίδιο τρόπο. Όπως και στην περίπτωση του ποδοσφαιριστή που έχει συνδεθεί όσο κανείς άλλος με τη Θέλτα. Αναφερόμαστε στον Ιάγο Άσπας, ο οποίος έκλαψε όταν έμαθε ότι δε μπορούσε να συμμετάσχει στα δοκιμαστικά της ομάδας της καρδιάς του επειδή ήταν 8 ετών και ζητούσαν παίκτες άνω των 9. Ο ίδιος, όμως, δεν το έβαλε κάτω. Είπε ψέματα για την ηλικία του, έκανε πλάκα στους μεγαλύτερούς του και όταν πια έμαθαν την ηλικία του αδιαφόρησαν πλήρως.

Στα 31 του πια και τα δάκρυα εμφανίστηκαν ξανά στο πρόσωπο του. Στη δεύτερη θητεία του στη Θέλτα είχε μόλις συνεισφέρει τα μέγιστα στη νίκη με ανατροπή (3-2) επί της Βιγιαρεάλ διατηρώντας τo σύλλογο στο -1 από τη ζώνη σωτηρίας. Με δύο γκολ στο 51ο και στο 86ο λεπτό, ο Άσπας έφτανε τα 12 γκολ στη σεζόν έχοντας μόλις επιστρέψει από ένα πολύ σοβαρό τραυματισμό στη γάμπα. Κατά την έξοδό του από τον αγωνιστικό χώρο “λύγισε” καθώς άκουγε 22 χιλιάδες οπαδούς να ζητωκραυγάζουν το όνομά του.

https://twitter.com/Zizou_Esque/status/1112087016181772289?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1112087016181772289&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.gazzetta.gr%2Ffootball%2Fla-liga%2Farticle%2F1340528%2Fsygklonistiko-xespasma-toy-iago-aspas-kai-dakrya-gia-ti-thelta-pics

“Τα δάκρυα του Ιάγο Άσπας είναι η ζωή της Θέλτα” ανέφερε το πρωτοσέλιδο της El Mundo στις 31 Μαρτίου του 2019. H El Faro de Vigo κυκλοφορούσε με την εξής λεζάντα: “Ο Άσπας είναι ο καλύτερος παίκτης που φόρεσε τη φανέλα της Θέλτα και δε θα φύγει ποτέ. Στο μέλλον ο κόσμος θα μιλάει στα εγγόνια του για εκείνον”. Χάρη σε αυτόν, άλλωστε, οι “Κέλτες” πανηγύρισαν τη δεύτερη νίκη τους μέσα στο 2019. Παράλληλα, με αυτό το “εξάποντο” έμειναν σε απόσταση αναπνοής από το “κίτρινο υποβρύχιο” του οποίου υπολείπονται ένα βαθμό.

“Κλαίω για όλα”

Για να εντοπίσουμε τα αίτια του συναισθηματικού ξεσπάσματος του Άσπας πρέπει να γυρίσουμε λίγο το χρόνο πίσω. Στις 22 Δεκέμβρη του 2018 ο Άσπας αγωνίστηκε κόντρα στην “Μπάρτσα” και αποκόμισε ένα φαινομενικά ακίνδυνο τραυματισμό στη γάμπα. Επέστρεψε στις 9 Φεβρουαρίου ως αλλαγή κόντρα στη Χετάφε αλλά δεν ήταν έτοιμος και η ομάδα του ηττήθηκε. Στον επόμενο αγώνα με τη Λεβάντε ένιωσε ενοχλήσεις στο ίδιο σημείο κατά το ζέσταμα. Έτσι, αναγκάστηκε να ζητήσει τη γνώμη ειδικών και έλαβε θεραπεία με λευκά αιμοσφαίρια στη Βαρκελώνη.

Όλο αυτό το διάστημα η Θέλτα υποχωρούσε στο βαθμολογικό πίνακα. Μέχρι το παιχνίδι με αντίπαλο τη Βιγιαρεάλ η ομάδα του Φραν Εσκριμπά αγνοούσε τη νίκη για 6 αγωνιστικές. Δεν είχε βρει δίχτυα στα τελευταία 4 παιχνίδια. Ο ίδιος τα παρατηρούσε όλα αυτά αλλά ήταν ανήμπορος να αλλάξει την κατάσταση. “Έχω υποφέρει τόσο πολύ όλο αυτόν τον καιρό που δε μπορώ να βοηθήσω. Η οικογένεια μου γνωρίζει τι περνάω” ήταν μερικά από τα λόγια μετά την επική νίκη με 3-2. Όταν τον ρώτησαν γιατί έβαλε τα κλάματα εκείνος απάντησε: “Κλαίω για όλα”.

Πιο Θέλτα από κάθε άλλον

Ο Ιάγο Άσπας είναι από τους λίγους τυχερούς που έχει εκπληρώσει το όνειρο κάθε οπαδού. Να αγωνίζεται, δηλαδή, στην ομάδα της καρδιάς του που υποστηρίζει από την παιδική του ηλικία. Για να καταλάβει κάποιος πόσο καλά ξέρει ο 31χρονος το σύλλογο αρκεί να διαβάσει τη κουβέντα του ανθρώπου που τον ανακάλυψε πρώτος: “Γνωρίζει ακόμα και που αποβάλλουν τα περιττώματα τους οι γλάροι στο Μπαλαΐδος”.

Όπως προαναφέραμε ήδη από την ηλικία των 8 φορούσε τη γαλάζια μπλούζα. Έζησε με τη Θέλτα τα πέτρινα χρόνια της πρωταγωνιστώντας την εποχή που αγωνιζόταν στη Segund Division. Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα τη σεζόν 2007-2008 και το ξεκίνημα του προοικονομούσε τη συνέχεια. Στις 6 Ιουνίου του 2009, ο βραχύσωμος φορ φόρεσε την κάπα του σούπερ ήρωα σκοράροντας δις κόντρα στην Άλαβες γλιτώνοντας έτσι την ομάδα του από τον υποβιβασμό στην τρίτη κατηγορία. Έτσι, τη σεζόν 2011/2012 γεύτηκε την άνοδο του συλλόγου στα μεγάλα σαλόνια μετρώντας 23 γκολ εκείνη τη χρονιά.

Τον Αύγουστο του 2012 αγωνίστηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη κατηγορία. Το 2013 έβγαλε ξανά τα κάστανα από τη φωτιά. Με 12 τέρματα και μία χρυσή ασίστ την τελευταία αγωνιστική έσωσε την παρτίδα για τη Θέλτα. 4% πιθανότητες έδιναν οι στοιχηματικές εταιρείες να σωθούν οι “Κέλτες” αλλά λογάριαζαν χωρίς τον τοπικό τους ήρωα.

Σαν ψάρι έξω από το νερό

Αυτή η σεζόν του εξασφάλισε το εισιτήριο της εξόδου από τη χώρα του. Η Λίβερπουλ τον έβαλε στο μάτι και τον απέκτησε το καλοκαίρι του 2013 έναντι 8 εκατομμυρίων λιρών. Ωστόσο, όπως ένα φύλλο μαραίνεται όταν κοπεί από το κλαδί έτσι και ο Ιάγο Άσπας έπαψε να ανθίζει όταν απομακρύνθηκε από τις ρίζες του. Στους “κόκκινους” πρόλαβε να μετρήσει 1 γκολ και 1 ασίστ σε 15 συμμετοχές.

Η επιστροφή στα πάτρια εδάφη κρίθηκε αναγκαία. Ωστόσο, η Θέλτα θα έπρεπε να κάνει λίγη υπομονή ακόμα. Η Σεβίλλη θα ήταν το τελευταίο σκαλί πριν την τελική επιστροφή, καθώς η Λίβερπουλ τον παραχώρησε δανεικό στους Ανδαλουσιανούς. Εκείνη την αγωνιστική περίοδο ο Ιάγο Άσπας κατέκτησε ένα Γιουρόπα Λιγκ και έδειξε να επανέρχεται. Μέτρησε, μάλιστα, 10 γκολ και 3 ασίστ σε 25 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Η αναμονή για τους “Κέλτες” ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2015, με τη Θέλτα να δαπανά μόλις 5 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι και σήμερα ο 31χρονος φορ έχει συμπληρώσει 326 συμμετοχές μετρώντας 134 γκολ και 28 ασίστ.

Για να καταλάβει κανείς τον αντίκτυπο του στις επιδόσεις του συλλόγου αρκεί η παράθεση του παρακάτω στατιστικού. Σε 27 αγώνες που έχουν δώσει οι Κέλτες στην κορυφαία κατηγορία χωρίς αυτόν μετράνε 18 ήττες, 4 ισοπαλίες και 5 νίκες.

https://twitter.com/sportsking_gr/status/1113062021975629824

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ