ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ρεάλ Μαδρίτης: Η «άρρωστη» ντρίπλα του Γκιουλέρ! (vids)
Τότεναμ: Νέο «πλήγμα» ενόψει του ντέρμπι με την Άρσεναλ!
Ο νέος «Βασιλιάς» της Ρεάλ της έδωσε το τρίποντο κόντρα στη Σοσιεδάδ! (vid)
Οριστικό: Νέος προπονητής της Λίβερπουλ ο Σλοτ!
Η Ντόρτμουντ περιμένει με… ανοιχτές αγκάλες τον Γιούργκεν Κλοπ!
Ρεάλ: Σκοράρει ο Γκουλέρ στην πρώτη του συμμετοχή ως βασικός στη La Liga! (vid)
Ντε Ρόσι: «Δεν ήξερα τι έπρεπε να κάνω…»!
«Ο Βιρτζ της Λεβερκούζεν θα γίνει όπως ο Μέσι»!
Ρεάλ Μαδρίτης: Κάθε καλοκαίρι χάνει τον αρχηγό της!
Πανηγυρίζει α λα Κριστιάνο και στο… μπιλιάρδο ο Γκαρνάτσο! (vid)
Ανέλπιστο δώρο στην Παρί από τη Γερμανία!
«Μες στη βδομάδα η Μπάγερν θα έχει απόφαση για προπονητή»
Φιγουρίνι ο Μανδάς στη συλλεκτική επετειακή φανέλα της Λάτσιο! (pics)
Λοιδορούν συνεχώς τον Ράσφορντ, έτσι αντιδρά ο Τεν Χαγκ!
Το πιστεύει ο Τούχελ: «Ο Γκνάμπρι θα παίξει με Ρεάλ και θα σκοράρει κιόλας»
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Primera División

Μέσι ή Κριστιάνο; Το σκέφτηκες καλά;

Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο είναι μια κατηγορία μόνοι τους. Για πρώτη φορά στην ιστορία δύο τόσο μεγάλα μεγέθη συνυπάρχουν στην ίδια χρονική περίοδο.

Μέσι ή Κριστιάνο; Το σκέφτηκες καλά;

Η απόσταση που χωρίζει Μέσι και Κριστιάνο από τους υπόλοιπους είναι χαοτική. Οι δύο κορωνίδες της ποδοσφαιρικής ελίτ «γράφουν» νούμερα εκτός πραγματικότητας. Τι γίνεται όμως όταν πρέπει να διαλέξεις έναν από τους δύο;  Η κόντρα μεταξύ των δύο είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια σύγκριση των δύο καλύτερων ποδοσφαιριστών του κόσμου. Ο καθένας τους εκπροσωπεί δύο εντελώς αντίθετες μεταξύ τους κουλτούρες σχετικά με τον βασιλιά των σπορ.

Ο κόσμος του Κριστιάνο

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι η προσωποποίηση του μοντέρνου ποδοσφαίρου. Λατρεύει τα φώτα. Σηκώνεται στις μύτες για να φαίνεται πιο ψηλός στις ομαδικές φωτογραφίες. Δεν χάνει ευκαιρία να δείξει τους –πραγματικά εντυπωσιακούς- κοιλιακούς του. Δεν θα διστάσει να βουτήξει για να πάρει το σφύριγμα. Τα πάντα στο βωμό του αποτελέσματος. Δεν δένεται με τις ομάδες που παίζει. Τις εγκαταλείπει με την πρώτη ευκαιρία. Έφυγε από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που τον ανέδειξε για να πάει στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ας δεχτούμε ότι ήταν όνειρό του να παίξει στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό brand name. Στη Ρεάλ έμεινε 9 χρόνια. Εκεί από ένας κορυφαίος παίχτης, πέρασε στο επόμενο επίπεδο. Έγινε θρύλος.

Kάπου εδώ συναντάμε το εξής παράδοξο. Πως γίνεται ένας παίκτης που έμεινε τόσα χρόνια στην ομάδα έχοντας παράλληλα εξωπραγματικές επιδόσεις να μην έγινε ποτέ σημαία της; Να μην κέρδισε ποτέ πραγματικά το –πιο απαιτητικό στον κόσμο- κοινό της Ρεάλ; Είναι απλό. Ο Κριστιάνο έμεινε τόσα χρόνια εκεί γιατί η Ρεάλ του έδινε την ευκαιρία να κερδίζει παίζοντας παράλληλά στην πιο φαντεζί ομάδα του κόσμου. Κι επειδή ο Πορτογάλος είναι αλεπού όταν είδε ότι φέτος η Ρεάλ δεν ήταν διατεθειμένη να κάνει τις κινήσεις που έπρεπε για να συνεχίσει να κερδίζει «την έκανε» με ελαφρά.

Σε μια δύσκολη και μεταβατική περίοδο για την «Βασίλισσα» ο Κριστιάνο την άφησε χωρίς δεύτερη σκέψη. Ποιος έπεσε από τα σύννεφα; Κανείς. Έτσι κι αλλιώς ο Πορτογάλος δημιουργούσε θέμα με την παραμονή του κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια. Αν η Ρεάλ δεν είχε κάνει αυτό το απίστευτο σερί με τα 4 Τσάμπιονς Λιγκ σε 5 χρόνια θα είχε φύγει νωρίτερα. Βέβαια για να τα λέμε και όλα ο ίδιος συνέβαλλε τα μέγιστα σε αυτές τις κατακτήσεις. Ο Κριστιάνο λατρεύει τον εαυτό του. Ξενερώνει με τα γκολ των συμπαικτών του αν στην ίδια φάση υπήρχε η προοπτική να βάλει αυτός το γκολ. Δεν τα πήγαινε πότε καλά με το σύνολο των αποδυτηρίων. Δεν προσαρμόστηκε ποτέ στο παιχνίδι κανενός για να «χωρέσουν» όλοι στην εντεκάδα. Η συμπεριφορά του υπήρξε ανέκαθεν πλήρως αλαζονική. Αλλά με 450 γκολ και 131 ασίστ σε 438 εμφανίσεις (!!!) ποιος να του πει τι;

Ο κόσμος του Μέσι

Ο Λιονέλ Μέσι από την άλλη είναι μια εντελώς διαφορετική περσόνα. Ντρέπεται όταν μιλάει μπροστά στις κάμερες. Δεν έχουμε δει ποτέ τους κοιλιακούς του. Δεν ξέρουμε καν αν έχει. Θα τον δεις να πέφτει μόνο αν τον έχουν ταράξει στο κλωτσίδι. Παίζει στη Μπαρτσελόνα από τα 12. Δεν έχει αλλάξει ποτέ φανέλα. Δεν έχει δημιουργήσει ποτέ θέμα με την παραμονή του. Είναι ο αρχηγός και η σημαία της. Ο σεβασμός που δείχνει στο κλαμπ και σε όσους ήταν εκεί πριν από αυτόν είναι τεράστιος. Θα τον ακούσεις να υποκλίνεται στον Ροναλντίνιο που υπήρξε κάτι σαν μέντορας γι’ αυτόν. Πριν αποσυρθούν οι Τσάβι, Ινιέστα και Πουγιόλ ήξερε ότι ο λόγος τους έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στα αποδυτήρια απ’ ότι ο δικός του. Δεν είχε ποτέ το παραμικρό πρόβλημα με κανέναν τους.

Έδωσε στον Νευμάρ να χτυπήσει το πέναλτι όταν κυνηγούσε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ.  Το έδωσε και στον Ιμπραίμοβιτς όταν ο Ζλάταν είχε χάσει ένα κάρο ευκαιρίες σε εκείνο το ματς. Το έδωσε και στον Κουτίνιο για να τον ανεβάσει ψυχολογικά. Έφυγε από την κορυφή της επίθεσης –εκεί που εκτοξεύθηκε σαν ψευτοεννιάρι- όταν ήρθε ο Σουάρεζ για να παίξουν μαζί. Βγήκε μπροστά για τον Ντεμπελέ όταν στην αρχή της χρονιάς συζητιόταν έντονα η αποχώρησή του. Δεν υπάρχει παίκτης που να έχει περάσει από την Μπαρτσελόνα και να έχει να πει κακό λόγο για τον Μέσι. Ακόμα και περιπτώσεις που δεν πέτυχαν αυτά που ήθελαν στην Βαρκελώνη –όπως ο Ζλάταν- είχαν να πουν τα καλύτερα για τον Αργεντίνο και την παρουσία του.

Δεν έχει ακουστεί ποτέ η παραμικρή αποδοκιμασία προς το πρόσωπό του από τους οπαδούς. Αντιθέτως. Ακόμα και στις δύσκολες στιγμές το κοινό του Καμπ Νου δεν χάνει ευκαιρία να τον αποθεώσει. Ο Μέσι πέρυσι είχε 45 γκολ και  18 ασίστ. Επίσης κατέκτησε το νταμπλ. Στην ψηφοφορία για  για την Χρυσή Μπάλα τερμάτησε πέμπτος! Σκάνδαλο; Σίγουρα. Ξέρετε τι δήλωσε γι αυτό ο Αργεντίνος; Τίποτα. Ο μόνος λόγος που ακόμα το θυμόμαστε είναι γιατί βλέπουμε τι κάνει και φέτος και γελάμε. Φαντάζεστε τι θα γινόταν αν τερμάτιζε πέμπτος στην ψηφοφορία ο Κριστιάνο; Πιθανώς να ζήταγε να καταργηθεί ο θεσμός.

Πως γίνεται να μην είναι ξεκάθαρη η απάντηση;

Βέβαια εδώ κάποιος μπορεί να πει ότι όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία. Δικαίωμα του καθενός να κρίνει με τα δικά του κριτήρια. Αν και νομίζω ότι το παιχνίδι που λέγεται ποδόσφαιρο χωρίς όλη αυτή τη χρυσόσκονη που έχει γύρω γύρω χάνει πολύ. Τέλος πάντων. Γνώμη μου. Ας μιλήσουμε καθαρά για το τι γίνεται στις τέσσερεις γραμμές του γηπέδου. Δεν θα το κρύψω. Είμαι αριθμολάγνος. Πιστεύω ότι τα νούμερα σπάνια ψεύδονται για την αξία κάποιου. Αλλά σε μια συζήτηση Μέσι και Κριστιάνο δεν έχουν και πολύ σημασία. Τα νούμερα είναι παρόμοια εξωγήινα και για τους δύο. Αν όμως τους έβλεπες για πρώτη φορά χωρίς να ξέρεις τίποτα γι’ αυτούς πως είναι δυνατόν η απάντηση να μην είναι Μέσι;

Προσοχή. Δεν υποτιμώ καθόλου το τεράστιο μέγεθος που λέγεται Κριστιάνο Ρονάλντο. Του αναγνωρίζω ότι κατάφερε να μπει για τα καλά σε αυτή τη κουβέντα. Αν θυμάστε όταν ο Μέσι είχε πάρει 4 σερί Χρυσές Μπάλες δεν υπήρχε καν συζήτηση. Ήταν κοινός αποδεκτό ότι νούμερο ένα είναι ο Μέσι και νούμερο δύο ο Κριστιάνο.  Ο Πορτογάλος κατάφερε με ένα εκπληκτικό ντεμαράζ να ισοφαρίσει στις Χρυσές Μπάλες και να ελαχιστοποιήσει την απόσταση.

Ο Μέσι είναι το κάτι άλλο!

Ο Κριστιάνο είναι ένας τέρας της φύσης. Ένας υπεραθλητής. Ένας παίκτης που έχει βασίσει την κυριαρχία του στη δύναμη και στο φονικό του ένστικτο μπροστά από το τέρμα. Αποτελεσματικός; Ναι. 150%. Έχει δουλέψει περισσότερο από τον Μέσι; Τι με νοιάζει; Δεν θα μπορέσω ποτέ να καταλάβω αυτό το επιχείρημα. Δηλαδή αν αύριο εμφανιστεί ένας παικταράς που μέσα στα γήπεδα κάνει όργια και στις προπονήσεις κοροϊδεύει δεν θα τον θαυμάσουμε με όλη μας την ψυχή;

Ο Μέσι είναι άλλο πράγμα! Ο Αργεντίνος είναι παίκτης-ορχήστρα. Η αλεγκρία και η φαντασία που έχει στο παιχνίδι του είναι για χάζεμα. Απίστευτες επινοήσεις. Κοφτές ντρίμπλες, αδιανόητο κοντρόλ, πάσες που μόνο αυτός μπορεί να δει. Ο Αργεντίνος είναι μια ποδοσφαιρική ιδιοφυία που με το που παίρνει τη μπάλα στα πόδια του είσαι έτοιμος να σηκωθείς από τη θέση σου. Συνδυάζει την αποτελεσματικότητα με την μαγεία. Απλά δεν γίνεται να σου αρέσει να τον βλέπεις λιγότερο από τον Κριστιάνο. Το παιχνίδι του έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που μας έκαναν να αγαπήσουμε τον βασιλιά των σπορ από μικρά παιδιά. Στο δίλημμα Μέσι ή Κριστιάνο λοιπόν η αγνή αγάπη για το ποδόσφαιρο βροντοφωνάζει Μέσι!

Υ.Γ: Επειδή συνήθως σε αυτό το ντιμπέιτ γίνεται σφαγή να ξεκαθαρίσω ότι το κείμενο εκφράζει καθαρά την προσωπική μου άποψη και όχι το σάιτ συνολικά.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ