Ο Ουνάι Έμερι παρουσιάζει ένα πολύ πιο νοικοκυρεμένο σύνολο σε σχέση με αυτά του πρόσφατου παρελθόντος. Η Άρσεναλ παρουσιάζεται σοβαρή.
Ξέρει τι θέλει και πώς να το πάρει. Βάση των συνθηκών ένα πλασάρισμα στην τετράδα καθιστά τη σεζόν επιτυχημένη. Για κερασάκι στην τούρτα υπάρχει και το Γιουρόπα Λιγκ.
Ο Έμερι απολαμβάνει ξανά το ποδόσφαιρο
Όταν το περασμένο καλοκαίρι η Άρσεναλ ανακοίνωνε την πρόσληψη του Oυνάι Έμερι κανείς δεν έδειχνε να συγκινείται ιδιαίτερα. Ο Ισπανός παρουσιαζόταν λίγο πολύ σαν καμένο χαρτί. Λίγο η μετά Βενγκέρ εποχή, λίγο η νέα μείωση του μπάτζετ, λίγο το αποτυχημένο πέρασμα του Ισπανού από την Παρί Σεν Ζερμέν, δημιούργησαν με το καλημέρα ένα αρνητικό κλίμα.
Ο Έμερι ήταν ένα από τα πρώτα φαβορί για πρόωρη απόλυση και η Άρσεναλ έτοιμη να βυθιστεί ακόμα πιο βαθιά στη μετριότητα. Όλοι όμως όσοι βιάστηκαν να το αμφισβητήσουν ξέχασαν κάτι. Ο Έμερι είναι ένας καλός προπονητής.
Στη Σεβίλλη είχε φτιάξει μια εξαιρετική ομάδα που έπαιζε πολύ όμορφο ποδόσφαιρο. Μια ομάδα που κατέκτησε τρία συνεχόμενα Γιουρόπα Λιγκ. Ο Ισπανός έκανε το μεγάλο άλμα στην καριέρα του στον ίσως χειρότερο πάγκο για έναν νέο προπονητή. Τον πάγκο της Παρί. Η βιασύνη των νεόπλουτων Γάλλων για δόξα δεν επιτρέπει σε κανέναν προπονητή να δουλέψει με πλάνο.
Με το πρωτάθλημα εξασφαλισμένο από την αρχή της σεζόν μοναδικό κριτήριο επιτυχίας είναι το Τσάμπιονς Λιγκ. Βέβαια στην πρώτη του χρονιά ο Έμερι έχασε το πρωτάθλημα από την φοβερή και τρομερή φουρνιά της Μονακό του Ζαρντίμ. Αυτό δεν αλλάζει ότι ο πάγκος της Παρί είναι τοξικός. Δεν είναι τυχαίο ότι κανένας προπονητής δεν κατάφερε να στεριώσει στο Παρίσι από την άφιξη των Αράβων επενδυτών και μετά.
Στην Άρσεναλ ο Έμερι πήγε χωρίς να υπάρχουν προσδοκίες. Η ομάδα ήταν εκτός Τσάμπιονς Λιγκ, το πρωτάθλημα ήταν υπόθεση άλλων και το φάντασμα του Βένγκερ έμοιαζε να διώχνει κάθε πιθανότητα επιτυχίας. Κι όμως. Ο Ισπανός τεχνικός εφαρμόζοντας ένα ξεκάθαρο πλάνο έχει δώσει ξανά ταυτότητα στην Άρσεναλ.
Οι «Κανονιέρηδες» σταμάτησαν να μαζεύουν τεσσάρες και πεντάρες στα μεγάλα ματς (εξαίρεση η πεντάρα από την Λίβερπουλ). Παιχνίδι με το παιχνίδι μαθαίνουν να κερδίζουν ακόμα και στην άσχημη μέρα τους. Στην ομάδα υπάρχουν ξεκάθαροι ρόλοι και παίκτες ικανοί και πρόθυμοι να τους εξυπηρετήσουν.
Βρίσκει σταθερές
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πλέον στην Άρσεναλ καταλαβαίνουμε τι βλέπουμε. Η αλήθεια είναι ότι στα τελευταία χρόνια του Βενγκέρ η ομάδα έδειχνε σα να βρίσκεται σε μια μόνιμη σύγχυση. Τόσο ως προς το τι θέλει να παίξει όσο και με ποιους θα το κάνει. Ο Έμερι δείχνει να βάζει τα πράγματα σε μια τάξη.
Ο Σωκράτης έδεσε την άμυνα. Η παρουσία του δίπλα στους Μουστάφι και Κονσιελνί μοιάζει να δένει ιδανικά την τριάδα της άμυνας. Οι τρεις τους φαίνεται να αλληλοσυμπληρώνονται και να συνεννοούνται καλά. Οι Γκεντουζί και Τορέιρα ήρθαν να δώσουν βάθος στο κέντρο και ενέργεια με τα ασταμάτητα τρέξιματά τους. Μαζί με Τσάκα και Ράμσεϊ ο Έμερι μπορεί να επιλέξει το δίδυμο των χαφ ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ματς.
Κολάσινατς και Μπεγερίν είχαν καπαρώσει τις θέσεις τον μπακ χαφ. Ο Βόσνιος και ο Ισπανός ανεβοκατέβαιναν ασταμάτητα τις πλευρές μέχρι που ο Μπεγερίν χτύπησε σοβαρά. Εκεί ο Έμερι έβγαλε έναν άσο από το μανίκι του. Το όνομα αυτού; Μέιτλαντ Νάιλς. Ο μικρός κλήθηκε να καλύψει το κενό του Μπεγερίν και μέχρι στιγμής τα καταφέρνει περίφημα.
Βέβαια το μεγαλύτερο στοίχημα που κέρδισε ο Έμερι είναι η κοινή παρουσία Λακαζέτ και Ομπαμεγιάνγκ στην επίθεση. Τα δύο βαριά χαρτιά της Άρσεναλ έδειχναν να «τρακάρουν» μεταξύ τους. Αγωνιζόμενοι και οι δύο στην κορυφή της επίθεσης δεν μπορούσαν να ταιριάξουν. Κάποιος έπρεπε να μείνει εκτός.
Ο Έμερι κατάλαβε γρήγορα ότι με το ρόστερ που έχει δεν υπάρχει η πολυτέλεια να αφήνει έναν από τους δύο αυτούς τόσο ποιοτικούς παίκτες στον πάγκο. Κατάφερε λοιπόν και τους χώρεσε στην εντεκάδα. Τους έπεισε ότι μπορούν να παίξουν μαζί. Τι κέρδισε από αυτό;
37 γκολ και 18 ασίστ μέχρι στιγμής. Ομπαμεγιάνγκ και Λακαζέτ πλέον απολαμβάνουν να παίζουν μαζί. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν βγάλει απίθανες συνεργασίες βρισκόμενοι με κλειστά μάτια. Αν ο Ισπανός καταφέρει να «ξεκλειδώσει» και τον Οζίλ το επιθετικό παιχνίδι της Άρσεναλ θα εκτοξευτεί.
Μεταγραφές και όχι άλλοι “Ράμσεϊ”
Αν η Άρσεναλ καταφέρει να μπει στην τετράδα θα είναι μια πολύ σημαντική επιτυχία για το κλαμπ. Έχοντας το λιγότερο φαντεζί ρόστερ από τους BIG-6 σίγουρα η έξοδος στο Τσάμπιονς Λιγκ θα τους δώσει μεγάλη ώθηση. Παρόλα αυτά για να επανέλθει η ομάδα του Βόρειου Λονδίνου στο δρόμο των επιτυχιών χρειάζεται ακόμα δουλειά. Κυρίως χρειάζεται 2-3 μεταγραφές βασικών παικτών ώστε να δυναμώσει ακόμα περισσότερο ποιοτικά. Κυριότερα δεν πρέπει να επιτρέψει άλλες απώλειες παικτών του βασικού κορμού πόσο μάλλον χωρίς να κερδίσει τίποτα!
Η απώλεια του Ράμσεϊ και ο τρόπος που αυτή έρχεται είναι τεράστιο πλήγμα για την Άρσεναλ. Ένας τόσο σημαντικός παίκτης που έχει βγει από τα σπλάχνα του κλαμπ και τόσο δεμένος με την ομάδα. Πρόκειται κυριολεκτικά για κατόρθωμα που χάνεται και μάλιστα ως ελεύθερος.
Αν η Άρσεναλ δεν βάλει ένα τέλος σε αυτή την πολιτική λιτότητας δεν θα κάνει το βήμα μπροστά. Αν βολεύεται με το να είναι τεταρτοέκτη στην Αγγλία καλώς. Αλλά αν θέλει το κάτι παραπάνω θα πρέπει οι παίκτες να σταματήσουν να την αντιμετωπίζουν ως σκαλοπάτι. Και για να το πετύχει αυτό πρέπει η ίδια να σταματήσει να αντιμετωπίζει έτσι τον εαυτό της.
Η φετινή χρονιά δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια ευχάριστη έκπληξη. Ακόμα κι αν είναι τέτοια. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για την τρίτη σε τίτλους ομάδα στο Νησί. Μόνο Γιουνάιτεντ (20) και Λίβερπουλ (18) έχουν παραπάνω πρωταθλήματα από τα 13 της Άρσεναλ.
Με άλλα τόσα Κύπελλα οι «Κανονιέρηδες» είναι οι πολυνίκεις του πιο ιστορικού θεσμού στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Αν αποφασίσουν να επενδύσουν στον Έμερι και στο πρότζεκτ που έχουν ξεκινήσει μαζί του ίσως τους ξαναδούμε να θριαμβεύουν. Αν όχι η τετράδα θα εξακολουθήσει να είναι το ταβάνι τους.
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις