ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Γκουαρντιόλα: «Μην ξεγράφετε ποτέ τη Λίβερπουλ… Εγώ την υπολογίζω!»
Η Σίτι ήταν πιο χαλαρή από ποτέ και έριξε «τεσσάρα» στην Μπράιτον! (vid)
Ποιο άγχος; Η Σίτι «καθάρισε» από το πρώτο ημίχρονο την Μπράιτον! (vids)
Βρέθηκε ενεργή βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο γήπεδο της Μάιντς! (pic)
Όταν ο Καστεγιάνος με καρέ τερμάτων έκανε τη Ρεάλ να υποκλιθεί στη Χιρόνα! (vid)
Παράδειγμα προς αποφυγή ο Αλεξάντερ-Άρνολντ, «κοιμόταν» στο 2-0 της Έβερτον! (vid)
Ο Λαπόρτα έπαιξε τα ρέστα του με Τσάβι και δικαιώθηκε!
Ιταλική εφημερίδα χρίζει τον Όσιμεν ως αντι-Μπαπέ!
Γιόχαν Κρόιφ: Η αρχή ενός θρύλου του ποδοσφαίρου! (vid)
Τσέλσι: Νυστέρι για Έντσο Φερνάντες και τέλος η σεζόν!
Ρεάλ Μαδρίτης: Βρήκε τον αντι-Νάτσο στη Μίλαν!
Η Γιουβέντους βρήκε τον επόμενο… Μπουφόν της!
Η Μπασακσεχίρ έφτιαξε… προτομή του Πέλκα! (pic)
Ο Αντσελότι μίλησε: «Αυτοί οι δύο αξίζουν τη Χρυσή Μπάλα»
Η Ρόμα θέλει να «κλέψει» τον απόλυτο αστέρα της Γιουβέντους!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Topics

Η FIFA έβαλε χέρι για να ξεθολώσει το τοπίο

Οι νέοι κανονισμοί της IFAB για τη χρήση του χεριού μέσα στην περιοχή από την επόμενη σεζόν θα χαρίσουν μεγαλύτερη αξιοπιστία στο ποδόσφαιρο.

Η FIFA έβαλε χέρι για να ξεθολώσει το τοπίο

Κάλλιο αργά παρά ποτέ λέει ένα σοφό ρητό. Αυτό ακριβώς αναφωνήσαμε όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι με τη θέσπιση και εφαρμογή του VAR στα περισσότερα ευρωπαϊκά γήπεδα τα τελευταία χρόνια. Η τεχνολογία έχει μπει στην καθημερινότητα άλλων αθλημάτων εδώ και πολλά χρόνια αλλά στο ποδόσφαιρο η λατρεία για την παράδοση καθυστερούσε την αξιοποίηση της. Ωστόσο, η τεχνολογία από μόνη της δε μπορεί να λύσει το πρόβλημα αν οι ίδιοι οι κανόνες είναι ασαφείς. Αναφερόμαστε, βέβαια, στους ελλιπείς κανονισμούς για τις παραβιάσεις που αφορούν τη χρήση του χεριού μέσα στην περιοχή από αμυνόμενους και επιθετικούς.

Στην εποχή της εκτεταμένης εξέτασης των αμφισβητούμενων φάσεων συνεχώς προκύπτει διχογνωμία για τις αποφάσεις διαιτητών σχετικά με τη χρήση του χεριού μέσα στην περιοχή. Παίκτες, διαιτητές, οπαδοί και δημοσιογράφοι εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για ίδιες φάσεις. Η απουσία κοινής γραμμής από τους διαιτητές προκαλεί σύγχυση στους τηλεθεατές. Παράλληλα, προκαλεί ζημιά στο ποδοσφαιρικό προϊόν, καθώς υποβιβάζει την αξιοπιστία του. Αυτό, τουλάχιστον, συμβαίνει μέχρι και σήμερα. Ευτυχώς για το άθλημα το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB) προέβη σε αλλαγή κανονισμών για το χέρι προς τη θετική κατεύθυνση. Αυτοί οι ενιαίοι κανόνες θα ισχύσουν από την 1η Ιουνίου του 2019.

Η πρόθεση πάει στα σκουπίδια

Μέχρι και σήμερα ο γενικός και ασαφής κανόνας ανέφερε ότι πέναλτι καταλογίζεται αν υπάρχει πρόθεση του αμυνόμενου να παίξει τη μπάλα με το χέρι. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για ένα ελλειπέστατο κανονισμό, καθώς σπάνια κάποιος αμυντικός χρησιμοποιεί εκούσια το χέρι του για να αμυνθεί. Έτσι, οι διαιτητές πολλές φορές με υποκειμενικό τρόπο ερμηνεύουν τον κανόνα με βάση την εκτίμησή τους.

Για να λυθεί η παρεξήγηση το κυριότερο νέο κριτήριο που θεσπίστηκε σχετίζεται με τη θέση που βρίσκεται το χέρι όταν έρχεται σε επαφή με τη μπάλα. Έτσι, από την επόμενη σεζόν στοιχειοθετείται παράβαση κάθε φορά που η μπάλα ακουμπάει σε χέρι που κάνει το σώμα αφύσικα μεγαλύτερο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όταν το χέρι σηκώνεται πάνω από το ύψος του ώμου, ακόμα και σε τάκλινγκ απαγορεύεται η μπάλα να έρθει σε επαφή με αυτό. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί η επαφή της μπάλας με το χέρι μετά από άγαρμπο διώξιμο. Επίσης, κανένα ρόλο πια στην απόφαση του διαιτητή δε θα διαδραματίζει η απόσταση. Παρομοίως, δηλαδή, ανεξαρτήτως απόστασης το χέρι που κάνει το σώμα αφύσικα μεγαλύτερο” και το “χερι πάνω από τον ώμο” θεωρούνται παράβαση, ακόμα κι όταν η μπάλα έρχεται απευθείας από αντίπαλο.

Όλα αυτά, βέβαια, σημαίνουν ότι κάθε χέρι που δε κάνει το σώμα αφύσικα μεγαλύτερο θεωρείται νόμιμα χρησιμοποιημένο. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει πέναλτι όταν ένας παίκτης πέφτει και το χέρι του είναι ανάμεσα στο έδαφος και το σώμα για να το στηρίξει, αλλά δεν εκτείνεται κάθετα ή οριζόντια μακριά από το σώμα.

Αυτές οι αλλαγές κανονισμών πρακτικά θα οδηγήσουν στο άμεσο μέλλον σε περισσότερους καταλογισμούς της εσχάτης των ποινών. Αυτή η υπόθεση προκύπτει από τη συχνότητα με την οποία βλέπαμε μέχρι σήμερα να μένουν ατιμώρητα χέρια που έκαναν το σώμα αφύσικα μεγαλύτερο. Ο στόχος, βέβαια, της σκλήρυνσης του κανονισμού για το χέρι είναι να πάψουν πια οι παίκτες να το χρησιμοποιούν με τόση ευκολία αλλοιώνοντας την ομορφιά του παιχνιδιού. Συνεπώς, μακροπρόθεσμα η ποινή αναμένεται να έχει αποτέλεσμα. Κανείς αμυνόμενος, εξάλλου, δε θέλει να δίνει την ευκαιρία στον αντίπαλο να σκοράρει με τον πιο εύκολο τρόπο που υπάρχει στο ποδόσφαιρο.

Παρακάτω κρίνουμε 4 πρόσφατες αποφάσεις διαιτητών με βάση τους νέους κανονισμούς.

1. Λίβερπουλ – Πόρτο: χέρι Αλεξάντερ Άρνολντ

Ο Άλισον απομακρύνει τη μπάλα και λίγο πριν αυτή καταλήξει κόρνερ η μπάλα βρίσκει στο χέρι του Άγγλου μπακ. Το VAR θεωρεί ότι δεν υπάρχει παράβαση, επειδή ο 20χρονος δεν αποκομίζει πλεονέκτημα από τη φάση.

Ετυμηγορία με βάση τους νέους κανονισμούς: Πέναλτι επειδή το χέρι κάνει το σώμα αφύσικα μεγαλύτερο.

2. TότεναμΜάντσεστερ Σίτι: Χέρι Ντάνι Ρόουζ

Ο Ραχίμ Στέρλινγκ σουτάρει και ο Άγγλος μπακ της Τότεναμ αποκρούει τη μπάλα με το αριστερό του χέρι εκτεταμένο. Το VAR αποφασίζει ότι το χέρι δε βρίσκεται σε φυσική θέση, με αποτέλεσμα να καταλογίζεται πέναλτι. Αν η μπάλα σταματούσε στο δεξί χέρι, το οποίο στηρίζει τον ποδοσφαιριστή δε θα υπήρχε παράβαση.

Ετυμηγορία με βάση τους νέους κανονισμούς: Πέναλτι επειδή το χέρι κάνει το σώμα αφύσικα μεγαλύτερο.

3. Φορτούνα Ντίσελντοφ – Μπάγερν Μονάχου: Χέρι Ματς Χούμελς

Ύστερα από σέντρα, η μπάλα κοντράρει στον Τιάγκο και από κοντινή απόσταση εξοστρακίζεται στο χέρι του Γερμανού στόπερ. Αν και συνήθως τέτοια χέρια θεωρούνταν ακούσια μέχρι σήμερα λόγω της ανικανότητας του αμυνόμενου να αντιδράσει, η εσχάτη των ποινών δόθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ετυμηγορία με βάση τους νέους κανονισμούς: Πέναλτι επειδή το χέρι σηκώνεται πάνω από το ύψος του ώμου.

Γιουβέντους – Μίλαν: Χέρι Άλεξ Σάντρο

Ο Τσαλχάνογλου επιχειρεί τη σέντρα, η οποία σταματάει στο απλωμένο χέρι του Βραζιλιάνου μπακ. Παρά το γεγονός ότι συμβουλεύτηκε το VAR, o διαιτητής θεώρησε ότι ήταν εκούσιο δίνοντας συνέχεια στο παιχνίδι.

Ετυμηγορία με βάση τους νέους κανονισμούς: Πέναλτι επειδή το χέρι κάνει το σώμα αφύσικα μεγαλύτερο.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ