Ιστορικό έναν σύλλογο δεν τον κάνουν τα σποραδικά τρόπαια. Ούτε ο μεγάλος προϋπολογισμός. Ούτε καν η παλαιά ημερομηνία ίδρυσης του. Ένας σύλλογος πρέπει να θεωρείται ιστορικός όταν κατορθώνει να δημιουργήσει τη δική του φιλοσοφία και να ζει διαχρονικά μέσα από αυτήν. Αν, μάλιστα, πετύχει να συνδυάσει μεγάλες επιτυχίες μέσω της εφαρμογής του δικού του modus vivendi, τότε δικαιωματικά μπορεί να κατέχει μία θέση στην ελίτ του αθλήματος. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από τον Άγιαξ δεν υπάρχει.
Εδώ και δεκαετίες ο “Αίαντας” ζει ένα deja vu. Αποδίδει ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο, βασισμένος σε ένα μείγμα ταλαντούχων ποδοσφαιριστών και έμπειρων παικτών. Έτσι, φτάνει στο πικ του κατακτώντας μεγάλα τρόπαια για να δει στη συνέχεια την ταλαντούχα φουρνιά του να αγοράζεται από τους εκάστοτε Μίδες του ποδοσφαίρου. Ακολουθεί η αγωνιστική πτώση και φτου και από την αρχή. Κάποια άλλη ομάδα ίσως να τα παρατούσε αλλά όχι ο Άγιαξ. Είναι στο DNA του να γεννιέται μέσα από τις στάχτες του και να αναπτύσσεται με βάση τις ίδιες αρχές.
Αυτήν την εποχή, ο ολλανδικός σύλλογος βιώνει τα θετικά αυτής της διαδικασίας, καθώς μόλις προκρίθηκε στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Για πρώτη φορά μετά το 1997 όταν μία ακόμη φουρνιά είχε θαμπώσει την Ευρώπη. Σε αυτή τη φάση θύμα της ομάδας του Τεν Χαχ ήταν η μπαρουτοκαπνισμένη σε τέτοιες φάσεις νοκ άουτ Γιουβέντους.
Επίθεση με ουσία
Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν πιο νευρικά στην αναμέτρηση και σε αυτό συνέβαλε το πιεστικό ξεκίνημα των “μπιανκονέρι”. Μετά το πρώτο 20λεπτο, όμως, ξύπνησε το ένστικτο συντήρησης της “μεγάλης κυρίας” κάτι που εξυπηρέτησε τον Άγιαξ, ο οποίος άρχισε να κερδίζει όλο και περισσότερα μέτρα στο γήπεδο. Το γκολ του Κριστιάνο αποτέλεσε τη μοναδική παραφωνία στον αγώνα, καθώς οι φιλοξενούμενοι άφησαν ελεύθερο τον καλύτερο κεφαλοσφαιριστή της “Γιούβε”. Από εκεί και πέρα μπορούμε να σταθούμε στη μοναδικότητα του Αίαντα. Αυτή η άγνοια κινδύνου που βγάζουν οι παίκτες του Τεν Χαχ και η πίστη στο επιθετικό πλάνο δεν έχει προηγούμενο. Ακόμα και η άκρως επιθετική Μάντσεστερ Σίτι του Γκουαρντιόλα προσέγγισε με κυνισμό και φόβο τον πρώτο της αγώνα με την Τότεναμ. Όχι όμως, οι Ολλανδοί, οι οποίοι άλλαζαν πάσες στην περιοχή του Σέζνι.
Στο πρώτο 45λεπτο ο Άγιαξ πρόσφερε στους “μπιανκονέρι” μόνο μία γεύση σε σχέση με αυτό που θα ακολουθούσε στην επανάληψη. Ειδικότερα, στο δεύτερο μέρος οι γηπεδούχοι πάτησαν γκάζι, απειλώντας με γρήγορο συνδυαστικό ποδόσφαιρο. Αυτή είναι και η μεγάλη ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης ομάδας. Σε αντίθεση με πολλές ομάδες που κυκλοφορούν τη μπάλα φλύαρα, όπως και η Γιούβε, εκείνη πηγαίνει κατευθείαν στο ψητό. Αναζητεί το γκολ από την πρώτη στιγμή που θα κλέψει τη μπάλα. Είναι ουσιαστική ακόμα και αν δεν είναι αποτελεσματική, όπως χθες που έχασε τεράστιες ευκαιρίες να διευρύνει το σκορ.
Ajax's second-half performance was quite mad. Their build-up play was some of the best we've seen in the competition, and Juve couldn't deal with its speed or precision. And yet, their decision making with the final ball stopped them scoring another two or three goals. pic.twitter.com/Lr2PvVFi9d
— Kristan Heneage (@KHeneage) April 16, 2019
Η ουσία του Άγιαξ κρύβεται πίσω από στατιστικά, όπως το ακόλουθο. Οι φιλοξενούμενοι στο δεύτερο ημίχρονο είχαν κατοχή της τάξεως του 45%. Ωστόσο, ήταν πολύ πιο απειλητικοί, καθώς μετρούσαν 95 πάσες έναντι 78 στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου. Επιπλέον, είχαν 10 τελικές έναντι τεσσάρων των γηπεδούχων. Η ειρωνεία ήταν ότι το γκολ πρόκρισης του Άγιαξ επιτεύχθηκε με ένα τρόπο μη χαρακτηριστικό της ομάδας του Τεν Χαχ. Μέσω μίας στατικής φάσης.
Μονοδιάστατη στο παιχνίδι της
Από την άλλη πλευρά, η Γιουβέντους μας υπενθύμισε για ένα ακόμη παιχνίδι ότι δεν διαθέτει επιθετική ποικιλία στο παιχνίδι της. Η τάση της να πηγαίνει τη μπάλα στα άκρα και να απειλεί με σέντρες έκανε την επανεμφάνισή της. Είχε συμβεί και στη ρεβάνς με την Ατλέτικο, με τον Κριστιάνο να δικαιώνει αυτήν την τακτική. Αυτή τη φορά η “γηραιά κυρία” επιχείρησε 19 σέντρες. Η έλλειψη εναλλακτικού πλάνου από τον Αλέγκρι φανερώθηκε με την είσοδο του Ζοάο Κανσέλο. Ο Πορτογάλος μπήκε με μοναδικό σκοπό να “ταίσει” τον Κριστιάνο, καθώς το κάθετο παιχνίδι απουσίαζε από τη Γιουβέντους. Έτσι, μέσα σε 26 λεπτά επιχείρησε 5 σέντρες ενώ η “Γιούβε” προσπάθησε να απειλήσει με αυτόν τον τρόπο 12 φορές στα τελευταία 35 λεπτά του αγώνα.
https://twitter.com/enrydd/status/1118273157415223297
Ωστόσο, Ντε Λιχτ, Βέλτμαν και Μπλιντ βρέθηκαν σε εξαιρετική βραδιά. Έτσι, με τον Άγιαξ να κερδίζει 17 εναέριες μονομαχίες έναντι 7 της “μεγάλης κυρίας” εξουδετερώθηκε η συγκεκριμένη πηγή κινδύνου. Ο Κριστιάνο και ο Κιν πήραν μόλις 1 κεφαλιά έκαστος στο δεύτερο ημίχρονο και η ομάδα του Άλέγκρι έμοιαζε να μένει από ιδέες. Η εξάρτηση της από τον Ρονάλντο την έκανε προβλέψιμη και το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το άγχος που άρχισε να καταβάλει τους γηπεδούχους στην επανάληψη κατέστησαν ακίνδυνη τη Γιουβέντους. Έτσι, ολοκλήρωσε το δεύτερο 45λεπτο με μόλις 4 σουτ, εκ των οποίων κανένα στο στόχο.
Αυτή καθορίζει το ταβάνι της
Στους “4” του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Άγιαξ θα αντιμετωπίσει μία εκ των Τότεναμ ή Μάντσεστερ Σίτι. Σε αυτό το στάδιο της διοργάνωσης και δεδομένου τις ζημιές που έχει κάνει σε Γιούβε και Ρεάλ, κανείς δε τη θέλει απέναντί της. Τα αποτελέσματά της στη διοργάνωση αποδεικνύουν ότι τη βολεύει να παίζει τη ρεβάνς εκτός έδρας. Αυτή η άγνοια κινδύνου σε συνδυασμό με την ροπή της για επίθεση προκαλούν πλήγμα στη ψυχολογία του αντιπάλου, ο οποίος δε ξέρει αν πρέπει να επιτεθεί ή να αμυνθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άγιαξ ξεκίνησε το φετινό του ταξίδι στα αστέρια από το δεύτερο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης. Με κοντομάνικα μπήκε στη διοργάνωση στις 25 Ιούλη του 2018 και με κοντομάνικα αναμένεται να ολοκληρώσει την πορεία του.
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας