ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Γιόχαν Κρόιφ: Η αρχή ενός θρύλου του ποδοσφαίρου! (vid)
Τσέλσι: Νυστέρι για Έντσο Φερνάντες και τέλος η σεζόν!
Ρεάλ Μαδρίτης: Βρήκε τον αντι-Νάτσο στη Μίλαν!
Η Γιουβέντους βρήκε τον επόμενο… Μπουφόν της!
Η Μπασακσεχίρ έφτιαξε… προτομή του Πέλκα! (pic)
Ο Αντσελότι μίλησε: «Αυτοί οι δύο αξίζουν τη Χρυσή Μπάλα»
Η Ρόμα θέλει να «κλέψει» τον απόλυτο αστέρα της Γιουβέντους!
Ηγετής Φούντας με γκολ και ασίστ στη νίκη της Τράμπζονσπορ στο Κύπελλο! (vid)
Τσάβι με στροφή 180 μοιρών: «Το πρότζεκτ αυτό δεν έχει τελειώσει»
Ο Λάμπρου «κάρφωσε» τον Άγιαξ μέσα στο Άμστερνταμ! (vid)
Επίσημο: Μπαρτσελόνα και Τσάβι μαζί για άλλη μια σεζόν
H αδιανότητη «ποδιά» του Μπαπέ στον αμυντικό της Λοριάν (vid)
Αντσελότι για Τσάβι: «Πήρε τη σωστή απόφαση, έχει κάνει δουλειά στην Μπαρτσελόνα»
Η παραμονή του Τσάβι στέρησε από την Μπαρτσελόνα μια νέα… σούπερ αρχή
Άστον Βίλα – Ολυμπιακός: Τα «κανόνια» ηχούν και η UEFA έθεσε το δίλημμα (pic)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Μάντσεστερ Σίτι

Μάντσεστερ Σίτι: Δεν έτυχε, πέτυχε!

Η Σίτι κατέκτησε το δεύτερο σερί πρωτάθλημά της. Έχοντας ξεκάθαρο και συγκεκριμένο πλάνο οι «Πολίτες» βαδίζουν σταθερά στο δρόμο των επιτυχιών.

Μάντσεστερ Σίτι: Δεν έτυχε, πέτυχε!

Ο Γκουαρντίολα ακολούθησε εξαρχής μια συγκεκριμένη πολιτική στον τομέα των μεταγραφών. Η Σίτι ξοδεύει πολλά, αλλά όχι αλόγιστα. Επιλέγει τους παίκτες της πολύ προσεκτικά και τους απογειώνει. Το ποσοστό επιτυχίας στις κινήσεις της είναι εντυπωσιακό.

Τους καλύτερους από το «δεύτερο» ράφι

Η Σίτι λοιπόν κινείται έξυπνα. Δεν ασχολείται με κορυφαία ονόματα των μεγάλων της Ευρώπης. Δεν θα έδινε ποτέ 150 εκατομμύρια ευρώ για έναν παίκτη. Αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση του Αλέξις Σάντσες όταν η Γιουνάιτεντ αποφάσισε να τον κάνει τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη στο Νησί. ‘’Δεν έχουμε τα χρήματα γι’ αυτή τη μεταγραφή’’ τόνισε ο Πεπ. Πολλοί γέλασαν. Άλλωστε όλοι ξέρουν ότι η Σίτι είναι από τις πιο δυνατές οικονομικά ομάδες στην Ευρώπη.

Άλλο όμως να έχεις και άλλο να σκορπάς. Η Γιουνάιτεντ έχει δώσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για ενίσχυση μετά τη φυγή του Σερ Άλεξ. Τι κατάφερε; Σχεδόν τίποτα. Το ρόστερ αυτή τη στιγμή είναι γεμάτο μέτριους παίκτες που δεν μπορούν να σταθούν σε αυτό το επίπεδο. Η Σίτι είναι ακριβώς το αντίθετο παράδειγμα. Αγοράζει τους καλύτερους παίκτες των ομάδων που βρίσκονται στο αμέσως από κάτω ράφι από τις κορυφαίες. Έτσι ξοδεύει μεν πολλά, αλλά όχι για 1-2 παίκτες. Γεμίζει το ρόστερ της σε όλες τις γραμμές με παίκτες ποιοτικούς που είναι ικανοί να εξυπηρετήσουν το πλάνο του Πεπ. Γρήγορο, επιθετικό ποδόσφαιρο κατοχής στην επίθεση και συνεχή πίεση στη μπάλα στην άμυνα.

Την ίδια στιγμή έχει τον κατάλληλο τρόπο να τους εντάσσει ομαλά στην ομάδα κάνοντας την μετάβαση των παικτών αυτών στο κορυφαίο επίπεδο να μοιάζει εύκολη υπόθεση. Ως αποτέλεσμα η Σίτι έχει ίσως το πιο βαθύ ρόστερ στην Ευρώπη. Σε οποιαδήποτε θέση –εκτός από αυτή του αμυντικού χαφ- υπάρχουν δύο παίκτες σχεδόν ισάξιοι. Ο Πεπ χρησιμοποιεί υποδειγματικά το ροτέισον με αποτέλεσμα όλοι να νιώθουν ενεργά μέλη της ομάδας και σπάνια να υπάρχουν παράπονα.

Έτσι κυριάρχησε

Με τον τρόπο αυτό λοιπόν η Σίτι κατάφερε να παράξει πολύ όμορφο ποδόσφαιρο, το οποίο μάλιστα συνδυάστηκε με την κυριαρχία της εντός συνόρων. Δείτε την εντεκάδα της. Ο Έντερσον ήρθε από την Μπενφίκα. Στην άμυνα ο Μεντί αγοράστηκε από την Μονακό, ο Γουόκερ από την Τότεναμ, ο Λαπόρτ από την Μπιλμπάο και η παλιά καραβάνα Κομπανί από το Αμβούργο. Στο κέντρο ο Φερναντίνιο ήρθε από τη Σαχτάρ, ο Σίλβα από την Βαλένθια και ο Ντε Μπρούιν από την Βόλφσμπουργκ. Τέλος στην επίθεση ο ηγέτης της ομάδας Αγκουέρο έφτασε στο Μάντσετσερ από τη Ατλέτικο, Ο Μπερνάρντο Σίλβα από την Μονακό και μόνο ο Στέρλινγκ προέρχεται από τοπ κλαμπ (Λίβερπουλ).

Αλλά και άλλοι παίκτες που θεωρούνται εν δυνάμει βασικοί βρίσκονται στην ίδια κατηγορία. Ο Στόουνς ήρθε από την Έβερτον, ο Οταμέντι από την Βαλένθια, ο Γκουντογκάν από την Ντορτμουντ, ο Ντέλφ από την Άστον Βίλα, ο Μαχρέζ από τη Λέστερ, ο Σανέ από την Σάλκε και ο Ζεσούς από την Παλμέιρας! Προσθέστε σε αυτούς τον Ζιτσένκο που πριν έπαιζε σε μια άγνωστη Ρώσικη ομάδα και τον Φόντεν που βγήκε από τις ακαδημίες και έχετε τον βασικό κορμό της Σίτι.

Με εξαίρεση τον Ντανίλο που ήρθε από την Ρεάλ –χωρίς να είναι βασικό στέλεχός της- το ρόστερ που έσπασε όλα τα ρεκόρ στην Πρέμιερ Λιγκ δημιουργήθηκε με τη συγκεκριμένη τακτική. Πολλοί από αυτούς τους παίκτες θεωρούνται αυτή τη στιγμή κορυφαίοι στη θέση τους και κοστίζουν τα διπλά από αυτά που ξόδεψε η Σίτι για να τους αποκτήσει. Τα περισσότερα χρήματα που δόθηκαν ήταν τα 75 εκατομμύρια για τον Ντε Μπρούιν, ενώ κανένας άλλος δεν κόστισε πάνω από 60.

Και έτσι συνεχίζει

Αυτή η αποδεδειγμένα επιτυχημένη συνταγή δεν υπάρχει καμία πρόθεση να αλλάξει. Και γιατί να συμβεί άλλωστε; Η ομάδα πάει από το καλό στο καλύτερο και η πρόοδός της είναι συνεχής. Τα πρώτα ονόματα που φαίνεται ότι είναι κοντά στο να κλείσουν στη Σίτι φέτος κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος.

Μπρόυνο Φερνάντες και Μπεν Τσίλγουελ. Ο μεν Φερνάντες –μεσοεπιθετικός- στα 24 του έσπασε όλα τα κοντέρ με τη φανέλα της Σπόρτιγνκ με 32 γκολ και 17 ασίστ. Ο δε Τσίλγουελ –αριστερός μπακ- εντυπωσίασε με τη φανέλα της Λέστερ κερδίζοντας την κλήση του στην εθνική Αγγλίας μόλις στα 22 του. Και οι δύο ταιριάζουν ταμάμ στο προφίλ παικτών που θέλει να φέρνει η Σίτι. Παίκτες που αποκλείεται να κοστίσουν πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ, σε καλή ηλικία, ικανοί να υπηρετήσουν το πλάνο του Πεπ.

Με τον τρόπο αυτό η Σίτι «φτιάχνει» παίκτες και δημιουργεί υπεραξίες. Σιγά σιγά αποτινάσσει από πάνω της το προφίλ της νεόπλουτης ομάδας που πετυχαίνει μόνο επειδή έχει λεφτά. Δείχνει ότι έχει ένα πολύ καλοστημένο και καλοδουλεμένο ποδοσφαιρικό πλάνο με κύριο εκφραστή του τον προπονητή της. Τον Πεπ Γκουαρντιόλα. Μετά από περίπου 10 χρόνια τεράστιων επενδύσεων η ομάδα αποκτά ταυτότητα. Έχει δημιουργήσει παίκτες-σημαίες και κερδίζει όλο και περισσότερος συμπάθειες θυμίζοντας την περίπτωση της Τσέλσι στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Μεγάλος στόχος το ευρωπαϊκό

Η επόμενη κορυφή που της μένει να κατακτήσει είναι αυτή που θέλει περισσότερο. Αυτή του Τσάμπιονς Λιγκ. Τα δύο τελευταία χρόνια ξεκίνησε τη διοργάνωση ως ένα από τα μεγάλα φαβορί αλλά βίωσε δύο σκληρούς αποκλεισμούς από τις… συμπατριώτισσες Τότεναμ και Λίβερπουλ.

Αν το Τσάμπιονς Λιγκ γίνει εμμονή για τη Σίτι πιθανότατα να μην το κατακτήσει ποτέ. Στους δύο αυτούς αποκλεισμούς το άγχος του φαβορί την λύγισε και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στο παιχνίδι της. Αν το αφήσει να έρθει σε αυτήν τότε είναι πολύ πιθανό να το πάρει. Η νοοτροπία αυτή καθορίζεται πολύ και από τον Πεπ.

Από τότε που έφυγε από την Μπαρτσελόνα ο Γκουαρντιόλα δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει το τρόπαιο. Το γεγονός αυτό έχει ανοίξει μια κουβέντα σχετικά με την ικανότητά του να διαχειρίζεται μεγάλα νοκ άουτ παιχνίδια. Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι χωρίς την υπερομάδα της Μπαρτσελόνα δεν θα είχε κατακτήσει τίποτα. Ο Πεπ φαίνεται κι αυτός κάπως επηρεασμένος από τις αποτυχίες του στο θεσμό τόσο με τη Σίτι όσο και με τη Μπάγερν.

Κάτι μου λέει ότι του χρόνου η κούπα με τα μεγάλα αυτιά θα είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα για τη Σίτι. Για να δούμε πως θα καταφέρει το κλαμπ να διαχειριστεί την κατάσταση αυτή τόσο εκτός όσο και εντός συνόρων με τη Λίβερπουλ να καραδοκεί και να μοιάζει έτοιμη να της πάρει το στέμμα.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ