Η «Βασίλισσα» είναι σαν μην εμφανίστηκε ποτέ στη χρονιά 2018/2019. Η Ρεάλ σημείωσε μπόλικα αρνητικά ρεκόρ και δεν κέρδισε τίποτα. Ούτε τρόπαια, ούτε νέους πρωταγωνιστές. Το πιο αξιοπερίεργο είναι ότι έδειχνε να μην νοιάζεται καν για να αντιστρέψει το κλίμα. Η σεζόν αυτή έδειξε από την αρχή ότι δύσκολα θα είναι σαν τις προηγούμενες. Κανείς όμως δεν περίμενε μια τόσο μεγάλη αποτυχία.
Τι θα πει έλλειψη κινήτρου και κορεσμός;
Αυτή είναι μια δικαιολογία που δεν θα μπορέσω ποτέ να καταλάβω. Όταν είσαι παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης είναι αδύνατον να έχεις έλλειψη κινήτρου ή να «χορταίνεις» από τα συνεχόμενα τρόπαια. Δεν στο επιτρέπει το μέγεθος της ομάδας, το βάρος της φανέλας. Δεν πιστεύω ότι σε αυτό το επίπεδο μπορούν να υπάρξουν αυτά. Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι υπήρξε κορεσμός με την κατάκτηση τεσσάρων Τσάμπιονς Λιγκ σε πέντε χρόνια, εντός συνόρων η δίψα θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη από ποτέ.
Η Μπαρτσελόνα έχει κυριαρχήσει καθολικά τα τελευταία χρόνια εντός συνόρων πετυχαίνοντας μάλιστα και τεράστιες νίκες κόντρα στην αιώνια αντίπαλο. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι της έχει πάρει για τα καλά τον αέρα. Το φετινό +19 είναι η μεγαλύτερη διαφορά που έχει καταγραφεί μεταξύ τους. Συνοδεύτηκε μάλιστα από μια πεντάρα εκτός και μια τριάρα εντός. Προφανώς και αυτό είναι κάτι που δεν αρέσει σε κανέναν στο στρατόπεδο των «μερένχες». Όσο κι αν καμουφλάρεται με τα συνεχόμενα ευρωπαϊκά σίγουρα είναι κάτι που κανείς στο κλαμπ δεν μπορεί να σηκώσει εύκολα. Από τον πρόεδρο και τους παίκτες, μέχρι τους οπαδούς.
Αυτή τη στιγμή η επανακατάληψη της κορυφής στην Ισπανία συνιστά μεγαλύτερη προτεραιότητα της Ρεάλ από τις ευρωπαϊκές επιτυχίες. Και όταν λέμε επανακατάληψη της κορυφής δεν εννοούμε ένα πρωτάθλημα στα πέντε χρόνια. Η Ρεάλ λοιπόν θα πρέπει να ψάξει αλλού τις αιτίες για την φετινή της αποτυχία και όχι στο κίνητρο και τον κορεσμό των παικτών της. Γιατί αν έφτασε σε αυτό το σημείο τότε το πρόβλημά της είναι ακόμη μεγαλύτερο απ’ ότι φαίνεται. Στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Ανύπαρκτο πλάνο, έλλειμα ποιότητας, κακοί προπονητές.
Στον αυτόματο πιλότο
Ο περσινός θρίαμβος επί της Λίβερπουλ στον τελικό του Κιέβου έκρυψε κάτω από τα χαλί τα θέματα μιας σεζόν που είχε προβλήματα για την Ρεάλ. Λογικό. Με τρία συνεχόμενα Τσάμπιονς Λιγκ και τέσσερα τα τελευταία πέντε χρόνια ποιος ασχολείται με προβλήματα; Όπως για παράδειγμα με το ότι τα δέκα τελευταία χρόνια έχουν κατακτηθεί μόλις δύο Πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα εντός συνόρων.
Τα 13 Τσάμπιονς Λιγκ εκτοξεύουν την κυριαρχία και το brand name της Ρεάλ Μαδρίτης σε άλλα επίπεδα. Η διαφορά της από την δεύτερη Μίλαν είναι πλέον έξι τίτλοι. Και για να καταλάβουμε για τι πράγμα μιλάμε, έξι τρόπαια δεν έχει κατακτήσει κανείς άλλος πλην αυτών των δύο! Αφού λοιπόν έραψε και το 13ο αστέρι χωρίς κανείς να μπορέσει να καταλάβει γιατί οι «μερένχες» ξεκίνησαν να λειτουργούν στον αυτόματο πιλότο. Οι δύο πρωτεργάτες των επιτυχιών της ομάδα τα τελευταία χρόνια έφυγαν σχεδόν αμέσως μετά τον τελικό. Ζιντάν και Κριστιάνο αποχώρησαν βρισκόμενοι στο απόγειο της δόξας τους. Εκεί το πράγμα άρχισε να «βρωμάει».
Για ποιο λόγο να φύγουν από την Ρεάλ δύο ζωντανοί θρύλοι της ομάδας και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου γενικότερα; Αυτά τα περί νέων προκλήσεων προφανώς και είναι φθηνές δικαιολογίες. Όντας και οι δύο γεννημένοι νικητές κατάλαβαν γρήγορα ότι η ομάδα δεν έχει κανένα σκοπό να πρωταγωνιστήσει την επόμενη σεζόν. Στη θέση του Ζιντάν ήρθε ο Λοπετέγι και στη συνέχεια ο Σολάρι, ενώ στη θέση του Κριστιάνο ήρθε ο.. κανένας! Η μόνη ηχηρή μεταγραφή της Ρεάλ έγινε σε μια θέση που ήταν ήδη καλυμμένη, αυτή του τερματοφύλακα. Κατά τ’ άλλα στο Μπερναμπέου δεν έφτασε ούτε ένας παίκτης ικανός να κάνει τη διαφορά.
Η ανάδειξη νέων πρωταγωνιστών δεν της βγήκε
Ο μόνος λόγος που μπορεί κανείς να αποδώσει την ανύπαρκτη ενίσχυση της ομάδας είναι η προσπάθεια ανάδειξης νέων πρωταγωνιστών. Πολλοί πίστεψαν ότι με τη φυγή του Κριστιάνο ο Μπέιλ θα μπορέσει επιτέλους να δείξει ποιος πραγματικά είναι και να ηγηθεί της επιθετικής γραμμής. Όπως επίσης πίστεψαν ότι ήρθε η ώρα ο Ασένσιο να κάνει το βήμα παραπάνω και να πάρει φανέλα βασικού. Και οι δύο απέτυχαν παταγωδώς στους αναβαθμισμένους ρόλους τους.
Ο Ίσκο που επίσης όλοι περίμεναν να οργιάσει φέτος μετά από συνεχόμενες φανταστικές χρονιές για κάποιο λόγο παραγκωνίστηκε και έχασε τελείως τον ρυθμό του τόσο αγωνιστικά, όσο και πνευματικά. Ο μόνος που βγήκε μπροστά είναι αυτός που πάντα το έκανε και που ποτέ δεν εκτιμήθηκε όσο θα έπρεπε. Αυτός ο παικταράς που ακούει στο όνομα Καρίμ Μπενζεμά, ο οποίος ήταν μια όαση στο φετινό χάλι της Ρεάλ.
Στο κέντρο η ομάδα πόνταρε στην τριάδα των επιτυχιών Μόντριτς, Κροος και Κασεμίρο. Δεν υπολόγισε όμως ότι και οι τρεις προέρχονταν από μια φουλ επιβαρυμένη σεζόν, η οποία συμπεριελάμβανε και το Μουντιάλ. Ειδικά ο Μόντριτς στα 34 του πλέον έδειξε σαφώς επηρεασμένος από την κούραση και ήταν αγνώριστος φέτος. Πίσω από αυτούς τους τρεις δεν υπάρχει κανείς που να πλησιάζει στο επίπεδό τους και να μπορεί να τους αντικαταστήσει με το μικρότερο δυνατό κόστος. Οι νεαροί Σεμπάγιος, Γιορέντε και Βαλβέρδε δεν κατάφεραν σε κανένα σημείο της σεζόν να δικαιώσουν τις προσδοκίες και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη κανενός προπονητή. Τελικά η απώλεια του Κόβασιτς ήταν πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι αρχικά φαινόταν.
Και στην αμυντική γραμμή όμως δεν υπήρξε καμία ενίσχυση πίσω από τους Ράμος και Βαράν, αφού ο πολλά υποσχόμενος Βαγίεχο βρέθηκε μεταξύ πάγκου και εξέδρας. Την ίδια στιγμή ο Μαρτσέλο που και αυτός βρέθηκε εκτός πλάνων για μεγάλο μέρος της σεζόν, όσο έπαιξε δεν θύμισε σε τίποτα το καλύτερο αριστερό μπακ στον κόσμο που ήταν τα τελευταία χρόνια.
Εκρηκτικό καλοκαίρι
Το πλάνο(;) της φετινής σεζόν αποκλείεται να εφαρμοστεί και του χρόνου. Είναι δεδομένο ότι το καλοκαίρι η Ρεάλ θα ενισχυθεί και μάλιστα σημαντικά. Η επιστροφή Ζιντάν αποτελεί εγγύηση γι΄αυτό. Η πρώτη κίνηση όπως όλα δείχνουν θα είναι ο Λούκα Γίοβιτς. Τα 60 εκατομμύρια ευρώ που πρόκειται να δοθούν για τον 21χρονο Σέρβο μας βάζουν στο κλίμα για το τι θα ακολουθήσει.
Το διαχρονικό φλερτ που υπάρχει με τον Εντέν Αζάρ όπως όλα δείχνουν θα καταλήξει σε γάμο. Υπάρχει κάτι παραπάνω από έντονη φημολογία ότι η απόκτησή του θα ανακοινωθεί αμέσως μετά τον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ. Ένα άλλο κορυφαίο όνομα με το οποίο η «Βασίλισσα» φέρεται να είναι κοντά είναι αυτό του Πολ Πογκμπά. Ο Γάλλος χαφ όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει παρελθόν από τη Γιουνάιτεντ και η Μαδρίτη μοιάζει ο πιο πιθανός προορισμός για αυτόν.
Η Ρεάλ δείχνει ότι δεν θα αφήσει και αυτή τη χρονιά να πάει στράφι. Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδεχόμενο η επιστροφή της να είναι περισσότερο εκκωφαντική από την αποτυχία της. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη ομάδα του πλανήτη είτε μας αρέσει, είτε όχι. Κι αυτό δεν αλλάζει ούτε με δέκα χρονιές σαν την φετινή.
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις