ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Δεν ξέρει να χάνει η Λεβερκούζεν, αλλά να περνάει και να τους… πονάει! (vids)
Η Ρόμα των 10 παικτών πέρασε από τη Μίλαν και ονειρεύεται το Europa League! (vid)
Πικρό διπλό στο «Μπέργκαμο» η Λίβερπουλ (vid)
Όχι, έτσι ρε ΠΑΟΚ… (vids)
Η Ρόμα «τελείωσε» με δύο γκολ τη Μίλαν και έμεινε με 10 παίκτες! (vids)
ΠΑΟΚ – Μπριζ: Δυο γκολ ο Γιούτγκλα στην Τούμπα (vids)
Show και πάλι από τον Μαρτίνες στα πέναλτι! Έπιασε το πρώτο και μετά τα έβαλε με όλη την εξέδρα! (vid)
Ο Σαλάχ δίνει το σύνθημα της αντεπίθεσης, 0-1 με πέναλτι στο Μπέργκαμο (vid)
Ο τερματοφύλακας της Λιλ έκανε την επέμβαση της χρονιάς στην Ευρώπη! (vid)
Μάντσεστερ Σίτι: «Έσπασε» αρνητικό ρεκόρ για φέτος ο Ντε Μπρόινε στο Champions League!
Φενέρμπαχτσέ – Ολυμπιακός: 1-0 οι Τούρκοι με σουτ του Καχβετσί (vid)
Ίντερ: Ο μόνος παίκτης που μπορεί να πουληθεί το καλοκαίρι!
Τρελαμένος ο κόσμος του ΠΑΟΚ, γέμισε το γήπεδο νωρίς νωρίς! (vids)
Οι Τούρκοι προκαλούν με κάθε τρόπο τους παίκτες του Ολυμπιακού! (vid)
Η Τσέλσι «οδεύει ολοταχώς» για την αφαίρεση βαθμών!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Topics

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Το παιδί που τρύπησε τον ουρανό!

Αθήνα-Μιλγουόκι-MVP. Το Sportsking.gr κάνει ένα μικρό μπασκετικό διάλειμα για να υποκληθεί στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Στον πολυτιμότερο παίκτη του NBA!

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Το παιδί που τρύπησε τον ουρανό!

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ανακηρύχθηκε πολυτιμότερος παίκτης στο NBA. Κάπως έτσι, αν και είμαστε ένα site που ασχολείται αυστηρά με το ποδόσφαιρο μας «ανάγκασε» να γράψουμε γι’ αυτόν. Γιατί πολύ απλά στην περίπτωση του Γιάννη δεν χωράνε.. ποδοσφαιρικά!

Ένας από εμάς!

Αθήνα. Στρυμωγμένοι σαν σαρδέλες σε αστικά λεωφορεία, άδειες τσέπες, άραγμα στις πλατείες και τα «πάρκα». Μονά στα ανοιχτά γηπεδάκια με θεατές την παρέα και τις πελώριες πολυκατοικίες που τα περιτριγυρίζουν. Για πολλούς αυτές οι εικόνες είναι τόσο γνώριμες. Το ίδιο και για τον MVP του NBA, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ο Γιάννης είναι ένας από μας. Όχι επειδή είναι Έλληνας. Αλλά επειδή μεγαλώνοντας εδώ μπορούμε να καταλάβουμε ακριβώς πόσο δύσκολο είναι για έναν γιο μεταναστών από τη Νιγηρία, όχι να κατακτήσει το NBA αλλά ακόμα και το να επιβιώσει. Δεν έχει κανένα νόημα να αναφέρουμε ξανά το στόρι με τα Σεπόλια, τα CD που πούλαγε για να ζήσει και το ότι πήγαινε στις προπονήσεις με τα πόδια επειδή δεν είχε να πληρώσει ούτε το εισιτήριο για το λεωφορείο. Το στόρι αυτό το αγαπήσαμε και μας συγκίνησε όχι γιατί είναι μια απίστευτη ιστορία αλλά γιατί νιώθουμε σαν να ξέρουμε τον Γιάννη ακόμα κι αν δεν τον έχουμε συναντήσει ποτέ.

Αυτό το βραβείο είναι αφιερωμένο σε όλους εμάς! Που έχουμε αράξει εκεί που άραζε κι αυτός. Που έχουμε φάει στα μούτρα όλα τα σκ@@τα της κρίσης στην Ελλάδα στα καλύτερά μας χρόνια. Που σε κάθε βήμα συναντάς και 100 εμπόδια. Είναι για εμάς που ζούμε μαζί, που δεν χωριζόμαστε σε εμείς και αυτοί που στο δρόμο δεν κοιτάμε τους μετανάστες σαν επίδοξους κλέφτες ή βιαστές.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ένας από αυτούς που πολλοί οι οποίοι σήμερα φουσκώνουν από εθνική υπερηφάνεια θα στραβοκοίταγαν στο δρόμο. Πιθανότατα να το αποκαλούσαν και φρικιό λόγο του μεγάλου ύψους του…  Είναι ένα παιδί που σε 10.000.000 διαφορετικά σενάρια δεν θα είχε ακόμα χαρτιά στη χώρα. Να θυμίσουμε άλλωστε ότι –εντελώς τυχαία- έγινε νόμιμος Έλληνας πολίτης αμέσως μετά την επιλογή του στο ντραφτ του 2013. Είναι δικό μας παιδί και για πάρτι του ξενυχτάμε και θα ξενυχτάμε χειμώνα-καλοκαίρι.

Με μισή ευκαιρία

Το ταλέντο στο μπάσκετ και τα σωματικά προσόντα προφανώς δεν αρκούν για να βγεις MVP. Τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν πολύ διαφορετικά. Αν ας πούμε οι άνθρωποι του Φιλαθλητικού είχαν κουραστεί μαζί του που έκανε να πατήσει στην προπόνηση δύο μήνες. Αν είχε μπλέξει σε ότι μπορεί να μπλέξει ένα παιδί που γυρνάει στους δρόμους της Αθήνας και έχει μεγάλη ανάγκη για χρήματα αυτός και η οικογένειά του. Αν δεν είχαν βρεθεί 5-6 άνθρωποι που βρέθηκαν να δώσουν ανιδιοτελώς ένα χέρι βοήθειας όταν τα πράγματα ζόριζαν.

Στην πραγματικότητα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε.. μισή ευκαιρία για να τα καταφέρει. Και με αυτή τη μισή ευκαιρία κατάφερε να τρυπήσει τον ουρανό. Κατάφερε να κερδίσει τη σημαντικότερη ατομική διάκριση που έχει κερδίσει ποτέ Έλληνας αθλητής. Με όλα τα δεδομένα κόντρα και με μοναδικό όπλο μια πορτοκαλί μπάλα είδε χθες το όνομά του να φιγουράρει δίπλα σε αυτά θρύλων του αθλήματος. Ακόμα και κάποιος που νομίζει ότι το μπάσκετ είναι.. πρωτεύουσα κάποιας χώρας ξέρει τον Μάικλ Τζόρνταν, τον Λεμπρόν Τζέιμς, τον Μάτζικ Τζόνσον. Με αυτούς κάνει παρέα από χθες ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στο πάνθεον της ιστορίας.

Μετά από μια καταπληκτική χρονιά με απίστευτα στατιστικά και ακόμα πιο απίστευτα highlights. Βέβαια όσο εντυπωσιακός είναι μέσα στο γήπεδο τόσο μαζεμένος είναι απ’ έξω. Γιατί ο «δικός μας» θυμάται, σέβεται και ξέρει. Η ζωή τον έμαθε ότι τα εφέ και οι θριαμβολογίες είναι γι’ αυτούς που στην πραγματικότητα δεν έχουν πολλά να πουν.

Όταν έχεις φτάσει τόσο ψηλά το να θυμάσαι και να σέβεσαι το πώς και από που ξεκίνησες στρώνει το δρόμο για ψηλότερα. Προς τα εκεί που πάει δηλαδή και ο Αντετοκούνμπο. Γιατί μπορεί η πανάξια κατάκτηση ενός τόσο τιμητικού βραβείου να αποτελεί μεγάλη καταξίωση για έναν αθλητή, αλλά όπως δήλωσε και ο ίδιος..

Είναι μόνο η αρχή!

Έχουμε μπροστά μας έναν αθλητή που γι’ αυτόν η κορυφή είναι μονόδρομος. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να τον σταματήσει. Αν μείνει μακριά από σοβαρούς τραυματισμούς στο τέλος της καριέρας του αυτό που θα ψάχνουμε θα είναι που να το κατατάξουμε ανάμεσα στους κορυφαίους όλων των εποχών! Άλλωστε κάθε χρόνο παρουσιάζεται καλύτερος. Προσθέτει νέα στοιχεία στο παιχνίδι του και έχει τρομάζει ακόμα και τους πιο έμπειρους αναλυτές το που μπορεί να φτάσει.

Στα 25 του ο MVP και τρεις φορές All Star Αντετοκούνμπο δεν έχει αγγίξει καν το ταβάνι του! Η αγωνιστική του νοοτροπία θυμίζει παίκτες που έγραψαν ιστορία στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου. Ο Αντετοκούνμπο προπονείται ασταμάτητα, δουλεύει τα αδύναμα στοιχεία του και σιχαίνεται την ήττα. Όπως τότε που ο Νίκος Παπάς τον κέρδισε 33-0 στο ανοιχτό των Σεπολίων και έφυγε από το γήπεδο κλαίγοντας. Έτσι και τώρα όταν οι Μπακς έχασαν στις λεπτομέρειες τους τελικούς της Ανατολής από τους Ράπτορς. Στην πρώτη περίπτωση επέστρεψε με κίνητρο να μην ξανά χάσει από κανέναν σε μονό και τα κατάφερε. Τώρα είμαστε σίγουροι ότι το Πρωτάθλημα θα του γίνει εμμονή.

Κι αν κάτι ξέρουμε για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι ότι τα όνειρα/στόχους όπως θέλετε πείτε το, που βάζει ξέρει να τα κάνει πραγματικότητα. Έχουμε την τύχη να παρακολουθούμε από την πρώτη στιγμή όλη την πορεία ενός παιδιού που τρίβει καθημερινά στα μούτρα της κοινωνίας όλες τις προκαταλήψεις και τον ρατσισμό που υπάρχουν για άτομα σαν κι αυτόν που τυχαίνει να μην είναι MVP του NBA και να μην έχουν ούτε αυτή τη μισή ευκαιρία.

Μακάρι μέσω του Γιάννη να καθαρίσουν κάποια μυαλά και να καταλάβουμε επιτέλους ότι δεν είναι το χρώμα ή το κοινωνικό σου στάτους που απο μόνα τους σε κάνουν σπουδαίο. Μη σταματάς Γιαννάρα έχουμε τόσα να ζήσουμε ακόμα!

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ