ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Η Μπάγερν κυνηγά τον προπονητή που μαζί του θα ταράξει την Ευρώπη
Μπαρτσελόνα: Με τον θεμέλιο λίθο της στα χαφ κόντρα στην Παρί
«Στο στόχαστρο της Σεβίλλης ο Βαγγέλης Παυλίδης»
Έσβησε το όνειρο της Λίβερπουλ για Τσάμπι Αλόνσο – Πήρε την απόφασή του ο Βάσκος
Η Γιουνάιτεντ βρήκε τον στράικερ που θέλει στη Ρεάλ Μαδρίτης!
Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Ρούντιγκερ θα κινηθεί νομικά επειδή τον συνέδεσαν με τους… ISIS!
Λίβερπουλ: Νέος τραυματισμός και «πονοκέφαλος» για τον Κλοπ!
Τσέλσι: Ο Στέρλινγκ δεν έχει κερδίσει το κοινό αλλά έχει μαζί του τους συμπαίκτες του!
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χτίζει από τώρα το μέλλον της με τον Τεν Χαγκ!
Νεϊμάρ: Τραυματίας στο ποδόσφαιρο αλλά… βασικός στα πάρτι! (pics)
«Θηρίο στο κλουβί» ο Μιλιτάο, θέλει να παίξει την Κυριακή κι έχει λόγο!
Η Σίτι μπορεί να ξοδεύει ΜΙΣΟ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ λίρες ετησίως χωρίς να της λέει κανείς τίποτα!
Αφήνει τα πολλά πολλά ο προπονητής της Νότιγχαμ: «Ας δούμε την πραγματικότητα» (vid)
Μας έπεσαν τα σαγόνια με τη νέα Φεράρι του Κριστιάνο Ρονάλντο! (pic, vid)
Απαισιόδοξος ο Ούλι Χένες: «Αδύνατο να φέρουμε στην Μπάγερν τον Τσάμπι Αλόνσο»
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Topics

It’s time for Africa!

Το φετινό Copa Africa είναι σίγουρα πολύ διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα, παρόλα αυτά το θέαμα αναμένεται να είναι εξαιρετικό.

It’s time for Africa!

It’s time for Africa που τραγουδούσε και η Σακίρα  για το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2010 στην Νότια Αφρική. Κακά τα ψέματα από αυτήν την εβδομάδα όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης θα στρέψει το βλέμμα του στην μαύρη ήπειρο για να παρακολουθήσει την 32η έκδοση της κορυφαίας διοργάνωσης Εθνών Αφρικής στο ποδόσφαιρο.  Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να  το λέμε Κόπα Άφρικα, αλλά η σωστή ονομασία είναι Κύπελλο Εθνών Αφρικής, το οποίο φέτος μάλιστα θα φιλοξενηθεί στην πατρίδα του Μο Σαλάχ, την Αίγυπτο. Πέρα από τον Σαλάχ, υπάρχουν μεγάλα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου στην διοργάνωση, κάτι που κάνει τον ανταγωνισμό των 24 συμμετεχόντων χωρών πολύ ενδιαφέρον. Πέρασαν από προκριματικά οι ομάδες της Αφρικής για να παίξουν στην τελική φάση αυτόν τον Ιούνιο, κάτι που αποτελεί καινοτομία, αφού το Κύπελλο Εθνών Αφρικής θα διεξαχθεί για πρώτη φορά Ιούνιο και όχι Ιανουάριο- Φεβρουάριο που ήταν καθιερωμένο . 6 όμιλοι των 4 ομάδων θα είναι το φορμάτ της φετινής διοργάνωσης, με το εισιτήριο για τα προημιτελικά να παίρνουν οι 2 πρώτες του κάθε ομίλου αλλά και οι 4 καλύτεροι τρίτοι.  Για πρώτη φορά κιόλας η τελική φάση θα γίνει με 24 ομάδες από 16 που ήταν , κάτι που φαίνεται πολύ ενδιαφέρον. Μαδαγασκάρη, Μπουρουντί και Μαυριτανία θα κάνουν την παρθενική τους εμφάνιση σε τελική φάση, ενώ η χρήση του VAR για πρώτη φορά σε Κύπελλο Εθνών Αφρικής, αλλά θα γίνει από τα προημιτελικά και μετά

Ο τελικός θα φιλοξενηθεί στο Cairo International Stadium ( 74.100 θέσεων) της πρωτεύουσας της Αιγύπτου, του Καίρου  στις 19/7. Μέχρι τότε όμως έχουμε πολύ δρόμο και δυνατές μάχες να απολαύσουμε και σε πολύ εμπορικές ώρες μάλιστα, αφού η διοργάνωση γίνεται στην χώρα του Νείλου, την Αίγυπτο .

Την διοργάνωση ήταν προγραμματισμένο να φιλοξενήσει το Καμερούν, αλλά λόγω κάποιων καθυστερήσεων και προβλημάτων, το 2018 η Αίγυπτος ανέλαβε την διοργάνωση.

Μεγάλο φαβορί φυσικά είναι η διοργανώτρια και η πολυνίκης της διοργάνωσης με 7 κατακτήσεις Αίγυπτος. Ένα ακόμη φαβορί είναι ο κάτοχος του τελευταίου τίτλου ( το 2017) το Καμερούν αλλά και η αξιόλογη και ανταγωνιστική ομάδα του Μαρόκου με αστέρια- παίκτες όπως ο Ζίγιεχ και ο Μπενάτια, έχει μεγάλες πιθανότητες να σηκώσει το τρόπαιο. Γκάνα και Ακτή Ελεφαντοστού συμπληρώνουν τον σχετικό πίνακα με τα φαβορί, αλλά έχουν μικρότερες πιθανότητες.

Τα γήπεδα της διοργάνωσης θα είναι έξι, τρία από αυτά βρίσκονται στο Κάιρο, ένα στην Αλεξάνδρεια, το άλλο στο Σουέζ , αλλά θα υπάρχει και ένα στην πόλη Ισμαιλία, δίπλα στο Σουέζ. Το γήπεδο που δεσπόζει είναι όπως είπαμε το Cairo International Stadium ( 74.100 θέσεων), στο οποίο θα φιλοξενηθεί το πρώτο ματς με την Ζιμπάμπουε αλλά και ο τελικός της διοργάνωσης. 20.000 – 30.000 μέσο όρο χωρητικότητα έχουν  τα υπόλοιπα 5 γήπεδα.

Οι προηγούμενες διοργανώσεις δεν ήταν πολύ εμπορικές, αλλά τα ονόματα που θα παίξουν φέτος π.χ. Σαλάχ,  Μανέ, Ζίγιεχ, Αγιού, Μαχρέζ προσελκύουν πολλούς θεατές παγκοσμίως και συνθέτουν μια ανταγωνιστική διοργάνωση που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από διοργανώσεις ίδιου επιπέδου πχ Κόπα Αμέρικα, Gold Cup κτλ. Έχει μπει το Κόπα Άφρικα στο παιχνίδι του μάρκετινγκ και των social media, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος. Η μασκότ ονομάζεται Tut και έχει επιρροές από τον φαραώ της αρχαίας  Αιγύπτου τον Τουταγχαμόν.  O Tut είναι ντυμένος στα χρώματα της Εθνικής Αιγύπτου ( κόκκινο – μαύρο- άσπρο) αλλά φοράει και κάσκα του φαραώ με την κόμμωση Nemes.

Η μπάλα της διοργάνωσης ανήκει στην Umbro και ονομάζεται Neo Pro.

Όμιλοι του Κόπα Άφρικα 2019

Ά Όμιλος Β΄Όμιλος Γ΄Όμιλος
Αίγυπτος Νιγηρία Σενεγάλη
Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό Γουινέα Αλγερία
Ουγκάντα Μαδαγασκάρη Κένυα
Ζιμπάμπουε Μπουρουντί Τανζανία
Δ’  Όμιλος Ε’ Όμιλος ΣΤ΄Όμιλος
Μαρόκο Τυνησία Καμερούν
Ακτή Ελεφαντοστού Μάλι Γκάνα
Νότια Αφρική Μαυριτανία Μπενίν
Ναμίμπια Αγκόλα Γουινέα-Μπισσάο

Α’ Όμιλος

Ξεχωρίζει από μακριά στον Ά όμιλο το όνομα της πολυνίκη (7 κατακτήσεις) και  διοργανώτριας Αιγύπτου. Ενώ η Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό αναμένεται να την ακολουθήσει στην επόμενη φάση, με γνώμονα την 3η θέση στο Κόπα Άφρικα του 2015. Παρόλο τον χαμένο τελικό του 1978 η Ουγκάντα δεν έχει καταφέρει να κάνει το κάτι παραπάνω και στόχος της είναι να βρεθεί ανάμεσα στις 4 καλύτερες τρίτες, ενώ η Ζιμπάμπουε παρόλο την μικρή ιστορία της, έχει καλή φουρνιά παικτών και θέλει να κάνει την υπέρβαση με την πρόκριση ως καλύτερη τρίτη λογικά στη φάση των 16.

Β’ Όμιλος

Τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα στον Β’ Όμιλο με την Νιγηρία και την Γουινέα, να υπερισχύουν σαν ονόματα. Οι << σούπερ αετοί>>, όπως είναι το παρατσούκλι της Νιγηρίας έχουν βρεθεί 7 φορές σε τελικούς και έχουν κατακτήσει τους 3, ενώ 3 φορές έφτασαν και στην φάση των 16 σε Μουντιάλ. Έχει η Νιγηρία  μεγάλη διαφορά ποιότητας από τις άλλες τρεις και άνετα θα τερματίσει πρώτη. Η Γουινέα ήταν φιναλίστ στον τελικό του 1976 στο Κόπα Άφρικα. Παρόλο τις τέσσερις παρουσίες στα προημιτελικά από το 2000, τα τελευταία χρόνια η ομάδα του Ναμπί Κειτά της Λίβερπουλ δεν έχει κάνει το βήμα παραπάνω. Λογικά θα περάσει δεύτερη η Γουινέα , ενώ οι πρωτοεμφανιζόμενες Μαδαγασκάρη  και Μπορουντί θα προσπαθήσουν είτε να κοντράρουν την Γουινέα είτε να βρεθούν ως καλύτεροι τρίτοι στην επόμενη φάση. Μεγάλη ευκαιρία για την ιστορία των δύο αυτών ομάδων να κάνουν την υπέρβαση της πρόκρισης.

Γ΄ Όμιλος

Μία από τις πιο viral ομάδες παγκοσμίως στο Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν η Σενεγάλη. Η ομάδα του Αλιού Σισέ ( προπονητής) , του Σαντιό Μανέ της Λίβερπουλ, αλλά και του Σισέ του Ολυμπιακού επέστρεψε στο ΠΚ από το 2002 και παρά τον αποκλεισμό της από την φάση των ομίλων, έκανε μια αξιοπρεπή εμφάνιση.  Κατ εμέ αν η Σενεγάλη βρεθεί σε φόρμα και με τύχη μπορεί ακόμα να κυνηγήσει και τον πρώτο τίτλο της σε Κόπα Άφρικα , κάτι το οποίο έχει πετύχει η Αλγερία με την κατάκτηση του τροπαίου το 1990.  Η ομάδα του Μαχρέζ της Μάντσεστερ Σίτυ έχει καλή ομάδα και μπορεί να προχωρήσει στο Κόπα Άφρικα, αλλά δεν προχωράει πολύ σε αυτήν την διοργάνωση παραδοσιακά. Η ομάδα της Βόρειας Αφρικής βρίσκεται σε ένα τέλμα και το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο αποκλεισμός από τους ομίλους το 2017 για την ομάδα του πρώην << πράσινου>> Αμπέιντ.  Λογικά θα βρίσκεται στις δύο πρώτες θέσεις που οδηγούν στην επόμενη φάση, αλλά δεν πρέπει να υποτιμήσει και τις άλλες δύο ομάδες και ιδιαίτερα την Κένυα του Wanyama.  Η ομάδα που κοουτσάρει ο Σεμπαστιάν Μινιέ επιστρέφει μετά από 15 χρόνια και έχει κάνει ένα δυναμικό σύνολο που πολύ πιθανόν να διεκδικήσει το κάτι παραπάνω .  Η Τανζανία του επιθετικού της Γκένκ Σαματά θα αγωνιστεί για την χαρά της συμμετοχής, αφού είναι η δεύτερη παρουσία της σε τελική φάση Κόπα Άφρικα μετά από 39 χρόνια ( 1980).

Δ΄ Όμιλος

Στον Δ’ όμιλο έχουμε δύο πολύ δυνατά ονόματα και φυσικά μιλάμε για την Ακτή Ελεφαντοστού και το Μαρόκο. Βέβαια μπορεί οι Ιβοριανοί να έχουν 2 κατακτήσεις( 1992-2015) και το Μαρόκο ένα τίτλο ( 1976), όμως στο όμιλο θα διαγωνιστεί και μία ακόμη κάτοχος του τροπαίου η Νότια Αφρική (1996). Μπορεί η Ακτή Ελεφαντοστού να βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο και οι ημέρες με Ντρογκμπά και Γιάγια Τουρέ να έχουν παρέλθει, όμως ο Ιμπραχίμα Καμαρά,  που έχει περάσει από όλους τους πάγκους των μικρών εθνικών ομάδων,  έχει στην διαθεσή του επίθεση που πετάει φωτιές. Οι << ελέφαντες >>  θα έχουν στην επίθεση τον Φρανκ Κεσί της Μίλαν, τον Γουιλφρίντ Ζαχά της Κρίσταλ Πάλας, αλλά αναμένεται ο Nicolas Pepe της Lille με τα 23 φετινά γκολ να απασχολήσει τις αντίπαλες άμυνες. Ο Pepe βρίσκεται στο στόχαστρο της Μπάγερν Μονάχου και θα ήθελε να κάνει ένα καλό τουρνουά. Το Μαρόκο πολύ πιθανόν όχι μόνο να προκριθεί αλλά και να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου. Κάτι το οποίο ξέρει καλά ο τωρινός του προπονητής ο Ερβέ Ρενάρ με 2 κατακτήσεις του Κόπα Άφρικα ( Ζάμπια-2012, Ακτή Ελεφαντοστού-2015). Τα λιοντάρια του Άτλαντα είχαν αποκλειστεί από τους ομίλους στην προηγούμενη έκδοση της διοργάνωσης, όμως τώρα έχουν μια πολύ ποιοτική ομάδα με αστέρι τον Χακίμ Ζίγιεχ του Άγιαξ. Μετράει φέτος 21 γκολ και 24 ασσίστ, ενώ κάτω υπό τις οδηγίες του Ρενάρ έχει 14 γκολ σε 25 εμφανίσεις. Η Νότια Αφρική έχει 2 τελικούς ( 1996-1998) και μία κατάκτηση τροπαίου, ενώ έχει διοργανώσει και μία φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο ( 2010). Μπορεί να κοντράρει τις δύο προαναφερθέντες ομάδες αλλά λογικά θα προσπαθήσει να αναδειχθεί μία από τις τέσσερις καλύτερες τρίτες. Στον δ’ όμιλο επίσης υπάρχει η Ναμίμπια και αυτή θα είναι η 3η της συμμετοχή, στην οποία επιθυμεί να πετύχει την πρώτη της νίκη σε τελική φάση του Κόπα Άφρικα.

Ε’ Όμιλος

Ο ε’ όμιλος είναι ένας όμιλος δύο ταχυτήτων. Το Μάλι και η Τυνησία είναι πιο ανταγωνιστικές και θα βρεθούν στο ρετιρέ του ομίλου, με την Αγκόλα ίσως να μπορεί να τους κοντράρει σα αντίθεση με την πρωτάρα Μαυριτανία. Η ομάδα από το Μάλι έχει πολλές επιτυχίες σε διοργανώσεις Κόπα Άφρικα, αλλά δεν έχει κατακτήσει ποτέ τον τίτλο. Μία φορά ήταν φιναλίστ, το 1972, έχει δύο τρίτες θέσεις ( 2012-2013) και τρεις τέταρτες θέσεις ( 1994-2002-2004). Ο Μουσσά Μαρεγκά της Πόρτο και ο Αμαντού Χαιντάρα της Red Bull Leipzig ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα ονόματα στο ρόστερ, όπου δεν υπάρχουν παίκτες ανώ των 30 ετών. Είχε αποκλειστεί στην φάση των ομίλων στην διοργάνωση του 2017 αλλά από την μία δεν έχει στον όμιλο δύσκολες ομάδες ( π.χ. Αίγυπτος, Γκάνα όπως το 2017) , ενώ από την άλλη  η ομάδα έχει ενισχυθεί και ο στόχος της είναι τα προημιτελικά που μοιάζει πολύ εφικτό. Οι αετοί της Καρχηδόνας θα κοντράρουν στα ίσα το Μάλι για την πρωτιά στον όμιλο. Η ομάδα που προπονεί ο  Αλέν Ζιρές έχει κατακτήσει ως οικοδέσποινα το 2004 μία φορά το τρόπαιο ( 2-1 το Μαρόκο) και η τωρινή ομάδα της Τυνησίας έχει διεθνείς εμπειρίες λόγω της   συμμετοχής και στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2018. Στην αποστολή των Τυνήσιων βρίσκεται και το εξτρέμ της Saint-Ettiene Wahbi Khazri, που σκόραρε 2 γκολ και έδωσε 1 ασσίστ στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018. Αμέσος στόχος της Τυνησίας είναι η πρόκριση στα προημιτελικά και ίσως στα ημιτελικά. Η Αγκόλα θα κυνηγήσει μία από τις 4 τρίτες θέσεις που να δίνουν πρόκριση στην επόμενη φάση, αφού η ομάδα που προπονεί ο Σέρβος Σρνταν Βασίλιεβιτς έχει εμπειρία λόγω της οχτώ παρουσίες σε Κόπα Άφρικα για να κάνει μια υπέρβαση και να περάσεις την φάση των 16. Άκρως ρεαλιστικός και χαμηλών τόνων φάνηκε στις δηλώσεις του ο προπονητής της Μαυριτανίας Κορεντίν Μάρτινς, που σαν παίκτης έκανε μεγάλη καριέρα κυρίως στο Στρασβούργο, αλλά φόρεσε και τις φανέλες της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια και της Μπορντό. Συγκεκριμένα είπε πως στόχο είναι η Μαυριτανία να μαζέψει τουλάχιστον ένα βαθμό στην πρώτη της εμφάνισης σε Κόπα Άφρικα. Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι ο Κασά Καμαρά της Ξάνθης θα παίξει σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι της Μαυριτανίας

ΣΤ’ Όμιλος

Στον ΣΤ’ Όμιλο έχουμε δύο μεγαθήρια του Αφρικανικού ποδοσφαίρου, το Καμερούν και την Γκάνα. Το Καμερούν εκτός μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης για κατάκτηση του τροπαίου είναι και ο κάτοχος του προηγούμενου Κόπα Άφρικα 2017 στα γήπεδα της Γκαμπόν νικώντας στον τελικό την Αίγυπτο με 2-1. Τα αδάμαστα λιοντάρια είναι από τις πιο ονομαστές Αφρικανικές ομάδες κυρίως λόγω της συνεχής παρουσίας τους σε Παγκόσμια Κύπελλα αλλά και ότι στην τροπαιοθήκη τους έχουν 5 τίτλους Κυπέλλων Εθνών Αφρικής. Το αστέρι του Καμερούν είναι ο Chupo-Moting της PSG. Ο Καμερουνέζος φέτος μετράει 3 γκολ σε 28 εμφανίσεις με την φανέλα της πρωταθλήτριας Γαλλίας και σίγουρα θα αποτελέσει πονοκέφαλο για τις αντίπαλες άμυνες. Ενώ ο τερματοφύλακας του Άγιαξ Andre Onana , που απασχόλησε και αυτός με τις ικανότητες του φέτος την Ευρώπη δήλωσε  πρόσφατα ότι οι έγχρωμοι τερματοφύλακες πρέπει να δουλέψουν περισσότερο για να αποκτήσει φήμη στην Ευρώπη. Ο Andre Onana ξεκίνησε από την ακαδημία του Samuel Etoo και από εκεί πήγε στην Μπαρτσελόνα, ενώ τώρα αγωνίζετε με τα χρώματα του Άγιαξ.  Το άλλο μεγαθήριο λέγεται Γκάνα και είναι 4 φορές πρωταθλήτρια , όμως τελευταία κατάκτηση έγινε το μακρινό 1982. Έχει ηττηθεί 5 φορές σε τελικό και έχει μεγάλη εμπειρία από Παγκόσμια Κύπελλα, στα οποία έχει φτάσει και μέχρι τα προημιτελικά ( 2010). Στόχος είναι τουλάχιστον τα προημιτελικά – ημιτελικά ενώ ως αστέρι μπορεί να θεωρηθεί ο Thomas Partey της Ατλέτικο Μαδρίτης. Από την Premier League συναντάμε επίσης τους Atsu της Newcastle και τον Ayew της Crystal Palace, ενώ και ο πρώην πράσινος Wakaso θα εκπροσωπήσει την Γκάνα στα γήπεδα της Αιγύπτου. Μετά από 9 χρόνια απουσίας επιστρέφει στο Κόπα Άφρικα το Μπενίν με ένα προπονητή τον Μισέλ Ντουσιέρ με μεγάλη εμπιρία. Ο Μουάζ Αντιλέου, που τον γνωρίσαμε στον Λεβαδειακό αποτελεί μέρος του ρόστερ << των σκίουρων>>. Το αστέρι του Μπενίν είναι ο Στίβ Μουνιέ που πέρσι έπαιξε στην Premier League με την φανέλα της Huddersfield, ενώ φέτος ακούστηκε και για μεταγραφή στον Ολυμπιακό. Η Γουινέα-Μπισσάο μαζεύει ένσημα για τις επόμενες εμπειρίες και δεν έχει αξιώσεις για να προχωρήσει μακριά στην διοργάνωση. Ο Ζεζίνιο της Ζένιτσα, που τον γνωρίσαμε από την θητεία του στην Βέροια και στον Λεβαδειακό θα είναι ο αρχηγός και θα αποτελέσει πυλώνα για την ομάδα του Baciro Candre, ενώ ο επιθετικός Toni Silva επίσης έκανε ένα πέρασμα από τον Λεβαδειακό.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ